Извор: РТС

Ухапшен Србин у околини Грачанице; Приштина променила одлуку - на КиМ могу да уђу камиони који превозе страну робу

Још једно хапшење на северу Косова и Метохије. Ухапшен је Драгиша Миленковић из околине Грачанице под оптужбом за ратне злочине, потврдила је за РТС породица ухапшеног. У знак протеста, мештани су блокирали магистрални пут Приштина–Гњилане. Возачи камиона који осам дана стоје на прелазима ка КиМ накратко су блокирали пут свим возилима у знак протеста.

Лајчак: Сагласност са америчким сенаторима да је на КиМ потребна деескалација

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који борави у посети САД, саопштио је да се сагласио са америчким сенаторима о потреби деескалације ситуације на Косову и Метохији, повратку дијалогу и нормализације стања.

"Важан састанак на Капитол хилу са сенаторима Крисом ван Холеном и Крисом Марфијем. Пажљиво смо разматрали развој ситуације на Западном Балкану и имамо исте процене. Сагласили смо се да је потребна деескалација и повратак дијалогу и нормализацији", написао је на свом Твитер налогу Мирослав Лајчак.

Бранилац Драгише Миленковића: Верујемо да је реч о замени идентитета

Данас је специјално тужилаштво одредило 48-часовно задржавање за Драгишу Миленковића, под сумњом да је извршио кривично дело ратног злочина у периоду 1998. до 1999. године у Приштини.

“Породица и ја као његов бранилац имали смо јутрос озбиљне приговоре на начин на који је спроведен претрес, с обзиром на то да му није омогућено да приликом претреса има свог браниоца, на понашање полиције. Породица и ја касније приликом саслушања нисмо имали никаквих примедби. Све је урађено коректно и професионално изузев што му је ускраћено право да има браниоца приликом претреса. Ја очекујем да се ипак у овом предмету ради о једној грешци која се тиче идентитета мог брањеника и мислим да је то дело које се њему ставља на терет починило друго лице са истим именом које и он носи. Очекујем да ће сутра бити овај неспоразум отклоњен и да ће он бити враћен кући", рекао је Миленковићев бранилац Дејан Васић.

Извештај Драгане Биберовић
Опширније Краће

Курти: Из Рима сутра путујем за Брисел

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти навео је на Твитеру да ће сутра из Рима отпутовати у Брисел на састанак на високом нивоу у оквиру дијалога са Београдом, који је сазвао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Курти је на Твитеру навео да ће у Бриселу инсистирати на хитном и безусловном ослобађању тројице косовских полицајаца, деескалацији и нормализацији односа.

"Одредио сам своју маршруту да идем у Брисел сутра из Рима, потврђујући своје учешће на састанку на високом нивоу за дијалог који је сазвао високи представник Борељ", навео је Курти.

Српска листа: Куртијева намера да обмане Србе унапред осуђена на неуспех

Српска листа је поводом видео-поруке коју је Курти упутио Србима на КиМ саопштила да је намера премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "да лажима и лошом глумом обмане Србе на КиМ" унапредосуђена на неуспех, "јер Срби добро осећају на својој кожи како Курти замишља живот за све нас на овим просторима".

Српском народу је, како подсећају из Српске листе, Аљбин Курти обећао да ће половина бити у затвору, а половина протерана, као део “хрватског сценарија” који је јавно понудио и спроводи на Косову и Метохији.

''Ускраћивање основних људских, политичких и економских права, пребијање и упуцавање и киднаповање Срба, то су речи које описују животе за српски народ под режимом који предводи Аљбин Курти, који је очигледно неспособан да учини ишта добро за Албанце, па им је уместо бољег живота понудио протеривање Срба и затирање свега што је српско'', наводе из Српске листе.

Аљбин Курти, како додају, очигледно мисли да је српски народ заборавио да му је његов режим забранио право да гласа на избору и референдуму, да је забранио вакцинацију усред пандемије и претио хапшењима српских доктора, да отима српску земљу не поштујући ни сопствене законе, да је изградио нелегалне параполицијске базе на српској земљи и игнорисао права српских домаћина и пријаве које су подносили српски градоначелници.

