Извор: РТС

Рањена двојица српских дечака код Штрпца – пуцано из возила у покрету, ухапшен припадник КБС-а

Дечак Стефан Стојановић (11) и младић Милош Стојановић (21) рањени су у Готовуши код Штрпца када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву.

Вархељи: Шокиран сам нападом, очекујем пуну истрагу

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи изјавио је да је шокиран нападом на двоје српске деце у Штрпцу и да од косовских власти очекује пуну истрагу.

"Шокиран сам нападом на двоје деце у Штрпцу. Не може бити оправдања за било какво насиље", написао је он на Твитеру.

Вархељи је повређенима пожелео брз опоравак.

"Верујем да ће косовске власти спровести потпуну истрагу", истакао је Вархељи.

Порфирије: Мир је ултимативна вредност, зло у Штрпцу да не помути радост Божића

Патријарх СПЦ Порфирије поручио је на божићној литургији, у Храму Светог Саве у Београду, да је мир ултимативна вредност и да треба посебно да се молимо за мир на KиМ, као и да зло које се догодило у Штрпцу, напад на двојицу српских младића, не помути радост Божића.

"Желим свима мир, радост и љубав и овог пута да се сетимо свих наших, браће и сестара, свих православних хришћана где год да живе - мир да буде међу свим људима, нарочито на KиМ", рекао је патријарх.

Данашњу радост Божића, рекао је патријарх, помутила је несрећа на KиМ.

"Данашњу радост помутила је несрећа, неко је пуцао у двојицу младих људи, Милоша и Стефана из Штрпца, нека да Бог да зло које их је снашло не помути радост ове ноћи доласка Христовог међу нас. Нека им да снаге, њима и њиховим сродницима и свим људима, нашој браћи и сестрама на KиМ, али и свим другима на KиМ - мир који је ултимативна вредност", поручио је Порфирије.

Опширније Краће

Петковић: Kурти ми је забранио да посетим повређене дечаке

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић саопштио је да му је Аљбин Kурти забранио да у болници у Грачаници посети повређене Милоша и Стефана на које је пуцано у Готовуши.

Петковић је на Твитеру упутио питање представнику Европске уније за дијалог Мирославу Лајчаку да ли су то европске тековине.

"Иако сам затражио да ми буде омогућена посета рањенима, наишао сам на блокаду. Нико не може спречити истину о страдању наше деце! Јесу ли то европске тековине?", написао је Петковић.

Опширније Краће

Срби прекинули протест и блокаду пута Урошевац-Штрпце, обећано враћање контролних пунктова

После разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове, Срби из Сиринићке жупе  су одлучили да прекину протесте и блокаду пута Урошевац-Штрпце код  села Готовуша, сазнаје РТС.

Договорено је да полиција поново постави контролне пунктове на улазу у општину Штрпце код села Драјковца и на излазу код Јажница.

Такође је договорен састанак градоначелника Штрпца Далибора Јевтића, представника села и полиције на коме ће грађани изнети захтеве полицији који се односе на безбедност.

Протести грађана и блокада пута уследили су после рањавања српског младића и дечака.

Опширније Краће

Вучић: Да си жив и здрав Стефане, у Хиландару се сви за тебе молимо

Председник Србије Александар Вучић пружио је подршку дечаку Стефану Стојановићу.

"Да си жив и здрав Стефане. И у Хиландару ноћас се сви за тебе молимо. Христос се роди", поручио је Вучић на Инстаграму.

Билчик најоштрије осудио рањавање двоје српске деце на КиМ

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик најоштрије је осудио напад на Стефана и Милоша који су рањени код Штрпца док су носили бадњак.

Билчик је на Твитеру написао да им жели потпун опоравак.

"Са мржњом и насиљем се мора одлучно суочити. Починилац мора одмах бити приведен правди. Не може бити некажњaвања", истакао је Билчик.

Опширније Краће

Кошаркаш Црвене Звезде Немања Недовић пружио је подршку рањеним дечацима, пошто је на дресу исписао Милош и Стефан Стојановић.

Кошаркаши Црвене звезде играју у Шпанији против Валенсије утакмицу 17. кола Евролиге.

Опширније Краће

ОЕБС: Одговорни да буду изведени пред лице правде

Мисија ОЕБС на Косову најоштрије је осудила пуцњаву код Штрпца, у којој су рањени дечак С.С. (11) и младић М.С. (21).

"Најоштрије осуђујемо пуцњаву у близини Штрпца раније данас, у којој су две особе повређене. Брза акција косовске полиције у хапшењу наводног починиоца је добродошла и мора се пратити тако да одговорни буду изведени пред лице правде", наводи се у саопштењу.

