Извор: РТС

Звезда преокретом до тријумфа над Партизаном у 173. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде савладали су Партизан у 173. вечитом дербију 3:2. Црвено-бели су тријумфално започели плеј-оф Суперлиге Србије и дошли до 10 бодова предности над црно-белима.

Два пенала, преокрет у 99. минуту, обиље добрих потеза, 15 минута зауставног времена, мало варница на терену између играча и пет голова обележили су 173. вечити дерби између Звезде и Партизана.

Фудбалери Звезде су после више од 110 минута игре дошли до важног тријумфа против Партизана у борби за титулу шампиона Суперлиге Србије.

Црно-бели су прекинули Звездин низ од осам утакмица без примљеног гола, тачније Самед Баждар је постигао свој првенац у дербијима и начео мрежу домаћих у 11. минуту игре. Партизанова офанзивна игра дошла је до изражаја у раној фази дуела, деловало је као да је Алберт Нађ изненадио тактиком Владана Милојевића, јер је игра гостију добијала атрактивне обрисе офанзивне игре преко централних везних играча, а голу су суделовали Северина и Аранђел Стојковић. То говори о детаљно припремљеном плану, јер је Партизан игром на средини успео да "успава" противника и да изненадним нападом по десном боку дође до гола.

Звезда је потом узвратила игром преко Мирка Иванића, односно по левој страни терена. Укрштање Милана Родића и Иванића збуњувало је играче Партизана, али опет, висока концентрисаност дефанзивних играча, у првом реду Бојана Ковачевића и Светозара Марковића уливала је сигурност и стабилност у игри црно-белих. Иванићу је био довољан "мали" простор који је већ при пријему лопте и првим кораком освојио, а потом хазардерски кренуо ка голу вечитог ривала. Ипак, заустављен је фаулом Милоша Крунића у шеснаестерцу Партизана.

Гејлор Канга је искористио пенал и поравнапо резултат у 16. минуту, упркос доброј процени голмана Крунића.

Како се крај првог полувремена ближио, игра је улазила у спорији ритам. Међутим, течни напади су били и даље актуелни и активни, али су били и спорији, јер су тимови опрезношћу одржавали резултат.

Тим Партизана је други део меча поново започео офанзивно и опет је стигао до вођства након 11 минута игре, односно у 56. када је Северина демонстрирао фудбалско умеће, раскошан пријем, али и шут. Са десне стране унутар шеснаестерца одлично је примирио лопту, а потом је послао у (не)брањиви део гола Звезде. Омри Глазер је парадом улепшао погодак. Након другог Партизановог гола, дуго је трајала црвено-бела "агонија" у потрази за изједначењем.

Резервиста Александар Катаи је ушао у игру у 58. минуту, а потом је у 69. савладао голмана Крунића. Ипак, из ВАР собе је сугерисан офсајд приликом центаршута Иванића ка Ендиају. Радост навијача Звезде претворила се у бес.

Црвено-бели су непрестано нападали, али су остављали велики простор Партизановим играчима за контранападе, којих није било.

Ново изједначење Звезди донео је Шериф Ендиај у 89. минуту. Нападач је искористио додавање Османа Букарија у празан простор и потом је у дуелу био снажнији од Светозара Марковића. Капитен Партизана је протествовао код судије Павла Илића који се оглушио на његове коментаре и опаске да је над њим начињен прекршај.

Судија Илић је после изједначења доделио 15 минута зауставне игре. Било је неколико прекида у другом полувремену због бакљаде навијача, али и прекршаја на терену, међутим несвакидашња минутажа је донела Звезди прилику да дође до преокрета, што су црвено-бели искористили на најбољи могући начин.

Партизанови фудбалери нису могли да се опораве од поравнања резултата, а Звезда је наставила с нападима. Све је резултовало другим пеналом на утакмици у корист Звезде. Никола Антић је "изгубио" корак за Букаријем и оборио га на ивици шеснаестерца, судија је уз задршку поново показао на "белу тачку".

Преокрет Звезди донео је Александар Катаи, у 99. минуту меча, врло прецизним ударцем са пенала у десну страну гола. Крунић је поново проценио страну, али је био немоћан.

