Извор: РТС

Пољска завршила такмичење на Европском првенству, Аустрија уписала први тријумф

Фудбалери Пољске поразом од Аустрије 3:1 у утакмици другог кола групе Д окончали су такмичење на Европском првенству. Аустрија је уписала прве бодове.

Фудбалери Аустрије направили су важан корак ка пласману у елиминациону рунду Европског првенства – победили су Пољску са 3:1. Аустријанци су головима Траунера, Баумгартнера и Арнаутовића одржали наду за пласман у осмину финала.

После утакмице са Холандијом, Пољска је стигла с вером да може да упише први тријумф на Евру управо против Аустрије. Стил игре у првом делу меча је обећавао равноправну борбу до краја, али је пораз био реалност. После другог неуспеха на турниру неће учествовати у нокаут рунди Евра. Грешке у одбрани су коштале Пољаке макар ремија.

Аустрија је почела с паролом све или ништа и на крају добила оно што је тражила – победу. Побољшали су се након пораза од Француске, играчи су готово током целог меча контролисали игру, али без обзира на резултат меча, поштено је рећи да Аустријанци могу више. Ипак, нокаут фаза је на видику.

Вођство Аустријанцима донео је Гернот Траунер у деветом минуту. Рани гол био је веома важан за расположње у њиховом табору. Пољска је изједначила у 30. минуту, после гужве у шеснаестерцу Аустрије, лопта се одбила до Кшиштофа Пјонтека, који је постигао изједначујући гол ударцем са десетак метара.

У 66. минуту Кристоф Баумгартнер је донео Аустрији ново вођство, прецизно је шутирао са ивице шеснаестерца после додавања резервисте Александера Праса. Дилему око победника меча решио је Марко Арнаутовић голом са пенала у 78. минуту, који је досуђен после прекрешаја голмана Пољске Војчеха Шчесног над Марселом Сабицером. 

Аустрија тренутно има три бода након два одиграна меча. Пољска је без бода и има само теоретске шансе да се домогне осмине финала. У последњем колу групе Д, 25. јуна, играће Холандија – Аустрија и Пољска – Француска.

Табела након другог кола:
1. Холандија 4 2:1 +1
2. Француска 4 1:0 +1
3. Аустрија 3 3:2 +1
4. Пољска 0 1:2 -1

Крај меча, Пољска - Аустрија 1:3

Аустрија је уписала први тријумф на Европском првенству 2024. године.

90+3' Аустријанци на трибинама већ почели да славе победу

90' Још четири минута игре до краја меча - 1:3

90' Аустрија држи лопту у ногама - 1:3

Аустријанци су сигурни с лоптом у свом поседу и чекају последњи судијски звиждук.

87' Урбањски је ушао у игру - 1:3

Пјотр Зјелински је изашао из игре, а до краја утакмице наступиће Урбањски.

85' Сви су видели лопту у мрежи - 1:3

Лајмер је преварио голмана Пољске, а потом је имао лош баланс и промашио гол ударцем искоса с леве стране унутар шеснаестерца. Готово сви на трибинама су били на ногама и видели лопту у мрежи, али је она је прошла поред стативе гола.

84' Пош ниоткуда прети Шченсном - 1:3

Штефан Пош је изненадио ударцем Шченсног, али је искусни голман Пољске последњим напором ипак успео да дохвати лопту.

81' Баумгартнер и Арнаутовић су окончали меч - 1:3

Грегорич и Шмид ће заменити стартере Аустрије. Арнаутовић је са сузама у очима напустио терен.

Фото: EPA-EFE

78' ГОООООООООЛ! Арнаутовић прецизан с пенала - 1:3

Матирао је Арнаутовић голмана Пољске и донео готово недостижних 3:1 Аустријанцима. Ово је био 37. гол за нападача Аустрије у дресу националног тима.

77' Пенал за Аустрију - 1:2

Сабицер је у стилу Марадоне предриблао дефанзивце Пољске и стигао надомак шута, али се одлучио на дриблинг који је коишта Пољску пенала. Шченсни је начио пенал и добио жути картон.

Фото: EPA-EFE

75' Нова промена у Пољској - 1:2

Слиш је изашао, а играће Гросицки.

74' Аустрија напада, Пољска погубљена - 1:2

Вимер је упутио ударац ка голу Шченсног који је голман Пољске успешно зауставио. Аустрија и даље напада, док Пољска лоше организује игре у дефанзиви.

70' Арнаутовић добио жути картон - 1:2

Мелер је доделио жути картон Арнаутовићу.

