Извор: РТС

Ана Брнабић нова председница Скупштине Србије, изабрано и шесторо потпредседника

Посланици Скупштине Србије изабрали су Ану Брнабић за председника парламента. Од 158 посланика, "за" су гласала 153 посланика, против је било петоро, а уздржаних није било. Скупштина је избрала и шесторо потпредседника, а именован је и генерални секретар парламента.

Извештај Милице Милосављевић

Завршена конститутивна седница Скупштине Србије

Након гласања о повредама Пословника, Ана Брнабић закључила је конститутивну седницу парламента.

Скупштина изабрала и чланове скупштинских одбора и сталних делегација у међународним телима

Изгласани су и чланови и заменици чланова скупштинских одбора и чланова сталних делегација у међународним телима.

Изабрани потпредседници парламента и генерални секретар

Већином гласова изабрани су попредседници парламента – Сандра Божић (СНС), Един Ђерлек (Странка правде и помирења), др Јован Јањић (Ми – Глас из Народа), Елвира Ковач (СВМ), Снежана Пауновић (СПС) и Марина Рагуш (СНС).

За генералног секратара изабран је Срђан Смиљанић.

У току јавно гласање за кандидате за потпредседнике парламента, опозиција негодује

Уз гласно негодовање опозиције, јавном прозивком посланика гласа се за шест кандидата за потпредседнике парламента. То су Сандра Божић, Един Ђерлек, др Јован Јањић, Елвира Ковач, Снежана Пауновић и Марина Рагуш.

Брнабићева отворила па одмах затворила претрес о потпредседницима Скупштине

Уочи гласања за кандидате за потпредседнике парламента, у салу су се вратили посланици опозиције, а испред њих постављено је скупштинско обезбеђење.

Након што је нова председница парламента, отворила и затим одмах и затворила расправу о кандидатима за потпредседнике, посланици опозиције почели су са гласним негодовањем.

"Да ли сте били заинтересовани за консултације око потпредседничких места? Да ли сте били у сали када смо покренули ову тачку дневног реда? Нисте, па је на основу ове две премисе расправа на ту тему завршена. Да сте били заинтересовани за потпредседничка места, појавили бисте се на консултацијама", рекла је Брнабићева посланицима опозиције.

Посланици изабрали Ану Брнабић за председницу парламента

Посланици Скупштине Србије изабрали су Ану Брнабић за председницу парламента. Од 158 посланика, "за" су гласала 153, против је било 5, а уздржаних није било.

Ана Брнабић захвалила је посланицима који су јој дали поверење и одмах је прешла на следећу тачку дневног реда - избор потпредседника.

Док је трајало гласање о избору Брнабићеве, посланици дела опозиције нису били у сали.

Посланици су расправу о кандидату за председника скупштине почели у понедељак 18. марта и трајала је три дана.

Танјуг/Сава Радовановић
Опширније Краће

Гласа се јавно, прозивком народних посланика

Већином гласова одлучено да се гласање за избор председника парламента одржи јавно, прозивком народних посланика.

Од присутних 158 посланика, "за" су гласала 154, против је било троје, а један посланик није гласао.

Закључена расправа, ускоро гласање о избору Ане Брнабић за председницу парламента

Председавајући Скупштини Стојан Раденовић закључио је претрес о избору председника парламента и одредио десетоминутну паузу, након чега ће се гласати.

Посланици су расправу о кандидату за председника Скупштине почели у понедељак, 18. марта, и трајала је три дана.

Шеф посланичке групе "Алескандар Вучић – Србија не сме да стане" Миленко Јованов рекао је на крају расправе да није било озбиљних критика на рачун Ане Брнабић јер, како је навео, чињенично таквих ствари и нема.

"Чули смо само више пута поновљене фразе и оптужбе без доказа", рекао је Јованов.

Захвалио је партнерима из других странака који су најавили подршку Ани Брнабић, као и председавајућем Стојану Раденовићу.

"Нажалост, и вашу добронамерност неки људи нису у стању да разумеју", рекао је Јованов.

Захвалио је и досадашњем председнику Народне скупштине Владимиру Орлићу и пожелео пуно среће у раду будућој председници парламента Ани Брнабић.

Тепић: Нисам чула похвале на рачун Ане Брнабић из редова СНС-а

Шефица Посланичке групе "Србија против насиља" Мариника Тепић је, у скупштинској расправи о избору Ане Брнабић за председника парламента, истакла да није чула похвале на њен рачун из редова Српске напредне странке (СНС), те да је биографија будуће шефице парламента само на једној страни, на којој не пише ништа о њеном седмогодишњем раду као премијерке.

Мариника Тепић изјавила је данас да су две кључне афере обележиле мандат Ане Брнабић као премијерке Србије – извлачење новца са компанијом Асеко и пресељење бирача, корисника социјалне помоћи, уочи београдских избора.

