Извор: РТС, Танјуг

Ухапшен Србин у Косовској Митровици, оклопна возила полиције се повукла у јужни део града

Србин Милун Миленковић ухапшен је у Косовској Митровици. Због акције хапшења чуле се сирене у граду, што је изaзвало реакцију житеља северног дела града. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на ванредној конференцији за медије да је Курти показао да је заинтересован искључиво за сукобе и рат.

Лајчак о састанку са Џоаном: Предузети кораке за хитну деескалацију на КиМ

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је вечерас да се са замеником генералног секретара НАТО-а Мирчеом Џоаном, са којим се данас састао, сагласио да је потребно предузети кораке за хитну деескалацију ситуације на северу Косова и Метохије.

Лајчак је на Твитеру навео да је имао користан састанак са Џоаном о ситуацији на северу КиМ.

"Корисно је било састати се са Џоаном како би разговарали о ситуацији на северу Косова. Сагласили смо се да је потребно предузети кораке за хитну деескалацију. Ово сам нагласио и када сам се обраћао амбасадорима НАТО-а", навео је Лајчак.

На сајту НАТО-а претходно је данас објављено да се Џоана састао са Лајчаком и да је Лајчак обавестио Северноатлантски савет о недавним дешавањима на северу КиМ и тренутним дипломатским напорима ЕУ.

Џоана је рекао да су НАТО, КФОР, савезници, као и Европска унија и ОЕБС неуморни у напорима да деескалирају ситуацију на северу КиМ и доведу обе стране за преговарачки сто, у оквиру дијалога који води ЕУ између Београд и Приштина.

Опширније Краће

Портпарол Европске комисије Петер Стано поручио је да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ представио мере земљама чланицама које треба увести уколико премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не буде предузео кораке за деескалацију ситуације на северу КиМ.

"Рaдио Слободна Eвропа" сазнаје шта су могуће мере.

Милуну Миленковићу одређено задржавање од 48 сати

Милуну Миленковићу, који је ухапшен у северном делу Косовске Митровице, одређено је задржавање од 48 сати, потврдио је за РТС адвокат Небојша Влајић.

Рама отказао заједничку седницу Владе Албаније и владе привремених приштинских институција

Заједничка седница Владе Албаније и владе привремених приштинских институција, која је требало да се одржи сутра у Ђаковици, отказана је.

Албански премијер Еди Рама је отказао седницу после разговора са високим представником ЕУ за спољну политику Жозепом Борељом.

"Потпуно се противимо начину на који се косовска страна понаша. Не разумемо каква је стратегија ни стратешки интерес да се улази у конфронтацију са евроатлантском заједницом", рекао је Рама.

То је први такав потез Тиране од избијања косовске кризе крајем деведесетих.

Рама је недавно рекао да је написао нацрт плана за формирање Заједнице српских општина на северу КиМ, и да је тај нацрт проследио председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу, као и председнику Европског савета Шарлу Мишелу и ''америчкој страни''.

Опширније Краће

Билчик: Приштина отишла предалеко, потребни нови избори

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је изјавио да је Приштина отишла предалеко када је реч о ситуацији на северу КиМ, да морају да се одрже нови избори, као и да је потребно дати безбедносне гаранције Србима који треба да се врате у институције.

"За танго је потребно двоје, али заиста је Приштина та која је отишла предалеко. Када је реч о северу, битно је да се Срби врате у институције. Мислим да је важно да се одрже нови избори како би били изабрани легитимни представници. У питању је лоше управљање када имате градоначелнике које је изабрало неколико људи и који владају из институција које окружују безбедносне снаге. То није добро управљање. То није нешто што сматрам квалитетном демократијом, то је ругање демократији", поручио је Билчик за Танјуг.

Он је истакао да насиље мора да престане и да Приштина треба да одустане од својих ставова, а да Београд игра конструктивну улогу.

