Извор: РТС

Протестна шетња у Косовској Митровици, Милун Миленковић у затвору код Подујева

На северу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно. Милуну Миленковићу, који је јуче ухапшен у северном делу Косовске Митровице, одређен је притвор. У знак подршке Миленковићу одржана је протестна шетња у Косовској Митровици. Председник Србије Александар Вучић се састао са представницима земаља Квинте.

Ђурић: Потребна хитна акција како би се спречила трагедија на КиМ

У осврту на данашња дешавања на Косову и Метохији амбасадор Србије у САД Марко Ђурић је на свом Твитер налогу поручио да је након последњих одлука владе у Приштини, чији је циљ да се Срби насилно протерају, потребна хитна акција како би се спречила трагедија.

"Хиљаде Срба широм севера Косова настављају мирне протесте против угњетавања Куртијевог режима и насилног и недемократског, етнички мотивисаног заузимања општина са српском већином. Јучерашње киднаповање Милуна Миленковића у Косовској Митровици од стране Куртијевих насилника је још један ескалациони и дестабилизујуц́и потез који је данас на улице извео још више мирних демонстраната", написао је Ђурић.

Опширније Краће

Одбијене жалбе на решење о притвору Обреновићу и Петровићу

Приштински Апелациони суд одбио је жалбу на решење о притвору Душану Обреновићу и Радошу Петровићу, рекао је адвокат Предраг Миљковић.

Према речима адвоката који заступа Душана Обреновића, Предрага Миљковића, Апелациони суд је потврдио одлуку првостепеног суда.

"Апелациони суд је у целости прихватио наводе првостепеног суда и није одговорио ни на један жалбени навод адвоката. Поднећу жалбу за заштиту законитости Врховном суду“, казао је Миљковић.

Жалба је такође одбијена и у случају Радоша Петровића.

Опширније Краће

Миленковић превезен у затвор код Подујева

Милун Миленковић Луне, коме је одређен притвор од 30 дана, пребачен је у затвор у Грдовцу код Подујева.

Адвокат је најавио жалбу.

Вучић сутра са представницима земаља Квинте

Председник Србије Александар Вучић састаће се  сутра са представницима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније, у Палати Србија.

Извештај Андрије Игића

Одређен притвор Милуну Миленковићу

Основни суд у Приштини усвојио је захтев специјалног тужилаштва којим је Милуну Миленковићу одредио притвор од 30 дана, преносе медији на албанском.

Одлуку суду потврдила је  портпарол Основног суда у Приштини Мирлинда Гаши.

Милун Миленковић, је према њеним наводима ухапшен због сумње да је извршио кривично дело "терористички напад" који се догодио на канцеларије Општинске изборне комисије у децембру прошле године.

Миленковић је осумњичен "и за друга кривична дела почињена над војницима Кфора, а за те сумње полиција је саопштила да прикупља доказе и исказе".

Опширније Краће

Командант Кфора забринут због дешавања на КиМ

На данашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем, командант Кфора генерал Анђело Микеле Ристуча изразио је дубоку забринутост због најновијих дешавања у општинама на северу Косову и Метохији, наводи се у саопштењу мисије.

Додаје се да се након састанка са Вучићем, командант Кфора састао са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем са којим се сложио да све стране морају да деескалирају тензије.

"Кфор је спреман да се суочи са сваким сценаријем и наставља да прати ситуацију на терену. Наставља да делује непристрасно, у оквиру строгих Правила ангажовања и предузима све неопходне мере да спроведе свој мандат на основу Резолуције СБ УН 1244 из 1999. године, како би обезбедио сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову", наводи се у саопштењу мисије.

Наводи се да Кфор остаје у блиском контакту са својим главним саговорницима, укључујући представнике институција и безбедносних организација на КиМ, Генералштаба ВС и Еулекса, заједно са другим представницима међународне заједнице.

Опширније Краће

Петар Петковић је рекао на ванредној конференцији за новинаре да припадници наше полиције ногом нису крочили на територију КиМ и нису прекршили Резолуцију 1244.

