Извор: РТС

Победа рукометаша Србије, али Шпанија иде на Светско првенство

Рукометаши Србије савладали су Шпанију резултатом 25:22 у реванш сусрету баража за пласман на Светско првенство. Ипак, у укупном резултату Шпанија је била боља и играће на првенству света 2025. године.

Храбра Србија Бориса Ројевића демонстрирала је одличну, али игру која није донела пласман на првенство света. Рукометаши Србије су победили Шпанију 25:22 у Новом Саду. Због боље разлике и победе у укупном резултату 54:53, репрезентација Шпаније играће на Светском првенству 2025. године.

Имала је Србија резултат (20:14 и 21:16) који би је одвео на Светско првенство, али утакмица траје 60 минута. Лоша организација напада и пад концентрације на средини другог полувремена донели су Шпанији брзе голове из транзиције, а самим тим и смањење заостатка. Екипа Србије није ваљано одговорила у одбрани, те су луцидни Шпанци са Ђордијем Рибером на челу, успели да упркос поразу играју на планетарном шампионату.

На почетку меча, Србија је одлично играла - дисциплиновано и тимски у одбрани, док је у нападу Лазар Кукић сјајно проигравао саиграче. Шпанија је тражила решења, али је Дејан Милосављев на голу био маестралан, готово несавладив у ситуацијама један на један.

Србија је имала четири гола предности на полувремену 15:11, а у другом јој је био задатак да постигне гол више како би се домогла жељеног првенства света. Ипак, искусни тим Шпаније који на терену предводи Алекс Душебајев није дозволио да доживи нови дебакл након 13. места на Европском првенству у Немачкој.

Фалило је Србији мало среће на утакмци против Шпаније, али много више концентрисаности. Међутим, када је реч о борби и приступу, репрезентативцима се нема шта замерити. Селектору Ројевићу ово је био други званични меч на позицији стратега националног тима.

Најефикаснији у српском тиму био је Вања Илић са шест голова, а сјајан је био и голман Дејан Милосављев са 16 одбрана. Четири гола је постигао Милош Орбовић, а по три Милош Кос, Лазар Кукић и Драган Пешмалбек.

У тиму Шпанаца Алекс Гомез постигао је пет, а по три гола постигли су Феран Сала, Данијел Душебајев и Данијел Фернандез. 

Шампионат света на програму је од 14. јануара до 2. фебруара 2025. године у Хрватској, Данској и Норвешкој.

Крај утакмице, Србија - Шпанија 25:22

59' Тајм-аут Шпаније - 25:22

54:53 је за Шпанију у укупном резултату.

59' Илић прецизан са седмерца - 25:22

Србија има и играча више. Данијел Душебајев је искључен, а Шпанија ће играти без њега до краја.

59' Седмерац за Србију - 24:22

58' Тајм-аут Ројевића - 24:22

57' Србија јури гол више - 24:21

Србија тражи четврти гол, али јој измиче, упркос одличном Милосављеву. Дефанзивна линија понекад као да је одсутна... Србија је имала велику предност, чак шест голова, али изузетно лоша организација у нападу је донела Шпанцима простор за брзу транзициону игру.

55' Последњих пет минута донеће расплет - 23:20

Рукометаши Србије имају тријумфални резултат, али то није довољно да се пласирају на певенство света, будући да им је потребна победа са пет или више голова разлике.

54' Храбри Орбовић за плус четири - 23:19

Милош Орбовић је поново Србији донео четири гола предности. Напетост расте како утакмица одмиче крају.

52' Вања Илић са крила - 22:19

Илић је искористио додавање Лазара Кукића и са левог крила постигао гол који доноси нову предност која није довољна Србији за пласман на Светско првенство.

52' Феран Соле смањио на минус два - 21:19

Соло продор Солеа и два гола вишка има Србија.

51' Шпанци на минус три - 21:18

Лоша организација игре у нападу Србије резултовала је примљеним головима. Без праве реакције и у одбрани, што се одражава на игру Шпаније која има резултат за пласман на првенство света.

50' Тајм-аут селектора Србије - 21:17

Приметио је селектор Србије да његовим изабраницима не иде у нападу, те је затражио тајм-аут како би им поделио савете.