Звезда је тријумфом у 173. вечитом дербију стигла надомак нове титуле првака Србије. Црвено-бели имају 10 бодова више од Партизана, а до краја најјачег фудбалског такмичења у држави остало је још шест кола.

Следећи вечити дерби биће одигран 24. априла у полуфиналу Купа Србије. Звезда ће поново бити домаћин.

Црвено-бели се налазе у серији од девет узастопних тријумфа, поред тога од доласка Владана Милојевића на место тренера немају пораз.

Табела плеј-офа Суперлиге Србије:

1. Црвена звезда 80
2. Партизан 70
3. ТСЦ 63
4. Раднички Крагујевац 53
5. Војводина 50
6. Чукарички 48
7. Младост 40
8. Напредак 39

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Крај 173. вечитог дербија, Црвена звезда - Партизан 3:2

90+19' Жути картон за Глазера због одуговлачења

90+13' Драговић на земљи, поред Глазера - 3:2

После Партизановог корнера, Драговић је завршио на земљи поред Глазера. За тренутак су утихнула дешавања на терену.

90+11' Красо добио жути картон

90+10' Двострука промена у Звезди - 3:2

Немања Милуновић је ушао уместо Шерифа Ендиаја, а Османа Букарија ће заменити Жан-Филип Красо.

90+9' ГОЛ! Катаи стрелац с пенала - 3:2

Врло прецизан ударац Александра Катаија у десну страну чиме Звезда долази до вођства, први пут на утакмици.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

90+9' Катаи ће извести једанаестерац - 2:2

90+7' Букари је на трави, краћи прекид - 2:2

90+6' Пенал за Звезду - 2:2

Жути картон за Марковића, због протеста. Антић је у дуелу са Букаријем оборио играча Звезде на ивици шеснаестерца и судија Илић је још једном показао на "белу тачку".

90+4' Настављен је меч - 2:2

Помало несвакидашња одлука судија да доделе 15 минута додатног времена. Тачно је да је било пркеида у неколико наврата због бакљаде, као и прекршаја и осталих детаља због којих би меч добио зауставно време, али је заиста 15 минута игре много.

90+1' Играчи Партизана у разговору са судијом Илићем - 2:2

Фудбалери Партизана протестују због дуел игре између Марковића и Ендиаја приликом гола, капитен црно-белих захтева фаул, али судија Илић категорички одбија такву одлуку.

Још увек нема назнака када би меч могао бити настављен.

90' Још 15 минута игре у 173. вечитом дербију - 2:2

89' ГОЛ! Ендиај поравнао резултат - 2:2

Шериф Ендиај је поравнао резултат, након додавања Букарија. У дуелу са Марковићем нападач Звезде је био спретнији и направио је простора за ударац којим је матирао Крунића.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

89' Северина завршио утакмицу - 1:2

Натхо је уместо Северине ушао и одиграће завршницу 173. вечитог дербија.

85' Још једна велика прилика за Звезду - 1:2

Фудбалери Звезде су имали сјајну прилику, али је неспоразум међу играчима резултовао промашајем Ђиге, тј. ударцем поред гола Партизана.

83' Звезда напада, то Партизану оставља простор за контранапад - 1:2

Звезда је заиграла офанзивно, јер Партизан има тријумфални резултат, међутим нападачка игра домаћих оставља простор гостима да дођу до гола из транзиције.

37.465 гледалаца на утакмици

Спикер на стадиону "Рајко Митић" објавио је податак да је 37.465 гледалаца присутно на утакмици Звезде и Партизана у оквиру првог кола плеј-офа Суперлиге Србије.

78' Олајинка уместо Иванића у Звезди - 1:2

78' Двострука промена у редовима Партизана - 1:2

Аранђел Стојковић и Јунг Џун Гох су напустили терен, а наставиће меч Александар Филиповић и Алдо Калулу.

74' Настављен је меч - 1:2

71' Прекид због дима на терену - 1:2

70' Офсајд! Остаје 2:1 за Партизан

Судије у ВАР соби су сугерисале офсајд и погодак Црвене звезде је поништен. Партизан је и даље у вођству.

