Извор: РТС

Звезда рутински савладала Партизан и пласирала се у четврто узастопно финале Купа Србије

Фудбалери Црвене звезде савладали су Партизан 2:0 у полуфиналу Купа Србије и заказали дуел у финалу против новосадске Војводине.

Звезда је други пут у само четири дана савладала вечитог ривала, екипу Партизана, овога пута у полуфиналу Купа Србије - 2:0.

Црвено-бели ће играти против Војводине у финалу најмасовнијег фудбалског такмичења у држави. Новосадски тим је био бољи од Радничког у Крагујевцу минималним резултатом. Финални меч ће бити одигран у Лозници на стадиону "Лагатор" 23. маја.

Голове за Звезду је постигао Питер Олајинка у само два минута размака, први у 27, а други у 29. минуту игре. Црвено-бели су одиграли дуел резултата ради, јер су након мирног почетка и офанзиве Партизана у уводу искористили непажњу противничких дефанзиваца.

Хванг је био кључни играч, поред Олајинке, код вођства црвено-белих. Упутио је Корејац центаршут са десне стране из корнера, а онда је одлично примио лопту после одбитка и поново је послао на другу стативу где се налазио Нигеријац који се добро снашао, а лопта је притом окрзнула Александра Филиповића и затресна мрежу гостију.

Други гол дошао је поново због лоше реакције, а претходно неадекватног постављања играча Партизана у свом шеснаестерцу. Прво су олако допустили Срђану Мијаиловићу да центрира са десне стране, а онда и лоше маркирали Олајинку који је уз одличан пријем други пут савладао Александра Јовановића.

Головима Олајинке, утакмица је била окончала и пре званичног краја, јер су играчи Партизана били изузетно индиспонирани.

Почетак утакмице је каснио нешто мање од десет минута, јер су фудбалери црно-белих имали окупљање испред своје клупе са резервним играчима и члановима стручног штаба. Главни судија утакмице Милош Милановић је због опструкције почетка меча доделио жути картон капитену Светозару Марковићу. Самед Баждар је после првог судијског звиждука демостративно шутнуо лопту у аут. Овим потезима играчи Партизана су показали револт према дешавањима која су претходила утакмици у купу, а након 172. вечитог дербија. Подсетимо, црно-бели нису били задовољни суђењем Павла Илића на лигашком мечу.

Можда су управо бурна дешавања, тачније саопштења званичника Партизана после суперлигашког вечитог дербија утицала на играче да прикажу лоше издање против Звезде у Купу Србије.

Звездини фудбалери су били агилнији, расположенији и директнији у игри с лоптом, а притом су одлично у дефанзиви покривали међупростор, део између последње линије и везног реда. Маневар за пас игру гостима је био сужен, те су у недостатку решења редовно грешили испред шеснаестерца домаћих. 

Звезда је у другом полувремену направила мини фестивал промашаја, а у тим тренуцима голман црно-белих Јовановић је по ко зна који пут у досадашњем делу сезоне демонстрирао одличне рефлексе и сјајне голманске способности.

Црвено-бели су овим тријумфом десети узастопни пут остали непоражени од Партизана на свом терену. Фудбалери Партизана последњи пут су тријумфовали на Звездином стадиону 23. маја 2019. године. Ваља напоменути и податак да Звезда још увек није доживела пораз од доласка Владана Милојевића на тренерску позицију. Уједно, на 201. мечу као стратег црвено-белих, Милојевић је уписао 148. победу и четврту против Партизана на десетом мечу у вечитим дербијима.

Милојевићу ће финале против Војводине бити прво са Звездом у Купу Србије, уједно ће стратег београдских црвено-белих имати прилику да дође и до прве дупле круне.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Крај утакмице, Црвена звезда - Партизан 2:0

90' Још четири минута игре - 2:0

89' Јовановић поново маестралан - 2:0

Срђан Мијаиловић је упутио одличан ударац након додавања Катаија, али је Јовановић из Партизана по ко зна који пут одлично реаговао.

