Извор: РТС

Голеада у Берлину и победа Аустрије вредна првог места у групи Д

Фудбалери Аустрије победили су у Берлину Холандију резултатом 3:2 у утакмици трећег кола групе Д Европског првенства у Немачкој.

Аустрија је, како год то звучало, дефинитивно репрезентација која припада самом врху европског фудбала. Може ли ико да порекне ову тврдњу након што је чета Ралфа Рагника изборила пласман у осмину финала Европског првенства као лидер на табели групе Д, испред Француске, Холандије и Пољске.

Можда би, након чувеног филмског, у Берлину могао да се установи и фестивал голова, пошто су баш томе присуствовали навијачи Аустрије и Холандије на Олимпијском стадиону у престоници Немачке. Аустријанци су постигли један више и забележили другу победу на Европском првенству, вредну првог места у групи.

Потпуно заслужено, пошто су се од самог почетка наметнули као одлучнија и офанзивнија екипа. Константно је лопта у првих десет минута била у ногама Аустријанаца, били су опасни и притисак се исплатио већ у шестом минуту.

Прас је остао потпуно сам и заборављен на левом боку, центрирао је по земљи, а Мален покушао да интервенише, али је лопту скренуо у своју мрежу за још један аутогол у Немачкој. Јако лоше су се бранили Холанђани – десни бек Гертрујда је превише ушао у средину и потпуно заборавио на Праса, а Мален је без икакве потребе панично реаговао.

Јалови су и троми били фудбалери Холандије у првом полувремену. Нису могли да се повежу, као да им је све време у мислима била чињеница да их пораз неће коштати пласмана у нокаут фазу шампионата Европе. Ипак, могли су да изједначе врло брзо – већ у 14. минуту. Рејндерс је добио са бока одличну лопту од Гакпа, али се није наместио и траљаво је шутирао из срца шеснаестерца.

Само девет минута касније имали су Холанђани још једну колосалну прилику. Рејндерс је фантастично "спојио" Малена са голом, избацивши комплетну одбрану Аустрије. Могао је фудбалер Борусије из Дортмунда да бира како ће завршити напад, али је јако лоше шутирао и пропустио прилику да се искупи за аутогол.

Да две велике шансе нису плод добре игре показао је и потез селектора Холандије Роналда Кумана, који је већ у 35. минуту покушао изменом да размрда своју летаргичну екипу. Ћави Симонс је ушао у игру уместо Вермана.

Није се много тога променило на терену и само је луда срећа, уз мало неспретности Марка Арнаутовића, сачувала гол Вербругена у 38. минуту. Лопта је након шута једног фудбалера Аустрије погодила Ван Дајка и одбила се право до Арнаутовића, који је остао потпуно сам пред голом Холандије, али је, као да се и сам изненадио указаном приликом, промашио целу лопту, а потом допустио Вербругену да му је ишчачка из ногу.

Писало је 1:0 на семафору и после 45 минута фудбала, али не и дуго након што су се фудбалери вратили на терен. Изједначили су Холанђани чим је почело друго полувреме – у 46. минуту. Гертрујда је на средини терена одузео лопту неопрезном Гриличу, Ћави Симонс је школски повукао контранапад и правовремено проиграо Гакпа, који се ослободио чувара, пронашао времена и простора за ударац и изузетно прецизно погодио гол.

Само 12 минута касније Аустријанци су поново стекли предност. Грилич је након прелепе размене додавања на левом боку центрирао, а Шмид натрчао у прави час, "поклонио се" и главом лопту сместио у мрежу.

И таман када је тереном завладао нешто спорији ритам, када је велики број измена у оба тима успорио темпо, мрежа се још једном затресла. Гакпо је са левог бока центрирао унутрашњим делом стопала, Вегхорст је зналачки главом спустио лопту право на ногу Депају, а он се вешто снашао и савладао Пенца. Судија из Словачке је поништио погодак јер му се учинило да је Холанђанин лопту примио руком, али је након позива из ВАР собе отишао пред екран и уверио се да је погрешио.