Очекује се отворенија игра Србије и агресивнија одбрана Шпаније у наставку утакмице.

49' Шпанци за минут поново на минус четири - 21:17

Имала је Србија велику предност, али су Алекс Душебајев и Данијел Фернандез смањили предност на четири гола.

46' Опет Вања Илић - 21:15

Илић је овога пута био прецизан са седмерца и опет је донео шест голова предности.

Шпанија је у нокдауну, одржава се контакт игром и прекидима.

45' Илић масјторским потезом доноси шест голова предност - 20:14

Све почиње с Дејаном Милосављевим који екипи даје ветар у леђа маестралним одбрана. 

Играчи Србије у нападу излуђују селектора Шпаније који више не зна кога да стави на гол.

Илић је постигао важан погодак за Србију што је највећа предност у досадашњем делу меча.

43' Кукић соло продором до новог гола - 19:14

Лазар Кукић је солирао и одличним продором постигао гол. Важан погодак за Србију.

Милосављев на голу несавладив!

Геније међу стативама

Дејан Милосављев
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

40' Кад је тешко - Пешмалбек - 18:13

Драган Пешмалбек игра одбрану, напад, где год да се нађе постиже голове. Сјајни пивот Србији доноси предност од пет голова.

38' Апељо постигао гол са седмерца - 17:13

Урош Којадиновић је ушао уместо Дарка Ђукића коме медицински тим указује помоћ.

Апељо је био прецизан претходно са седмерца.

37' Пешмалбек прецизан, а онда и Ђукић - 17:12

Кукић је додао до Пешмалбека који је био прецизан са линије, а потом је Ђукић украо лопту и искористио контру.

Изгледа да се Ђукић повредио приликом доскока.

37' Шпанија смањила заостатак - 15:12

Србији је неопходан гол, јер седам минута изабраници селектора Ројевића нису успели да постигну погодак. Шпанија је преко Македе стигла до 12. поготка на мечу.

36' Још увек нема голова - 15:11

Шпанија је заиграла много оштрије у одбрани и одлично брани бекове Србије који не долазе до изражаја.

Шест минута без голова. У првом полувремену била је изражена нападачка игра, а сада јака дефанзива. Учестали су прекршаји и прекиди, често се зауставља време, а изгледа да ће одбрана пресудити меч.

33' Без голова у наставку меча - 15:11

Србија није искористила два напада, а Шпанци три. Још увек нема голова у у другом полувремену.

Почело је друго полувреме

Први напад у другом делу игре има Шпанија.

Крај првог полувремена, Србија - Шпанија 15:11

Србија је одиграла одлично прво полувреме. Анулирала је предност гостију из Шпаније. У другом полувремену реваш дуела баража за Светско првенство екипе ће бити изједначене у укупном резултату, јер су Шпанци први меч добили са 32:28.

Сјајни Дејан Милосављев направио је осам одбрана, од укупно 19 шутева Шпанаца. Најефикаснији играчи у редовима Србије били су Милош Кос и Милош Орбовић са по три гола.

Данијел Душебајев направио је три асистенције и два гола у првом полувремену. Алекс Гомез је постигао гол више.

Србија је одлично отворила сусрет, дисциплинованом тимском одбраном и брзим нападима долазила је лако до голова. Нису дозвољавали изабраници селектора Ројевића противницима да постижу голове, већ су их приморавали на индивидуалне акције које су се у каснијем периоду првог дела донеле резултат.

У наставку меча, засигурно ће бити нових узбуђења и велике борбе на терену, јер је улог одлазак на првенство света 2025. године.

27' Напета завршница првог дела - 15:10

Промена ритма одликује завршницу првог дела игре. Србија води и одржава предност, с тим што Шпанија за разлику од почетка меча лако долази до голова.

26' Интензивна игра на обе стране - 14:9

Два интензивна минута су завршена, Србија је имала једну одбрану и два гола. Домаћи тим одржава неопходну предност за даљи пласман.