87' Ендиај уз аплауз излази из игре - 2:0

Шериф Ендиај је завшрио утакмицу. Одиграп четврти вечити дерби, а постигао је три гола против Партизана, овога пута му се нису посрећиле поједине акције, те је утакмицу окончао без поготка. Уместо њега ће играти Жан-Филип Красо.

86' Жути картон за Филиповића - 2:0

Старт Филиповића над Ендиајом је резултовао жутим картоном за играча Партизана.

79' Ђига уместо Олајинке - 2:0

Измена нападача за дефанзивца. Изгледа да Милојевић из Звезде жели мирно да заврши утакмицу.

77' Олајинка добио жути картон - 2:0

Питер Олајинка је добио жути картон, а потом је затражио измену.

73' Николић право ниоткуда запретио Глазеру - 2:0

Добар шут Немање Николића који је практично сам створио прилику да упути ударац са двадесетак метара удаљености од гола Звезде. Ипак, Глазер је био смирен и мирно је реаговао.

Партизан без праве шансе

Покушао је Дуљај изменама да размрда своју екипу, али реакције и даље нема.

Темпо меча је значајно опао, а Звезда наставља да по боковима мучи свог ривала. Ендиај је правио велике проблеме црно-белима, али није успео да дође до четвртог гола на прва четири дербија, иако је имао неколико шанси.

Партизан и даље није одустао од нешто опрезнијег приступа и не покушава да јачим притиском изнуди грешку дефанзиваца гостију.

72' Салдања уместо Антића на терену - 2:0

Храбар потез Игора Дуљаја, разумљиво, јер Партизан јури резултата. Уместо бека Николе Антића ушао је нападач Матеуш Салдања.

69' Катаи уместо Букарија на терену - 2:0

Звезда има два гола предности и сигурно ће играчи црно-белих желети да мирно приведу меч крају. Уместо Османа Букарија играће Александар Катаи.

68' Партизан смирио игру - 2:0

Фудбалери Партизана су примирили игру, помало уз помоћ прекида, али и добрим позиционирањем офанзивних играча.

63' Натхо на терену - 2:0

Гоџ је изашао из игре, а уместо њега ће играти Бибрас Натхо. Алекса Јовановић је такође нови играч Партизана на терену, а заменио је Ксандера Северину.

60' Још један промашај Звезде - 2:0

Олајинка је још једном промашио гол. У зачетку акције Ендиај је био испред двојице дефанзиваца Партизана, лоше је реаговао, а лопта је дошла до Олајинке који је с ивице шеснаестерца увукао игру на петерац и потом промашио изгледну прилику.

Звезда офанзивнија у наставку

Звезда је за разлику од завршнице првог полувремена изашла прилично високо у наставку.

Партизан не успева да дође до поседа и организује квалитетнији напад којим би угрозио за сада поприлично сигурну одбрану домаћина.

Мораће играчи Партизана да буду много офанзивнији и агресивнији у наставку како би имали шансу за преокрет.

Захид је поново морао да се повуче како би лакше долазио до лопти и дистрибуирао их даље ка нападачима.

58' Звезда ниже прилике и промашаје 2:0

Хванг је упутио центаршут након фаула са леве стране, а Мирко Иванић је шутирао ка голу Партизана, међутим испречио се сјајни Александар Јовановић и одбранио два пута шутеве Иванића.

Непосредно након Иванићевог промашаја, Ендиај је био у прилици да постигне трећи гол за црвено-беле, али је лоше ухватио лопту приликом шута, те је она завршила иза гола црно-белих.

56' Још једна промена у Партизану - 2:0

Немања Николић је уместо Калулуа у игри. Нова промена у Партизановој игри. Николић ће играти биже Баждару.

52' Олајинка није искористио изгледну прилику за хет-триком - 2:0

Имао је прилику Питер Олајинка да дође до хет-трика против Партизана, али је лоше реаговао приликом шута. Избацио је из игре Филиповића, а потом је послао лопту изнад пречке Партизановог гола.