Опширније Краће

Извештај Андрије Игића (19.30)

Вучић са америчким сенаторима: Србија чини све што може да буде сачуван мир

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са троје америчких сенатора Крисом Марфијем, Џин Шахин и Питом Рикетсом, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника.

Вучић је америчким сенаторима јасно и недвосмислено рекао да је данашње хапшење Милуна Миленковића провокација и злочин Аљбина Куртија, којим покушава да изазове рат у срцу Европе.

Такође, председник Вучић је рекао да Србија чини све што може да буде сачуван мир, али да је српски народ на КиМ изложен најжешћој тортури и прогону у последњих петнаест година.

Сенатори Марфи, Шахин и Рикетс су председнику Вучићу поручили да од Србије захтевају уздржаност и позиве на мир, јер је то у највећем интересу свих на Западном Балкану.

Опширније Краће

Брнабић: Курти изазива нову ескалацију како би избегао обавезе из споразума

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је, коментаришући најновија дешавања на северу КиМ, да је реч о новој провокацији како би премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изазвао нову ескалацију и нов талас насиља и тако избегао обавезе из Бриселског и Охридског споразума, које укључују формирање Заједнице српских општина.

Брнабићева је, у изјави за медије у Лондону, апеловала на међународне партнере да помогну Београду да сачува мир и сатбилност и наставе да инсистирају на имплементацији свих споразума.

Рекла је да је са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан Стјуартом Пичом разговарала јуче о томе како да се унапреди ситуација у региону Западног Балкана, а да су се дотакли и теме Косова и Метохије

"И како можемо да направимо бољу сарадњу у том смислу и ближу комуникацију између Велике Британије и Србије, а посебно се дотекли теме КиМ", рекла је Брнабић.

Додала је да је са Пичом разговарала и о томе да, "не само да Курти није имплементирао Бриселски споразум", већ је, како је навела, он активно радио, "вукао потезе директно супротне ономе што стоји у Бриселском споразуму".

Опширније Краће

Сенатор Марфи: Акције Куртија непотребно угрожавају америчке и друге трупе НАТО-а на КиМ

Амерички сенатор из редова демократа Крис Марфи изјавио је да акције премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија непотребно угрожавају америчке трупе и друге снаге НАТО-а на Косову и Метохији.

Марфи је у интервјуу Атлантском савету рекао да су одлуке Куртија на северу КиМ у последњих 30 дана довеле америчке и трупе НАТО-а у непотребну опасност.

Марфи је истакао да то неће донети ништа добро Приштини у вези са међународним фондовима, као и са финансијском помоћи америчког Конгреса, навео је Репортери, преноси Танјуг.

"Порука је једноставна, моји бирачи неће бити толико вољни да шаљу новац у регион, осим ако не виде да лидери предузимају разумне кораке неопходне за одржавање мира", рекао је Марфи.

Амерички сенатор је указао да је било непотребно да се после локалних избора на северу КиМ, које су Срби бојкотовали, градоначелницима Албанцима омогућава приступ општинским зградама, иако је, како је навео, Приштина знала да ће то покренути реакцију која ће на крају постати насилна.

Марфи је истакао да је сада потребно враћање на пут нормализације односа Београда и Приштине и да је потребно оснивање ЗСО.

Опширније Краће

Немец: Сви чекају да виде деескалацију са приштинске стране

Европарламентарац Матјаж Немец изјавио је данас, говорећи о ситуацији на КиМ, да сада сви чекају да виде деескалацију са приштинске стране и шта ће по том питању учинити премијер привремених институција Аљбин Курти.

"Желимо да се примени договор из Охрида и да се стварно разговара о томе како напред", рекао је Немец за Танјуг.

Коментаришући предлог албанског премијера Едија Раме о статуту Заједнице српских општина, европарламентарац је рекао да је најинтересантније и најбитније то што предлог долази из региона, односно из суседне земље.