Додају и да мора постојати нулта толеранција за такве акте насиља.

Опширније Краће

Епископ Теодосије посетио рањене младиће

Епископ рашко-призренски Теодосије разговарао је са лекарима и медицинским особљем и упознао се са здравственим стањем младића који су након рањавања у Готовуши код Штрпца пребачени у KБЦ "Приштина" у Грачаници, преноси Радио KиМ.

Владика Теодосије је рањеним момцима и њиховим породицама упутио речи утехе и охрабрења, уз наду да ће божићна радост заменити бол, као и да ће се рањени брзо вратити својим домовима.

Владика им је за благослов даривао бројанице.

Опширније Краће

Гашић: Албански терористи које је наоружао Курти пуцају на српску децу

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да албански терористи које је наоружао Курти пуцају на српску децу.

"Да пуца у децу може само јако поремећен ум и монструм. Да пуца у децу, јер носе бадњак - симбол најрадоснијег хришћанског празника, благо је рећи да је терориста. Стравично насиље над младићем и дечаком од 11 година, само зато што су носили бадњак је бруталан злочин, који не смемо и нећемо дозволити", рекао је Гашић.

Министар је упитао хоће ли међународна заједница коначно схватити да антисрпска политика коју води "терориста Аљбин Курти, угрожава животе и пролива крв српске деце на Косову".

"Док председник Републике Србије Александар Вучић и српска влада воде политику мира и стабилности, чувајући животе припадника свих нација, албански терористи у униформама тзв. косовских безбедносних снага, које је наоружао Аљбин Курти, пуцају на српску децу, јер на вековним огњиштима својих предака чувају своја огњишта, своју традицију, своје Косово и Метохију. Нећемо дати ни Милоша ни Стефана, ниједног грађанина Републике Србије", поручио је министар унутрашњих послова Братислав Гашић поводом рањавања младића и дечака у месту Готовуша код Штрпца на Косову и Метохији.

Опширније Краће

Вигемарк: Еулекс осуђује напад у Штрпцу

Еулекс осуђује данашњи бесмислени напад на младића и дечака у Штрпцу и жели им брз опоравак. Наше мисли су са њиховим породицама и локалном заједницом, саопштио је шеф Еулекса Ларс-Гунар Вигемарк.

Вигемарк је навео да "истовремено похваљује косовску полицију за брзо реаговање и хапшење осумњиченог".

"У складу са својим мандатом, Еулекс ће пажљиво пратити истрагу и сваки наредни правни поступак у овом случају", написао је Вигемарк на Твитеру.

Опширније Краће

Oсмани: Рањавање дечака недопустиво

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи осудила је напад на српске дечаке код Штрпца и пожелела им опоравак.

Како преноси Репортери, она је навела да је њихово рањавање недопустиво и да је потребно да се извршилац напада приведе правди.

Османи је додала да безбедносне агенције треба да се хитно позабаве случајем.

Опширније Краће

Гојковићева: Најоштрије осуђујем злочиначки напад

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маје Гојковић саопштила је да најоштрије осуђује злочиначки напад на српске дечаке на Бадњи дан, који само показује да Срби на Косову и Метохији нису безбедни ни уочи великог православног празника.

"Рањавање српског дечака и младића код Штрпца на Косову и Метохији само због тога што су носили бадњак је не само бруталан напад, већ и дубоко антицивилизацијски чин. Међународна заједница не сме да затвара очи пред овим дивљачким насиљем и изливом мржње над невином децом", каже Гојковићева.

Опширније Краће

Гренел осудио напад на дечаке

Бивши амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел осудио је данашње рањавање два српска дечака из Готовуше на које је пуцао Албанац.

"Сви морају да осуде ово насиље", написао је Гренел на Твитеру.

Опширније Краће

Осумњичени за напад припадник косовских безбедносних снага

Осумњичени за напад је припадник косовских безбедносних снага, потврдио је министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај.

"Сада сам обавештен да је један припадник косовских безбедносних снага А. К. (33 године) умешан у случај који се десио у Штрпцу. Случајем се баве органи безбедности и правосуђа. Он ће бити третиран према прописима и законима које имамо на снази у министарству одбране и снагама безбедности", написао је Мехај на Фејсбуку.

Мехај је изразио најдубље жаљење због онога што се догодило у Штрпцу.

"Повређенима желим брз опоравак. Овакви случајеви су изоловани, али као такви не смеју да се догоде. Министарство одбране и косовске безбедносне снаге остају посвећени служењу нашим грађанима без разлика", навео је Мехај.