Опширније Краће

НАДА неће подржати избор Ане Брнабић за председницу парламента

Посланик групе Нови ДСС – ПОКС Ненад Томашевић рекао је да коалиција НАДА неће подржати избор Ане Брнабић за председницу Скупштине зато што је за време мандата њене владе ситуација на Косову и Метохији доведена до усијања и дошло је до апсолутног урушавања институција правне државе.

Томашевић је указао да је урушена слобода грађана и медија, као и да је дошло до ескалације корупције до неслућених размера.

Посебну забринутост изразио је поводом ситуације на Косову и Метохији.

"На ивици смо рата, наш народ је прогањан, а западни ментори“, са којима сарађује власт, отимају нам јужну српску покрајину", рекао је Томашевић.

Томашевић је додао да је за време мандата владе са Аном Брнабић на челу пао стандард грађана, јер данас за плату може да се купи много мање него пре десет година.

Опширније Краће

Посланици настављају расправу, радиће се и после 18 часова

Председавајући Скупштини Стојан Раденовић рекао је да ће посланици данас радити и после 18 часова.

Брнабићева опозицији: Не претите резолуцијама, ЕП никад неће бити изнад српског

Посланица "Александар Вучић – Србија не сме да стане" и кандидаткиња за председницу Народне скупштине Ана Брнабић поручила је, одговарајући на позивање опозиционих посланика на резолуцију Европског парламента у вези са изборима, да Европски парламент никада неће бити изнад српског. 

"Вама, видим, није била довољна једна резолуција Европског парламента коју сте, како се сами хвалите, успели да издејствујете, да молите по Бриселу, да буде резолуција Европског парламента када се тражи укидање суверенитета наше земље", рекла је Брнабићева.

Каже и да резолуције Европског парламента, за њу, као народну посланицу, нада се сутра као председницу Народне скупштине, нису обавезујуће, нити је занимају.

Опширније Краће

Извештај Милице Милосављевић

Павловић и Јованов о политици према Косову и Метохији

Посланик Бранко Павловић са листе "Ми, глас из народа" говорио је о питању Kосова и Метохије, истакавши да је повлачење признања независности Kосова одличан резултат власти и озбиљан допринос претходних година.

Додао је да је француско-немачки предлог "изузетно опасан документ".

"Он је базиран на споразуму из седамдесетих година између Западне и Источне Немачке. Први део тог споразума је преписан у француско-немачки споразум, онај из седамдесетих је послужио за признања Западне и Источне Немачке без њиховог међусобног признања. Отуда морамо са нарочитом пажњом да читамо француско-немачки предлог", рекао је Павловић, додајући да је тај први део подметнут као замка за Србију.

Наводи и да је правно утемељен став који износе српски званичници да споразум није прихваћен. Павловић додаје и да Србија треба да продуби дефиницију својих црвених линија у односу према Kосмету.

Позива и на доношење још једне резолуције о Kосову и Метохији у којој би се, између осталог, јасно дефинисале надлежности Србије на KиМ.

Шеф посланичке групе напредњака Миленко Јованов одговорио је да управо отпризнавање једнострано проглашене независности показује намеру власти се за КиМ бори иако, како каже, неки тврде да је власт Kосово издала.

Додао је да је сагласан са предлогом да се донесе нова резолуција о Kосмету, али наводи да сматра да "од тога нема ништа".

"Лако је преко капучина србовати са Врачара, треба на Kосову живети. Моја деца сама иду у школу, а тамо њих треба неко да прати. Да ли неко размишља да сваки акт овде прави последице тамо?", навео је Јованов.

Опширније Краће

Марушић Јовановић: Еколошки устанак неће гласати за избор Ане Брнабић

Посланици Еколошког устанка неће подржати избор Ане Брнабић за председницу парламента, рекла је Милица Марушић Јовановић из те посланичке групе.

Указала је и на проблем кладионица и позвала на враћање пореза који је кладионицама, како је навела, укинут 2021. године.

Опширније Краће

Настављена седница Скупштине

Настављена седница на којој трећи дан заредом посланици расправљају о избору председника Скупштине. Једини предложени кандидат је досадашња председница Владе и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић.

Скупштина Србије изабрала је потпредседницу Српске напредне странке и досадашњу председницу Владе Србије Ану Брнабић за председницу српског парламента. Гласало се јавном прозивком посланика.

За Ану Брнабић су, од присутних 158 посланика, гласала 153, а против је било петоро посланика.

Већином гласова изабрани су потпредседници парламента – Сандра Божић, Един Ђерлек, др Јован Јањић, Елвира Ковач, Снежана Пауновић и Марина Рагуш.

За генералног секратара изабран је Срђан Смиљанић.

Посланици су расправу о кандидату за председника Скупштине почели у понедељак, 18. марта, и трајала је три дана.

Други дан расправе започео је мирно, али су уследила добацивања, међусобне увреде посланика власти и опозиције, као и кошкање испред говорнице председавајућег, због чега је у салу ушло обезбеђење.

Посланици власти и опозиције наставили су са међусобним оптужбама и позивањем на Пословник, а рад Скупштине обележиле су бурне полемике о темама које нису на дневном реду.

Читај ми!