Извор: РТС, Фонет, Танјуг

Полиција потиснула учеснике протеста даље од зграде Скупштине града

Протест грађана који су се седми пут окупили на позив листе "Србија против насиља" окончан је након што је полиција у потпуности рашчистила простор око Скупштине града. Током неколико сати учесници протеста били су окупљени око Скупштине Београда, а представници СПН-а покушали су да уђу у зграду и са балкона се обрате грађанима. Неколицина окупљених покушала је на силу да уђе у зграду и том приликом поломила стакла на улазним вратима и околним прозорима. Припадници полиције изнутра су блокирали врата и спречавали да у зграду уђе.

Улице око Трга Николе Пашића поново су отворене за саобраћај

Улице око Трга Николе Пашића поново су после 23 отворене за саобраћај након вечерашњих протеста у центру града.

На улици су и даље полицијска возила, а повремено пролазе и "марице".

После 23:40 почело је и повлачење полицијских возила која су вечерас била паркирана испред Скупштине града након интервеције полиције и жандармерије када су разбијене демонстрације током 7. постизборног протеста.

Опширније Краће

Извештај Игора Топаловића (23.35)

Шапић: Штета у Скупштини града је ненадокнадива

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић рекао је да је штета у Скупштини града ненадокнадива. 

"Ушли смо пре двадесетак минута, имали сте прилике на улазу да видите на шта личи Стари двор. Не знам колико ћу бити речит и колико сам у стању, али ова соба у којој се налазимо је соба која се зове 19. век. Штета је ненадокнадива", рекао је Шапић.

Подсетио да је пре неколико дана упозоравао, како је рекао, овакав развој догађаја.

"Не знам да ли су сада неки свесни да оно што сам говорио није био мој хир и покушај политичког маркетинга. Рекао сам да, будемо ли дозволили да се насиљем и рушењем државе остварују политички циљеви, ми врло брзо нећемо имати државу", рекао је Шапић.

Нагласио је да се сада види да је био истинит термин "мајданизација" који је током претходних дана употребио. 

"Ово нормалан човек не може тек тако ни да сажваће, а камоли да коментарише", истакао је Шапић.

Похвалио је државне органе који су реаговали на, како је навео, најбољи начин и нису дозволили да земљу сруше – једна група оних који протестују и апсолутно није свесна шта ради, и друга група која свесно руши државу. 

"Ово нема везе са изборима, ово је рушење државе. Не дозволимо да нам сруше земљу, јер кад нам сруше земљу, онда ће нам бити касно", закључио је Шапић. 

Опширније Краће

Сутра седница Бироа за координацију службе безбедности

Ивица Дачић је рекао је да треба одвојити шта су политичка окупљања од упада у државне институције и рушење уставног поретка и додао да је за понедељак у 15 сати заказао седницу Бироа за координацију службе безбедности.

"Овде је реч о упаду у институције и рушењу уставног поретка", рекао је Дачић за телевизију Пинк после седнице Савета за националну безбедност.

Опширније Краће

Предедник Србије Александар Вучић рекао је да су два полицајца тешко повређена, а више њих лакше и са неутврђеним степеном повреда.

"Ухапшено је више од 35 силеџија, хапшење се наставља и током ноћи и јутра сви ће бити похапшени", рекао је Вучић.

Опширније Краће

У току седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић сазвао је хитну седницу Савета за националну безбедност, потврђено је Танјугу у Председништву.

Опширније Краће

Председник Вучић се поново обраћа јавности око 22.45

Председник Србије Александар Вучић поново ће се обратити јавности око 22.45.

Тужилац Стефановић: Насиље на улицама Београда неће бити толерисано

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић је у изјави за Танјуг, после насиља које се вечерас догодило испред Скупштине града Београда, упозорио учеснике протеста да насиље на улицама главног града неће бити толерисано.

"Сви који изврше кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења и Насилнично понашање на спортској манифестацији или јавном скупу биће процесуирани у складу са законом", поручио је Стефановић. Главни јавни тужилац је апеловао да учесници ротеста не прибегавају насиљу, већ да своје захтеве остварују кроз институције.

Опширније Краће

Петоро приведених у акцији МУП-а и Тужилаштва

Петоро привредних у заједничкој акцији Министарства унутрашњих послова и Тужилаштва, сазнаје РТС.

