Извор: РТС

Звезда преживела драму у Валенсији за девету победу у Евролиги

Кошаркаши Црвене звезде победили су у Шпанији Валенсију 77:75 у утакмици 17. кола Евролиге.

Петрушев водио Звезду до победе, Дубљевић заказао

Кошаркаши Црвене звезде одиграли су у Валенсији још једну неизвесну завршницу, али за разлику од утакмице са Барселоном у претходном колу, имали су довољно среће, али и смирености да сачувају предност и забележе девету победу у Евролиги.

Водила је екипа Душка Ивановића током већег дела тврдог и напетог меча, имала је девет поена предности на свега три минута до краја, али је дозволила Валенсији да се брзо врати, смањи заостатак и уведе утакмицу у пенал завршницу.

На крају је Џеред Харпер имао шут за победу, али је промашио тројку из велике удаљености након што је Немања Недовић искористио један од два пенала и оставио Шпанцима могућност да у последњих пет секунди стигну до победе.

Могла је Звезда много једноставнијим путем до славља. Црвено бели су контролисали меч, били су у резултатском плусу на крају сваке од четвртина, у неколико наврата су стекли седам поена предности, док вишак на страни Валенсије није растао преко три поена.

Серијом 7:0, уз пет поена Филипа Петрушева, дошла је Звезда до највећих девет поена предности у завршници меча. Уместо краја без стреса за навијаче црвено-белих, Прадиља је погодио тројку, а убрзо и Џонс за два и за свега тридесетак секунди истопила се залиха црвено-белих на четири поена.

Тражио је Душко Ивановић тајм-аут да би консолидовао свој тим, али се, након нервозних минут и по игре без поена на обе стране терена, серија Валенсије наставила - Лазаревић је фаулирао Препелића при шуту за три поена, а Словенац је погодио сва три слободна бацања и Звезда је на 30 секунди до краја имала свега поен предности.

Велику услугу екипи из Београда направио је Џејмс Веб, који је без икакве потребе у зачетку напада црвено-белих фаулирао Недовића на центру терена. Плејмејкер Звезде је погодио два слободна бацања и приуштио својој екипи плус три.

Џонс је потом лако поентирао из продора, а Петрушев је брзо фаулиран. Сјајни центар Звезде, који је вечерас слободна бацања шутирао 11 од 11, вратио је црвено-белима предност од три поена.

До краја је остало 10 секунди, Џонс је поново без много муке и за свега пет секунди стигао до коша, Недовић је потом промашио први од два пенала и оставио гостима времена и простора да покушају да дођу до победе, али је Харпер промашио тежак шут за три поена.

Најефикаснији у екипи Душка Ивановића био је одлични Филип Петрушев са 25 поена и девет ухваћених лопти. Пратио га је Немања Недовић са 18 поена.

Код домаћих се истакао Крис Џонс са 16 поена, 11 је додао Џеред Харпер, док су Хаиме Прадиља, Хасијел Риверо и Џона Радебо убацили по 10. Црногорски кошаркаш Бојан Дубљевић завршио је утакмицу са свега два постигнута поена.

КРАЈ - победа Звезде 77:75

Харпер је имао шут за победу, али је промашио тројку из велике удаљености. Претходно је Џонс још једном лако поентирао и смањио предност црвено-белих на један поен, а онда је Недовић искористио само једно слободно бацање и оставио Шпанцима могућност да у последњих пет секунди стигну до победе, али га Харпер није казнио.

39’ Петрушев чува предност (73:76)

Џонс је погодио после продора. Остало је 11 секунди до краја, а Петрушев је брзо фаулиран. Искористио је вечерас сјајни центар Звезде оба пенала. Звезда има три поена предности, а Валенсија 10 секунди за напад.

39’ Недовић сигуран за плус три

Веб је направио непотребан фаул на центру, а Немања Недовић погодио два слободна бацања. Звезда има три поена предности, а Валенсија лопту и пуне 24 секунде за напад.

39’ Поен предности за Звезду - 71:72

Лазаревић је фаулирао Препелића при шуту за три поена. Погодио је Словенац сва три бацања. Звезда има поен предности и напад на 30 секунди до краја утакмице. Затражио је Ивановић још један тајм-аут.

38’ Брз одговор Валенсије - 68:72

За свега 30 секунди постигли су кошаркаши Валенсије пет поена и смањили предност Звезде - прво је Прадиља погодио за три, а онда и Џонс за два. Морао је Душко Ивановић да затражи тајм-аут. На два минута до краја меча води Звезда 72:68.

37’ Петрушев доминира, Звезда на плус девет (63:72)

Филип Петрушев је погодио уз фаул данас немоћног Дубљевића. Искористио је слободно бацање, а онда поентирао и у наредном нападу - Звезда има девет поена предности.

32’ Звезда поново на плус седам (58:65)

Холанд је погодио после продора, а онда и Недовић напао кош и поентирао. Звезда је поново на данас највећих плус седам - 58:65.

