Извор: РТС

Ђоковић у четвртфиналу олимпијског турнира, Кепфер лака препрека

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић победио је Немца Доминика Кепфера резултатом 2:0, по сетовима 7:5, 6:3 у осмини финала олимпијског турнира.

Ђоковић је уписао 16. победу у синглу на Олимпијским играма и играће четврто четвртфинале у каријери на Играма, ни једно ни друго достигнуће није пошло за руком ниједном другом тенисеру.

Први носилац на Олимпијским играма у Паризу у мечу за полуфинале играће против Грка Стефаноса Циципаса који је победио Аргентинца Себастијана Баеза.

Ђоковић је против Кепфера играо сат и 37 минута и у другом међусобном дуелу рутински је стигао до победе над 70. тенисером на АТП листи.

Српски тенисер је споро, али сигурно ушао у меч, вероватно с дозом опрезности, јер је Кепфер изузетно непредвидив леворуки тенисер. Ипак, Ђоковић је први стигао до брејка и вођства од 3:1, али је Немац узвратио рибрејком и изједначио резултат. Потом су тенисери освајали своје сервис гемове, а Ђоковић је у 12. гему направио нови брејк и први сет је решио у своју корист резултатом 7:5.

Новак је у другом сету почео агресивно, искористио је фактор изненађења и једну врсту неприпремљености Кепфера. Ризичним ударцима и ангажованом игром успео је на почетку да сломи отпор ривала. Веома брзо је стигао до сигурних 3:0, а потом је уобичајено, стандардно одрађивао посао. Ни у једном тренутку није доводио у питање своје вођство, док је Кепфер бивао нервознији због неколико промашених зицера.

Ђоковић је реализовао и трећу препреку на путу ка златној медаљи на Олимпијским играма.

Против Грка Циципаса одиграће 14. међусобни меч, а српски тенисер води у победама са 11:2. Циципас је последњи пут победио Ђоковића 2019. у Шангају, а тенисери ове године још увек нису одиграли међусобни дуел. Пре предстојећег дуела, састали су се у финалу Аустралијан опена 2023, а Ђоковић је изашао као победник.

Крај меча, Ђоковић - Кепфер 7:5, 6:3

Новак Ђоковић се пласирао у четврфинале олимпијског турнира.

Убедљив сервис гем Кепфера - 7:5, 5:3

Кепфер је био доминантан, није дозволио Ђоковићу ниједан поен, истини за вољу српски тенисер се није претерано трудио.

У следећем гему Новак ће сервирати за тријумф.

Ближи се крај меча - 7:5, 5:2

Маестралан гем Ђоковића, други у другом сету без изгубљеног поена. Новак је на успешности приликом првог сервиса на чак 89 одсто.

Борба се наставља, Кепфер смањио предност - 7:5, 4:2

Безмало сат и по времена игре на терену "Филип Шатрије" у Паризу. Доминик Кепфер је освојио и други гем у другом сету, био је Немац јако ангажован у игри и успео је да натере Ђоковића на две грешке.

Наставио је Ђоковић с одличном игром - 7:5, 4:1

Наставио је Новак с одличном игром приликом свог сервиса, Кепфер успева да парира само приликом првог повратног ударца, а потом губи корак у циљу стизања лоптице.

Ђоковић је у досадашњем делу игре уписао осам сервис винера.

Микец и Аруновићева пружају подршку Новаку

Златни стрелци Дамир Микец и Зорана Аруновић налазе се у Новаковом боксу одакле пружају подршку најбољем тенисеру света свих времена на мечу против Доминика Кепфера.

Кепфер стигао до првог гема у другом сету - 7:5, 3:1

Захваљујући упорношћу Доминик Кепфер је стигао до првог гема. Ђоковић је пружао отпор, али ће извесно бити фокусиранији у наредном гему када ће сервирати новим лоптама.

Наставиће се дуел...

Кепфер и Ђоковић су на терену, Немац ће сервирати.

Медицински тајм-аут је затражио Кепфер

Средњи прст леве руке је мучио Кепфера од почетка другог сета, а сада је бандажиран.

Ђоковић нападачки настројен - 7:5, 3:0

Оличан је Новак Ђоковић, опутшен, растерећен, ударци су му прецизни и нема трзавица у његовој игри. 

