Извор: РТС, Танјуг

Завршена расправа посланика о изменама Закона о локалним изборима, гласање заказано за сутра

Посланици Скупштине Србије завршили су у начелу расправу о изменама и допунама Закона о локалним изборима, која је трајала једанаест сати. Председница Скупштине Ана Брнабић заказала је гласање за сутра у 10 часова.

Посланици завршили расправу, гласање заказано за сутра у 10 часова

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас расправу о изменама и допунама Закона о локалним изборима, а гласање је заказано за сутра у 10 часова.

Расправа која је трајала једанаест сати протекла је мирно и посланици су углавном говорили о изборима, разговорима који су се водили између власти и опозиције на иницијативу Ане Брнабић, као и о препорукама ОДИХР-а и захтевима опозиције који су се тицали побољшања изборних услова.

Опширније Краће

Гујон Лазовићу: Идеализујете Запад који не познајете

Посланик на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Арно Гујон рекао је посланику Зелено-левог фронта Радомиру Лазовићу да идеализује Запад који, истакао је, не познаје.

"Идеализујете Запад који очигледно не познајете, иако боравите у Бундестагу, Немачкој, Стразбуру, Француској. Питали сте ме да ли се у држави у којој сам се родио поштују закони – па, ви би требало да знате одговор. Нису се поштовали закони 1999. године кад је држава у којој сам се родио није поштовала СБ УН и бомбардовала ову земљу", рекао је Гујон.

Гујон је приметио да Лазовић користи термин "НАТО интервенција", поручивши му да није реч о "интервенцију", већ о агресији.

Опширније Краће

Брнабићeва изрекла опомену Срђану Миливојевићу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изрекла је вечерас опомену посланику Демократске странке Срђану Миливојевићу, пошто га је претходно упозорила да не говори ван тачке дневног реда. 

Брнабићева је објаснила да му опомену изриче у складу са чланом 109.

"Пустила сам вас да покушате себе да смирите. Сада вам изричем опомену", рекла је Брнабићева.

Миливојевић је говорио о убиству Славка Ћурувије, као и о "продаји Косова".

Опширније Краће

Посланици завршили начелну расправу, почео претрес по амандманима

Посланици Скупштине Србије завршили су нешто пре 20 часова расправу у начелу о изменама и допунама Закона о локалним изборима.

У наставку седнице су започели претрес по амандманима.

После расправе о амандманима уследиће гласање, али још увек није извесно да ли ће се посланици изјаснити вечерас или сутра.

Опширније Краће

Јованов: Применили смо 54 препоруке ОДИХР-а

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов изјавио је да нико ко држи до части, не би тврдио да актуелна власт није применила нити једну препоруку ОДИХР-а јер су, тврди, од 2019. до 2022. године примењене 54 препоруке.

"Направили смо 54 корака у односу на оно што сте ви урадили када сте били на власти. Тада је резултат био нула. Расположени смо да применимо и све остале препоруке ОДИХР-а. Једна од њих је да један бирач може да подржи све изборне листе", поручио је Јованов.

Навео је да ће се разговарати и о комисији коју је опозиција тражила за контролу бирачког списка, као и о медијима јер, навео је, "нису задовољни начином на који извештава РТС".

Јованов, такође, сматра да РТС приказују "потпуно искривљену реалност", додајући да је то "можда зато што су уредници из бивше гарнитуре".

Опширније Краће

Извештај Милице Пујкиловић

Брнабићева: Борба за датум избора није Церска битка

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић апеловала је на посланике опозиције да борбу за изборне услове не упоређују са борбом против окупатора, истакавши да тако вређају и посланике владајуће коалиције и грађане Србије који су за њих гласали.

"Нити сте ви ослободиоци, нити су ови људи окупатори. Борба за датум београдских избора није битка на Неретви, ни Сутјеска, ни Церска битка, ни бомбардовање Београда. Дакле, ништа јуначки ту нема", рекла је Брнабићева.