Крај треће четвртине - води Звезда 61:58

Пред почетак последњег квартала Звезда има три поена предности.

28’ Валенсија изједначила, Звезда поново дошла до вођства (56:57)

Изједначила је Валенсија средином трећег периода на 53:53. Недовић је потом погодио своју другу тројку, а Далибор Илић искористио једно од два слободна бацања, па су отишли црвено-бели на плус четири. Одговорио је Радебо тројком и смањио предност Звезде на један поен.

25' Валенсија - Црвена звезда 51:53

Смањили су кошаркаши Валенсије предност Црвене звезде са полувремена. Не успева екипа из Београда да стекне осетнију разлику.

Почело је друго полувреме...

Крај друге четвртине - води Звезда 47:42

Одговорила је Валенсија на вођство Звезде серијом 6:0, уз прву тројку Радебоа, али су црвено-бели поенима Илића и Петрушева са линије слободних бацања поново стекли плус пет, са којих иду на велики одмор.

Одлични Петрушев је у првом полувремену постигао већ 16 поена, а ухватио је и три лопте. Непогрешив је са пенала (8/8), док је из игре био непрецизан само једном (4/5).

17' Холанд погађа две везане тројке (34:41)

Џон Холанд је погодио два везана шута за три поена и приуштио Звезди до сада највећих седам поена предности - 41:34 воде црвено-бели.

15' Валенсија - Црвена звезда 34:35

После тројке Недовића на почетку другог периода имала је Звезда шест поена предности, али је одговорила Валенсија преко Ривере и Харпера, који је постигао већ осам поена откако је крочио на терен.

Крај прве четвртине - 24:19 за Звезду

Црвено-бели су направили серију 6:0 и повели 20:15, пре свега захваљујући одличној блокади и четири везана поена Филипа Петрушева. До краја четвртине Недовић је постигао још четири поена, па Звезда после 10 минута игре води 24:19.

5' Валенсија - Црвена звезда 12:10

После изједначених првих пет минута кошарке, Валенсија има два поена предности. Петрушев и Добрић са по четири постигнута поена предводе црвено-беле.

Почела је утакмица...

Почела је утакмица у Валенсији, први напад има екипа Црвене звезде...

Прва петорка Црвене звезде:

Прва петорка Валенсије:

Кошаркаши Звезде у мајицама "Free Facu"

Кошаркаши Црвене звезде на загревање у Валенсији изашли су у мајицама са натписом "Free Facu", у знак подршке Факунду Кампацу који није регистрован због забране коју је Евролига изрекла клубу из Београда.

Црвено-бели ослабљени у Валенсији

Црвена звезда на мегдан екипи Валенсије излази без повређених Хасана Мартина, Николе Ивановића и Луке Вилдозе, као и Факунда Кампаца којег није регистровала због забране коју јој је изрекла Евролига.

Само један пораз Звезде у евролигашким дуелима

Црвено-бели су до сада били веома успешни у евролигашким сусретима са Валенсијом - само једном су изгубили. После шест узастопних победа, поражени су у последњем окршају са Шпанцима (91:71) одиграном пре непуне две године у дворани "Фонтета".

Када се у рачуницу додају и утакмице одигране у оквиру Еврокупа, где су Шпанци били много бољи, два тима су се до сада надметала укупно 11 пута, а Звезда води у победама са 6:5.

Звезда на половичном учинку, Валенсија има победу мање

Црвена звезда тренутно има по осам победа и пораза у Евролиги, док је Валенсија у досадашњем току такмичења седам пута победила и изгубила девет мечева.

После доласка Душка Ивановића на место тренера и серије од шест узастопних победа у елитном европском такмичењу, црвено-бели су у претходна три кола претрпели два пораза на домаћем терену - од Олимпије из Милана и Барселоне, али су у међувремену савладали Олимпијакос у Пиреју. 

Валенсија је у прошлом колу изгубила у Милану, али су пре тога победили Барселону после узбудљиве завршнице на домаћем терену (84:83).

Евролига, 17. коло:

Четвртак:

Алба - Басконија 85:84
Жалгирис - Фенербахче 88:66
Барселона - Виртус Болоња 75:83
Бајерн - Панатинаикос 84:68
Партизан - Монако 100:80

Петак:

Ефес - Асвел 78:72
20.00 Олимпијакос - Олимпија Милано
20.30 Валенсија - Црвена звезда
20.45 Реал Мадрид - Макаби

Табела:

1. Басконија 11-6
2. Барселна 11-6
3. Монако 11-6
4. Олимпијакос 10-6
5. Реал Мадрид 10-6
6. Фенербахче 10-7
7. Макаби Тел Авив 9-7
8. Жалгирис 9-8
9. Ефес 8-8
10. Црвена звезда 8-8
11. Партизан 8-9
12. Виртус 8-9
13. Валенсија 7-9
14. Олимпија Милано 6-10
15. Асвел 6-10
16. Бајерн 6-11
17. Панатинаикос 6-11
18. Алба 5-12

Читај ми!