Кепфер је упао у "замку" српског тенисера који је на почетку другог сета подигао ниво игре, ризиковао је приликом удараца с основне линије, а то му је помогло да буде офанзивнији. Немац није испратио и тренутно је резултат 3:0 за Ђоковића.

EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Рани брејк, Ђоковић одличан - 7:5, 2:0

Још један сјајан гем за Ђоковића. Српски тенисер је растерећеније ушао у други сет и то је приказао игром, направио је брејк, а у наредном гему сервираће за потврду предности.

Добар почетак другог сета - 7:5, 1:0

Одличан почетак, а како пословица каже, по јутру дан познаје... Ђоковић је стекао иницијалну предност на старту другог сета, без изгубљеног поена.

Новак се игра и то добро чини

Почео је други сет

Ђоковић има први сервис у другом сету.

Крај првог сета, Ђоковић - Кепфер 7:5

Маестрална игра српског тенисера који је стигао до предности у сетовима против Доминика Кепфера из Немачке. Ђоковић је освоји први сет брејком.

Ђоковић је у овом сету уписао четири ас ударца и 11 сервис винера. Поред тога имао је четири форхенд винера и два из бекхенда.

Кепфер је у овом делу меча био веома упоран, концентрисан, али и непредвидив.

Ђоковић стигао до гема без изгубљеног поена - 6:5

Сигурна игра српског тенисера, један од најсигурнијих сервис гемова у досадашњем делу меча.

Кепфер није понео белу заставу - 5:5

Добра игра немачког тенисера у 10. гему. 45 минута игре је иза тенисера, а утисак је да се одвија велика борба, као и то да је Кепфер одличан ривал првом носиоцу на Олимпијским играма.

Новак сигуран - 5:4

Тесан меч, али је Новак био сигуран у овом гему и стигао до предности. Ђоковић је у овом делу применио нешто интензивнији и агресивнији приступ, често је мењао стране и приморавао противника да греши у повратним ударцима.

Кепфер агресиван - 4:4

Кепфер је изузетно агресиван и веома добар приликом форхенд удараца. Уноси ризик у ударце и веома је офанзиван.

Успео је Ђоковић да врати предност - 4:3

Узбудљив и уједначен гем, али је Ђокоивћ направио разлику у кључном тренутку. Успео је с основне линије добрим сервисима да помери тежиште Кепфера и потом лакше да уђе у игру.

Немац је веома расположен за игру, приказује добар ниво организованости, али у тренуцима када га српски тенисер нападне, не успева да се одбрани.

Кепфер се разиграо - 3:3

Имао је Новак предност од 0:30, али је Немац надокнадио разлику и сјајно привео гем крају. Разигран је Кепфер, веома добар приликом удараца с основне линије и непредвидив. 

Немац се боље креће у односу на Ђоковића и има иницијативу на терену.

Рибрејк Кепфера - 3:2

Узвратио је Доминик Кепфер брејк Новаку Ђоковићу. Упорном игром и добром кретњом стигао је до 15:40 и две брејк прилике, а другу је искористио.

Кепфер је висок 1,80 центимерата и одлично се креће по терену, а уз све то краси га упорност и непредвидиви стил игре који долази до изражаја када има лопту на форхенду, због играња левом руком.

Брејк уз челичне живце - 3:1

Није могао Кепфер да одговори на притисак у тренутку када је Ђоковић имао 15:30. После лошег првог сервиса уследио је добар, али и прецизан форхенд ударац који је српски тенисер стигао, међутим Немац је смечовао у аут.

Кепфер је потом смањио резултат на 30:40, али након дуге размене није био довољно добар да одговори и на дроп шот Ђоковића.

Новак Ђоковић сигурном игром и сјајним препуштањем иницијативе ривалу натерао је Немца на грешке. По пет изнуђених и неизнуђених грешака је направио Кепфер у досадашњем делу меча.

Опет дуги гем, али Ђоковић миран - 2:1

Ђоковић сервира у финишу времена за почетни ударац, угланом на пет-шест секунди до краја и управо из тог разлога дуже трају његови гемови. Ђоковић је у досадашњем делу меча направио три аса и четири сервис винера.

Дозвољено време за сервис је 25 секунди.