Још је трајало славље на наранџастом делу трибина када је Марсел Сабицер трећи и последњи пут приуштио Аустријанцима вођство. Утрчао је иза леђа успаване одбране Холандије, добио идеалан пас од маштовитог Баумгартнера и закуцао лопту иза леђа немоћног Вербругена.

Била је то последња станица узбудљивог фудбалског ролеркостера у Берлину. Ретко ко се надао таквом расплету у групи Д, али Аустријанци ће у осмину финала Европског првенства са првог места. Поновили су успех од пре три године, али и оставили утисак да овога пута могу много више.

КРАЈ - Холандија - Аустрија 2:3

90+4' Жути картон за Кверфелда

Кверфелд се пожалио на повреду, али није желео да напусти терен, па је главни судија Кружљак доделио жути картон играчу Аустрије. 

90+2' Шмид напушта игру

Рагник мења у надокнади времена. Из игре је изашао Шмид, стрелац другог гола за Аустрију, док је на терену Вајман. 

Играће се још шест минута у Берлину...

Да ли сте знали?

Аустрија још увек није победила репрезентацију Холандије у 21. веку. Пре дуела у Амстердаму на Евру 2021. Холанђани су три пута били бољи у пријатељским мечевима (4:3, 3:1, 2:0) и два пута у квалификацијама за Европско првенство 2004, када су се заједно нашли у групи. У Бечу је било 3:0, а у Ротердаму 3:1 за наранџасте.

Детаљ из дуела у Ротердаму 2003.
Фото: EPA-EFE

83' Судије овога пута не греше (2:3)

Баумгартнер је затресао мрежу, али је гол поништен због офсајда. Овога пута су судије биле у праву.

80' ГООООЛ - Сабицер за 3:2

Какав ролеркостер у Берлину, поново води Аустрија. Сабицер је утрчао иза леђа успаване одбране Холандије, добио је идеалан пас од Баумгартнера и сјајно се снашао у завршници.

Да ли сте знали?

Мемфис Депај је са 46 постигнутих голова други најбољи стрелац у историји репрезентације Холандије. Бољи од њега је само Робин ван Перси са 50 погодака. Може ли Депај да га престигне већ у Немачкој?

Фото: EPA-EFE

77' ГОООЛ - мења Кружљак одлуку - 2:2

Позван је судија из Словачке пред екран и уверио се да није био у праву. Признат је погодак Депаја.

75' Депај дао гол, али је поништен (1:2)

Депај је постигао гол, али судија каже да је примио лопту руком. Биће посла за ВАР собу. Вегхорст је након центаршута одлично главом спустио лопту право на ногу Депају.

73' Рагник поново мења, Арнаутовић излази из игре

Ралф Рафник је решио да уместо Арнатуовића на терен пошаље Грегорича. 

Дуго је селектор Аустрије разговарао са Грегоричем пре уласка у игру, дајући му последње инструкције за завршницу. 

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Да ли сте знали?

Марко Арнаутовић је фудбалер са највише наступа у дресу репрезентације Аустрије (114) и други на вечној листи стрелаца. Голом из пенала против Пољске у претходном колу подигао је свој збир на 37 погодака за национални тим, али је још увек неприкосновен Тони Полстер са 46.

Фото: EPA-EFE

75' Мирно у Берлину (1:2)

Успаванка у Берлину након другог гола Аустрије. Игра се спорије, углавном на средини терена, без правих прилика, а темпо је успорио и велики број измена у обе екипе. Муче се Холанђани у организацији игре, никако да се повежу. Аустријанци задовољни резултатом, препустили су лопту противницима и мирно се бране.

72' Нове промене у Холандији, излази стрелац аутогола

Терен напушта Мален, који је скривио аутогол у првом полувремену и потом пропустио одличну шансу да се искупи у наставку утакмице. У игри је Вегхорст. 

65' Двострука измена код Холанђана (1:2)

Ван де Вен и Вајналдум су на терену, на туширање ће Аке и Реијндерс.

