Извор: РТС

Припадник Жандармерије рањен из самострела испред Амбасаде Израела у Београду, нападач ликвидиран

Припадник Жандармерије М. Ј. устрељен је самострелом у врат испред Амбасаде Израела у Београду. Он је у самоодбрани узвратио ватром и савладао нападача, који је од задобијених рана преминуо. Припадник Жандармерије је оперисан у Ургентном центру и у стабилном је стању. Напад је од стране тужилаштва окарактерисан као терористички акт, након чега је подигнут ниво безбедности, а присуство полиције у наредним данима биће појачано и видљиво на свим местима јавног окупљања.

Израелски министар спољних послова захвалио Влади Србије на брзој реакцији

Израелски министар спољних послова Израел Кац захвалио се Влади Србије на брзом одговору на ''покушај терористичког чина'' на амбасаду Израела у Београду.

''Желим да захвалим Влади Србије и онима који су били укључени у брзу реакцију, на њиховој подршци и сарадњи поводом покушаја терористичког чина на амбасаду Израела у Београду, током којег је српског жандарма повредио терориста. Такође, повређеном жандарму желим брз опоравак. Тероризам не може бири толерисан'', написао је Кац на свом налогу на мрежи Икс.

Ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у Београду ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање.

"У Београду је ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање. Реч је о лицу из Београда, рођеном 1999. године, који је пре две године већ хапшен због тога што је био администратор више милитантних група на интернету које су позивале на џихад", саопштио је Дачић.

Он је објаснио да се поступак против њега и даље води, а он је пуштен из притвора.

"Он је после тога наставио комуникацију са екстремистима, тако да је свакодневно имао комуникацију са убијеним терористом, због чега се сумња да је директно учествовао у логистичкој подршци и организацији овог терористичког акта. Акција полиције се наставља на више локација у Србији,” изјавио је министар Дачић.

Опширније Краће

Подигнут степен безбедности и у Републици Српској

МУП Републике Српске подигло је мере безбедности на подручју РС, посебно на јавним местима, након напада на израелску амбасаду у Београду.

Министар унутрашњих послова Синиша Каран и директор полиције Синиша Кострешевић су у сталној комуникацији са министром Ивицом Дачићем, иако нема непосредне претње од напада, преноси РТРС.

Опширније Краће

Цмолић: Наредних дана полиција обезбеђује тржне центре и места јавних окупљања

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић најавио је да ће због инцидента испред израелске амбасаде, полиција обезбеђивати тржне центре и места јавних окупљања у наредних неколико дана.

Цмолић је рекао да полиција наставља активности на расветљавању терористичког чина испред амбасаде Израела.

"Извршићемо претресе на више локација, неке данас, неке у следећим данима, где год будемо имали информације да се крију помагачи или саучесници", казао је Цмолић.

Према његовим речима, биће расветљене повезаност нападача са осталим лицима и евентуално са страним факторима уколико их има.

Опширније Краће

Ђерлек: Најгнуснији чин терора, циљ дестибилизација земље

Потпредседник Скупштине Србије Един Ђерлек осудио је терористички напад испред израелске амбасаде у Београду, истакавши да такви догађаји нису ни случајни, нити спонтани.

"То је најгнуснији чин терора, којим неко жели да дестабилизује ситуацију у земљи и региону, што апсолутно нема никаве везе са религијом и вером, а нарочито не са Исламом који то категорички забрањује", истакао је Ђерлек.

Опширније Краће

Министар полиције Ивица Дачић каже да су полицијски извештаји о Милошу (Салахудину) Жујовићу указивали да би могао да буде злоупотребљен у циљу извршења насилног акта на територији Србије.

"Зато смо у почетку рекли да је реч о терористичком акту. Трага се за људима са којима је био у контакту", каже министар полиције.

Дачић је на мобилном телефону приказао фотографију на којој је приказан Жујовић и његова жена коју је, тврди министар полиције, довео из места Плав у Црној Гори.

Фотографија је настала, како је навео, у Управи за странце, у марту 2024. године.

Жена на фотографији је потпуно покривена и не види јој се лице.

"Свуда где нам је нешто сумњиво и повезано са тероризмом, ми ћемо истражити и реаговати", каже Дачић.

Напомиње да је тужилаштво случај прогласило и званично као терористички акт, а да је, као министар полиције, прогласио црвени ниво безбедности у борби против тероризма.

"То значи да ће грађани видети веће присуство полиције на улицама и другим јавним местима", каже министар полиције. 

Опширније Краће

Председник Србије Александар Вучић каже да је операција припадника Жандармерије Милоша Јевремовића успешно обављена, да је разговарао са њим и да је његова самоконтрола и вештина невероватна.