Немец је навео да је реч о предлогу о којем се може разговарати, те да је главно питање формирање Заједнице српских општина и како ће изгледати живот Срба на северу КиМ.

"Имамо искуства око тога. Знамо за 15, 16 модела и то није ништа ново. Треба само да се договоримо и да онда имплементирамо", поручио је Немец.

Додао је да се о том предлогу може разговарати у Бриселу, Приштини и Београду.

Опширније Краће

Вучић сутра са представницима земаља Квинте

Председник Александар Вучић састаће се сутра у 09.00 у згради Генералног секретаријата председника Републике са представницима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније, саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника.

Извештај Андрије Игића (15.35)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да је Аљбин Курти показао данашњим изјавама и насилним делима да је искључиво заинтеросован за сукобе и рат на северу Косова и Метохије.

"По личном Куртијевом налогу данас је ухапшен Милун Миленковић Луне. Лунета су ухапсили у подне у центру у фризерском салону који је био опкољен са осам оклопних возила", навео је Петковић.

Они су, додаје, нишанили случајне пролазнике, држали су их на нишану са дугим цевима.

"То је Куртијева полиција која служи да би малтретирала српски народ. До хапшења долази док су породице Радоша и Душана имале миран протест. Луне није никакв криминалац, нема никакав криминални досије, оно што Луне има су бројне медаље као истакнути спортиста", истакао је Петковић.

Опширније Краће

Оклопна возила полиције повукла се ка јужном делу Митровице, престале сирене

У северном делу Митровице стигао је амерички официр Кфора који командује јединицама на северу. На његову интервенцију оклопна возила полиције су се повукла ка јужном делу Митровице, преко моста на Ибру.

У разговору са припадницима специјалних јединица полиције навео је да планира да разговара и се окупљеним Србима у северном делу града који протестују због хапшења М. М.

Сирене су престале, сада је мирно али је напетост велика.

Оклопна возила у Бошњачкој махали

У улици која води према Бошњачкој махали приметан је већи број оклопних возила специјалне полиције.

Свечља: Ухапшен један од организатора напада на припаднике Кфора у Звечану

Ухапшен je један од организатора напада на припаднике Кфора у Звечану, тврди министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља.

"Косовска полиција ухапсила је данас Милуна Миленковића-Лунета, једног од вођа криминалне формације 'Цивилна одбрана' и вођу криминалних група које су годинама терорисале наше грађане, нападале припаднике косовске полиције и институције Косова. Иста особа је била и главни организатор напада на снаге Кфора и косовске полиције у Звечану“, написао је Свечља на Фејсбуку.

Свечља наглашава да су приликом хапшења Миленковића лакше повређена три полицајца.

Објављена фотографија хапшења

Објављена је фотографија хапшења Србина М. М. на којој се види како косовски специјалци спроводе акцију хапшења "с оружјем наготовс".

Ванредна конференција за медије Петра Петковића у 15 часова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић одржаће у 15 часова ванредну конференцију за медије у Влади Србије.

Грађани се окупљају на улицама Северне Митровице

Након хапшења Србина М. М. грађани се окупљају на улицама Северне Митровице.

Према наводима очевидаца, у северном делу Косовске Митровице специјалци полиције у цивилу спровели су акцију хапшења "с оружјем наготовс" упереним према пролазницима.

Користили су сузавац и насумично прскали окупљене.

У акцији је ухапшен М. М. српске националности, а акција хапшења изазвала је реакцију северног дела града.

У кратком периоду дошло је и до сукоба.

Неколико десетина полицајаца повукло се у Бошњачку махалу, а пристигла су и оклопна возила.

Данас је у Звечану одржан мирни протест испред зграде Општине, са кога је затражено пуштање на слободу двојице Срба. На скупу је речено да више од две недеље суграђани Радоша Петровића и Душана Обреновића чекају на њихово ослобађање јер су, како кажу, без икакве кривице у затвору.

Читај ми!