Извор: РТС

Шкотска и Швајцарска поделиле бодове

Фудбалери Шкотске и Швајцарскере ремизирали су 1:1 у утакмици друге рунде групе А Европског првенства.

Шкотска је против Швајцарске значајно поправила утисак са отварања шампионата. Екипа Стива Кларка после убедљивог пораза од Немачке 5:1 уписала је прве бодове на шампионату.

Утакмица у којој није било превише узбуђења, која је обиловала прекидима, фауловима и паузима за указивање лекарске помоћи завршена је вероватно најпоштенијим резултатом.

Два регуларна гола, два поништена због офсајда, и једна статива Шкотске на тренутке су подизали навијаче обе селекције на ноге.

Првих неколико минута припало је Шкотској која је упркос већем поседу Швајцараца више претила. Притисак се исплатио у 13. минуту када је Мектомини донео предност.

После лошег корнера тима Мурата Јакина, Шкоти су повукли полу-контру. Мектоминеј је после већ скупљања ривала у шеснаестерцу из прве шутнуо повратну лопту која је на путу ка голу закачила Фабијана Шера и завршила у мрежи.

Наредних пола сата припало је Швајцарцима. Постали су агресивнији, напали су, изашли у високи пресинг и у 26. минуту натерали плаве на грешку. Џердан Шаћири прекинуо је повратни пас Ралстона, из прве је шутирао и једним од најлепших голова у досадашњем току турнира поравнао на 1:1.

Само седам минута касније, у 33. Ндоје је постигао гол после лоше реакције Ангуса Гана, али је поништен због офсајда у којем се нашао млади нападач.

Шкотска је у другом полувремену била ближа голу. Више је нападала, имала је конкретније прилике, погодила је стативу, али није успела до гола.

У 82. минуту је и Швајцарска имала најбољу прилику у другом делу. Емболо је искористио своју брзину, постигао је гол из контре, али је и он поништен због офсајда.

У наредном колу Шкотска игра против Мађарске, док ће Швајцарска снаге одмерити са домаћином првенства - Немачком.

Крај меча, Шкотска - Швајцарска 1:1

90' Играће се још четири минута

90' Мењају и Шкоти - 1:1

Кристи и Шенкланд уместо Мегина и Адамса.

86' Нове две измене у швајцарском тиму - 1:1

Улазе Стергију и Амдуни, а игру напуштају Ндоје и Видмер.

82' Заставица прекинула радост Швајцарске - 1:1

Емболо је добио лопту у празан простор, истрчао контру, погодио гол, али је заставица била подигнута јер је фудбалер Монака био у недозвољеној позицији.

79' Гилмор излази из игре - 1:1

Меклин уместо њега на терену.

77' Шкоти у офанзиви као у време Вилијама Воласа (1:1)

Екипа Скота Кларка преузела је у потпуности иницијативу на мечу. Константно притискају последњу линију ривала, али не успевају да се пробију у шеснаестерац или упуте ударац уоквир гола.

Tanjug/AP Photo

74' Двострука измена код Швајцараца - 1:1

Ридер и Сијеро улазе уместо Фројлера и Варгаса.

67' Шкоти погодили стативу

После центаршута са руба шеснаестерца, Хенли је успео да захвати лопту. Упутио је незгодан ударац главом, Зомер је био савладан, али је лопта погодила стативу.

EPA-EFE

64' Дуг период без узбуђења - 1:1

Ни Шкотска ни Швајцарска не успевају да запрете. И једни и други су умртвили игру.

Шкоти најбољи против комшија са острва

Највећу победу уписала је давне 1901. у незваничној утакмици одиграној против Ирске у Глазгову. Шкоти су славили са убедљивих 11:0.

59' Измене код обе екипе - 1:1

Излази Шаћири у тиму Швајцарске, а на терену је Емболо.

Тирни је са друге стране повредио задњу ложу и мораће уз помоћ медицинског особља да напусти терен. Мекена ће заузети његово место.

59' Ндоје пропустио прилику да донесе предност Швајцарској (1:1)

Швајцарци су искористили грешку у предаји лопте номиналног домаћина на овом мечу. Ндоје је истрчао контру, издржао дуел са Тирнијем, али је шутирао поред гола Гана.

EPA-EFE CHRISTOPHER NEUNDORF

56' Швајцарска се ослободила притиска 1:1

Швајцарци су се ослободили притиска Шкота са почетка другог дела. Тим Мурата Јакина покушава да високим притиском натера ривала на грешку, па се Шкоти све чешће одлучују да прескоче средину терена.