67' ГОООООООЛ! Баумгартнер донео велику радост Аустријанцима - 1:2

Ужасна одбрана Пољске, а селектор Пробјеж је променио нападаче. Баумгартнер је искористио непажњу дефанзиве ривала и донео нову велику радост тиму. Арнаутовић је одиграо величанствену улогу у овој акцији. Прескочио је лопту и направио лажно кретање, након чега је на сцену ступио стрелац гола и маестралним ударцем матирао Шченсног.

65' Жути картон за Левандовског - 1:1

Судија Мелер није опростио Левандовском ударац лактом у ваздушном дуелу.

Фото: EPA-EFE

64' Пољска има проблеме у нападу - 1:1

Пољска има потпуно нови напад. Оба стартна нападача су промењена, а играће Свидерски и Левандовски. То значи да ће Аустријска одбрана бити под великим притиском, јер ће испред себе имати свеже играче.

63' Мвене је завршио меч - 1:1

Прас ће играти уместо Мвенеа. Рагник је решио да заигра нешто офанзивније.

62' Жути картон за Модера - 1:1

60' Левандовски улази... 1:1

Најбољи играч Пољске је ушао на терен и то ће бити велика претња по гол Аустрије. Заменио је Адама Буксу, стрелца за Пољску против Холандије.

Изашао је и Пјонтек, а играће Свидерски.

Зјелински је предао капитенску траку Левандовском.

Фото: EPA-EFE

59' Дансо уместо стрелца првог гола - 1:1

Дансо улази у игру уместо Гернота Траунера, стрелца гола за тим Аустрије.

Фото: EPA-EFE

Арнаутовић легенда Аустрије

Марко Арнаутовић је један од симбола националног тима Аустрије у новије време. Одиграо је 113 утакмица и постигао 36 голова у дресу Аустрије, једино је Тони Полстер постигао више голова од њега - 44.

56' Жути карон за Вимера - 1:1

Вимер је ударио Залевског и добио жути картон.

53' Слиш добио жути картон - 1:1

Бартош Слиш из Пољске је добио жути картон.

Фото: EPA-EFE

50' Чврста игра у наставку меча - 1:1

Фудбалери оба тима започели су друго полувреме веома чврсто. Не ризикују и чекају грешку. Видећемо хоће ли то донети било какав резултат.

Пробјеж - љубитељ Штаудингера и кандидат за Сејм пољског парламента

Селектор Пољске Михаел Пробјеж истакао је у једном интервјуу да је љубитељ Јана Штаудингера, пољског књижевника који је познат по епиграмима. Штаудингер је познат и по сатирама.

Поред тога, Пробјеж је био кандидат Демоктратске стране Пољске (Partia Demokratyczna) за доњи дом парламента. Након пада комунизма 1989. године у Пољској, Сенат је поново постао горњи дом дводомне Народне скупштине, док је Сејм постао доњи дом. Сејм се се састоји од 460 посланика.

EPA-EFE/Leszek Szymanski

45' Почело је друго полувреме - 1:1

Почело је друго полувреме, Пољаци су извели почетни ударац са центра.

Промене пре другог полувремена

Сеелктор Пољске направио је промену у тиму и тиме појачава средину. У игру је ушао Модер, а изашао је Јакуб Петровски.

Рагник је ротирао Грилича, уместо кога ће играти Вимер.

Крај првог полувремена, Пољска - Аустрија 1:1

Завршено је садржајно прво полувреме утакмице између Пољске и Аустрије - 1:1.

Аустрија је дошла до вођства голом Гернота Траунера, већ у деветом минуту меча. То је био идеалан почетак за тим Ралфа Рагника. Међутим, Аустријанци нису успели да сачувају предност. Аустрија се фокусирала на позиционо грађења напада и концентрисала се на игру с лоптом. Контрола игре није значила и успешнији наступ.

Пољска је утакмицу почела нервозно, бранила се веома дубоко и платила је цену несигурне игре. Ипак, до краја првог дела Пољаци су преузимали иницијативу и освајали део по део терена. Зјелински је био лидер тима и био је укључен у већину напада Пољске. Пјонтек је поравнао резулат у 30. минуту.

Биће занимљиво уколико Левандовски буде ушао у игру.

45' Још минут игре у првом делу меча - 1:1

Судија Мелер допустио је још минут игре у првом делу меча.

45+1' Пенц одличном одбраном затворио Зјелинског - 1:1

Патрик Пенц је одлично одбранио ударац Пјотра Зјелинског ис слободног ударца. То је изгледа била и последња прилика Пољске на утакмици.