69' ГОЛ! Звезда стигла до новог изједначења - 2:2

Голман Паритизана је одбранио ударац Ендиаја, а потом је Букари послао лопту до Катаија који је окрзнуо лопту и постигао гол за изједначење.

Велико комешање у шеснаестерцу Партизана окончано је голом Звезде.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

67' Салдања је на терену - 1:2

Маутеш Салдања је уместо Самеда Баждара у игру. Меч је окончао Кастиљо, а уместо њега ће играти Матеја Стјепановић.

64' Настављен је дуел

62' Судар Кастиља и Крунића - 1:2

Крунић је несмотрено приликом бробе да уради лопту и избаци из свог шеснаестерца ударио Кастиља који је остао на трави. Уследиће кратак прекид, медицинска екипа је на терену.

60' Офанзива Звезде, Крунић стабилан - 1:2

Заиграла је Звезда офанзивније након примљеног гола. Центаршут Марка Стаменића са десне стране пао је право на главу Шерифа Ендиаја који је потом упутио лопту ка Крунићу, а голман Партизана је маестрално реаговао и склонио лопту са гол линије.

58' Катаи уместо Канге - 1:2

Звезда ће заиграти офанзивније, јер је ушао Катаи.

56' ГОЛ! Мајсторија Северине - 1:2

Сјајан ударац Северине са леве стране унутар шеснаестерца и ново дођство Партизана. Маестралан пријем, потом и ударац којим је Глазер био савладан.

Још једна лоша поставка играча Звезде у дефанзиви.

Занимљиво је да је Партизан постигао гол у 11. минуту првог и у 11. минуту другог полувремена.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

51' Настављен је меч - 1:1

Дуел је после бакљаде и смањене видљивости на терену настављен. Разишао се дим са терена.

46' Нови прекид због бакљаде - 1:1

Као и на почетку утакмице, дуел је заустављен због бакљаде.

45' Почело је друго полувреме 173. вечитог дербија

Промена у Звезди

Промена у Звезди, Насер Ђига је уместо Милана Родића ушао на терен.

Крај првог полувремена, Црвена звезда - Партизан 1:1

Прво полувреме 173. вечитог дербија завршено је ремијем - 1:1. Утакмица је у првом делу игре била динамична, отворена, с великим бројем добрих додавања, али и одличних кретњи фудбалера оба тима.

Звездин низ од осам утакмица без примљеног гола завршио се након поготка Самеда Баждара у 11. минуту меча, када је Северина упослио Аранђела Стојковића на десној страни, а бек Партизана је потом центрирао и додао до Баждара који је ударцем главом донео предност црно-белима.

Звезда је потом узвратила акцијом која је завршена фаулом над Мирком Иванићем у шеснестерцу Партизана. Крунић је закаснио и оборио Звездиног крилног играча, а судија Павле Илић је доделио пенал домаћој екипи. Канга је био прецизан са једанест метара и поравнао резултат.

Партизан је упутио пет, а Звезда 10 удараца ка колу ривала. Посед лопте био је у корист црвено-белих са 65 одсто.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

45+1' Букари промашио зицер - 1:1

Имала је Звезда прилику да преко Букарија дође до вођства у финишу првог полувремена, ипак репрезентативац Гане је након доброг додавања Хванга лоше реаговао у ситуацији један на један са голманом Партизана, шутирао је право у Крунића.

45' Још минут игре у првом полувремену - 1:1

40' Прекид због судара Мијаиловића и Овусуа - 1:1

Приликом старта на лопту, Мијаиловић и Овусу су се сударили на средини игралишта. Игра је за тренутак прекинута, а судија Илић је у међувремену доделио жути картон Овусуу.

37' Букари компликује игру Звезде - 1:1

Осман Букари је имао изгледну прилику да затресе мрежу Партизана, али је исувише закомпликовао у намери да упути ударац ка Крунићу. Направио је неколико непотребних варки и потом промашио гол, лопта је прошла поред стативе.

