Извор: РТС

Одржана нова рунда дијалога у Бриселу; Петковић: Решење треба да се тражи на политичком, а не експертском нивоу

У Бриселу је одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине, на позив специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. Тема дијалога била је регулисање динарског платног промета. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је новинарима да решење за једностране акције Приштине треба да се тражи на политичком, а не експертском нивоу.

Извештај Душана Гајића

Представник тзв. ЦБК: Разговарано само о техничким модалитетима како да се спроведе уредба

Гувернер централне банке у Приштини Ахмет Исмаиљи тврди да на састанку у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком није разговарано о уредби којом се забрањује употреба динара на Косову и Метохији.

Он је новинарима рекао да ће уредба остати на снази и да се неће мењати, као и да је, како тврди, делегација тзв. ЦБК на билатералном и трипартитном састанку говорила о техничким модалитетима како да се спроведе уредба.

"Нисмо прихватили друге разговоре. Уредба је на снази и неће се мењати", рекао је Исмаиљи, преноси Коха.

Опширније Краће

Лајчак: Многа политичка питања и даље без одговора

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је након састанака у Бриселу поводом одлуке централне банке у Приштини о укидању употребе динара на КиМ да на многа политичка питања и даље нема одговора.

“Поздрављам посвећеност страна у проналажењу одрживог решења за заједнице погођене недавном уредбом ЦБК-а. Данашњи састанак у оквиру дијалога био је важан први корак, али на многа политичка питања нема одговора. Биће потребни додатни састанци“, написао је Лајчак на свом налогу на мрежи Икс.

Петковић: Решење треба да се тражи на политичком, а не експертском нивоу

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су у разговору са Мирославом Лајчаком у Бриселу дошли до истог става да је за решавање једностраних одлука Приштине потребан политички ниво, јер људи са експертског нивоа не могу ништа да реше.

"Састанак је показао да одлука тзв. ЦБК подразумева решење на политичком нивоу. Ја сам зато био овде, не и Бисљими. Последице такве одлуке су политичке. Тачно је да се о динару никада до сада није разговарало у дијалогу, али с обзиром на то да одлука тзв. ЦБК погађа директно Србе, наравно да ће се разговарати у Бриселу", рекао је Петковић.

Према његовим речима, важно је да се покаже пуна опредељеност због чега је делегација Београда дошла у пуном саставу и да је указала на разорне последице одлуке о динару.

"У дискусији су представници тзв ЦБК говорили да Комерцијална банка има више рачуна, што није тачно јер је 55.000 рачуна у Поштанској штедионици. То јасно показује да не постоји прави разлог те тзв. уредбе ЦБК, да ни не знају све детаље везано за платни промет, већ да је реч о чисто политичкој одлуци", указао је Петковић.

Додао је да је важно што су на састанку покренута сва горућа питања и да је указано на проблеме Срба, као и да је Београд истрајан да нађе решење и омогући да Срби примају своје плате, пензије, социјална давања.

"Одлука показује да Приштина не жели да формира ЗСО и угаси институције које су темељ ЗСО. У разговору са Лајчаком тет-а-тет, делегације са Лајчаком и на крају тројном састанку указали смо на све проблеме. Дошли смо до истог става Лајчак и ја, да је за решавање питања насталих због једностране политике потребно је решавање на политичком нивоу", рекао је Петковић.

Како је рекао очекује наставак разговора, а Београд ће се одазвати позиву Лајчака јер је кључно да се то питање реши.

Опширније Краће

Састанак на нивоу финансијских експерата Београда и Приштине

У Бриселу је у току састанак на нивоу финансијских експерата Београда и Приштине, којим посредује специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

У делегацији Београда су представници Министарства финансија и Банке Поштанска штедионица, као и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Лајчак је претходно одржао тет-а-тет састанак са директором Kанцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем, а потом су се Лајчак и његов тим састали са делегацијом Београда, на челу са Петковићем.

Опширније Краће

Састанак Лајчаковог тима са српском делегацијом

У току је састанак тимова Мирослава Лајчака и делегације Београда, у којој се, поред директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића налазе и представници Министарства финансија и Банке поштанске штедионице, јавља дописник РТС-а.

Опширније Краће

Почео састанак Лајчака са Петковићем

У Бриселу је нешто после 10 часова у згради ЕЕАС почео тет-а тет састанак директора канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића са специјалним представником за дијалог ЕУ Мирославом Лајчаком.

У наставку дана се очекује и учешће делегације Београда на састанку са Лајчаком и његовим тимом.

Како РТС сазнаје, у српској делегацији су представници Министарства финансија и Банке поштанске штедионице.

Портаролка у спољнополитичкој служби ЕУ Набила Масрали у понедељак је рекла да ће састанак бити усредсређен на "решења о многим отвореним питањима у вези са недавном одлуком" о готовинским трансакцијама приштинске централне банке и да ће пратити уобичајен формат и додала да су обе стране потврдиле своје учешће на састанку. 

Опширније Краће

Прво српска делегација са Лајчаком, нејасно ко представља Приштину

Први састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком имаће делегација Београда, коју предводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Након тога следe и други састанци, претпоставља се са другом страном, али тај распоред није прецизно саопштен.

За сада није познато ко представља Приштину у Бриселу, мада је саопштено да ће ту бити представници приштинске централне банке, али не и да ли је у делегацији и главни преговарач Биљими – који је поручио да неће ићу у Брисел.

Опширније Краће

Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, док је главни приштински преговарач Бесник Бисљими рекао да неће ићи у Брисел.

Влада у Приштини није саопштила ко ће је тачно представљати. Међутим, дан пре састанка у Бриселу представници централне банке у Приштини потврдили су учешће у дијалогу.

Лајчак је позвао Београд и Приштину како би у оквиру дијалога разговарали о једностраној уредби о укидању динарског платног промета на КиМ, а коју је централна банка у Приштини донела крајем децембра.

Из Приштине су прошле недеље најавили десет мера за прелазни период, али их још не саопштавају.

Читај ми!