47' Филиповић зауставио Ендиаја, али без фаула - 2:0

Слична ситуација као на 173. вечитом дербију када је Ендиај имао контакт са Марковићем, због чега су из Партизановог табора били незадовољни суђењем. Овога пута, Филиповић је зауставио Ендиаја на сличан начин, а судија Милановић је одлучио да нема прекршаја испред шеснаестерца гостију.

Филиповић је имао контакт са нападачем Звезде, а интензитет није био довољно снажан да би био прекршај. Ендиај је "ухваћен" на левој нози и потом је пао.

45' Почело је друго полувреме полуфинала Купа Србије

Промена у Партизану, Марковић завршио меч

Уместо капитена Светозара Марковића ушао је Аранђел Стојковић. Сигурно ће доћи до промене у дефанзивној линији Партизана, јер је Стојковић десни бек, а Марковић централни.

Голови и укључење Душана Албијанића у Дневнику РТС-а

Крај првог полувремена, Црвена звезда - Партизан 2:0

Фудбалери Црвене звезде воде на полувремену полуфинала Купа Србије против Партизана 2:0.

Дуел је почео љутитим приступом играча Партизана. Пре првог судијског звиждука капитен црно-белих Светозар Марковић је добио жути картон због опстукције почетка дуела, а потом је млади Самед Баждар у знак протеста због претходног вечитог дербија и третмана судије Павла Илића избацио лопту у аут. 

Екипе су опрезно отвориле меч, разумљиво, јер је реч о утакмици која доноси финале најмасовнијег такмичења у Србији или испадање и крај надметања у купу. Партизан је био заинтересованији за офанзивне акције, али није било правих прилика и резултата високог пресинга. Полушансе су стваране, али су фудбалери Црвене звезде стрпљиво чекали грешку противника или прекид игру.

Управо након прекида дошао је први гол Звезде. Питер Олајинка и Хванг били су актери вођства црвено-белих. Корејац је једном центрирао из корнера, а потом се на избацивање лопте из шеснаестерца одлично снашао и маестралним потезом избацио Алда Калулуа из игре и поново потражио Олајинку који је главом покушао да постигне гол, а у томе му је помогао Александар Филиповић, аутоголом, јер је лопта окачила Партизановог десног бека.

Два минута касније, Олајинка је опет био најспретнији у шеснаестерцу противника и постигао други гол. После пријем, одличном варком је неутралисао одбрамбене играче црно-белих и затресао други пут мрежу гостију.

За разлику од 173. вечитог дербија када се игра базирала на кретњи Мирка Иванића по левом боку, овога пута је Звезда променила страну и поново надмудрила дефанзивнце вечитог ривала.

45' Још два минута игре у првом полувремену - 2:0

Звезда се повукла, Партизан тражи рупу у одбрани ривала

Упркос томе што је Звезда ушла у меч са нешто офанзивнијом формацијом, без Канге као "осигурача", Стаменић је током првог дела прилично добро контролисао Партизанове офанзивце.

Повукла се очекивано Звезда и чека контре којима би затворила меч. Букари за разлику од претходног сусрета неприметан и врло добро чуван од стране Антића.

Партизан за разлику од уводног дела покушава да кроз пас и средину дође до противничког гола.

Захид је меч почео нешто ближе својој одбрани, како би се пренос лопте ка нападачима учинио сигурнијим, али је након два примљена гола заиграо нешто офанзивније. То може бити проблем за црно-беле, с обзиром на то да Овусу није деловао најсигурније у првом делу меча.

Баждар тражи простор иза леђа Звездиних штопера, што му је неколико пута и успело, али без конкретне шансе.

45' Стаменић покушао маказице и повредио Антића - 2:0

Центаршут Питера Олајинке завршен је покушајем Марка Стаменића да атрактивно псотигне гол, међутим ударио је Николу Антића у главу због чега је добио жути картон.

Антић после ударца Стаменића
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

41' Баждар добио жути картон - 2:0

Играч Партизана Самед Баждар добио је жути картон.

Дуел је на кратко прекинут, јер је Светозар Марковић добио ударац у главу након дуела са Ендиајом из Звезде.