У околини Скупштине града више нема учесника вечерашњег протеста

На платоу између Скупштине града и Скупштине Србије нема више учесника протеста.

Тај простор је у потпуности под контролом полиције. Дуж Трга Николе Пашића и на ободима Пионирског парка налази се већи број полицијских возила.

Полицијска возила налазе се и на потезу од Славије до раскрснице Улице краља Милана и Улице кнеза Милоша.

Опширније Краће

Вучић: Важно је да сачувамо мир и обезбедимо будућност деци

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је важно сачувати мир и позвао на уздржаност.

"Тренуци предаха у председништву. Важно је да сачувамо мир, похапсимо насилнике и обезбедимо будућност нашој деци. Желим да ви, драги пријатељи, знате да сам увек на свом радном месту и спреман да штитим стабилност земље, позивам на уздржаност, али и недвосмислено сачувам државу. Нашу Србију. Једну једину", написао је председник Вучић на инстаграм налогу.

Опширније Краће

Полиција изашла пред Скупштину и потискује учеснике протеста

Полиција са шитовима изашла пред Скупштину града и потискују учеснике протеста даље од зграде. .

Опширније Краће

МУП приводи изгреднике

Припадници Министарства унутрашњих послова у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду, започели су са привођењем лица која су вечерас покушала насилно да упадну у зграду Скупштине града Београда, незвнаично сазнаје РТС.

Миливојевић: Нећемо да преговарамо око изборне победе

Функционер Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је да ће опозиција формирати делегацију која је спремна да за сат времена прими представника власти који би требало да објасни како намеравају да прихвате пораз и признају изборну крађу.

"Ми нећемо да преговарамо око изборне победе. Ово није борба за власт, ово је борба за слободу. Ми смо слободни људи", рекао је Миливојевић на протесту.

Позвао грађане да укључе светла на телефонима да би председник Србије Александар Вучић видео колико их има.

Миливојевић је наглаио да они не желе ни са ким да се сукобљавају, већ да желе своју победу.

Опширније Краће

МУП позива учеснике протеста да уздрже од насилних покушаја уласка у зграду Скупштине града

Министарство унутрашњих послова позива све учеснике вечерашњег протеста у Београду, као и организаторе  скупа испред листе "Србија против насиља“ да поштују законе Републике Србије, не нарушавају јавни ред и мир и да се уздрже од насилних покушаја уласка у зграду Скупштине града Београда као и остале штићене објекте, саопштио је МУП.

Припадници Министарства унутрашњих послова предузимају све мере и радње из своје надлежности и сачуваће јавни ред и мир и безбедност свих грађана као и њихове и имовине Републике Србије, наведено је у саопштењу.

МУП напомиње да је насилни упад у штићени објекат подлеже кривичној одговорности и свако ко покуша да насилно упадне у институције биће процесуирани у складу са законом.

"Подсећамо да су представници Министарства унутрашњих послова 16. децембра, на састанку са представницима листе 'Србија против насиља' упозорили да имају сазнања да су планирани организовани скупови као и насилни упади у институције, а представници листе 'Србија против насиља' гарантовали су да до таквих инцидената неће доћи“, наводи МУП.

Фото: РТС/Игор Топаловић
Опширније Краће

Вучевић, Орлић и Дачић осуђују покушај заузимања Скупштине града

Председник СНС-а Милош Вучевић саопштио је да се Србија поново суочила са рушилачким демонстрацијама у којима су они који годинама прете како ће већину својих суграђана ''јурити по улици'', и које не занима демократија, а још мање Србија, напали један од симбола демократије - здање Скупштине Београда.

Он је нагласио и да ''сви ови хулигани и умишљени револуционари морају знати да су српске институције довољно снажне да и са овим покушајем рушења државе изађу на крај''.

Потпредседник Главног одбора СНС-а Владимир Орлић рекао је да су највећи насилници и уништитељи из бившег режима кренули у уништавање институција, покушавајући да Србију увуку у сукоб и несрећу. 

И лидер СПС-а Ивица Дачић осудио је покушај насилног заузимања Скупштине града Београда. 

"Социјалистичка партија Србије и ја лично, као њен председник, најоштрије осуђујемо покушај насилног заузимања Скупштине града Београда", истакао је Дачић.