33' Течна игра на обе стране - 1:1

Добра утакмица у досадашњем делу игре. Напади вечитих ривала крећу се течно, без сувишних потеза.

Партизан је нешто опрезнији од Звезде, али и даље веомадобро прати игру на средини терена. Звезда има иницијативу и ствара прилике.

28' Гох погодио стативу - 1:1

Партизан је одличном транзиционом игром стигао гол шансе. Гох је играо у ситуацији један на један са Мијаиловићем и лажњаком је отклонио опасност од одбране, потом је шутирао у ближи угао и погодио стативу, међутим, Глазер је, фудбалски речено, био на лопти.

22' Одлична акција и промашај Ендиаја - 1:1

Добра комбинација играча Звезде, али је Шериф Ендиај био лош приликом ударца, послао је лопту коју му је додао Букари, преко Партизановог гола.

20' Динамичан почетак 173. вечитог дербија - 1:1

Помало изненађујуће, Партизан је офанзивно започео меч и стигао до раног вођства. Звезда се реванширала голом са пенала.

У досадашњем делу меча најактивнији фудбалери на терену су били Самед Баждар и Мирко Иванић.

Звезда често мења правце у нападу, покушава да надмудри госте променом стране, али мирна игра црно-белих показује зрелост тима.

С друге стране, Партизан најчешће напада преко десне стране терена у комбинацији Северина - Стојковић.

16' ГОЛ! Канга поравнао резултат - 1:1

Гејлор Канга је постигао гол са једанаест метара. Шутирао је у десну голманову страну и савладао Крунића који је проценио страну.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

14' Пенал за Звезду - 0:1

Крунић је касно интервенисао и оборио је Мирка Иванића у шеснаестерцу. Канга ће шутирати пенал.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

11' ГОЛ! Самед Баждар донео вођство Партизану - 0:1

Одлична акција Партизана крунисана је голом Самеда Баждара.

Фудбалери Звезде су направили лошу кретњу коју је искористио Аранђел Стојковић продором по десној страни, лопту му је додао Северина, а Баждар је ударцем главом затресао мрежу Звезде са пет метара удаљености.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

8' Велеслалом Османа Букарија - 0:0

Крилни нападач Црвене звезде Осман Букари направио је серију дриблинга у којој је надмудрио тројицу фудбалера Партизана. Међутим, играч из Гане је лоше реаговао приликом шута, лопта је прошла поред гола гостију.

5' Високи пресинг Партизана, Звезда вреба контранапад - 0:0

Занимљив почетак дуела. Партизан је офанзивно отворио дуел, а потом је направио високи пресинг на задњу линију Звезде. Добра кретња играча црно-белих. До сада је најопаснији играч црвено-белих Мирко Иванић.

1' Баждар одмах запретио, Глазер сјајан - 0:0

Партизан је одмах запретио, Самед Баждар је одлично шутирао са 12-13 метара удаљености од гола, међутим Омри Глазер је био одличан и отклонио је опасност, барем за тренутак.

Почео је вечити дерби

Ударац са центра извели су фудбалери Партизана, чиме је званично почео дуел.

Због бакљаде на стадиону одложен почетак меча

Најватренији навијачи Звезде и са друге стране Партизана направили су бакљаду због које је смањена видљивост на терену, те је почетак меча одложен.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Фудбалери излазе на терен

Предвођени судијом Илићем, фудбалери Звезде и Партизана управо су крочили на терен стадиона "Рајко Митић".

Све је спремно за почетак 173. вечитог дербија

Све је спремно за почетак меча. Очекује се излазак фудбалера Звезде и Партизана на терен стадиона "Рајко Митић".

Нађ је ипак у свлачионици и водиће Партизан

"Нађ је стигао у свлавионицу Партизана и водиће црно-беле", обавестила је новинаре портпаролка Фудбалског клуба Партизан Биљана Обрадовић.

Звезда за плус 10, Партизан за минус четири

Црвеној звезди би победа донела плус 10 бодова у односу Партизан, док би тријумф црно-белих утицао на четири бода заостатка у односу на црвено-беле.