Швајцарци најубедљивију победу и најтежи пораз уписали са истом гол разликом

Швајцарски национални тим са истом разликом уписао је и најубедљивију победу и најубедљивији пораз.

Давних 1909. и 1911. године претрпели су најтеже губитке. У Базелу су поражени са 0:9 од Енглеске, док су у Будимпешти две године касније истим резултатом надиграни од Мађара.

У Паризу су 1924. године декласирали Литванце истим резултатом. Занимљиво је да су баш у главном граду Француске против домаћина одиграли први интернационални меч.

50' Шкотска преузела иницијативу на почетку другог дела

Фудбалери Шкотске преузели су иницијативу у првих пет минута другог полувремена. Шкоти контролишу посед лопте и круже око шеснаестерца ривала, али без конкретне прилике.

EPA-EFE
GEORGI LICOVSKI

46' Почело је друго полувреме

Полувреме, Шкотска - Швајцарска 1:1

После првих 45 минута игре и једна и друга селекција могу да буду задовољне приказаним.

Шкотска је прва повела у 13. минуту поготком Мектоминија чији је шут после одбитка од Фабијена Шера затресао мрежу Зомера. Од тог тренутка, Швајцарска је преузела потпуну иницијативу.

Изабраници Мурата Јакина стисли су селекцију Стива Кларка која је успевала да се брани, бар до 26. минута.

Тада је Шаћири искористио лоша и рискантна додавања последње линије. Пресекао је повратни пас Ралстона и из пуног трка са 20 метара погодио мрежу Ангуса Гана.

У наредном периоду и једни и други имали су периоде доминације у којима су могли до другог гола и предности на полувремену.

GEORGI LICOVSKI

Швајцарска повезана са најтежим поразом Шкотске у историји

Најубедљивији пораз Шкоти су претрпели у јуну 1954. године на њиховом првом учешћу на Мундијалу који је одржан управо у Швајцарској, земљи данашњих ривала. 

Од њих је бољи био Уругвај са више него убедљивих 7:0.

45' Играће се три минута надокнаде

41' Адамс претио, Зомер сигуран - 1:1

Мектомини је извео корнер, лопта је отишла на другу стативу где ју је покупио Адамс. Нападач Саутемптона је упркос незгодној позицији успео да захвати лопту, али није имала јак интензитет, па је голман Интера реаговао без проблема.

EPA-EFE GEORGI LICOVSKI

38' Опао ритам утакмице (1:1)

Шкоти су успели да бар накратко зауставе налет Швајцараца. Претходних неколико минута лопта је у већем делу времена била на половини коју чува Јан Зомер.

33' Гол Ндоја поништен због офсајда

Швајцарци прете из минута у минут. Ндој је постигао погодак после јако неспретне и несмотрене реакције Ангуса Гана, на срећу голмана Шкотске, неколико центиметара недозвољене позиције у којој се Ндој нашао сачували су га вађења лопте из мреже.

31' Дрски Родригез кажњен картоном

Роберто Родригез добио је јавну опомену пошто је неопрезно оборио Гилмора који га је претрчао.

GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE

26' ГООООЛ, ШАЋИРИ КОРИСТИ ГРЕШКУ ШКОТА - 1:1

Шкоти су се коцкали додавањима у последњој линији, непрецизан повратни пас Ралстона искористио је Џердан Шаћири који је из пуног трка погодио рашље гола Ангуса Гана.

Шкотска - најстарија селекција

Шкотска репрезентацијња основана је кад и Енглеска - 1872. године. Управо од те године када је одигран и њихов први дуел, завршен без голова и победника траје велико ривалство.

20' Швајцарци преузимају иницијативу (0:1)

Швајцарска после примљеног гола све сигурнија на лопти. Шкоти се полако повлаче и препуштају потпуну иницијативу ривалима.

Тим Стива Кларка се определио да поново чека прилику из контранапада.

Tanjug/AP Photo
Alessandra Tarantino

13' ГОООООЛ, МЕКТОМИНИ ИЛИ ШЕР, НИЈЕ БИТНО - ШКОТСКА ВОДИ

После лошег корнера Швајцараца, Шкоти су повукли контру. Робертсон је повукао лопту далеко, она је касније дошла до Мектоминеја који је из прве шутирао.