42' Сабицер из велике даљине покушао да угрози гол Пољске - 1:1

Марсел Сабицер је овога пута покушао, али из велике даљине, са више од 20 метара да постигне гол, међутим лопта је прошла поред стативе, а Шченсни је био на лопти.

38' Сабицер пропустио добру прилику - 1:1

Марсел Сабицер пропустио је прилику да доведе Аустрију до новог вођства. Направио је непотребно кретање удесно, а имао је шансу да упути ударац с седам-осам метара од гола Пољске.

Пјонтек снажна "деветка"

Пјонтека стручњаци описују као класичног, традиционалног нападача, оно што би се назвало класична деветка. Пољак је најефикаснији у противничком шеснаестерцу, захваљујући одличном позиционирању, прецизној завршници, висини, физичкој снази, упорности у ваздушним или физичким дуелима са противницима.

У националном тиму Пољске је од 2018. године, а ово му је био 12. гол.

30' ГОООООООООЛ! Пољска поравнала резултат - 1:1

Навала Пољске није деловала убедљиво, али је захваљујући великим пропустима у преузимању играча и несналажљивости Аустријанаца, стигла до изједначења. Кшиштоф Пјонтек је затресао мрежу Аустрије.
 

25' Пољска примирила игру, али Аустрија и даље боља - 0:1

Пољска не успева да направи игру течном, покушавају дубоким пасовима да пребаце везни ред, али им то не помаже. Аустријанци се одлично бране и имају одличну транзициону игру.

Левандовски најефикаснији Пољак

Роберт Левандовски је најбољи стрелац у историји репрезентације Пољске са 82 гола на 150 утакмица. Нападач Барселоне у селекцији Пољске је од 2008. године.

Левандовски је преко потребан тиму који лоше игра у нападу.

18' Пољска запретила у два наврата - 0:1

Фудбалери Пољске су заиграли нешто офанзивније... У два наврата су били близу гола ривала, али су се покушаји завршили блоком Аустријанаца и промашајем. Зјелински и Слиш су били играчи који су креирали офанзиву Пољака.

15' Аустрија бољи ривал - 0:1

Статистички параметри говоре да је Аустрија бољи тим на почетку меча, примера ради, посед лопте износи 66 одсто. Аустрија игра позициону игру, веома стрпљиво и сјајно контролише кретање противничких играча.

Пољска делује као да је ушла с некаквих страхом, не могу да се ослободе упорних Аустријанаца.

Генген пресинг уродио плодом

Селектор Аустрије Ралф Рагник познат је по чувеном генген пресингу који се односи на део игре у којој његови тим по сваку цену жели да поврати лопту у свој посед. Поред велике жеље за одузимањем лопте ривалу, потребна је и одлична кретња играча, али и тимска игра.

9' ГООООООООЛ! Аустрија води - 0:1

Уиграна комбинација Аустријанаца, те уз мало среће долазе до гола.

Аустријанци су прво извели аут са леве стране, а онда су уз мало среће Мвене је центрирао лотпу која је дошло до Гернот Траунера коме је без ваљане маркације било једноставно да постигне гол главом. Офанзива Аустрије се испалтила.

6' Миран увод утакмице у Берлину - 0:0

Уводни минути утакмице протичу мирно, без већих трзавица и осцилација у игри тимова. Аустрија је нешто офанзивније започела дуел, а Пољска, разумљиво дефанзивније. 

Делује да ће ово бити отворен меч, уколико узмемо у обзир формацију тимова. Пољска игра 3-4-3, а Аустрија 4-2-3-1.

Пољска успешнија у међусобним дуелима

Репрезентација Пољске је шест пута савладала тим Аустрије на 12 међусобних мечева, по три пута су данашњи ривали одиграли нерешено, а три пута је Аустрија однела тријумф.

Највећи тријумф над Пољацима, Аустријанци су остварили 1935. године у Бечу - 5:2. Селектор Аустрије био је чувени Хуго Мајзл, један од освинача такозване Дунавске школе фудбала. Аустрија је са њим годину дана раније на Мундијалу у Италији освојила четврто место.

1' Почео је меч - 0:0

Аустријанци су извели почетни ударац.

Трибине "Олимпијског стадиона" црвено-беле

Трибине стадиона на коме се налази навијачи Пољске и Аустрије су црвено-беле. Разумљиво, јер су црвена и бела боја традиционалне обеме репрезентацијама.

Фото: EPA-EFE

Интонирање химни...

У Берлину, Аустрији је припала част да прва чује звуке химне - "Земљо планина, земљо на реци". Уследиће и химна Пољске која приликом интонирања неодољиво подсећа на химну Југославије "Хеј, Словени".

Фото: EPA-EFE

Левандовски на клупи...