61' Две измене у тиму Аустрије након новог вођства

Ралф Рагник је одлучио да мења након новог поготка својих фудбалера. У игру ће Лајмер уместо Вимера и Кверфелд на место штопера, уместо Грилича. 

59' ГОООЛ - 2:1 за Аустрију

Поново воде Аустријанци... Грилич је након прелепе размене додавања на левом боку центрирао, а Шмид натрчао у прави час и главом лопту сместио у мрежу.

Да ли сте знали?

Холанђани и Аустријанци су били у истој групи и на претходном Европском првенству, пре три године. У утакмици другог кола на "Јохан Кројф арени" у Амстердаму Холандија је победи са 2:0 головима Депаја и Дамфриса.

И једни и други су иза себе оставили Украјину и Северну Македонију и прошли у осмину финала - Холандија као лидер у групи Ц са свих девет, а Аустријанци као другопласирани са шест освојених бодова.

Детаљ са утакмице у Амстердаму
Фото: EPA-EFE

47' ГОООЛ - Гакпо поравнава на 1:1

Изједначили су Холанђани чим је почело друго полувреме. Гертрујда је на средини терена одузео лопту неопрезном Гриличу, Ћави Симонс је школски повукао контранапад и правовремено проиграо Гакпа, који се ослободио чувара, пронашао времена и простора за ударац и изузетно прецизно погодио гол.

46' Почело је друго полувреме...

Холанђани су закотрљали лопту са центра. Није било измена на полувремену.

Крај првог полувремена - 1:0 за Аустрију

Потпуно заслужено воде Аустријанци након првих 45 минута фудбала. Били су бољи, организованији и офанзивнији. Холандија делује потпуно индиспонирано и тромо, мада је могла до изједначења да се Мален није обрукао у 23. минуту.

Са резултатима који су тренутно актуелни, Аустрија је прва у групи Д са 6 бодова, док су Холанђани тек трећи са 4 бода, што је још увек довољно да као једна од најбољих трећепласираних селекција прођу у осмину финала. Тако и играју Холанђани данас - као да им утакмица и не значи много.

Након првог полувремена у групи Д:
Холандија - Аустрија 0:1
Француска - Пољска 0:0

45' Играће се још два минута у првом полувремену (0:1)

41' Депај погађа стативу, вероватно је био офсајд (0:1)

Велика шанса за Холандију. Депај је главом тукао и погодио стативу, али делује да је у зачетку акције један фудбалер у наранџастом дресу био у офсајду и да би гол био поништен, иако је судија пустио да се напад заврши.

38' Гужва пред голом Холандије (0:1)

Имали су Холанђани среће. Лопта је након шута једног фудбалера Аустрије погодила Ван Дајка и срећно се одбила до Арнаутовића, који је остао потпуно сам пред голом Холандије, али је, као да се и сам изненадио указаном приликом, промашио целу лопту, а потом допустио голману Вербругену да му је ишчачка из ногу.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

35' Кратка пауза за освежење

Главни судија Кружјак означио је кратку паузу како би се играчи обе репрезентације освежили. Још десетак минута, уз надокнаду, до краја првог полувремена. 

Фото: ЕПА/ЕФЕ

35' Куман већ мења - не може без Симонса

Селектор Холандије прави измену већ у 35. минуту. Ћави Симонс је ушао у игру уместо Вермана. Није се наиграо фудбалер ПСВ-а. Покушава Куман некако да размрда свој летаргични тим.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

33' Још један жути картон за Аустријанце

И Вимер је добио жути картон, непун минут након Поша - потпуно заслужено.

32' Пош пожутео (0:1)

Десни бек Аустрије је први добио жути картон, мораће да буде опрезан у наставку, а неће му бити лако поред брзих нападача Холандије.