Опширније Краће

Дозвољен улаз на КиМ камионима који превозе страну робу, без обзира на таблице

Превозници који осми дан чекају на Јарињу јављају да је дозвољен улаз на КиМ камионима који превозе страну робу, без обзира на таблице, јавља репортерка РТС-а.

За сада је информација да српска роба не може да уђе на КиМ.

Окончана блокада упозорења на Јарињу

Окончана је блокада на Јарињу током које ниједно возило, ни путничко и теретно, није могло да иде ни ка Косову и Метохији ни ка централној Србији.

Завршен протест у Грачаници

У Грачаници је завршен протест одржан због хапшења Драгише Миленковића из Кишнице, а грађани најављују да ће се окупити и сутра.

Из полицијске станице у Грачаници немају информације о детаљима хапшења.

Миленковић је ухапшен јутрос у Кишници, а његова супруга је због шока хоспитализована.

Миленковићева свастика упутила се у Приштину како би сазнала детаље хапшења.

Грађани су се самоиницијативно окупили у Грачаници и блокирали пут накратко, а после одређеног времена су се разишли.

(Танјуг)

Опширније Краће

Извештај Драгане Биберовић (16.00)

Петковић: Код Срба не пролазе Куртијеве лажи

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је поручио да је једина порука коју Срби на Косову и Метохији одмах очекују од Приштине – ослобађање "на правди Бога отетих и мучених сународника из Куртијевих казамата".

"Срби од Куртија затим очекују и наредбу о повлачењу специјалних окупаторских полицијских снага са севера покрајине и моментално одустајање од политике претњи, застрашивања и малтретирања, која се реализује кроз изгладњивање, неоснована хапшења и физичко насиље над Србима", навео је Петковић.

Тој поруци Курти би, каже, требало да дода и да је одлучио да повуче своје нелегитмне и наметнуте функционере локалне власти са севера Покрајине.

"А након тога сви би поздравили и кажњавање одговорних за пребијања и рањавања Срба и поруку да Приштина одустаје од тврдоглавог блокирања формирања Заједнице српских општина", поручио је Петковић у изјави за медије.

"Срби на Косову и Метохији, како би наш народ рекао, нису пали с дуда, и код њих не пролазе Куртијеве лажи и неискрена и увредљива подилажења, јер белодано је свима јасно да је његов циљ протеривање српског народа физичком силом и разбијање осећаја лојалности према Србији код малог броја колебљиваца на северу покрајине", навео је Петковић.

Опширније Краће

Жиофре: Ако не дође до деескалације на терену, биће озбиљних последица

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да је ЕУ веома забринута због ситуације на северу КиМ и да је став свих чланица европске заједнице да ће, уколико не дође до деескалације на терену, бити озбиљних последица.

"ЕУ је предложила план за деескалацију ситуације који подразумева бројне кораке. Суспензија операција специјалне полиције у општинама (на северу КиМ), градоначелници морају да раде ван зграда тих општина, демонстрације морају да престану, а нови избори на којима ће сви учествовати морају да буду организовани како би грађани могли да изаберу своје представнике", рекао је Жиофре одговарајући на питање медија на почетку "Европске недеље могућности" коју организује Делегација ЕУ у Србији.

Додао је да су европски званичници у својим изјавама били јасни и да ће, уколико не дође до деескалације, бити озбиљних последица, али није прецизирао шта под тим подразумева.

Опширније Краће

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти обратио се видео-поруком на српском језику у којој је рекао да су потребни нови избори у четири општине на северу КиМ уз "отворену и слободну" предизборну кампању.

Он тврди да му је жао што су морали да одрже изборе у четири општине на северу "са ниским изласком грађана", и да су се надали да ће Српска листа на њима учествовати.

Блокада упозорења на Јарињу, два сата ниједно возило не може ни ка КиМ ни ка централној Србији

Возачи камиона који осам дана стоје на прелазима ка КиМ одлучили су да блокирају пут свим возилима у знак протеста. Данас је блокада упозорења која ће трајати два сата, најављују возачи на Јарињу.

Неће моћи да прође ниједно возило ни ка КиМ ни ка централној Србији.