Опширније Краће

Патријарх Порфирије: Молимо се да зло не помути радост, игру и веру

Патријарх Порфирије написао је на Инстаграму да су молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића је са децом из Штрпца.

"Вечерас над вама стоје ваше мајке и очеви, као и Богомајка која је родила Спаситеља свију нас. Драги Стефане и Милоше, вечерас се за вас моле деца Косова и Метохије која су у протеклом периоду пострадала на правди Бога, од Ливадица до Гораждевца и малог Димитрија Поповића у Грачаници", каже Порфирије.

Додао је да се молимо да зло не помути радост, игру и веру којом ће у будућности доносити бадњаке за благослов и срећу њиховим домовима и њиховом Штрпцу.

"Желим вам брз опоравак и срећне празнике. Мир Божији - Христос се роди!", написао је патријарх Порфирије.

Опширније Краће

Старовић: Ужасан покушај убиства младости Срба на КиМ

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је да је напад на двојицу младића, рањених у селу Готовуша код Штрпца, када је на њих док су носили бадњак из возила у покрету пуцао локални Албанац, покушај убиства младости Срба на КиМ.

"Лишени основних људских права и политичких слобода, Срби на Косову* трпе константна малтретирања и застрашивања. Сада овај ужасан покушај убиства њихове младости. Шта је следеће, с обзиром на потпуну слободу деловања коју су привременом премијеру Куртију обезбедили његови страни покровитељи?", написао је Старовић на друштвеној мрежи Твитер.

Он је подсетио да је на српске младиће пуцао припадник косовских безбедносних снага.

"На српске омладинце пуцао је припадник Косовских безбедносних снага. КБС је структура слична војсци коју су основали косовски Албанци, у суштини незаконита према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али обучавана и опремљена од стране појединих западних земаља. У коју сврху, убијања српске деце?", упитао је Старовић.

Опширније Краће

Извештаји Дејана Тасића и Драгане Биберовић

Хирург КБЦ Грачаница: Младићи оперисани, ван су животне опасности

Хирург Клиничко- болничког центра у Грачаници Бошко Одаловић каже да се ради о тешким повредама.

Додаје да су рањени младићи оперисани и ван животне опасности.

Старијем пацијенту је извађен метак из десне шаке. Други пацијент има прострелну рану, нема оштећења кардиоваскуларних елемената", додао је Одаловић.

Још траје протест Срба, траже веће присуство Кфора и безбедносне гаранције

Протест Срба у Готовуши и даље траје. Окупљени траже веће присуство Кфора и безбедносне гаранције да се слични инциденти неће понављати.

Курти осудио напад, похвалио полицију

Премијер у Приштини, Аљбин Курти осудио је напад у Штрпцу, похваљујући истовремено полицију због брзе реакције приликом решавања овог случаја.

"Снажно осуђујем овај напад... Осумњичени је ухапшен и њиме ће се брзо и према закону бавити наш правосудни систем. Похваљујем косовску полицију због брзе реакције и пуног ангажмана како би свима и без дискриминације била гарантована безбедност", написао је Курти на Твитеру.

Брнабић: Опак злочин, тзв. Косово последњи гето у Европи

Премијерка Ана Брнабић најоштрије је осудила рањавање двојице српских дечака код Штрпца и нагласила да "ни на свету православну ноћ, Срби на Косову* нису безбедни".

"Најоштрије осуђујем овај опаки злочин и тражим од међународне заједнице да одмах реагује и приведе кривце правди. Ово је још један у низу страшних инцидената, који показују тежину услова у којима Срби на Косову и Метохији свакодневно живе", написала је Брнабићева на Твитеру.

Премијерка је навела да, када се свакодневно и системско насиље стално потцењује, тада се екстремизам брзо шири од илузорног привременог руководства у читаво друштво, а злочини постају уобичајена свакодневица потлачених. "Косово* - последњи европски гето", поручила је Брнабићева.

Опширније Краће

Вучевић: Згрожен сам бруталним насиљем и рањавањем двојице Срба

Министар одбране Милош Вучевић каже да је згрожен данашњим бруталним насиљем и рањавањем двојице Срба – младића и једанаестогодишњег дечака у Готовуши код Штрпца, на које је пуцао Албанац док су носили Бадњак и српску заставу.

"Шта је осим мржње могло да натера некога да на овај свети дан пуца на децу која само показују колико поштују своју традицију? Шта је једна нецивилизацијска и зликовачка кампања и антисрпска хистерија коју воде такозване приштинске власти могла да произведе осим мржње и покушаја уништавања свега што је српско? Ово је још један у низу етнички мотивисаних бруталних напада на Србе на Косову и Метохији. Ово је још један доказ колико је угрожена њихова безбедност", навео је Вучевић на Инстаграму.