Спремни смо да понудимо све доказе и да се отоври међународна истрага, напоменуо је Петковић.

Српска полиција ни милиметар није прешла преко административне линије, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

"Ови албански терористи су спречени да изврше опасно кривично дело, које ће утврдити истрага", казао је Петковић.

За разлику од пропаганде да су киднаповани, они су прешли административну линију, истиче Петковић.

Састанак начелника Генералштаба са командантом Кфора

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се у Београду са командантом Кфора генерал-мајором Анђелом Микелеом Ристучом, са којим је разговарао о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

На састанку, који је одржан у сенци појачаних тензија на северу Покрајине, било је речи о настојањима да се избегне даље погоршање безбедносне ситуације на терену и обезбеди сигурно и безбедно окружење за српско становништво, које трпи противправно насиље Привремених институција самоуправе у Приштини.

У разговору је изражена обострана посвећеност очувању мира и стабилности и указано на значај контаката на свим нивоима између Војске Србије и међународних снага на Косову и Метохији за успешно превентивно деловање и спречавање настанка криза на територији јужне српске покрајине.

Начелник Генералштаба је изнео чврст став и очекивање наше стране да ће Кфор, као једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији, стриктно, потпуно и непристрасно спроводити мандат који му је додељен Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и заштитити Србе и њихово национално, културно-историјско и верско наслеђе у Покрајини.

Опширније Краће

У току судско рочиште ухапшеном Милуновићу

Специјално тужилаштво у Приштини затражило је од Основног суда одређивање мере притвора Милуну Миленковићу, јуче ухапшеном у северном делу Косовске Митровице, осумњиченом за наводно организовање напада на припаднике Кфора.

Ту меру медијима на албанском, потврдио је портпарол Специјалног тужилаштва Екрем Љутфиу.

У Приштини је у току судско рочиште за одређивање мере притвора ухапшеном Милуновићу.

Милуновићев бранилац Небојша Влајић, рекао је раније данас да га терете за три кривична дела – тероризам, напад на лица под међународном заштитом и насилно угрожавање уставног уређења.

Према наводима јавног тужиоца, та кривична дела проистичу из догађаја од пре неколико месеци испред канцеларије изборне комисије у Косовској Митровици и из грађанског протеста који је одржан пре око две недеље у Звечану.

Опширније Краће

Протест у северном делу Косовске Митровице због хапшења Милуна Миленковића  

Више хиљада житеља северног дела Косовске Митровице мирно је протестовало због хапшења Милуна Миленковића, пружајући му подршку и истовремено захтевајући његово ослобађање.

На челу дуге колоне окупљених били су освајачи медаља и деца која тренирају у Миленковићевом кик-бокс клубу "Косовска Митровица, скандирајући "Вратите нам тренера", "Не дамо те Луне", "Правда за Лунета" .

Носили су заставу Србије на којој је грб клуба, са натписом "Косово је Србија".

Милун Миленковић ухапшен је јуче у акцији специјалних јединица косовске полиције у центру Митровице.

Миленковић је тренирао светску шампионку у кик-боксу међу јуниорима Наду Петронић, која је током протеста рекла да је захваљући њему стигла до "крова света".

"Окупили смо се данас да би  истерали правду за нашег тренера Лунета. Луне је био мој тренер, ми смо се овде окупили нашег тренера. Ово ће се одржавати све док се Луне не ослободи. Од мене је направио светског првака. Дужна сам да овде седим све док га не ослободе", рекла је Петронићева.

Спортисткиња коју је Миленовић тренирао је и Елена Вучковић, која га је представила као родитеља.

"Он нама није био само тренер, све нас је гледао као родитељ. Имали смо са њим отворен однос, гледао нас је буквално као своју децу. Као што видите сви смо се окупили да га подржимо и тако ће бити сваког дана. Као што је он нас учио да будемо јаки и храбри, да идемо уздигнуте главе, тако и ми сада верујемо да је он тамо јак, храбар и да зна да смо уз њега", рекла је Вучковићева. 