22' Екипе су комплетне, Србија има велику предност - 12:7

Обе екипе су комплетне. Србија има велику предност од чак пет голова. Екипа Бориса Ројевића је мало успорила са нападима и позиционира се далеко испред девет метара, то долази као реакција на одбрану Шпаније.

21' Тајм-аут Ројевића - 11:6

Селектор Србије затражио је тајм-аут. Стратег "орлова" када има играча мање у тиму игра без голмана, што је једна врста новитета у тиму, а самим тим и праћење трендова. Србија управо игра без Драгана Пешмалбека који је због фаула над Алексом Душебајевим добио искључење.

19' Србија на ивици - 11:6

Србија је поново дошла до предности која би јој донела пласман на првенство света. "Орлови" су на брзу шпанску игру одговорили истом мером и изашли као ефикаснији тим.

18' Шпанија се разиграла - 9:6

Рукометаши Шпаније су на почетку дуела покушали да тимском игром сломе отпор Србије, али у томе нису успели. Онда су након тајм-аута заиграли индивидуално што им је донело резултат. Србија наставља са добром игром у нападу, Лазар Кукић одлично пориграва Пешмалбека на пивоту, као и остале бекове.

15' Србија доминира у нападу - 8:3

Екипа Србије лако проналази решења и постиже голове. Шпанија се мучи у нападу, зато што изабраници селектора Ројевића играју веома дисциплиновано.

12' Орбовић одржава предност - 6:2

Милош Орбовић је постигао трећи гол. Србија је играла напад без голмана, будући да је Миљан Пушица нешто раније добио искључење од два минута.

Дејан Милосављев на голу бриљира, заиста демонстрира врхунско голманско умеће.

10' Кос изједначио резултат - 5:1

Милош Кос је направио индивидуалну акцију и постигао маестралан погодак. Селектор Шпаније је затражио тајм-аут видно незадовољан учинком изабраника у првих 10 минута.

Србија је одлично отворила дуел и изједначила укупни резултат, с тим што ће "орловима" за пролаз на првенство света бити потребна пет голова разлике.

6' Србија наставља у добром ритму - 3:1

Два од три гола Србије постигнута су након цепелина. Милосављев на голу је маестралан, одлично прати кретање Шпанаца и до сада је два пута одбранио гол.

3' Одличан почетак Србије - 2:0

Србија је искористила два напада и стигла до предности. Напади Шпаније дуго трају и завршени су прво добром одбраном "орлова", а потом и промашајем.

Екипа Бориса Ројевића игра одличну одбрану.

Почео је меч

Први напад на утакмици има репрезентација Србије.

Поздрављање играча на центру терена

Завршене су химне Шпаније и Србије, а играчи су кренули у поздрављање, ускоро ће уследити почетак дуела.

Интонирање химни

Гостујућој репрезентацији Шпаније је припала част да њени репрезентативци први слушају химну.

Почело је интонирање химне Србије "Боже правде".

Репрезентативци Србије излазе на терен у "Спенсу"

Све је спремно за почетак дуела у Новом Саду

Ускоро ће почети представљање рукометаша Шпаније, а потом и Србије.

"Спенс" памти и Борзашев гол против Норвежана

Рукометаши Србије савладали су прошле године селекцију Норвешке са 25:24 у новосадском "Спенсу" у оквиру трећег кола групне фазе квалификација за Европско првенство. Урош Борзаш је у последњим секундама постигао маестралан гол за тријумф.

Овога пута најављено је да ће популарна дворана у Новом Саду бити попуњена до последњег места. Рукометаши Србије ће, без сумње, имати велику подршку с трбина, што може бити један од одлучујућих фактора за пласман на Светско првенство.

С Ројевићем дошла нова нада у препород српског рукомета

Борис Ројевић почетком године је на селекторској позицији наследио Тонија Ђерону, који је споразумним раскидом уговора прекинуо сарадњу са Рукометним савезом Србије. Нови селектор је у двогодишњем периоду (2020–2022) био помоћник шпанском стручњаку, а водио је и јуниорску селекцију, играче рођене 1998. године и млађе.