Опширније Краће

Констатоване оставке више посланика

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић саопштила је на седници парламента да су констатоване оставке неколико посланика, међу којима су Милош Вучевић и Никола Селаковић.

Према њеним речима, констатоване су и оставке Марије Војиновић, Славице Шкрбић, Предрага Бандића и Настасје Баковић.

Брнабићева је рекла да ће њихова посланичка места бити попуњена у складу са процедуром.  

Опширније Краће

Алексић: Помак је мали и недовољан, али је помак

Председник Посланичке групе Народни покрет Србије - Ново лице Србије Мирослав Алексић рекао је у наставку расправе да, први пут од када је у посланичким клупама, подржава неки закон који је предложила власт.

"Направљени помак је мали и недовољан, али је неки помак“, рекао је Алексић.

Поновио је оптужбе опозиције на рачун регуларности избора одржаних у децембру и нагласио да је неопходно наставити причу о бирачким списковима и медијима, као и пуну имплементацију препорука ОДИХР-а.

"Без борбе немамо право да предамо ниједну општину у Србији", поручио је Алексић и захвалио грађанима Србије.

Опширније Краће

Одређена пауза у парламенту до 15.15

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић прогласила је редовну једносатну паузу у парламенту где је јутрос почела расправа о изменама и допунама Закона о локалним изборима.

Посланици ће се у салу вратити у 15.15.

Брнабићева је, у складу са Пословником, навела да ће се данас радити и после 18 часова.

Ђилас: Ниједна важна препорука ОДИХР-а није примењена

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао је да су избори одржани 17. децембра били нерегуларни.

"То је чињеница коју су потврдиле домаће организације које су пратиле изборе, попут Црте, то су рекли европски посматрачи које је да дођу у Србију, и посматрају изборе и кажу свој суд позвала Влада Србије – односно Српска напредна странка, то пише у Резолуцији ЕП, то пише у тексту који је усвојио Савет Европе", рекао је Ђилас.

"На крају крајева то пише и у извештају ОДИХР-а", рекао је Ђилас.

Истиче да ниједна важна препорука ОДИХР-а није примењена.

Јелена Павловић: Мали рок за прикупљање потписа

Јеленa Павловић из "Ми – Глас из народа, др Бранимир Несторовић" рекла је да је кратак рок за прикупљање потписа за београдске и локалне изборе.

На то је одговорио Јованов, који каже да је за београдске изборе потребно 5.000 потписа, а за општинске 300.

Лазовић: Опозиција неће препустити ниједну општину нити град

Шеф посланичке групе Зелено-леви фронт Радомир Лазовић каже да опозиција неће без борбе препустити ниједну општину нити град у Србији. Ситуацију у којој се Србија налази упоредио је са оном из 1914. или 1941.

На то је реаговао Миленко Јованов, истичући да је поређење са 1914. и 1941. крајње неумесно и да вређа осећања грађана.

Како је рекао, Србију су 1914. напали јер је одбила да се одрекне суверенитета и да странци воде истрагу, док је опозиција, како је рекао, тражила да странци воде истрагу у Србији о изборима.

Поручио је да избори прошлог децембра нису покрадени, а да је најбољи доказ то што су припадници опозиције у скупштинској сали.

Додао је да је апсурдна прича о 40.000 људи из Републике Српске који су гласали у Београду.

Милош Јовановић: Остаће вам 10 дана за кампању

Шеф посланичке групе Нова Демократска странка Србије Милош Јовановић позвао је грађане да не излазе на изборе 2. јуна, које је назвао фарсом и рекао да националном делу опозиције не смета, нити је икада тражила да Александар Вучић не буде носилац листе.

"Немамо никакав проблем с тим, нити је то опозиција тражила, нити је то било међу три захтева опозиције", рекао је Јовановић.

Како је рекао, опозиција је још 13. марта, свесна озбиљности ситуације, послала захтев да разговара са власти, али да су они заказали разговоре тек 1. априла, као и да су 17. априла јасно рекли да је касно за изборе 2. јуна и да је могуће само да се одложе за јесен. 