Кепфер самоуверен - 1:1

Добра игра Доминика Кепфера, самоуверено је почео Немац. Добрим сервисима и прецизном бекхенд дијагоналом у једном од поена пореметио је игру Ђоковића на основној линији. Диктирао је игру у овом гему, служили су га и форхенди.

Спор, али сигуран почетак за Ђоковића - 1:0

Споро је почео меч између Ђоковића и Кепфера, али је српски тенисер био сигуран приликом свог сервиса и добро ушао у меч.

Почео је меч...

Новак почиње сервисом.

Новак ће први сервирати

Ђоковић је имао среће на подбацивању новчића и одлучио је да први сервира. Почиње загревање, а потом и почетак меча.

Новак Ђоковић је на терену...

Велики аплауз је добио Новак Ђоковић приликом изласка на терен уз овације једног дела навијача који у рукама држе српску тробојку.

Кепфер је изашао

Уз аплаузе навијача изашао је Доминик Кепфер.

Тенисери су спремни...

Тенисери су у тунелу и спремни су да изађу на терен. Први ће бити представљен Немац Кепфер, а потом и највољи свих времена - Новак Ђоковић.

Алисон Хјуз ће делити правду

Алисон Хјуз је судила у више финала гренд слем тениса за жене, као и у Дејвис купу, Били Џин кинг купу и на Летњим олимпијским играма 2021. године.

Британка је судила мушко финале на Ју-Ес опену 2018. између Ђоковића и Хуана Мартина дел Потра. Током меча, Ђоковићу је дала упозорење због прекорачења времена за сервис.

Ђоковић бољи у међусобном мечу

Новак Ђоковић и Доминик Кепфер одиграли су само један међусобни меч до сада. Српски тенисер био је бољи 2020. године у четвртфиналу мастерса у Риму, резултатом 2:1, по сетовима 6:3, 4:6, 6:3.

Кепфер, леворуки тенисер непредвидивог стила

Доминик Кепфер рођен је 29. априла 1994. године  у Фуртвангену, малом граду у региону Шварцвалда на југозападу Немачке. Коепфер је као дете био заинтересован за велики број спортова. Скијао је и играо фудбал, голф и тенис, а на тенис се фокусирао после 16. године.

У периоду од 2013. до 2016. године играо тенис на колеџу Тулејн у Њу Орлеансу.

Немац тренутно заузима 70. место на АТП листи, а најбољи пласман имао је априла ове године када је био 49. играч на свету.

Поред тениса, Кепфер прати фудбал и то пасионирано Бајерн Минхен, омиљени спортиста му је Дирк Новицки, а уз све то обожава да гледа ситком Bing bang theory.

Кепфер нема препознатљив стил игре. Игра левом руком и то му је једна од највећих предности. Има добар сервис и често прелази из дефанзиве у напад.

Да ли сте заборавили?

Ђоковић је познат као хуманитарац. Примера ради, јануара 2020. донирао је 25.000 аустралијских долара Аустралији за санирање штете у подручјима након великих пожара.

Марта исте године донирао је милион евра за куповину респиратора и медицинске опреме болницама у Србији и другим медицинским установама у борби против коронавируса.

Пре тога 2013. године обратио се Уједињеним нацијама у име спортиста када  је ова институција донела резолуцију којом се 6. април проглашава Међународним даном спорта за мир и развој.

Ђоковић на Играма освојио само бронзу

Ђоковић је први пут наступио на Олимпијским играма у Пекингу 2008. године када је освојио једину медаљу до сада – бронзану. Четири године касније у Лондону поражен је у мечу за треће место од Хуана Мартина дел Потра, а потом га је Аргентинац у Рио де Жанеиру поразио већ у првом колу.

Најбољи српски тенисер је у Токију 2021. године такмичење на турниру завршио на четвртом месту. Ђоковића је у мечу за бронзу поразио Шпанац Пабло Карењо Буста резултатом 2:1, по сетовима 4:6, 7:6 (8:6), 3:6. 

Подсетимо, Ђоковић ове године није успео да освоји трофеј. На Аустралијан опену је стигао до полуфинала, на Ролан Гаросу до четвртфинала, а потом је задобио повреду колена због чега је морао на операцију. На Вимблдону, трећем гренд слему у сезони, играо је финале, али је поражен од Карлоса Алкараза. Тако ће се на олимпијском турниру, поред златне медаље, борити и за прву титулу у сезони.