Србија је до незавидног положаја у покушају пласмана на Светско првенство доспела захваљујући лошим резултатима и 19. местом на првенству Европе. Подсећања ради, одиграла је реми са Исландом, а поражена је од Мађарске и Црне Горе. Рукометна репрезентација Србије је последњу медаљу освојила 2012. године на шампионату Европе у Београду, након тога је без успеха наступала на међународним такмичењима.

Ројевић је у интервјуу за Интернет портал РТС-а, након именовања на место селектора, истакао да би пласман на Олимпијске игре 2028. године био велики успех и да ће примарно на том циљу са тимом и радити.

"Заиста смо далеко од неких медаља које смо често помињали и онда смо се враћали кући јако разочарани. Мислим да су појединци прихватали и стављали нереалне циљеве. Тренутно немамо тим за таква дела, али имамо доста талентованих, младих играча који треба да дођу и зато је направљен један нови олимпијски, четворогодишњи циклус где би велики успех био одлазак на Олимпијске игре 2028. године. На том циљу ћемо и радити, дакле нема ништа инстант", наглашава нови стратег рукометаша Србије.

Ројевић има 44 године, а рођен је у Врбасу. Тренер је Војводине, а током шестогодишњег мандата освојио је 17 трофеја, између осталог пет пута је био шампион Србије. Прошле године Рукометни савез Србије Ројевића је прогласио за најбољег тренера, јер је као стратег Војводине освојио све домаће трофеје, као и ЕХФ Еврокуп.

Селектор Србије потенцира игру у транзицији којој претходи чврста одбрана, а у том погледу је у кораку с модерним рукометом, такозваним "скандинавским" моделом игре.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Шпанци на претходном Европском првенству уписали најлошији резултат у историји тима

Шпанију су у првом дуелу предводили Алекс Душебајев са шест, Јан Тарафета Серано са пет и Данијел Душебајев са четири гола. Гонзало Перез де Варгас био је маестралан међу стативама. У српском тиму најефикаснији били су Милош Кос, Вања Илић и Милан Јовановић са по пет погодака.

На Европском првенству одиграном у Немачкој, тим Шпаније је заузео 13. место, што је најлошији резултат у историји националног тима на континенталним шампионатима. Шпанци су као и Србија такмичење окончали у прелиминарној фази. У групи Б заузели су треће место, а "орлови" су били четврти у групи Ц.

Без обзира на лош пласман на претходном континенталном шампионату, Шпанци слове за рукометну велесилу, јер гаје брзу игру у оба правца. Селектор екипе је Ђорди Рибера, искусни стручњак који је са Шпанијом освојио две златне медаље на првенствима Европе - 2018. и 2020. године. Поред ових достигнућа освојио је две бронзе на Олимпијским играма 2020. и на Светском првенству 2021. године.

На мечу против Аустрије на првенству Европе 2024. године - Ђорди Рибера у првом плану
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Ројевић најавио велику борбу

Селектор Ројевић рекао је уочи реванша да ће тим дати и преко максимума у жељи да избори одлазак на планетарну смотру најбољих рукометних репрезентација.

"У госте нам долази рукометна велесила. Шпанија је вишеструки светски и европски шампион и има играче светске класе, заиста један невероватан тим рукометних звезда. Ипак, у недељу гарантујемо да ћемо против њих дати не свој максимум, већ и преко свог максимума", рекао је Ројевић на конференцији за медије.

Данас игра Србија

Србија пред великим изазовом

Репрезентација Србије поражена је у првом мечу баража за пласман на првенство света од Шпаније 32:28, али реванш у Нови Сад носи активан резултат, уједно и велики изазов за изабранике селектора Бориса Ројевића.

Званични деби Ројевића у селекторској улози са нешто измењеним саставом у односу на мандат Тонија Ђероне, обележен је борбеном партијом "орлова" који су у добром делу утакмице били равноправан ривал двоструком светском и европском шампиону.

Шанса Србије да дође до шампионата света 2025. године није велика, с обзиром на предност Шпаније и индивидуални квалитет ривала, али је пред играчима Србије прилично тежак задатак у коме ће морати да победе са пет или више голова разлике како би стигли на светску рукометну смотру.

EPA-EFE/LAVANDEIRA
Читај ми!