39' Две велике шансе на обе стране - 2:0

Марко Стаменић је био у прилици један на један са Јовановићем из Партизана, а потом је Баждар дочекао прилику да се нађе сам испред Звездиног Глазера. Фудбалери су промашили ударце, али су уједно судије сугерисале офсајд позиције.

Партизан поново кажњен убацивањима са бока

За сада на обе стране преовлађује ишчекивање грешака противника и контранапада. 

Не либе се дефанзивци да избацују лопте у корнер, што се на претходним мечевима испоставило као кобно, нарочито за Партизан који је слабо бранио убацивања са стране, а наставио је и у данашњој утакмици.

Са друге стране, померање Иванића у средину терена није за сада донело ништа конкретно екипи прошлогодишњег освајача купа.

Црногорски репрезентативац је у претходним мечевима, када је играо по левом боку, био много опаснији по гол Партизана. Уносио је често лопту у средину терена, што је отварало простор за Родића и оптерећивало бекове Партизана којима је махом недостајала подршка.

Олајинка се међутим одлично сналазио приликом праћења центаршутева које долазе са супротног бока, иако није био велика опасност када је лопта у његовим ногама у првих пола сата.

STARSPORT
Srdjan Stevanovic

29' ГОЛ! Поново Олајинка - 2:0

Нови гол Питера Олајинке који је донео вођство од 2:0 против Партизана. Веома врз расплет дешавања на стадиону "Рајко Митић". Утакмица је била лишена великих прилика у уводним минитума игре, а потом је Нигеријац два пута затресао мрежу гостију.

Слична ситуација је била и приликом другог гола. Олајинка је сачеокао центаршут, варком шута је избацио из игре дефанзивце Партизана и потом лагано савладао Александар Јовановића.

27' ГОЛ! Олајинка је убацио лопту у Партизанову мрежу - 1:0

Звезда је стигла до вођства голом Питера Олајинке. Хванг је са десне стране терена доделио лопту Нигеријцу коју је нападач искористио на добар начин.

Хванг је прво извео центаршут из корнера, али су играчи Партизана неутралисали опасност, међутим лопта је поново дошла до Корејца који је додао до Олајинке, претходно начинивши варку пред Калулуом, Звездин нападач се потом нашао у незгодној позицији и дотурио лопту која је уз помоћ Александра Филиповића ушла у гол гостију.

Званичници на утакмици су убележили Олајинки гол.

21' Нова контра Партизана, али промашај Баждара - 0:0

Центаршут Хванга из корнера резултовао је лошом реакцијом Звездиних играча, те је Партизан направио контранапад. Северина је после центра игралишта упослио Баждара који је без много размишљања упутио ударац ка голу Омрија Глазера, лопта је отишла изнад пречке. Деловало је као да је Северина касније упослио Баждара.

Милан Родић и Ксандер Северина
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Опрезнији приступ "вечитих ривала" у односу на претходне дуеле

Обе екипе су дефанзивно много ангажованије у односу на претходна два дербија.

Звезда не инсистира на високом пресингу и нападима преко бокова, већ се ослања на дуге лопте према Ендијају које за сада нису дале резултата.

Партизан је имао више шанси у првих 20 минута, али су све била последица грешака Звездиних дефанзиваца и везних играча.

Имајући у виду да је у питању куп утакмица у којој је простор за грешке много мањи, очекивано опрезнији приступ "вечитих ривала".

18' Дуљај у расправи са судијом - 0:0

Игор Дуљај је очигледно незадовољан судијским критеријумом, јер указује на неке претходне ситуације. Милановић је позвао стратега црно-белих и позвао га на смиривање емоција.

14' Партизан поново офанзивнији - 0:0

Фудбалери Партизана су као и на претходном мечу применили офанзивну игру. Високи пресинг не доноси резултат за сада, али итекако утиче на расположење играча противничког тима, јер Звезда не може да пронађе решење у транзиционој игри. На то утиче и  поставка играча, јер је Мирко Иванић уместо позиције десног крила на прошлом мечу сада заузео улогу централног везног.