"Он, Салахудин Жујовић, из кесе је, и потпуно изненада, извадио самострел, испалио стрелу и погодио у врат Милоша Јевремовића", рекао је председник Србије у обраћању из болнице након што је обишао повређеног припадника Жандармерије.

Вучић је истакао да је Јевремовић реаговао вешто и на озбиљан и одговоран начин.

"Ликвидирао је убицу, терористу, и успео да се уздржи од вађења стреле из врата, због чега је остао жив. Невероватна дисциплина", каже председник Србије.

Наводи да је Јевремовић у добром здрављу и да се не очекују веће компликације.

Председник Србије истиче да постоји још неколико лица за којима се трага.

"Једно лице нам није доступно, али знамо да је на територији Србије. Руководио се по истим принципима, као и Салахудин. Они су били праћени и за седам или осам дана би били ухапшени, толико је тужиоцу било потребно да прикупи све доказе, али је очигледно да су кренули раније", рекао је Вучић. 

Наводи да свако има право да бира веру, али да су починиоци овог напада ушли у екстремистичке кругове.

"Праћени су по линији – индикативни на тероризам, знало се да је један од њих (главни терориста) дошао да посети мајку, али се после тога изгубила могућност праћења", закључује председник Србије.

Опширније Краће

Дачић обавестио амбасадора Израела о појачаним мерама безбедности

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обавестио је амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана да су, после напада на припадника Жандармерије М. Ј., који је обезбеђивао Амбасаду Израела, предузете појачане мере безбедности у Београду и широм Србије.

Министар Дачић је у телефонском разговору амбасадору Вилану рекао да је, према првим информацијама, нападач највероватније држављанин Србије, припадник вехабијског покрета.

Амбасадор Вилан је изразио жаљење поводом данашњег догађаја у којем је повређен припадник Жандармерије и истакао да изузетно цени све што у погледу безбедности предузима Министарство унутрашњих послова и да се он, као и особље амбасаде, увек осећа безбедно, саопштио је МУП.

Амбасадор је истакао да цени одлуку о подизању мера безбедности и пожелео брз опоравак повређеном полицајцу.

Опширније Краће

Зукорлић: Напад у Београду супротан људским и исламским вредностима

Министар за помирење, регионалну сарадњу и друштвену стабилност Усаме Зукорлић осудио је терористички напад у Београду.

"Осуђујем овај терористички акт као човек. Свако насиље које угрожава људске животе је неприхватљиво и супротно свим људским вредностима. Затим, осуђујем овај чин као муслиман. Они који, позивајући се на ислам, чине недела, наносе велику штету исламу, представљајући људима криву слику наше вере. Ислам је религија мира и саосећања, и овакви поступци су у супротности са његовим основним принципима", истакао је министар Зукорлић.

Зукорлић је напад осудио и као неко ко је пореклом Палестинац сматрајући да такав чин неће олакшати катастрофу коју живе Палестинци, већ ће само продубити њихову патњу и сукобе.

"На крају, осуђујем овај напад као министар са надлежношћу друштвене стабилности у Влади Србије. Друштвена стабилност на овим просторима је крхка и сваки чин насиља може имати далекосежне негативне последице", поручио је Зукорлић, и позвао све грађане да остану мирни и суздржани и да шире поруке мира и разумевања.

Опширније Краће

Дачић: Лице које је извршило терористички напад конвертит из Младеновца

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је лице које је извршило терористички напад испред изараелске амабасаде Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, саопштено је из МУП-а.

"Утврђено је да је лице које је извршило терористички напад Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца, који је прешао да живи у Новом Пазару. У наставку акције, полиција ће извршити претресе на више локација. Све наше снаге су у највишем степену приправности", изјавио је министар Дачић.

Опширније Краће

МСП: Напад на жандарма напад на дипломатско представништво Израела али и Србију

Напад на припадника Жандармерије који је обезбеђивао Амбасаду Израела у Београду је истовремено напад на дипломатско-конзуларно представништво земље са којом Србија негује пријатељске везе, али и напад на Србију, саопштено је из министарства спољних послова.

"Србија ће имату нулту толеранцију према тероризму и свакој врсти екстремизма, и наставиће да, као и до сада, гарантује неповредивост страних мисија, у складу са Чланом 22, Бечке конвенције о дипломатским односима. Уверени смо да ће наши надлежни државни органи ефикасно и до краја расветлити околности и мотиве напада", наводи се у саопштењу министарства.

Министарство спољних послова Србије је, овим поводом, у комуникацији са Министарством иностраних послова Израела и дипломатама те земље у Београду, којима ће пружити сву потребну помоћ и подршку.

"Рањеном припаднику српске Жандармерије, који је херојски обавио своју дужност, јавно захваљујемо, честитамо на храбрости и желимо брз опоравак", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Опширније Краће

Увиђај испред Амбасаде Израела још траје

Репортер РТС-а са лица места каже да је увиђај у току и да се тело нападача налази испред саме абмасаде.