Дуга колона подржавалаца Милуна Миленковића, кретала се главним улицама Митровице, од трга код споменика незу Лазару, до главног моста на Ибру, а онда и према улици која води ка Бошњачкој махали.

Иницидената није било, а нови протест заказан је за сутра и наредне дане.

Опширније Краће

Стано: Куртијев план не нуди решење, припремљен пакет мера ЕУ

Портпарол ЕУ Петер Стано изjавио је у Бриселу да план премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у пет тачака, не нуди решење за тензије на северу КиМ.

Истакао је да је ЕУ припремила серију мера са негативним економским и политичким последицама по односе КиМ и ЕУ.

Стано је нагласио да у правном смислу није реч о санкцијама, већ о политичким мерама које могу одмах да ступе на снагу, у зависности од развоја догађаја на терену

"Упркос нашим поновљеним захтевима, премијер Курти није предузео кораке ка деескалацији. Његов план у пет тачака који је доставио у писму високом представник (Жосеп) Борељу, не даје решења за питања која су и покренула најновију кризу. Очекујемо од Куртија да одмах предузме одлучне мере које воде смиривању", рекао је Стано.

Стано је навео да се дипломатски напори за решавање кризе настављају, али да је ЕУ у складу са изјавом свих 27 земаља чланица, припремила предлог мера које могу одмах да ступе на снагу

"Мере имају политичке и финансијске последице, почев од суспензија посета и састанака на високом нивоу до финансијске сарадње са Косовом", рекао је Стано.

Нагласио је да су "мере привремене и реверзибилне, у зависности од развоја ситуације на терену и уверљивости мера које треба да предузме Курти у правцу деескалације".

Портпарол ЕУ је истакао да су јучерашњи догађаји у Косовској Митровици јасно показали да нема смиравања ситуације и да се ескалација наставља.

"Потребно је превазићи садашњи статус кво и вратити се разговорима о одрживом решењу", поручио је Стано.

Опширније Краће

Канцеларија за КиМ: Косовска полиција малтретирала лекаре и медицинско особље Дома здравља у Штрпцу

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су припадници косовске полиције малтретирали ноћас лекаре и медицинско особље Дома здравља у Штрпцу, током теренске интервенције.

Како се наводи, они су санитетским возилом превезли двоје младих до Косовске Митровице који су повређени у саобраћајној несрећи у Штрпцу. По повратку, у близини Вучитрна, њих је зауставила косовска полиција под ротацијом и, како се истиче, “третирала их као највеће криминалце“.

Натерали су здравствене раднике да изађу из возила у сред ноћи, претресали возило, а потом их грубо испитивали да ли имају лиценцу и дозволе за рад уз увреде и претње ‘ово није Србија, ово је држава Косово‘ и поруке да неће моћи више да раде, желећи да им одузму возило“, наводи се у саопштењу.

Канцеларија наводи и да, како сведочи медицинско особље које је доживело то малтретирање, “све је учесталије иживљавање којем су изложени, лекари се заустављају без икаквог повода, чак и док превозе болеснике, а ово је већ други пут у неколико дана да се њихове колеге застрашују“.

У саопштењу се истиче и да, за разлику од таквог нехуманог и нецивилизацијског понашања, здравствени радници Дома здравља Штрпце небројено пута својим санитетима превозили и повређене Албанце, никад не делећи пацијенте према етничком кључу.

Опширније Краће

Вучић разговарао са командантом Кфора

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са командантом Кфора, генералом Микелеом Ристучом.

"Коректан разговор са командантом КФОР-а генералом Анђелом Микелеом Ристучом", навео је председник Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav.

Влајић: Миленковића терете за три кривична дела

Небојша Влајић, адвокат Милуна Миленковића, који је јуче ухапшен у северном делу Косовске Митровице изјавио је да је хапшење његовог брањеника било изузетно брутално и спроведено тако да застраши заједницу.

“Они желе то да постигну, али сумњам да су успели“, казао је Влајић.

Миленковић наводи одговара за три кривична дела.