Пољска ће бити ускраћена за помоћ Роберта Левандовског на терену. Још увек није у потпуности спреман за наступ, будући да је дошао повређен на турниру. Није играо ни први меч против Холандије.

Фото: EPA-EFE

Све је спремно за дуел

Играчи један за другим, а предводђени капитенима Зелинским из Пољске и Арнаутовићем из Аустрије, излазе на терен "Олимпијског стадиона" у Берлину.

Мелер главни судија дуела

Халил Умут Мелер је турски фудбалски судија. Он је на Фифиној листи од 2017. и члан је Уефиних елитних судија од 2022. У децембру 2023. је хоспитализован након напада на крају утакмице Суперлиге Турске између Анкарагучуа и Ризеспора, због чега лига била суспендована.

Помагаће му Емре Еисој и Керем Ерсој. Четврти судија је Раде Обреновић. У ВАР соби је Паоло Валери.

Ернст Франц Херман Хапел рођен је у Бечу 29. новембра 1925. године, а преминуо је 14. новембра 1992. Инсбруку.

Хапел је био аустријски фудбалер и тренер. Током играчке каријере био је као одбрамбени играч. Сматра се једним од најуспјешнијих тренера свих времена. Освојио је првенство и домаће куп такмичење у Холандији, Белгији, Немачкој и Аустрији.

Лигу шампиона је освојио два пута - први пут 1970. са Фејнордом и други са Хамбургом 1983. Први је тренер који је освојио елитно европско такмичење са два различита тима. Хапел је био трећи са Аустријом на Светском првенству 1954. године.

Након смрти, највећи фудбалски стадион у Аустрији - "Пратер стадион" у Бечу преименован је у његову част. Четири дана након што је умро, Аустрија је играла против Немачке нерешено 0:0, а Хапелова капа је током меча била на клупи поред аут линије.

Вилимовски - фудбал једноставног имена

Ернест Вилимовски (23. јун 1916 - 30. август 1997), играо је на позицији нападача. Сврстава се међу најбоље стрелце у историји репрезентације Пољске и пољског клупског фудбала. Након што је узео немачко држављанство након инвазије на Пољску, играо је и за репрезентацију Немачке.

Вилимовски је био први играч који је постигао четири гола у једној утакмици на Светском првенству. Према појединим подацима Вилимовски је постигао више од 1077 голова у укупно 688 мечева, што га чини 14. најбољим стрелцем свих времена.

Вилимовски је повремено играо и хокеј на леду за тим Погон Катовице.

Састав Аустрије за дуел против Пољске

Састав Пољске за меч против Аустрије

Пољаци и Аустријанци поражени у првим мечевима на Евру

Фудбалери Холандије савладали су Пољску резултатом 2:1 у првом мечу групе Д Европског првенства у Немачкој. Француска је победила репрезентацију Аустрије резултатом 1:0.

У мечу другог кола Пољска и Аустрија бориће се за прве бодове на турниру.

Алаба на клупи и у специјалној улози

Репрезентацију Аустрије ће и у Немачкој предводити искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца.

Носиоци игре биће и Марсел Сабицер, иза којег је сјајна сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Очекивано, највише репрезентативаца Аустрије долази из немачке Бундеслиге, али значајан број фудбалера државног тима игра и у домаћем првенству. Чак четворица бране боје бечког Рапида.

Велики хендикеп за Аустријанце је изостанак искусног Давида Алабе. Штопер Реал Мадрида се од средине децембра опоравља од тешке повреде колена и неће заиграти у Немачкој, али ће бити уз национални тим и послужити као веза између свлачионице и стручног штаба јер му је додељена специјална улога капитена ван терена.

Мораће Ралф Рагник на шампионат Европе и без првог голмана пошто се Александер Шлагер и даље опоравља од операције менискуса и није се нашао на списку.

Легенда пољског фудбала - Роберт Левандовски

Пољску на шампионату Европе предводи нападач Барселоне Роберт Левандовски, играч са највише наступа и највише постигнутих голова у историји пољског националног тима.

Требало је да главна помоћ или прва замена за Левандовског у шпицу пољског напада буде Аркадијуш Милик. Иако није добио позив за репрезентативне активности у новембарском и мартовском циклусу, име искусног голгетера Јувентуса нашло се на списку путника за Немачку, али се Милик повредио у припремном дуелу са Украјином.

Сличне (не)среће били су бек Астон виле Мети Кеш и крило Волфсбурга Јакуб Камински, који такође неће играти на првенству Европе.