EPA/KAY NIETFELD

Ђоковић бољи од Ебдена и Надала

Новак је веома лако победио Метјуа Ебдена из Аустралије у првом колу. Дозволио је ривалу само један гем током целог меча који је трајао свега 54 минута.

У тениском класику је био бољи од Рафаела Надала с којим је такође лако изашао на крај у два сета и само са пет изгубљених гемова

Кепфер преко Раонића и Арналдија до Ђоковића

Доминик Кепфер из Немачке је у првом колу олимпијског турнира савладао Канађанина Милоша Раонића резултатом 2:1, по сетовима 6:7, 7:6, 7:6. У другој рунди играо је против Матеа Арналдија из Италије и успешно реализовао и ову препреку са 2:1, по сетовима 3:6, 6:2, 6:1.

У оба меча Кепфер је изгубио прве сетове, а потом надокнађивао предност ривала. То говори о његовој физичкој припремљености. Против Раонића је провео на терену безмало два и по сата, а против Арналдија је играо сат и 45 минута.

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Пропозиције тениског турнира

Формат турнира у Паризу направљен је према формату који подразумева директну елиминацију.

Једнак број тенисера и тенисерки (64) у појединачној категорији почео је у првом колу, а шеста рунда је финале. У мушком и женском дублу играће се пет кола, а у мешовитом дублу четири, јер је број учесника мањи – 32 пара у дубловима и 16 у мешовитом дублу.

У синглу ће се играти на два добијена сета, а тај-брејк одлучујућег сета биће игран до седмог освојеног поена.

За постигнуте резултате на Олимпијским играма играчи не добијају бодове за ВТА, односно АТП ранг листу.

Cup tree provided by Sofascore

"Победа припада најупорнијима"

Натпис "Победа припада најупорнијима" налази се на једној од трибина стадиона "Филип Шатрије".

Поједини историјски извори наводе да је то изрека француског војсковође Наполеона Бонапарте који је користио и Ролан Гарос, пионир авијације по коме престижни тениски турнир и носи колоквијални назив.

Но, цитат се савршено уклапа у ово окружење, јер заиста, освајање гренд слем турнира на шљаци, а сада и Олимпијских игара спада у чин истрајности.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Ђоковић трећи пут на "Шатријеу"

"Шартије" је трећи највећи тениски стадион на свету, а највећи у Европи. Стадион је главно поприште Отвореног првенства Француске у Паризу - Ролан Гароса.

Помало необично када је реч о временском периоду, али с разлогом, овај терен ће бити у центру пажње и на олимпијском турниру.

Капацитет стадиона је 15.166 места, а назван је 2001. по поменутом председнику Француске тениске федерације и Међународне тениске федерације.

Новак Ђоковић ће играти трећи пут на олимпијском турниру на овом терену.

Филип Шатрије, тениски занесењак

Филип Шатрије био је француски тенисер. По завршетку играчке каријере постао је новинар, а упоредо се бавио и спортском администрацијом. Био је председник Француске тениске федерације 20 година, од 1973. до 1993. године, и председник Међународне тениске федерације (ИТФ) 14 година, од 1977. до 1991. године.

Под његовим руководством ИТФ-ом, тенис је поново уведен у олимпијски програм као показни спорт на Летњим олимпијским играма 1984. у Лос Анђелесу, а потом је у потпуности уведен у олимпијски програм почевши од Игара у Сеулу.

Шатрије је учествовао у спајању професионалних и аматерских тениских организација и формирању АТП-а 1968.

По њему је назван и стадион на коме се играју мечеви Ролан Гароса, а сада и дуели на олимпијском турниру.

Тенис је спорадично био део програма олимпијских игара кроз историју. Премијерно је приказан као део ОИ у Атини 1896, али је због спора између Међународне тениске федерације и Међународног олимпијског комитета око статуса тенисера повучен из програма након Игара у Паризу 1924.

Тенис се на ОИ за стално вратио тек 1988. године у Сеулу.

Ђоковић пети пут на Олимпијским играма

Новак Ђоковић је до сада учествовао на четири олимпијска турнира. Током предстојећих дана бориће се за прву златну медељу у свом петом узастопном учешћу на Олимпијским играма. 

Новак је први носилац олимпијског турнира, због неиграња најбољег тенисера на АТП листи Јаника Синера на олимпијском турниру.

Читај ми!