Извор: РТС

Исти исход, другачије последице - "нула" послала Белгију даље, а Украјину кући

Фудбалери Украјине и Белгије одиграли су без голова у последњем колу групе Е Европског првенства, одиграном у Штутгарту.

Најизједначенија група на првенству је оправдала свој епитет и у последњем колу. Белгијанци су играли онолико колико им је било довољно, наспрам Украјинаца који нису искористили прилике у финишу меча.

У кругу од четири екипе са по четири бода, Украјина је елиминисана због негативне гол-разлике од -2 у односу на остале ривале. Белгија је другопласирана бог два постигнута гола, наспрам четири од стране Румуна.

Белгијанци су се одмах наметнули од самог старта. Лукаку је био у шанси у седмом минуту пред Трубином, али је лошим шутем наставио продужио свој малер.

"Црвени ђаволи" у светло-плавим дресовима су преузели контроилу и потпуно умртвили игру. Мада су се и Украјинци добро сналазили у подређеној позицији. Кевин де Брујне се "пробудио у завршници првог полувремена са пар лукавих и опасних шутева са веће раздањине. Најближи поготку је био у 33. минуту, када се из позиције на преко 30 метара од гола на десној страни терена одлучио за директан шут ка голу из слободног ударца. Увидео је да је Трубин оставио више простора ка ближој стативи, очекивајући центаршут, па је ас Манестер ситија хтео да учини изненађење. Лопта је отишла у спољну малу мрежу.

Како је одмицало друго полувреме, тако су Украјинци све више надирали. Довбик је кретао у шансе, мада му је директан ривал, штопер Фас, добро парирао правовременим реакцијама. 

Најближи поготку били су Украјинци у 82. минуту. Малинковски је из корнера упутио нешто нижи центаршут ка првој стативи. Док се Кастелс фокусирао на дешавања пред њим, у последњем тренутку је увидео да лопта скреће преко гол-црте. Голман Белгије је склонио лопту са гол-црте је у последњем моменту.

Последњи трзај Украјинаца био је у првом минуту судијске надокнаде, кад је после доброг продора Судаков млак шут, без довољно снаге, завршио у рукама Кастелса.

Белгија ће у осмини финала играти против Француске 1. јула.

Крај меча - 0:0!

Украјина са четири бода завршава такмичење, Белгија са четири бода иде даље са друге позиције.

90+1' Судаков промашио шут за осмину финала? - 0:0

Пробио се Украјинац до дистанце од 11 метара, искреирао је повољну позицију и шутирао без снаге. Кастелс хвата лопту.

90' Лукаку замењен - 0:0

Опенда на терену.

82' Умало гол из корнера, Кастелс склања лопту са гол-црте - 0:0

Малинковски је упутио нешто нижи центаршут ка првој стативи. Док се Кастелс фокусирао на дешавања у средини, у последњем тренутку је увидео да лопта скреће преко гол-црте. Реаговао је у последњем моменту.

79' Нова шанса за Довбика - 0:0

Овога пута је примио лопту на десној страни петерца и после дриблинга у десно шутирао у малу мрежу.

77' Нова измена Мартинеза - 0:0

Бакајоко мења Докуа.

75' Фас добија дуеле над Довбиком - 0:0

Ударни нападач Украјинаца Довбик није успео из две изгледне прилике да дође до гола захваљујући спремности и концентрацији штопера Фаса. Довбик се прво у контранападу нашао пред голом, али му је понестало даха у завршници, што је Фас искористио да склони опасност. Минут касније је Фас био за секунд бржи да уклизавањем спречи шут за гол Довбика покрај саме леве стативе.

Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

70' Серхиј Ребров уводи нову тројицу на терену - 0:0

Степаненко, Малиновски и Ванат истрчавају, а на клупу иду Бражко, Јаремчук и Шарапенко.

69' Жути картон за Довбика - 0:0

На средини терена је са леђа повукао Онану за лево раме. 

64' Лукаку у новој прилици - 0:0

Шутирао је нападач Белнгије левом новом на десној ивици шеснеаестерца право у даљи угао, Трубин брани.

62' Двострука измена Роберта Мартинеза - 0:0

Караско и Мангала мењају Тилеманса и Тросара.

58' Улази Зинченко за Украјину - 0:0

Играч Арсенала мења Миколенка, који се повредио. По уласку медицинског особља се увидело да леви бек не може да настави меч. 

Kренуло је друго полувреме у Штутгарту - 0:0

Без измена у обе екипе.