30' Холандија никако да се повеже (0:1)

Имали су Холанђани прилику да изједначе преко Малена, али далеко од тога да се након вођства Аустрије однос снага на терену променио. Аустријанци су још увек бољи и конкретнији, Холанђани данас делују потпуно индиспонирано и тромо, никако да се повежу.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

23' Мален пропустио прилику да се искупи (0:1)

Малену баш не иде данас... Рејндерс га је фантастично "спојио" са голом, избацивши комплетну одбрану Аустрије. Могао је фудбалер Борусије из Дортмунда да бира како ће да заврши напад, али је јако лоше шутирао и лопту послао поред стативе. Пропустио је прилику да се искупи за аутогол. Питање да ли ће имати још једну овако добру.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

14' Рејндерс траљаво шутира (0:1)

Могли су Холанђани брзо до изједначења. Рејндерс је добио са бока одличну лопту од Гакпа, али се није наместио и траљаво је шутирао. Морао је много боље, био је у веома доброј позицији - у срцу шеснаестерца.

Аустријски канцелар Карл Нехамер прати утакмицу у Берлину...

6' ГОООЛ - води Аустрија 1:0

Исплатио се притисак Аустријанаца већ у шестом минуту. Прас је остао потпуно сам и заборављен на левом боку, центрирао је по земљи, а Мален покушао да интервенише, али је лопту скренуо у своју мрежу - још један аутогол у Немачкој.

Јако лоше су се бранили Холанђани. Десни бек Гертрујда је превише ушао у средину и потпуно заборавио на Праса, а Мален је без икакве потребе панично реаговао.

5' Аустријанци бољи на почетку (0:0)

Аустријанци су се наметнули као одлучнија и офанзивнија екипа на почетку утакмице. Константно је лопта у њиховим ногама. Стрпљиво граде нападе кратким додавањима по земљи, али у неколико наврата су већ дошли до шеснаестерца Холандије и могло је бити опасно. Холанђани су одлучили да чекају противнике плитко на својој половини, без агресивнијег пресинга.

Фото: ЕПА/ЕФЕ

1' Почела је утакмица у Берлину...

Први напад организоваће Аустријанци, који данас играју у белим дресовима.

Холанђани певају Виљему од Насауа...

Химна Холандије зове се "Виљем од Насауа", а историјска личност која се помиње у тексту је Виљем I Орански. "Принц Орански сам ја, без страха", један је од стихова...

Фото: EPA-EFE

Црвено-бели део трибина пева химну "Земљо планина, земљо на реци"...

"Планинска земљо, земљо на реци, земљо поља, земљо катедрала, земљо чекића, богате будућности! Дом си многим великим синовима", стихови су којима почиње химна Аустрије...

Фото: EPA-EFE

Све је спремно за почетак меча...

Фудбалери обе репрезентације изашли су на терен чувеног Олимпијског стадиона у Берлину. Трибине су пуне до последњег места, једна половина је комплетно наранџаста, а друга црвено-бела. Све је спремно за први звиждук судије Кружљака и почетак дуела, али прво ће бити интониране химне Холандије и Аустрије...

Баци пет...

Море људи пред капијама Олимпијског стадиона...

Фото: EPA-EFE

Аустријанци показују мишиће...

Фото: Танјуг/ AP Photo

Навијачи Холандије "окупирали" Берлин...

Фото: Танјуг/ AP Photo

Прва постава Аустрије

Прва постава Холандије

Иван Кружљак главни судија, Ирфан Пељто четврти

Главни судија вечерас у Берлину биће Словак Иван Кружљак. Помагаће му Бранислав Ханцко и Јан Позор, док је Уефа за четвртог судију одредила Ирфана Пељта из Босне и Херцеговине. У ВАР соби ће седети Немци Марко Фриц и Кристијан Дингерт и Нејц Кајтазовиц из Словеније.

Судија Иван Кружљак
Фото: EPA-EFE

Повреде кројиле Куманов списак

Нису Холанђани без проблема дошли на Евро. Списак селектора Роналда Кумана кројиле су повреде. Непосредно пред почетак шампионата повредила су се два врло важна играча из везног реда - Френки де Јонг и Теун Копмајнерс. Хитно су их заменили Јан Матсен, финалиста Лиге Шампиона са Борусије Дортмунд и Џошуа Зиркзи из Болоње.