Без великих тактичких изненађења два тренера

Партизан по рецепту из претходних утакмица нешто агресивније и агилније започиње меч оптерећујући леви бок Звездине одбране.

Гох поприлично активан на својој некарактеристичној позицији предњег везног и покушаће да искористи Кангино одсуство како би пронашао простор између дефанзивне и везне линије противника.

Са друге стране Звезда се брани са четири играча у последњој линији, док приликом организације напада Мијаиловић улази у средину, покушавајући да "напуни" средину терена, што би оставило нешто већи простор за Букарија по десном боку.

7' Одличан напад Партизан завршен корнером - 0:0

Ксандер Северина је одличним соло продором направио пометњу дефанзивцима Звезде, а потом је упослио Алда Калулуа слањем лопте у празан простор. Александар Драговић је реаговао у последњем тренутку направивши корнер ударац црно-белима.

Центаршут из угла завршен је покушајем контранапада домаћих. Игра је примирена и тренутно се лопта креће на средини терена.

5' Спор почетак меча - 0:0

Вечити дерби је почео у нешто споријем ритму. Играчи су опрезни, лопта се споро креће, а фудбалери Партизана показују већу заинтересованост за офанзивне акције.

Почео је полуфинални меч Купа Србије

Самед Баждар је извео почетни ударац, лопту је послао у аут. Претпоставка је да је то револт фудбалера Партизана који су после 173. вечитог дербија били незадовољни третманом суђења.

Жути картон за Светозара Марковића пре почетка дуела

Капитен Партизана Светозар Марковић добио је жути картон јер је опструирао почетак меча.

Још увек нема почетка дуела

Фудбалери Партизана били су окупљени испред своје клупе и због тога ће дуел почети касније.

Минут ћутања у част Драгана Милановића

Фудбалери Звезде изашли су у мајицама са ликом дугогодишњег економа - Драгана Милановића који је преминуо у 55. години живота.

Фудбалери излазе на терен

Играчи Звезде и Партизана, предвођени капитенима Александром Драговићем и Светозаром Марковићем излазе на терен. Судија Милош Милановић предводи колону.

Све је спремно за почетак меча

Очекује се излазак фудбалера Црвене звезде и Партизана на терен стадиона "Рајко Митић".

Партизан рањив по боковима у претходним дербијима

У оба дуела одиграна у 2024. години, Партизан је имао великих проблема са брањењем Звездиних бочних играча.

То је нарочито било видљиво у другом овосезонском дербију када су црвено-бели преко Иванића и Родића правили велике проблеме одбрани "вечитог ривала".

У претходном дуелу главница напада је пребачена на десни бок по ком је дејствовао Усман Букари, уз велику помоћ Срђана Мијаиловића.

Крила Партизана која су претежно офанзивно оријентисана имала су велики удео у доминацији Звезде, пре свега због неиспуњавања дефанзивних задатака којима ће морати више да се посвете уколико желе да смање притисак на своје бекове.

Фудбалери Војводине савладали су Раднички у Крагујевцу 1:0 и пласирали се у финале Купа Србије. Једини гол на утакмици постигао је Сеид Кораћ у 91. минуту.

Победник дуела између Црвене звезде и Партизана играће против Новосађана 23. маја у Лозници на стадиону Лагатор.

Војводина је 2014. и 2020. године освојила титулу у Купу Србије. Рачунајући од 2006. године, Звезда се бори за улазак у девето, а Партизан у 12. финале.

STARSPORT

Милојевићевих 11

Првих 11 Партизана

Велики број припадника Министарства унутрашњих послова испред Звездиног стадиона

Укључење Милице Пантић

Партизанова најава сусрета

Звездина најава утакмице

Самопоуздање играча Партизана пољуљано, али ту је Дуљај

Самопоуздање играчима Партизана је засигурно пољуљано, али ће тим бити појачан повратком главног тренера Игора Дуљаја поред аут линије, јер стратег црно-белих у 173. вечитом дербију није био у прилици да предводи екипу због четири жута картона и последично суспензије. Алберт Нађ, први Дуљајев асистент, био је први логистичар екипе.