"Синиша Михајловић ми је давао савете за фудбал и живот"

Леви штопер Белгије Артут Тет је имао значајно искуство са Синишом Михајловићем, док је био на позајмици у Болоњи током сезоне 2021/22.

"Дао ми је много савета. Синиша је био велика личност, снажног карактера, помало као ја. Понекад су ствари измакле контроли, али то је било за моје добро! Тренер ми је давао савет фудбал и живот. Он је такође имао поверења у мене, јер ме је ставио у стартну поставу, више ме није избацио из тима. О мени је увек говорио позитивно. То је била огромна прилика да ме тренира неко ко је играо потпуно исту позицију као ја и ко је био један од најбољих левоногих дефанзиваца у историји. Био је прави ударац када сам сазнао да смо га изгубили...", рекао је Тет у једном интерјуу.

Tanjug/AP/Matthias Schrader

Крај првог полувемена - 0:0

Белгијанци су имали 61 посто поседа лопте и четири шута на гол Трубина, од чега три у оквир. Украјинци су седам пута упутили шут ка ривалу, два пута у оквир.

Све у свему, с обзиром на резултат у мечу Румуније и Словачке, овде ће тек бити драме у наставку меча. Украјинцима је преко потребна победа.

45+1' Де Брујне опет конкретан - 0:0

Десном ногом са линије за обележавање шеснаестерца право у Трубина. 

43' Жути картон за Фаса - 0:0

Прегрубо уклизавање над Јаремчуком.

Претходно су Украјинци имали брз и течан напад кроз два паса по дубини. Пас Јаремчука са левој бока био је значајно испред Довбика у налету.

Разван Марин поставља на 1:1 из пенала. Све екипе су на егалу са по четири бода.

33' Лукавост Де Брујнеа није прошла - 0:0

Из позиције на 30 метара од гола на десној страни терена Кевин де Брујне се одлучио на директан шут ка голу. Увидео је да је Трубин оставио више простора у ближој стативи, очекивајући центаршут, па је хтео да га изненади. Лопта је отишла у спољну малу мрежу.

28' Упропаштена добра контра - 0:0

Довбик је истчао контру, примио лопту у казненом простору, али је морао да сачека надолазеће саиграче, бројчано надјачан. Проследио је лопту Судакову који је шаље у последњи ред на трибинама.

Други меч групи Е постао је занимљивији. Словаци су тренутно првопласирани.

21' Озбиљан шут Јаремчука - 0:0

Прва озбиљнија претња Украјинаца. Јак шут Јаремчука са ивице шеснаестерца право у Кастелса.

19' Белгија у контроли поседа - 0:0

"Црвени ђаволи" у дресовима који не одговарају надимку су успели да се наметну, мада им напади нису конкретни.Прецизније, на 69 посто су поседа.

Жереми Доку
EPA&MOHAMED MESSARA

7' Лукаку наставио по старом - 0:0

Прва прилика за нападача Белгије. Трубин је правовремено изашао и скратио угао, мада је Лукаку могао и боље да финишира. Још нема његовог поготка на Евру.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

Произвођач спортске опреме Адидас представио је нови дизајн дресова које ће на Европском првенству у Немачкој носити селекције којима је чувена немачка компанија технички спонзор.

Играће фудбалери Белгије обучени као лик којег је нацртао и осмислио Белгијанац Жорж Реми, познатији под уметничким именом Ерже.

Стрип "Авантуре Тинтина" појавио се први пут 10. јануара 1929. године у дечјем додатку белгијског часописа Двадесети век.

ЕPA/MOHAMED MESSARA

4' Прва интервенција Кастелса - 0:0

Центаршут Миколенка са левог крила завршава безбедно у рукама белгијског голмана.

Меч је почео

Почетни ударац извели су Белгијанци.

Свако може даље

Врло једноставна и истовремено неизвесна ситуација у групи.

Standings provided by Sofascore

Одиграна су два кола Евра, а кандидат за најбољег стрелца шампионата Ромелу Лукаку није постигао ниједан гол, бар не регуларан.

Неке ствари су једноставно суђене да иду једна са другом: лето и море, кечап и пица, тестенина и бело вино, пик енд рол игра плејмејкера и центара, и константни изговори селектора Србије после лоших резултата.

Белгијанци су, чини се, успели да пронађу савршен склад одређених ствари које једноставно кохерентно функционишу тако да кад не би биле упарене у једну целину не би имале исти ефекат на људе.

Стартна постава Украјине

Стартна постава Белгије

Различити путеви до Евра

Белгија је надмоћно завршила прва у квалификационој групи са Аустријом, Шведском, Азербејџаном и Естонијом. Освојили су 20 бодова са скором 6-2-0.