Де Јонг није успео да се опорави од повреде
Фото: EPA-EFE

Холанђанима талента не мањка ни на једном крају терена, али на први поглед ка саставу тима истиче се искуство и квалитет холандске одбран. Уз вечитог команданта и капитена Ливерпула Вирџила ван Дајка, ту су Нејтан Аке из моћног Манчестер ситија, прекаљени Дејли Блинд, Барсин Матијс де Лихт, Интеров тандем Стефан де Фрај и Дензел Дамфрис, шампион немачке са Леверкузеном Џереми Фримпонг.

Прилику да заблиста у наранџастом дресу заслужио је и Лајпцигов Ћави Симонс. Иако се у позним играчким годинама преселио у Саудијску Арабију, није заборављен ни Жоржињо Вајналдум.

Задатак да тресу мреже добили су Брјан БробиСтевен БергвајнДоњел МаленВут Вегхорст, узданица Ливерпула Коди Гакпо и други најбољи стрелац у историји холандског националног тима - Мемфис Депај.

Роналд Куман - повратник на клупу Холандије

Селектор Холандије је Роналд Куман, један од најпознатијих холандских тренера данашњице и бивши фудбалер који је током веома успешне и трофејне играчке каријере, између осталог, освојио Лигу шампиона са Барселоном 1992, а био је и члан репрезентације која је 1988. постала првак Европе.

Пошто се пензионисао као играч Фејнорда, Куман је тренерску каријеру почео у улози помоћника у стручном штабу Гуса Хидинка, који је предводио репрезентацију Холандије на Светском првенству 1998. године.

Холандски тренер је повратник на клупу националног тима своје земље, пошто је већ био селектор од 2018. до 2020. године. Вратио се у јануару 2023, након Светског првенства у Катару и повлачења Луја ван Гала. У међувремену је био тренер Барселоне.

Роналд Куман
Фото: EPA-EFE

Репрезентацију Аустрије и у Немачкој предводи искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца.

Носиоци игре су и Марсел Сабицер, иза којег је сјајна сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Велики хендикеп за Аустријанце је изостанак искусног Давида Алабе. Штопер Реал Мадрида се од средине децембра опоравља од тешке повреде колена и није спреман за шампионат.

Ралф Рагник - "даје ти крила"

Тим који представља Аустрију на Европском првенству одабрао је Ралф Рагник (65). Немац је селектор аустријске репрезентације од априла 2022. године. Почео је неславно, испадањем из Лиге А Лиге нација, али је оправдао поверење водећи Аустријанце кроз квалификације за Евро.

Тренирао је бројне клубове у Немачкој, а највише успеха имао је као шеф струке Шалкеа у два наврата. Након смене Оле Гунар Солскјера, Манчестер јунајтед је у смирај 2021. ангажовао немачког стручњака као привремено решење до краја сезоне, испоставиће се – једне од најгорих у историји клуба са "Театра снова".

Успешнији него на клупи, био је Ралф Рагник у функционерској фотељи. У улози спортског директора задуженог за оба клуба, један је од најзаслужнијих за узлет и популаризацију Ред Булових фудбалских пројеката – Салцбурга, вишеструког шампиона Аустрије, и Лајпцига, који је између 2012. и 2020. од четврте немачке лиге догурао до вицешампиона државе и полуфиналисте Лиге шампиона.

Ралф Рагник
Фото: EPA-EFE

Реприза дуела из Амстердама од пре три године

Холанђани и Аустријанци су били у истој групи и на претходном Европском првенству, пре три године. У утакмици другог кола на "Јохан Кројф арени" у Амстердаму Холандија је победила са 2:0 головима Депаја и Дамфриса. И једни и други су иза себе оставили Украјину и Северну Македонију и прошли у осмину финала - Холандија као лидер у групи Ц са свих девет, а Аустријанци као другопласирани са шест освојених бодова.

Заправо, Аустрија још увек није победила репрезентацију Холандије у 21. веку. Холанђани су три пута били бољи у пријатељским мечевима (4:3, 3:1, 2:0) и два пута у квалификацијама за Европско првенство 2004, када су се заједно нашли у групи. У Бечу је било 3:0, а у Ротердаму 3:1 за наранџасте.