Тумбаковић рекордер

Тренерски рекорд држи Љубиша Тумбаковић, некадашњи стратег Партизана, који је извео фудбалере црно-белих на чак 27 утакмица против Звезде. Чувени Илеш Шпиц има 16, један дерби више од Миљана Миљанића.

Тумбаковић, 14.10.2019. године
Marko Spasojevic/Starsportphoto

Милојевићев јубилеј на претходном дербију

Владан Милојевић 200. меч као тренер Звезде убележио управо против Партизана, уједно уписао је 147. тријумф у црвено-белом табору. Поред тога, стратег Звезде има 32 ремија и 21 пораз. У првенственим вечитим дербијима, Милојевић је уписао трећу победу против Партизана, а интересантно је да је сваку остварио у априлу, односно у плеј-офу Суперлиге. Милојевић ће на предстојећем мечу 10. пут предводити Звезду против Партизана.

Партизан на последњих девет утакмица без победе над Звездом на стадиону "Рајко Митић"

Фудбалери Партизана последњи пут су тријумфовали на Звездином стадиону 23. маја 2019. године у финалу Купа Србије. Од тада су одиграли девет утакмица на стадиону "Рајко Митић", укључујући и последњи лигашки сусрет.

Милановић ће други пут судити вечити дерби у купу

Судије у полуфиналу:

Главни судија: Милош Милановић;
Први помоћник: Милан Пашајлић;
Други помоћник: Новак Новаковић;
Четврти судија: Милан Илић;
Делегат: Мирослав Стојановић;
ВАР: Милан Стефановић;
АВАР: Александар Живковић.

Милановић ће други пут судити куп дерби, претходно је делио правду у финалу пре две године када су црвено-бели славили 2:1.

Главни судија полуфинала између Звезде и Партизана у основном делу Суперлиге био је делегиран на 16 мечева, а по три пута је судио играчима црвено и црно-белих. У дуелима када је Милановић делио правду, Звезда је савладала Радник и ИМТ и доживела је пораз на Бановом брду од Чукаричког уз пенал на обе стране. Партизан је ове сезоне три пута победио док је Милановић судио, против Војводине, Новог Пазара и сурдуличког Радника.

Судија Милановић има 30 година и до сада је делио правду и на утакмицама омладинске Лиге шампиона, али и Лиге конференција.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Последњи дуел вечитих у Купу Србије пре две године

Последњи дуел у оквиру Купа Србије Звезда и Партизан су одиграли 26. маја 2022. године. Звезда је победом у финалу - 2:1 освојила најмасовније такмичење у држави.

Бурни догађаји уочи дербија

После 173. вечитог дербија, фудбал у Србији био је обележен вечитим ривалима, односно "спорним" тренуцима на утакмици. Јавност је била у ишчекивању хоће ли дерби у куп такмичењу бити одигран. Дилему су разрешили из Партизановог табора саопштењем да ће фудбалери поново гостовати на стадиону "Рајко Митић".

Увод у неизвесност била је оштра критика Партизана у саопштењу за јавност, одмах након завршетка вечитог дербија, на рачун судијских критеријума и одлука главног арбитра меча Павла Илића. Потом је "теленовела" настављена Партизановим отказивањем редовне конференције за медије два дана уочи дерби утакмице.

Ипак, поред и након бурних догађаја, Звезда и Партизан одиграће 41. меч у куп такмичењу. Звезда је славила на 21 утакмици, док је Партизан тријумфовао на 14 мечева, а без победника су одиграна пет дуела. Гол разлика је 59:50 у корист црвено-белих.

Други вечити дерби у само четири дана

Први од два дербија у само четири дана размака припао је Црвеној звезди. Црвено-бели су овим тријумфом дошли до 10 бодова предности над Партизаном у Суперлиги Србије. Нови дерби прилика је да се црно-бели реванширају вечитом ривалу, а Звезди да остане у трци за освајање такозване дупле круне у сезони.

Полуфинале Купа Србије

Читај ми!