Радикализацију протеста најавили су јуче уколико Приштина не дозволи да камиони са српским таблицама уђу на КиМ.

"Ми смо овде, нико ништа не предузима. Одлучили смо да блокирамо сат, два, да не може да прође нико. Ми на овој врућини горимо, нико ништа не предузима. Ово је знак упозорења на Јарињу, Брњаку, Мердару", поручио је возач Зоран Милентијевић.

Емир Ђерлек, превозник, истиче да су три дана на блокади, а да недељу дана стоје камиони.

"Тренутно је заустављен саобраћај за сва возила – и за теретни и за путнички саобраћај. Ово је два сата упозорења, за сва возила без обзира на таблице. Ако настави овако још дан, два ставићемо трајну блокаду и нико путевима неће моћи да прође", рекао је Ђерлек.

Аутомобил улетео међу Србе током протеста, повређен један мушкарац

У Грачаници се испред полицијске станице окупио велики број људи у знак протеста због хапшења Драгише Миленковића, јавља Косово онлајн, наводећи да је један аутомобил улетео међу Србе.

Један мушкарац пореклом из Горње Брњице је том приликом повређен и налази се у КБЦ Грачаница где му се ради опсервација, а има повреде леве ноге, колена и стопала.

Опширније Краће

Српска листа: Курти наставља са произвољним и неоснованим хапшењем Срба

Српска листа саопштила је да Аљбин Курти наставља са произвољним и неоснованим хапшењем Срба.

"Данас је тако, без икаквих доказа, у Грачаници ухапшен Драгиша Миленковић, отет од своје породице, супруге и деце и одведен у непознатом правцу без икаквих предочених доказа о његовој кривици", наводи се у саопштењу.

Као по устаљеном рецепту, додају, "Куртијев режим наставља са ловом на Србе пред очима међународне заједнице која анемично ћути и даје простор Куртију да прогони Србе, док Еулекс глуми статистички завод који у своје извештаје додаје једно по једно име часног Србина".

"Ма колико настојали да политиком свршеног чина доведу српски народ у немогућу ситуацију за опстанак на овим просторима и навикну нас на ове отмице, нећемо престати да се боримо за своја права и тражимо слободу за нашу неосновано ухапшену браћу, чија је једина кривица српска националност", закључује се у саопштењу Српске листе.

Опширније Краће

Мештани Грачанице блокирали магистрални пут Приштина–Гњилане

Након хапшења Драгише Миленковића, мештани Грачанице блокирали су магистрални пут Приштина–Гњилане.

Ненад Боровчанин апеловао на МОК да тражи ослобађање Милуна Миленковића Лунета

Председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровћанин апеловао је на Међународни олимпијски комитет да искористи све међународне правне механизме и да утиче на Приштину да хитно ослободе тренера Милуна Миленковића Лунета.

Њега је косовска полиција ухапсила у Северној Митровици пре осам дана.

Миленковић је тренера бокс и кик бокс клуба Северна Митровица и освајача бројних медаља на међународним такмичењима.

"Молим пре свега МОК да искористи све међународне правне механизме и утиче на институције у Приштини као и релевантне структуре задужене за очување мира, безбедности и људских права на поменутој територији, да хитно ослободе Милуна Миленковића Лунета из Косовске Митровице спортског тренера олимпијског спорта бокса, позивајући се на олимпијску повељу и принципе", навео је Боровчанин.

Боровчанин је на крају замолио МОК, међународну заједницу и КФОР да хитно реагују и заштите интегритет спорта и спортског тренера и да учине све и ослободе тренера који је ухапшен и задржан ван свих правних норми, а "деци и младима омогуће да их њихов тренер и даље тренира".

Опширније Краће

Канцеларија КиМ: Хапшење још једног Србина брутална демонстрација силе

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је хапшење још једног Србина на простору Косова и Метохије, овога пута у Грачаници, брутална демонстрација силе и неправде од стране антисрпског режима Аљбина Куртија у Приштини који свој терор и тензије са севера сада жели да прошири и јужно од Ибра.