Детаљ са утакмице у Амстердаму
Фото: EPA-EFE

Холанђани неупоредиво искуснији на првенствима Европе

Репрезентација Холандије је један од најредовнијих актера завршних турнира европских шампионата, али на титулу шампиона Старог континента чека већ 36 година. До сада једину освојила је 1988. у Западној Немачкој.

Још увек највећи успех холандског фудбала направила је легендарна генерација Руда Гулита, Марка ван Бастена, Франка Рајкарда и садашњег селектора Роналда Кумана, која је 1988. победила са 2:0 Совјетски Савез у финалу на минхенском "Олимпијском стадиону".

Аустријанцима је наступ у суседној Немачкој тек четврто учешће на завршном турниру Европског првенства. И 2008. и 2016. завршили су такмичење већ након прве фазе и без победе, а најбољи резултат остварили су на претходном првенству, неочекивано одиграном 2021, када су забележили два тријумфа (против Северне Македоније и Украјине) и са друге позиције у групи Ц прошли у осмину финала.

Успомена на Руда Гулита и пехар који су Холанђани освојили 1988.
Фото: EPA-EFE

Олимпијски стадион у Берлину има историју дугу преко 100 година током којих је био сведок бурних дешавања која су мењала Немачку и свет. На њему су падали светски рекорди, угостио је олимпијце, био домаћин финала Мундијала и финала Лиге шампиона, а ове године ће први пут бити поприште утакмице вредне титуле шампиона Европе у фудбалу.

Стадион је изграђен за Олимпијске игре 1916. које због Првог светског рата нису одржане. Тек 20 година касније главни град Немачке је угостио најбоље спортисте света, а објекат капацитета од преко 100.000 гледалаца оправдао је своју намену.

Данас је Олимпијски стадион дом фудбалера Херте, а на њему се још од 1985. игра свако финале Купа Немачке.

Фото: EPA-EFE

Холандија и Француска играју у Берлину, главном граду и политичком центру Немачке, космополитској метрополи у срцу Европе иза које је бурна прошлост и садашњост у којој се прожимају многе културе и спајају различитости.

Берлин је град са више од три и по милиона становника, брзог темпа живота, различитости на сваком кораку и богате и бурне историје.

Поред надалеко чувених туристичких атракција, културних манифестација и музеја, престоница Немачке нуди и модерне квартове, прелепе хотеле, бројне ресторане, пабове и ноћне клубове у којима је добар провод загарантован.

Фото: pixabay.com

Заплет и расплет у групи Д

Пред утакмице последњег кола групе Д, које почињу данас у исто време (18.00), Француска и Холандија имају по четири освојена бода, Аустрија три, док је Пољска без бодова и било какве шансе да се пласира у осмину финала Европског првенства.

Борба преостале три репрезентације за прва два места још увек је потпуно отворена, а нису мале шансе да и трећепласирани национални тим из ове групе заврши као један од четири најбоља и прође у нокаут фазу такмичења.

У случају да по завршетку надметања по групама две или више репрезентација у истој групи имају једнак број бодова, следеће што их рангира је успех у међусобним дуелима. Француска је по том критеријуму боља од Аустрије пошто је у првом колу славила са 1:0, док су Французи и Холанђани одиграли прву утакмицу без голова на шампионату, што значи да ће у рачуницу морати да уђе и гол-разлика ако и након вечерашњих утакмица буду имали једнак број бодова. Тренутно су и једни и други на +1.

Ако се ни то вечерас не промени, важан постаје број постигнутих голова на првенству. Тренутно су у предности Холанђани са два наспрам једног поготка Француза.

Уторак:
ДХоландија - Аустрија (18.00, Берлин)
ДФранцуска - Пољска (18.00, Дортмунд)
ЦЕнглеска - Словенија (21.00, Келн)
ЦДанска - Србија (21.00, Минхен)

Standings provided by Sofascore
Читај ми!