Ваља напоменути и да је Звезда од доласка Милојевића остала непоражена на 13 мечева, од тога је осам пута узастопно, пре дербија, уписала победу.

Алберт Нађ у Ургентном центру

Телевизија Арена спорт је истакла у уживо преносу да први асистент тренера Партизана Игора Дуљаја Алберт Нађ здравствено није добро и неће бити у прилици да предводи тим против Црвене звезде.

Нађ је требало да буде на клупи уместо Игора Дуљаја, који због четири жута картона суспендован за меч против Звезде. Екипу Партизана ће предводити Бојан Завишић.

Салдања на терену

Матеуш Салдања на терену пре почетка утакмице, великим аплаузом позвравили су га навијачи гостујућег Партизана.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Екипа Партизана

Тим Звезде

Дешавање испред стадиона Црвене звезде

Леп и сунчан дан

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Партизанова најава меча

Звездина најава утакмице

Реакције тренера уочи меча

Игор Дуљај је на конференцији за медије у Хумској истакао да је сваки дерби посебан и да утакмица у суботу може много тога да реши, али и да одложи неке ствари.

"Није пријатна и није фудбалска ситуација. Наравно да ту има и моје кривице у неким претходним утакмицама, где сам заслужено добио картон или картоне. Већ сам био у једној оваквој ситуацији када је Саша Станојевић био суспендован у Европи, па сам ја водио утакмицу по његовим инструкцијама. Може да буде проблема у комуникацији, али екипа се последњих неколико дана спрема за оно што је очекује сутра, тако да ће радити оно што смо се договорили. Ако буде потребно, разговараћу мобилним телефоном са неким од помоћника. Видећемо ко је то. Они који имају мој број телефона, молим их само да ме не зову током утакмице", навео је Дуљај кроз смех.

Владан Милојевић рекао је да утакмица није само представа за публику, као и то да се нада да ће меч бити достојан дербија.

"Није ово представа где ми играмо само за публику, него имамо и противника. Они са друге стране спремају утакмицу, све најбоље о њиховом стручном штабу. Партизан је велики клуб, раде професионално, нема импровизације", истакао је Милојевић.

Илић ће други пут делити правду на вечитом дербију

Главни судија вечитог дербија ће бити Павле Илић, помагаће му Милош Симовић и Никола Ђоровић. Четврти судија биће Лазар Лукић, док ће у ВАР соби седети Новак Симовић и Урош Стојковић.

Павле Илић има 34 године, на теренима елитног ранга српског фудбала дебитовао је у јуну 2020, али је пре такмичарског циклуса који је у току само три пута судио мечеве Суперлиге, што се ове сезоне значајно променило - 13 пута је био на суперлигашким игралиштима.

Пре мартовског дебија у вечитим дербијима, Илић је четири пута делио правду Партизану и три пута Црвеној звезди.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Преглед досадашњих дербија

Црвено-бели су до сада славили 67 пута, у 57 наврата је било нерешено, док је Партизан забележио 48 победа. Звезда је била ефикаснији ривал, постигавши 237 голова у односу на 203 гола колико су постигли играчи Партизана.

Дербији су се у чак 29. наврата завршавали 1:1, што је и најчешћи исход фудбалске светковине. Најбољи стрелац са 13 голова је бивши Партизанов центарфор Марко Валок, а када су играчи који и даље носе дресове вечитих у питању, истиче се Бибрас Натхо са три постигнута поготка.

Први вечити дерби који је имао телевизијски пренос одигран је 5. децембар 1965. године, Партизан је угостио Црвену звезду. Црвено-бели су били бољи 2:1.

Најпосећенији дерби по званичном броју продатих улазница - 90.143; одигран је 7. новембра 1976. године, то је било 59. издање фудбалске светсковине у Србији. Црвена звезда је била боља од Партизана 1:0.

Милко Ђуровски и Јован Језеркић су једини фудбалери који су постизали голове за оба ривала.

Ђуровски је постигао пет голова Партизану и два Звезди.

Језеркић је постигао хет-трик у дресу Звезде у првом вечитом дербију, а потом је у четвртом постигао једини гол црвено-белима у дресу Партизана, а тиме је донео победу црно-белима.