Опширније Краће

Обрадовић тражи од полиције да га пусте у зграду Скупштине града

Члан Привременог већа Града Београда и кандидат за градоначелника листе "Србија против насиља" на изборима одржаним у недељу, Владимир Обрадовић преговара са представницима полиције да га пусте у зграду.

После привременог затишја, окупљени испред улаза у зграду поново су почели да бацају летве и друге предмете према вратима и прозорима.

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић рекао је у ванредном обраћању јавности да никаква револуција није у току и да је држава довољно јака и снажна да одбрани Србију и Београд.

Опширније Краће

Вучић се обраћа у 20 часова

Председник Србије Александар Вучић обратиће се грађанима у 20 часова из Председништва.

Окупљени се одмакли од улаза у Скупштину града, позив Жандармерији да пусти посланике и одборнике да уђу

После покушаја неколицине окупљених да на силу уђу у зграду Скупштине града, ситуација се накратко смирила и простор непосредно испред улаза је испражњен. 

Лидер Зелено-левог фронта Радомир Лазовић позвао је представнике Жандармерије да се склоне са врата и пусте посланике и оборнике да уђу и да се обрате грађанима.

Опширније Краће

Жандармерија држи врата, бачен сузавац на окупљене

Неколицина окупљених испред улаза у скупштину почела је да разбија стакла на вратима и прозорима.

Кроз стаклени део врата назиру се полицијски штититови што указује да су припадници Жандармерије изунтра блокирали улаз. 

Опширније Краће

Посланици СПН-а покушали да уђу у зграду Скупштине града

Посланици са листе "Србија против насиља" покушали су око 19 сати да уђу у зграду Скупштине града, али су врата била закључана.

Обезбеђење их је спречавало да отворе врата и уђу у зграду.

Разбијено је стакло на улазним вратима.

Владимир Обрадовић је члановима обезбеђења покушао да објасни да као члан Привременог органа Града Београда има канцеларију у Скупштини града и да има право да уђе у зграду.

Опширније Краће

На позив коалиције "Србија против насиља" и вечерас одржава протест грађана који траже поништавања избора на свим нивоима.

Посланик и један од лидера СПН-а Срђан Миливојевић је поручио да су спремили конкретну акцију и поручио ономе "ко је покрао изборе да је готово".

"Прелила се чаша гнева и беса", рекао је Миливојевић и поновио да се тражи понављање избора.

Александар Јовановић Ћута је окупљеним грађанима поручио да је време за дела и да је план да Градска скупштина од вечерас буде слободна.

"Ми ћемо нашу изборну вољу бранити до краја", поручио је Јовановић.

Мариника Тепић, која штрајкује глађу и већ други дан прима инфузију, подсетила је на речи Александра Вучића из 2012 године када је рекао да се "избори понављају и због једног гласа", а да су сада они покрали на хиљаде гласова и поручила "ови избори се поништавају".

Носилац листе СПН- а Мики Алексић је честитао грађанима "победу" и поручио да се за крађу иде у затвор, али да оне који су покрали ове изборе нема ко да ухапси.

Тужилаштву и полицији је поручио да их плаћају грађани Србије а међународној заједници да мора да буде оштрија и конкретнија и да већ 12 година штити режим Александра Вучића.

Поручио је да је СНС прошлост у Београду и да немају право да причају о будућности.

Алексић је затим позвао окупљене грађане да направе прстен око Градске Скупштине, а лидере СПН-а да уђу у зграду и "обрате се са балкона као победници“.

Део опозиције окупљене у коалицији "Србија против насиља“ протестује већ неколико дана испред зграде РИК-а.

Потпредседница ССП-а Мариника Тепић штрајкује глађу од 18. децембра. 

Њој су се у штрајку глађу придружиле и две посланице – Јелена Милошевић из Ниша и Данијела Грујић из Новог Сада, као и посланик Јанко Веселиновић и председник синдиката Слога Жељко Веселиновић.

Републичка изборна комисија саопштила је данас да је провером утврђено да нису тачне тврдње коалиције "Србија против насиља" да се број бирача са правом гласа на београдским изборима вештачки повећавао ради утицаја на исход.

Читај ми!