“За тероризам, напад на лица под међународном заштитом и насилно угрожавање уставног уређења. Милун апсолутно није урадио ништа лоше и он нема због чега да одговара. Ја сам тражио од јавног тужиоца да представи доказе на основу којих терети Милуна и то се до сада није десило“, нагласио је Влајић.

Председник Србије Александар Вучић навео је на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav да је донео одлуку да не каже ни једну, једину реч, о састанку са представницима земаља Квинте и шефом делегације ЕУ у Србији.

"Сматрам да је то боље за све", навео је председник Вучић.

Миливојевић: На ивици смо потпуне ескалације

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић изјавио је за РТС да смо на ивици потпуне ескалације, као и да је питање колико ће стрпљења српског народа да траје.

"Аљбин Курти нема намеру да промени своју политику и мере које предузима на северу КиМ. У његовом плану нема ничега од чега зависи деескалација, нити онога што је Квинта од њега захтевала, још мање што Срби очекују, што би могло да води до смиривања", каже Миливојевић.

Према његовим речима, нема адекватне реакције ни Вашингтона, нити Приштине, али ни Кфора и Унмика. "Крајње је време да Кфор почне да врши свој мандат и да спречава стање које води у ескалацију", наводи Миливојевић.

Наглашава и да акције Кфора зависе од НАТО-а, те Вашингтона и већине у Бриселу, истичући да мере Запада према Куртију, које би могле да доведу до промене политичког става у Приштини, нису довољне. 

"Курти је дао јасно до знања да неће да одустати од своје политике и за то је везао своју политичку судбину. Тренутак је да Запад предузме конкретне мере које би спречиле понашање привремених власти у Приштини", сматра Миливојевић.

Опширније Краће

Дрецун: Терен за јучерашње хапшење и нека наредна Приштина припремала данима уназад

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је гостујући у Јутарњем програму да је терен за јучерашње хапшење на северу КиМ и вероватно нека наредна која су планирана у Приштини припреман данима уназад.

"Курти је говорио о томе да је приликом сукоба у Звечану била нека криминална група, како он каже, која је убачена наводно из Београда. Говорили су о томе да има некаква цивилна заштита, да постоји некаква српска милиција и онда је он кренуо са причом да мора да се успостави владавина права, да те групе које су наводно одговорне за рањавање војника Кфора морају да буду ухапшене или да се врате у централну Србију“, објаснио је Дрецун.

Према његовим речима, Господин Галијени је изашао са тезом да косовска полиција мора да ухапси те "криминалне банде“ које су одговорне, како каже, за рањавање припадника Кфора.

"Било је потпуно јасно након те изјаве представника Кфора да ће уследити оваква акција. Имао је и списак људи који треба да буду ухапшени, да буду наводно идентификовани“, истакао је Дрецун.

Додао је да је онда Курти објавио и пет тачака његовог плана за деескалацију ситуације. Међутим, како је рекао, две прве тачке се односе управо на та хапшења.

Очекује да ће Курти да настави са овом акцијом, јер ако се буде држао оног списка, онда ће се наставити нова хапшења.

Опширније Краће

На акцију хапшења косовских специјалца реаговали су грађани северног дела Митровице, на неко време блокирали раскрсницу која води ка јужном делу Митровице, у правцу полицајаца, који су се повукли након акције.

Миленковић је трећи ухапшени под оптужбом за немире на северу. Његово хапшење уследило је готово одмах пошто је Албин Курти саопштио свој нови план у пет тачака и најавио нова хапшења Срба.

Председник Александар Вучић састаће се данас са представницима земаља Квинте – Сједињених Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније. О ситуацији на северу КиМ председник је јуче разговарао телефоном са троје америчких сенатора Крисом Марфијем, Џин Шахин и Питом Рикетсом.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да се са замеником генералног секретара НАТО-а Мирчеом Џоаном, са којим се данас састао, сагласио да је потребно предузети кораке за хитну деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.

Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ представио мере земљама чланицама које треба увести уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не буде предузео кораке за деескалацију ситуације на северу КиМ.

Заједничка седница Владе Албаније и владе привремених приштинских институција, која је требало да се одржи данас у Ђаковици, отказана је.

Читај ми!