Припадници полицијске бригаде са панцирима, шлемовима и дугим цевима налазе се у околини амбасаде.

Израелско Министарство спољних послова о нападу у Београду

Израелско Министарство спољних послова окарактерисало је данашњи напад на припадника Жандармерије испред амбасаде Израела у Београду као ''покушај терористичког напада'', јавља Тајмс ов Израел.

''Данас се догодио покушај терористичког напада у близини израелске амбасаде у Београду. Амбасада је затворена и нико од особља амбасаде није повређен. Повређен је локални полицајац. Околности инцидента се истражују“, наводи се у саопштењу израелског министарства.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Гашић: Систем одбране и безбедности Републике Србије снажан и стабилан

Министар одбране Братислав Гашић најоштрије је осудио напад на припадника Жандармерије М. Ј. који се налазио на дужности обезбеђења Амбасаде Израела.

"Данашњи покушај убиства нашег жандарма је, не само терористички, него и подмукли кукавички акт. Мисли припадника Министарства одбране и Војске Србије су са нашим колегом и његовом породицом. Молимо се за његово здравље и надамо брзом опоравку", изјавио је министар Гашић.

Он је истакао да је систем одбране и безбедности Републике Србије снажан и стабилан и да ће оштро и бескомпромисно одговорити на сваки вид тероризма.

Опширније Краће

Председник Владе Србије Милош Вучевић најоштрије је осудио "гнусни терористички напад" данас у Београду, испред израелске амбасаде, истакавши да ће држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма и поручио грађанима да се могу осећати безбедно.

"Ово је био акт безумља, који се не може приписати ниједној религији и ниједном народу. Реч је о злоделу појединца са именом и презименом. Стога позивам грађане да остану мирни и не подлежу пропаганди оних који би желели да нас међусобно заваде", саопштио је Вучевић поводом рањавања припадника Жандармерије испред израелске амбасаде.

Он је рекао да ће "држава Србија умети одлучно да одговори на претњу тероризма".

Опширније Краће

Припаднику Жандармерије стрела извађена из врата, налази се на Интензивној нези

Припаднику Жандармерије који је рањен испред Амбасаде Израела хирурзи су извадили стрелу из врата и он је у стабилном стању упућен на Интензивну негу на даље лечење.

Изјава проф. др Павла Грегорића

Стефановић: ВЈТ наложило обдукцију нападача на жандарма

Главни јавни тужилац ВЈТ у Београду Ненад Стефановић изјавио је да је дежурни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду наложио обдукцију нападача и све друге неопходне радње како би се расветлиле све околности данашњег напада на припадника Жандармерије М. Ј. (34), који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела у Београду.

Стефановић је рекао да се дежурни јавни тужилац ВЈТ у Београду и јавни тужилац Јавног тужилаштва за организовани криминал налазе на лицу места где је данас око 11 часова нападач, чији се идентитет утврђује, из самострела устрелио припадника Жандармерије и погодио га у врат.

Припадник Жандармерије је у нужној одбрани, употребио ватрено оружје и пуцао на нападача, који је од последица рањавања преминуо, навео је Стефановић.

Опширније Краће

У току операција рањеног припадника Жандармерије

Директор Клинике за ургентну хирургију КЦС проф. др Павле Грегорић рекао је за РТС да је у току операција рањеног припадника Жандармерије.

Министар полиције Ивица Дачић оценио је да је напад на припадника Жандармерије терористички акт, као и да је једна особа приведена у близини Команде Жандармерије.

Рекао је да се сумња да је реч о вехабијском покрету.

Напад се догодио у полицијској кућици испред амбасаде

Како репортер РТС-а незванично сазнаје, нападач је више пута прилазио полицијској кућици да нешто пита, да би затим отворио врата и пуцао му у врат.

Припадник Жандармерије је у самоодбрани отворио ватру и пуцао у нападача, који је подлегао задобијеним ранама.

Увиђај је у току.

Министар полиције Ивица Дачић саопштио је да је Н. Н. лице, чији се идентитет утврђује, испалио стрелу из самострела у припадника Жандармерије који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела.

“Данас око 11 сати Н. Н. лице, чији се идентитет утврђује, пуцало је из самострела у припадника Жандармерије који је био на дужности обезбеђења амбасаде Израела, и погодило га у врат. Припадник Жандармерије М. Ј. (1990) је у самоодбрани употребио оружје и савладао нападача, који је од последица рањавања преминуо", саопштио је Дачић.

Полицајац је у свесном стању превезен у Ургентни центар, где му је оперативним путем извађена стреле из врата.

Читај ми!