Украјина је прошла тек кроз бараж захваљујући победама над Босном и Херцеговином и исландом са по 2:1. У квалификационој групи са Енглеском и Италијом заиста су били ван конкуренције за прва два места.

Александар Зинченко капитен је и најбољи фудбалер Украјине у последњој деценији. Иако није добијао много простора у Арсеналу у финишу сезоне, свакако је фудбалер који ће се много скаутирати. Србија га памти по поразу 5:0 од Украјине у квалификацијама за Евро 2020. године.

На голу имају поузданог голмана Реала Луњина који је максимално искористио шансу која му се указала ове године повредом првог голмана Тиба Куртое.

Илија Забарњи стандардан је у Борнмуту и сматра се једним од најталентованијих штопера у генерацији. У нападу су Мудрик фудбалер Челсија који се није најбоље аклиматизовао, али и најбољи голгетер шпанске лиге Артјом Довбик.

Еден Азар је завршио каријеру, а није још много партија у дресу репрезентације остало ни у ногама Аксела Витсела, Јана Вертонгена, Томе Менијеа, Кевина де Брујнеа, Јаника Караска и Ромелуа Лукакуа.

Вођа екипе несумљиво је Кевин де Брујне, фудбалер Ситија један је од најбољих фудбалера на својој позицији, а колико значи екипи говори и податак да му је понуђен нови уговор.

Де Брујне игра на позицији офанзивног везног ирача, а уједно је и организатор игре како у тиму, тако и у репрезентацији. Стубови дефанзиве су Јан Вертонген и Аксел Витсел којима је ово последње велико такмичење на којима учествују с обзиром да су ушли у позне играчке године.

У офанзиви ће се доста очекивати од Жеремија Докуа и Ромелуа Лукакуа. Доку је најталентованији фудбалер нове генерације у којој предводи Артура Вермирена, Јохана Бакајока и Луиса Опенду, док је Лукаку са 83 гола из 114 наступа за национални тим најбољи стрелац екипе.

Главни град покрајине Баден-Виртемберг са преко 600.000 становника у ужем градском језгру, познат по брзим аутомобилима и добрим винима, увек је међу домаћинима великих спортских догађаја у Немачкој.

Штутгарт је смештен у такозваном "штутгартском казану" - долини између планине Шварцвалд и Швапске Јуре. Лежи на реци Некар и четврта је највећа метропола у Немачкој са 5.500.000 становника у широј области града.

Штутгарт је у самом европском врху по БДП-у и малој стопи криминала. Изузетно развијена индустрија примамљива је за страну радну снагу, те је само 39 одсто припадника националних мањина из земаља Европске уније.

Најзначајније знаменитости Штутгарта су ТВ торањ, односно кула висока 217 метара на узвишењу изнад града, Градски музеј, као и музеји највећих произвођача аутомобила - "Мерцедеса", "Поршеа"...

Опширније Краће

Стадион у Штутгарту често је мењао име и још чешће био поприште великих такмичења, како фудбалских тако и атлетских. Један је од најстаријих у Немачкој, а на њему је репрезентација те земље 1950. одиграла прву међународну утакмицу након завршетка Другог светског рата, али и прву после уједињења западне и источне стране, 40 година касније.

Стадион који из спонзорских разлога носи име "МХП арена" када на њему игра Штутгарт, један је од најстаријих у Немачкој. Променио је неколико имена почевши од иницијалног "Штутгартер кампфбан" током саме изградње која је трајала од 1929. до 1933.

"Штутгартска арена" је била поприште прегршт великих такмичења, међу којима су првенства Европе (1986) и света (1993) у атлетици, Европско првенство у фудбалу 1988, Мундијали 1974. и 2006, укључујући и утакмицу за треће место у којој је Немачка дошла до бронзе победом над Португалијом.

Капацитет "Штутгартске арене" за Европско првенство биће 54.000 навијача, а почевши од 16. јуна ту ће се играти пет мечева, укључујући дуел домаћина Немачке и Мађарске и једно четвртфинале. Ту ће снаге одмерити и Данска и Словенија, противници Србије из групе Ц.

Утакмице на "Штутгарт арени":
Словенија – Данска 1:1 (Група Ц)
Немачка – Мађарска 2:0 (Група А)
Шкотска – Мађарска 0:1 (Група А)
26. јун: Белгија – Украјина 18.00 (Група Е)
5. јул: П39 – П37 18.00 (четвртфинале)

Опширније Краће

Последњи дан групне фазе Европског првенства