Лидер Новог ДСС-а је такође подсетио да је власт у почетку одбијала трећи захтев опозиције да се сви избори одрже у исто време, тврдећи да је противзаконит и да су тражили да локални избори морају да буду расписани најкасније до 18. априла, а да садашње решење скраћује предизборну кампању на 30 дана. 

"Док сакупите потписе, док се прогласе листе, одштампате изборни материјал остаће вам 10 дана за кампању", рекао је Јовановић.

Јованов цитирао Поноша

Шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов цитирао је Здравка Поноша, чија је странка одлучила да не изађе на београдске и локалне изборе 2. јуна, рекавши да је председник странке "Србија центар" говорио о томе да је један од захтева опозиције био да се избори споје управо тог датума.

“Кад прихватите све захтеве онда кажу: на изборе нећемо да изађемо", рекао је Јованов и оценио да се код опозиције дешава процес "престројавања".

Навео је да је Понош 11. априла поновио да је предлог опозиције да се избори споје у јуну, а да после “опозицији није било добро ни када је власт испунила њихове захтеве“.

"Ми јесмо променили став, али у циљу постизања компромиса", рекао је Јованов и оценио да је том делу опозиције пропао план јер су се, како каже, надали да власт неће да прихвати њихове захтеве.

Понош је претходно рекао да власт није била спремна на поправљање услова и додао да се опстанак СНС-а на власти базира, како тврди, на "нефер условима и крађи".

Изнео је и тврдњу да је Србија у дубокој политичкој кризи и да од "радних група и обећања неће бити боље".

Извештај Милице Пујкиловић (12.00)

Посланици Јовановић и Миливојевић о темама ван дневног реда

Посланици Александар Јовановић Ћута (Еколошли устанак) и Срђан Миливојевић (Демократска странка) говорили су и о темама ван дневног реда, о литијуму и "куповини гласова".

Одговорио је народни посланик Српске напредне странке Владимир Орлић, који је рекао да је Јовановићев говор био "папазјанија".

Александар Јовановић је рекао да ће његова странка изаћи на изборе иако, како је рекао, зна са чиме ће се сусрести на тим изборима. Он је подсетио да су и промене 1996. кренуле са локала додавши да Ниш и Нови Сад немају ту привилегију да, као Београд, излазе трећи пут за две године на изборе.

Јовановић је оптужио актуелну власт да је омогућила тзв. Косову да уђе у Савет Европе, питао је председницу Скупштине зашто је позвала америчког амбасадора Кристофера Хила на Колегијум о изборним условима, а питао је и зашто се зграда Генералштаба даје инвеститорима без тендера.

После обраћања посланика Еколошког устанка, Брнабићева је рекла да се нада да ће посланик ценити то што му је дозволила да прича о свему осим о тачки дневног реда.

Срђан Миливојевић је рекао да се Србија налази у највећој политичкој кризи у 21. веку.

"На наше доказе о изборној крађи реаговали сте исмевањем, на нашу добру вољу и пружену руку, одговорили сте језиком циничних опаски, кад нисте хтели договор да постигнете милом, сад хоћете Хилом", навео је Миливојевић.

Отворен начелни претрес, Миленко Јованов образложио измене закона

Председница парламента Ана Брнабић отворила је начелни претрес о изменама Закона о локалним изборима.

Шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов образложио је предлог измена Закона о локалним изборима које су, како је рекао, подржале посланичке групе већине, али и део опозиције, и којима се омогућује да се београдски и локални избори, који нису одржани у децембру, одрже истог дана – 2. јуна.

"Предлогом се предвиђају следеће измене закона о локалним изборима, да се одлука о расписивању локалних избора доноси најраније 150 дана, најкасније 45 дана пре истека мандата одборника, до сада је било 120 дана. Да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може да прође мање од 30, а ни више од 60 дана, до сада је било 45", објаснио је Јованов на седници Скупштине.

