Извор: РТС, Танјуг

Нова рунда дијалога у Бриселу – Петковић: Истакли смо све што отежава опстанак Срба, наставак следеће недеље

У Бриселу је одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине. Делегације су предводили главни преговарачи Петар Петковић и Бесник Бисљими. Директор Канцеларије за Косово и Метохију изјавио је после дијалога да је током трилатералног састанка српска делегација истакла све што отежава опстанак Срба на КиМ. Очекује наставак разговора почетком наредне недеље, у понедељак или уторак. Бисљими је рекао да ће обе стране до петка послати предлоге о питању динара.

Извештај Драгане Биберовић

Лајчак: Дијалог ће бити настављен у понедељак

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће се разговори о одлуци о готовинском пословању на Косову и Метохији наставити следећег понедељка у Бриселу.

Он је на друштвеној мрежи Икс навео да је са главним преговарачима Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем разговарао о имплементацији Споразума о путу ка нормализацији, као и о утицају одлуке о готовинском пословању.

"Договорили смо се да наставимо са овим питањем следећег понедељка, док ће Споразумом морати да се позабаве лидери", написао је он.

Опширније Краће

Бисљими: До петка ћемо поднети предлог по питању динара

Главни преговарач Приштине у дијалогу Бесник Бисљими изјавио је да ће обе стране до петка послати предлоге о питању динара, и да се очекује да се о њима дискутује следеће недеље.

“Договорили смо се да до петка свака странка донесе свој предлог како види краткорочно решење и како кренути у дугорочно решење динара. А онда ћемо се следеће недеље поново састати да разговарамо да ли можемо да нађемо простор да два предлога постану један”, рекао је Бисљими након данашњег састанка у Биселу.

Како преносе медији на албанском, Бисљими је пренео да је на данашњем састанку делегација Београда рекла да не признаје Основни споразум као такав, те да је "споразум проблематичан за Србију, јер у њему постоје чланови који се тичу статута".

Опширније Краће

"Пронаћи решење које ће укључивати наставак рада Поштанске штедионице"

Петковић је истакао да је за Србију важно да у дијалогу нађе решење које ће укључивати наставак функционисања Поштанске штедионице на Косову и Метохији.

Подсетио да је "Банка Поштанска штедионица" на КиМ од 2018. године, да има пет експозитура и да је заједно са "Поштом" вршила исплату новца јужно од Ибра.

Додао је да цео платни систем иде преко "Поштанске штедионице", преко 50.000 различитих рачуна и институција и грађана.

"Што би сада се измишљала топла вода и додатно отежавао и онако тежак положај српског народа, кад већ постоје решења. Само је ствар у томе да ли неко хоће то решење или неће. Или, просто, жели да има за коначан циљ протеривање српског народа", изјавио је Петковић у Бриселу, одговарајући на питање новинара.

Петковић је поручио да је за Србију најважније да пронађе решење које подразумева да новац који уплаћује њеним грађанима на Косову и Метохији они могу и да подигну.

"Република Србија редовно и на време, на све те рачуне наших суграђана уплаћује новац. Проблем је што онда исплата не може да се врши ни у Поштанској штедионици, ни у поштама, јужно од Ибра, јер динара нема", рекао је Петковић.

Навео је да се Србија бори да у немогућим условима пронађе начин да српски народ на Космету опстане и да може да настави са својим нормалним животом.

Опширније Краће

Петковић: Истакли смо шта отежава опстанак Срба, очекујемо наставак дијалога следеће недеље

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је током трилатералног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком српска делегација истакла све што отежава опстанак Срба на КиМ.

Петковић је након састанка који је трајао скоро три и по сата рекао да је до директног разговора дошло, јер на томе инсистира српска страна.

Према његовим речима, прва ствар на којој су инсистирали било је формирање ЗСО, као прво и главно питање које се односи на судбину и будућност српског народа, а друго важно питање је питање динара с обзиром на одлуку Приштине да укине динар, што је, како је рекао, тешко за српски народ.

Петковић је пренео да је на састанку истакнуто све што отежава опстанак и живот српског народа на КиМ, укључујући све насилне потезе, с обзиром и на ембарго на српску робу који траје девет месеци.

"Разговарали смо и о бројним инцидентима, затварању српских институција, српске амбуланте у Приштини, понашању полиције према Србима, о веома тешком положају Срба и о уредби о динару којом су погођени Срби који примају социјална давања, али и наше институције", рекао је Петковић.

Према његовим речима, за српску страну кључно је формирање ЗСО, јер се тиме у потпуности решава финансирање наших институција предвиђено договором.

"Бисљими је инсистирао на некој оптимизацији Охридског споразума, ми о формирању ЗСО, јер су на то потпис ставили и Београд и Приштина и ЕУ. Видите шта се дешава када нема ЗСО. Да не говоримо да Срби напуштају КиМ, шта се ради по питању избора на северу. О свему смо детаљно говорили и да решења морају да се решавају кроз дијалог", рекао је Петковић.

Петковић је додао и да је суштина да се држимо договора и договореног и да се нађу компромисна решења за опстанак Срба.

"Ако се ово настави, Срба више неће бити и очекујем да наставимо разговоре почетком наредне недеље, у понедељак или уторак, да будемо ближи договору и идемо у правцу решења која се односе на питање динара. Ми се боримо за опстанак српског народа на КиМ", рекао је Петковић.

Танјуг
Опширније Краће

Завршен тројни састанак Петковића, Лајчака и Бисљимија

У Бриселу је око 16.30 завршен тројни састанак делегација Београда и Приштине предвођених Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Састанак је почео око 13 часова и трајао је мало више од три и по сата.

Почео тројни састанак са Лајчаком

Након одвојених састанака две делегације са специјалним изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, уследио је тројни састанак главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, са Лајчаком.

Опширније Краће

Почели разговори у Бриселу, делегације Београда и Приштине одвојено са Лајчаком

У Бриселу је почео састанак делегације експерата Београда, коју предводи главни преговарач Београда и директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић, и делегације ЕУ на челу са специјалним изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Састанак је почео после 11 сати, а како је Петковић раније најавио разговараће се о свим питањима важним за деескалацију ситуације, укљујучујући формирање Заједнице српских општина, али и забрану употребе динара на КиМ.

Претходно се Лајчак састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, а за сада не зна да ли ће бити тројног састанка.

Опширније Краће

Нова рунда дијалога Београда и Приштине одржана је данас у Бриселу. Делегацију Београда предводио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић је рекао да ће имати разговоре на техничком нивоу о свим питањима важним за деескалацију, укључујући Заједницу српских општина и укидање динара.

"Тема је свакако ЗСО, као прва и основна тема, али и друга важна питања за деескалацију, а у оквиру њих пре свега питање динара и забрана Србима да примају плате, пензије на КиМ, и свега што доводи до хуманитарне катастрофе", рекао је Петковић.

Претходна рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу одржана је крајем фебруара.

Читај ми!