Поручује и да више нико не може да сакрије да су Срби на Косову и Метохији свакодневно изложени насиљу.

"А нека се Курти и његови помагачи и спонзори запитају хоће ли им се вратити сво зло које чине, непрестано тероришући српски народ, и подстичући отворену мржњу и шовинизам. Најоштрије осуђујем данашњи напад на српске младиће", поручио је Вучевић.

Опширније Краће

Српска листа захтева да се одговорни за напад најхитније пронађу и казне

Српска листа најоштрије осуђује покушај убиства српских дечака у селу Готовуша и захтева да се одговорни за овај брутални и гнусни злочин најхитније пронађу и казне.

"Овај ничим изазван напад на српску децу захтева најоштрију реакцију међународне заједнице али и надлежних безбедносних институција. Напад је директна последица антисрпске хистерије коју подгрева Аљбин Курти", наводи се у саопштењу.

"Постављамо питање и Џелалу Свечли, ко је покушао да убије српску децу? Ко је одговоран за овај брутални напад? Да ли су криминалци на северу или на југу", пише у саопштењу.

Опширније Краће

Ухапшен мушкарац због рањавања српских дечака

Косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца идентификованог иницијалима А. К. осумњиченог за рањавање двојице српских дечака код Штрпца.

"Регионална полиција у Урошевцу, после истражних радњи и прикупљања података на терену, идентификовала је и ухапсила мушкарца старог 33 године", саопштила је косовска полиција.

Ухапшени је спроведен у Урошевац.

Косовска полиција: Две особе рањене код Штрпца, истрага у току

Поводом рањавања двојице српских дечака у Готовуши код Штрпца, огласила се и косовска полиција на Фејсбуку.

У саопштењу се наводи да су примили информацију да су "две особе, једна стара око 11 година, а друга око 31 године, рањене ватреним оружјем од стране непознатог лица које се налазило у путничким возилом у покрету које је саобрац́ало из Штрпца у правцу Урошевца".

Додаје се да су "двојица повређених послата у Центар породичне медицине у Штрпцу ради пружања медицинске помоћи и након указане прве помоћи у Штрпцу, амбулантним колима су послати у Грачаницу на даље лечење".

"Према информацијама којима располажемо, обојица повређених су ван животне опасности. Све радње предузела је полиција, а потом су полицијски истражитељи и криминалистички техничари Регионалног истражног сектора, по овлашћењу тужиоца, изашли на лице места и приступили увиђају", каже се у саопштењу.

Милош Стојановић: Ишли смо по бадњак, погођен сам у руку

"Били смо за бадњак као и сваке године, изашли смо на пут да се сликамо и после сликања наишао је аутомобил, испалио метак, погођен сам у руку", рекао је Милош Стојановић, који је  погођен у шаку када је на њега и његовог рођака пуцано у Готовуши код Штрпца.

Један од другови повређених младића је пренео је да су ишли по бадњак и да је, када су у селу стали да се сликају, човек из аутомобила отворио прозор и пуцао на њих.

"Све се десило на улазу у село. Одмах су побегли", казао је младић.

Протест Срба, блокиран пут Урошевац–Штрпце

У знак протеста због оружаног напада на српске младиће, мештани су блокирали регионални пут Урошевац - Штпрце код Готовуше, јавља репортер РТС-а.

Окупљени траже да се открије ко је пуцао и да се Србима омогући миран и нормалан живот у том делу КиМ.

Доктор: Дечак погођен у пределу надлактице мораће на даље лечење

Доктор оближњег Дома здравља Зоран Зрнзевић рекао је да је дечак погођен у пределу надлактице и да ће морати даље лечење у Грачаницу јер је метак, како каже, највероватније остао унутра.

"Други момак је добио метак који је остао у руци, шака је у питању тако да ће и он морати на одељење хирургије", додао је Зрнзевић.

Двојица Срба су у тренутку напада ишла поред пута и носила бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.

Задобили су прострелне ране, један дечак је погођен у шаку а други у раме, саопштила је Канцеларија за КиМ, наводећи да нису животно угрожени.

Медицински ће бити збринути у Kлиничко-болничком центру у Грачаници.

Канцеларија за КиМ тврди да је, иако више очевидаца видело регистрацију возила из ког је пуцано, локална полиција пропустила возило са осумњиченима.

"Захтевамо хитну и одлучну реакцију међународне заједнице, а Kанцеларија за Kосово и Метохију ће породицама и повређенима пружити сву неопходну помоћ", закључује се у саопштењу.

Читај ми!