Милојевић девети пут води Звезду против Партизана

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић ће девети пут предводити тим у вечитом дербију. У првом мандату који је трајао две године, Милојевић је водио седам лигашких дербија из којих је два пута излазио као победник. Прву победу остварио је у 157. дербију који је одигран 14. априла 2018. године и у ком су црвено-бели тријумфовали головима Немање Радоњића и Александра Пешића, док је утешни гол постигао Огњен Ожеговић.

У преосталих пет дуела, чак пет је завршено нерешеним резултатом, а једини пораз дошао је у Милојевићевом претпоследњем вечитом дербију када је Партизан био бољи 22. септембра 2019. године головима Сејдубе Суме и Зорана Тошића.

Другу и последњу победу са Милојевићем као тренером Звезда је забележила 25. априла 2019. када су Ел Фарду Бен и Алекса Вукановић постизали голове за црвено-беле, док је Рикардо био једини стрелац за Партизан.

Партизан без Дуљаја

Партизан ће на 173. вечитом дербију бити предвођен првим асистентом главног тренера Игора Дуљаја - Албертом Нађом. Шеф стручног штаба црно-белих Дуљај је против Чукаричког добио четврти жути картон у сезони и из тог разлога неће бити у прилици да предводи тим против Звезде.

Дуљај је до сада четири пута водио црно-беле против Звезде, уписао је два ремија и по један пораз и победу, а Алберт Нађ ће први пут бити стратег тима на вечитом дербију.

Форма тимова пред дерби

У претходном колу Партизан је изгубио од Чукаричког на Бановом брду са 3:2, док је Звезда на последњем мечу пре вечитог дербија славила против Железничара из Панчева резултатом 3:0.

Последњи вечити дерби одигран је 9. марта на стадиону "Рајко Митић", а утакмица је завршена резултатом 2:2. Црвено-бели су од тада тријумфовали на свим утакмицама рачунајући првенство и куп такмичење. Црно-бели су у нешто лошијој форми, убележили су два пораза, један реми и четири победе.

После лигашког сусрета, вечити ривали ће играти у полуфиналу Купа Србије, тај меч заказан је 24. априла и играће се на Звездином стадиону.

Шампионска трка у Суперлиги Србије

Први од два дербија у само четири дана размака биће одигран у оквиру Суперлиге Србије.

Фудбалери Звезде у меч улазе растерећеније, јер имају седам бодова вишка у односу на Партизан. Очекује се да од исхода предстојећег дуела зависи наставак такмичења у борби за наслов шампиона државе.

Звезда је прва на табели са 77 бодова и тренутно има низ од шест победа у лиги. Од почетка сезоне црвено-бели су тријумфовали 25 пута, два пута ремизирали и доживели три пораза, уз гол разлику 77:22. Партизан је на другој позицији. У досадашњем делу сезоне црно-бели су остварили 22 победе, четири пута играли нерешено и имају исти број пораза у мечевима националног првенства, уз гол разлику 66:35.

Мечеви првог кола трећег дела Суперлиге

Плеј-оф:
Субота:
14:00 Раднички 1923 - Чукарички
15:00 ТСЦ - Војводина
18.00 Црвена звезда - Партизан
Понедељак:
18:00 Младост - Напредак

Плеј-аут:
Недеља:
16:00 Спартак - Јавор
20:00 Нови Пазар - Вождовац
20:00 Раднички Ниш - Радник
Понедељак:
16:00 ИМТ - Железничар

Табела плеј-офа Суперлиге Србије

1. Црвена звезда 77
2. Партизан 70
3. ТСЦ 60
4. Раднички Крагујевац 50
5. Војводина 50
6. Чукарички 48
7. Младост 40
8. Напредак 39

Табела плеј-аута Суперлиге Србије

9. Нови Пазар 36
10. Спартак Суботица 34
11. Раднички Ниш 33
12. ИМТ 32
13. Јавор 31
14. Вождовац 30
15. Железничар 26
16. Радник 17

Читај ми!