Он је навео да се додаје нови члан којим се регулише координираност провођења избора за одборнике Скупштине града и одборнике Скупштине градских општина.

"Често је уносило конфузију и неразумевање како и да ли постоје у градовима које имају градске општине, као што су Београд, Ниш, Пожаревац, дакле, да ли на бирачком месту имамо два бирачка одбора за изборе – градске и општинске, или један бирачки одбор и тако даље. Сада се то регулише законом и трећи члан регулише питање ступања на снагу овог закона. Каже се да ће ступити на снагу наредног дана од објављивања у Службеном гласнику Републике Србије", рекао је Јованов.

Јованов је казао да се измене закона доносе као последица разговора који су вођени у претходним недељама између представника посланичких група у Народној скупштини заједно са представницима из невладиног сектора.

"Захтев је био да избори буду одржани у исто време. Читаћемо касније и стенограме ко је шта тражио. Тражено је да то буде 2. јуна. Ово није наш предлог, формално јесте наш, али фактички ово је предлог опозиционих странака", рекао је Јованов.

Јованов је истакао да је ово требало да буде компромис који ће на неки начин затворити то питање када ће бити избора и захтевано је да буду, како је поновио, у истом дану – да буду 2. јуна.

"Овим изменама и допунама омогућићемо гласање 2. јуна у граду Београду и свим оним локалним самоуправама које у децембру нису имале изборе", закључио је Јованов.

Почела прва седница првог редовног заседања, интонирана химна Србије

У Скупштини Србије почела је седница на чијем су дневном реду измене и допуне Закона о локалним изборима којима се мењају рокови за расписивање и гласање на локалним изборима.

Седница је прва у пролећом заседању, па је почела интонирањем химне Боже правде и уз Гарду Војске Србије.

Предложене измене предвиђају да се одлука о расписивању избора доноси најраније 150 дана, уместо 120 дана, а најкасније 45 дана од дана пре истека мандата одборника, а да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 30 уместо 45 дана, ни више од 60 дана.

Колегијум Народне скупштине пред седницу

У Скупштини Србије нешто после девет часова почео је Колегијум који је заказала председница парламента Ана Брнабић, а на којем посланичке групе треба да се договоре на који начин ће се одвијати седница која је заказана за 11 часова.

На састанку су председница Народне скупштине Ана Брнабић, посланици владајуће коалиције Миленко Јованов (СНС), Ивица Дачић (СПС), као и представници других странака већине, а из опозиције су, између осталих, дошли Радомир Лазовић (Зелено-леви фронт), Мирослав Алексић (Народни покрет Србије), Зоран Лутовац (ДС), као и Мариника Тепић (Странка слободе и правде).

Опширније Краће

Предложене измене Закона о локалним изборима доносе се као резултат разговора између власти и опозиције са циљем да се обједине локални и београдски избори 2. јуна.

Измене предвиђају да се одлука о расписивању избора доноси најраније 150 дана, уместо 120 дана пре, а најкасније 45 дана од дана пре истека мандата одборника, а да од дана расписивања локалних избора до дана гласања не може проћи мање од 30 уместо 45 дана, ни више од 60 дана.

Закон би требало да се донесе по хитном поступку, а за представника предлагача одређен је шеф посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов.

Измене и допуне Закона о локалним изборима ушле су јуче у скупштинску процедуру са 184 потписа народних посланика.

Предлог су подржали посланици владајуће коалиције, Зелено-леви фронт, Народни покрет Србије – Ново лице Србије, Еколошки устанак, самостални посланици Покрета слободних грађана, као и посланици СДА Санџака и Партија за демократско деловање Шаипа Камберија.

Други Колегијум Народне скупштине

Председница парламента Ана Брнабић сазвала је за данас и Други састанак Колегијума Народне скупштине Четрнаестог сазива.

На дневном реду Колегијума биле су консултације у вези са радом Народне скупштине на Првој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2024. години.

Састанак је одржан у Дому Народне скупштине.

Читај ми!