"Драгиша Миленковић (51) из Кишнице, надомак Грачанице, ухапшен је у склопу Куртијевог плана одмазде над Србима, којима из дана у дан загорчава живот не би ли их натерао да напусте своја вековна огњишта", саопштила је Канцеларија.

Опширније Краће

Ухапшен Драгишa Миленковић из околине Грачанице

Косовска полиција ухапсила је Драгишу Миленковића из околине Грачанице под оптужбом за ратне злочине, потврдила је за РТС породица ухапшеног.

Кажу да су полицајци били насилни приликом хапшења.

Припадници специјалних јединица упали су око поднева у његово двориште.

Цео крај су држали у блокади и нису дали никоме да приђе, а онда су извели Миленковића, јавља дописник РТС-а.

Породици је образложено да се Миленковић хапси због ратног злочина над Албанцима које је наводно малтретирао док је радио као чувар у затвору у Липљану.

Како су комшије потврдиле, полицајци су питали Миленковића који му син служи Војску Србије.

У породичну кућу стигла је екипа хитне помоћи. Супрузи ухапшеног Србина је позлило, указују јој помоћ.

У кући је направљена преметачина у потрази за оружјем. 

Ухапшени Миленковић је отац троје деце.

Кућа Драгише Миленковића

Ристуча: Ситуација на КиМ напета, решење тражити дипломатским путем

Командант Кфора генерал-мајор Анђело Микеле Ристуча оценио је да је тренутна ситуација на Косову и Метохији мирна, али и даље сложена, напета и нестабилна, и поручио да је потребно да обе стране одмах смире тензије и траже политичко и дипломатско решење.

Ристуча је за италијанску агенцију АГИ рекао да је задатак Кфора да створи простор за преговараче са обе стране и за све који су укључени у мировни процес да се врате дијалогу и промовишу мирна решења.

"Једини начин за деескалацију зависи од политичке воље обе стране. У овом тренутку нема другог решења. Јер једини начин да се ситуација реши је политичка одлука, која се заснива на вољи обе стране да се ситуација нормализује, али пре свега да се смире тензије", нагласио је командант Кфора.

Опширније Краће

Владика рашко-призренски Теодосије изразио је дубоку забринутост због недавно ухапшених Срба који се налазе у притворним јединицама и Гњилану и Подујеву.

“Хапшења и злостављање Срба од стране полиције воде у још већи конфликт”, упозорио је владика и позвао на хитно смиривање напетости.

Опширније Краће

Лајчак са Џоном Фајнером и Амандом Слот о ситуацији на КиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак састао се са првим замеником саветника за националну безбедност САД Џоном Фајнером и вишом директорком за Европу Амандом Слот са којима је разговарао о ситуацији на северу КиМ.

“Веома користан састанак са првим замеником саветника за националну безбедност САД Џоном Фајнером и вишом директорком за Европу Амандом Слот о ситуацији на северу Косова, корацима потребним за деескалацију и напретку у дијалогу који подржава ЕУ”, навео је Лајчак на Твитеру.

Сурлић: Лопта је у дворишту међународних актера – хоће ли извршити кључан притисак на Приштину

Доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић каже за РТС да је ово преломна тачка која може да доведе у питање целокупан Бриселски дијалог и све оно што је урађено до сада у процесу нормализације односа између Београда и Приштине.

“Међутим, лопта је у дворишту међународних актера. Да ли ће они заиста створити предуслове за деескалацију? Да ли ће извршити кључан притисак на Приштину и променити ово фактичко стање које је неодрживо на дуже стазе што се тиче живота људи на северу Косова? У том смислу, сматрам да деескалација може бити наравно кроз дијалог и важно је да се две стране сусрећу и не би требало одбијати састанке у Бриселу, али исто тако не треба ни обесмишљавати целокупан дијалог да након толико година ми даље имамо тему безбедности људи, њихових основних права и слобода“, поручује Сурлић.

Указује да, нажалост, међународни актери и даље целокупан Западни Балкан посматрају кроз кризни менаџмент и они инсистирају на томе да се прво успостави мир, а све остало може бити предмет компромиса.