Од познатијих фудбалских имена међу репрезентативцима Пољске су дефанзивац Арсенала Јакуб Кивиор, млади фудбалер Роме Никола Залевски и Пјотр Зјелински из Наполија.

Селектор Пробјеж ће на Европско првенство повести четворицу голмана. Оливијер Зих је прецртан са коначног списка, али ће путовати и тренирати са екипом у Немачкој. У сваком случају, јасно је ко ће међу стативе када шампионат почне - неприкосновени Војчех Шченсни.

Са скромном традицијом играња на првенствима Европе, али и као све присутнији фактор у врху европског фудбала, Аустријанци долазе у суседну Немачку са жељом да направе искорак у односу на шампионат од пре три године, када су испали у осмини финала. Имају захтевне противнике у групи Д, али на клупи искусног Ралфа Рагника који је кроз каријеру показао да од ружног пачета уме да направи раскошног лабуда.

Земља у којој су спортови на снегу популарнији од оних на трави последњих година је све присутнији и све значајнији фактор у фудбалу, али не може се похвалити великим искуством, а ни запаженим резултатима на првенствима Европе.

Наступ у суседној Немачкој биће тек четврто учешће репрезентације Аустрије на завршном турниру Европског првенства. Занимљиво, редовнији су аустријски фудбалери били на првенствима света, на којима су играли седам пута, додуше ниједном након 1998. године.

И највећи успех аустријског фудбала – треће место, десио се на Мундијалу, укупно петом, а другом послератном, давне 1954. у Швајцарској.

На европској фудбалској смотри Аустријанци су дебитовали 2008. године, када су у тандему са Швајцарцима били и домаћини. Пропустили су шампионат 2012. у Украјини и Пољској, али су на последња два били присутни.

Иако су у квалификационој групи неочекивано остали иза Албаније и Чешке, Пољаци су у баражу успели да се кроз иглене уши и пенал серију у Кардифу провуку до петог узастопног учешћа на првенствима Европе. Биће аутсајдери у захтевној групи Д, али нико не може да рачуна на сигурна три бода против искусне екипе предвођене Робертом Левандовским, а поготово не Аустријанци, који никада нису победили Пољску.

Фудбалска репрезентација Пољске тек је 2008. у Аустрији и Швајцарској дебитовала на завршном турниру Европског првенства, али је од тада ухватила континуитет који ће бити настављен и ове године у Немачкој, где ће Пољаци пети пут у низу играти на шампионату Старог континента.

У сарадњи са Украјином, Пољска је 2012. била и домаћин првенства Европе, али је највећи успех забележила четири године касније у Француској, када је први и још увек последњи пут прошла групну фазу, у осмини финала на пенале елиминисала Швајцарску, а затим у четвртфиналу на исти начин изгубила од Португалије – будућег шампиона.

Олимпијски стадион у Берлину изграђен је за Олимпијске игре 1916. које због Првог светског рата нису одржане. Тек 20 година касније главни град Немачке је угостио најбоље спортисте света, а стадион капацитета од преко 100.000 гледалаца оправдао је своју намену.

Игре у Берлину је отворио Адолф Хитлер и одржане су под сенком јачања нацизма и фирера који је свету желео да покаже супериорност Немачке и аријевске расе.

Ипак, уместо нациста, на Олимпијском стадиону се истакао тамнопути амерички атлетичар Џеси Овенс, који је освојио четири златне медаље, што је био подвиг ненадмашан наредних 48 година.

Током Другог светског рата стадион је претрпео малу штету, а после пада Берлина користила га је британска војска.

Берлин је град са више од три и по милиона становника, брзог темпа живота, различитости на сваком кораку и богате и бурне историје, чије ће странице на лето бити допуњене.

Космополитска метропола у срцу Европе која пулсира током целе године спремна је да дочека навијаче на Олимпијском стадиону, али и на булеварима, трговима и под сводовима Бранденбуршке капије, где ће бити срце фан зоне.

Свако ко дође у Берлин да бодри своју репрезентацију неће пропустити прилику да посети зграду Рајхстага у којој је седиште немачког парламента, телевизијски торањ са којег се пружа панорамски поглед на све делове града, али и остатке Берлинског зида - сведочанство бурне прошлости.

Фото: pixabay

Утакмице другог кола и бодовно стање после прве рунде у групи Д

Прво коло:
16. јун: Пољска - Холандија 1:2 (Хамбург)
17. јун: Аустрија - Француска 0:1 (Диселдорф)

Табела након првог кола:
1. Холандија 3 2:1 +1
2. Француска 3 1:0 +1
3. Аустрија 0 0:1 -1
4. Пољска 0 1:2 -1

Читај ми!