Председник Вучић је изричит да нема разговора са Куртијом док се не испуне три захтева - пуштање ухапшених Срба, повлачење градоначелника и повлачење косовске специјалне полиције. На питање очекује ли да ће Приштина бити кажњена због последњих потеза, Сурлић каже да реторика свакако јесте оштрија, али се и даље користи уобичајени дипломатски речник “позивамо две стране“.

“Овде не би требало и даље користити ту врсту онако ублажених дипломатских формулација које немају смисла. Овде је кључна одговорност једне стране, а то је Приштина и Борељ је заправо истакао ове услове које и председник Вучић поновио. Деескалација може да се деси уколико се повуку специјалне полицијске снаге, уколико се изместе ови постојећи градоначелници, распишу нови избори и почне формирање Заједнице српских општина. За сада Курти се суочава само са неким мерама, то се не зову санкције", додаје Сурлић.

"Мислим да неће бити промене политике у Приштини док заиста чак и целокупно друштво на Косову не осети одређене последице кроз конкретне санкције. Подсетићу исто тако да анкете показују да Куртију расте популарност на Косову и да већина грађана албанске националности заправо подржава политику коју он тренутно спроводи на северу. Што значи да они не виде никакве последице такве политике“, наглашава Сурлић.

Говорећи о предлозима за понављање избора на северу КиМ, Сурлић каже да верује да је то једини излаз и да је то једино што је прихватљиво.

“Мора на северу да постоји легитимна и легална власт изабрана од стране већинског становништва. У овом случају то су представници српске заједнице и тек онда можемо говорити о Заједници српских општина и о обезбеђивању онога што је витално за њих, а то је аутономија у кључним сферама која укључује здравство, образовање, локални развој и планирање", поручује Сурлић.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Стефаном Сурлићем
Опширније Краће

У Рудару настављен протест ауто-превозника, траже од Приштине несметан пролазак за српску робу

У Рудару између Куршумлије и администразивног прелаза Мердаре већ трећи дан се окупљају мештани и ауто-превозници који живе од превоза робе на КиМ. Они не дозвољавају кретање камионима и аутобусима са косовским таблицама што је одговор Приштиникао на забрану увоза српске робе из централне Србије. Траже да се што пре нормализује ситуација и дозволи пролазак српским камионима и српској роби на КиМ.

Дарко Јелић, један од ауто-превозника каже да је једини захтев да се пусти српска роба на КиМ.

"Ово није политички протест него само да може да се функционише и ради. Остаћемо док се не реши то питање", рекао је Јелић за РТС.

Опширније Краће

Ситуација на административним пунктовима се погоршава – блокиран је прелаз свим теретним камионима. То су учинили возачи камиона са српским таблицама у знак протеста што недељу дана не могу да уђу на Косово и Метохију, док им се роба квари и пролазе рокови испоруке, због чега имају милионске штете.

Кажу да је око 700 камиона на паркинзима од Краљева до Јариња. Позивају Приштину да им омогући пролаз и поручују да их политика не занима, као ни то које таблице су на камионима. Аљбин Курти одговара – мере на прелазима нису трговинске, донете су због хапшења косовских полицајаца.

Урошу Вукашиновићу, који је јуче ухапшен у Лепосавићу, суд у Јужној Митровици одредио је притвор од 30 дана, потврдио адвокат Небојша Влајић.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је веома забринут стањем на северу Косова и Метохије, да је овај тренутак важан и критичан и да је деескалација неопходна. Косовско питање мора да се реши до краја године, јер у 2024. години Косово неће бити у центру пажње, поручује Лајчак. 

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да криза на северу Косова и Метохије има потенцијал да прерасте у међународни и регионални конфликт и да САД у потпуности подржавају напоре Европске уније да ту кризу разреши. Ескобар каже и да тројица ухапшених косовских полицајаца треба одмах да буду пуштена на слободу.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су тројица ухапшених косовских полицајаца киднапована, као и да је "Србија 14. јуна извршила агресију".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оштро је демантовао тврдње да су приштински полицајци ухапшени на територији Косова и Метохије. Киднаповања није било, додаје Петковић. МУП Србије одговорио на све тачке упита Еулекса поводом хапшења приштинских полицајца, додаје.

Читај ми!