Фабијан Шер је покушао да изблокира лопту, али се она само одбила у мрежу оставивши Зомера немоћног.

10' Без промене на терену

Швајцарска има мало већи посед лопте, али игра без одређене идеје. Шкотска покушава транзицијом да припрети.

6' Без правих прилика, Шкотска агресивнија (0:0)

Шкоти су са више жеље ушли у дуел. Играју чвршће, агресивнији су и праве велики притисак на последњу линију Швајцарске која не проналази решења па лопту често избацује далеко на половину шкота без праве идеје.

Tanjug/AP Photo
Alessandra Tarantino

2' Селекције тестирају надуваност лопте (0:0)

И једни и други у првих два минута шаљу далеке лопте са своје на противничку страну терена.

Почео је меч у Келну

Са центра је кренула Шкотска.

Интониране химне

Завршено је интонирање химни Шкотске и Швајцарске.

Швајцарци на загревању

Ангус Ган - несуђени репрезентативац Енглеске

Ангус Ган је бранио у свим млађим категоријама репрезентације Енглеске, закључно са селекцијом млађом од 21 године.

Пошто за њега није било простора у А националном тиму, одлучио је да брани за селекцију Шкотске одакле је и његов отац пореклом. Прошао је школу Манчестер ситија.

Стартних 11 Шкотске

Стартна постава Швајцарске

Навијачи Шкотске заузимају своја места у Келну

Џака на тренингу

Швајцарски фудбалери 18. јуна на последњем тренингу пред дуел са Шкотском.

EPA-EFE

Иван Кружилак дели правду

Словак Иван Кружилак делиће правду на мечу, док су његови помоћници Бранислав Ханцко и Јан Позор.

У ВАР соби су Пољак Бартож Франковски и Словенац Нејц Кајтазовић.

CHRISTOPHER NEUNDORF

Навијачи Шкотске на улицама Келна

Најбитнији фудбалери Шкотске

Састав Стива Кларка саздан је од чланова бројних тимова из Премијер лиге, Чемпионшипа, као и шкотских великана Селтика и Ренџерса.

Најпознатији су ветерани Ливерпула Ендру Робертсон и Манчестер јунајтеда Скот Мектоминеј. Ту су и Џон Мeкгин (Астон вила), Рајан Кристи (Борнмут) и Били Гилмур (Брајтон).

Изузеци ван Острва су узданице одбране Скот Мекена (Копенхаген) и Киран Тирни (Реал Сосиједад).

На несрећу селектора Стива Кларка, један од главних нападача Линдон Дајкс се повредио током припрема и неће учествовати на Евру.

Најзначајнији играчи Швајцарске

Што се тиче самог састава репрезентације Швајцарске, познато је да се ради о мултикултуралној групи, у складу са самим државним уређењем. Најпознатија имена у пуној снази су дефанзивац Манчестер ситија Мануел Аканђи и голман Интера Јан Зомер. Неизоставни су ветерани, синоним за састав Швајцарске у претходној деценији, Ђердан Шаћири и Гранит Џака.

Шаћири је са 32 године као члан Чикаго фајера на заласку клупске каријере, али њему никада не фали жара, а ни искуства. Џака је неизоставни члан чудесног Бајер Леверкузена, новог шампиона Немачке.

Ваља истаћи и Ноу Окафора из Милана, те играча Њукасла Фабијана Шера.

Историја на страни Шкотске

Шкотска и Швајцарска су се до сада састајале 10 пута, а Шкоти имају четири победе, три пораза и три ремија.

Занимљиво је да су само један дуел одиграли у 21. веку, и тада је у пријатељској Швајцарска тријумфовала 3.1.

Последњи такмичарски дуел одигран је такође на Евру 1996. када је Шкотска славила 1:0 ефектним голом Мекоста.

Стадион Келн – несуђени домаћин Мундијала 1974.

Стадион у Келну није на време реновиран да би, као што је планирано, био један од домаћина Мундијала 1974, али је најбоље репрезентације света угостио 2006.

Изворног имена "Мунгерсдорфер", а из спонзорских разлога "Рајненерџи стадион" дом је фудбалера Келна, који ће се током Европског првенства у Немачкој звати једноставно "Стадион Келн".

Први "Мунгерсдорфер" изграђен је 1923, али је два пута прошао темељно реновирање и модернизацију или тачније речено на истом месту су подигнути готово потпуно нови и савременији објекти – прво 1975, а онда и 2003. године.

Поред бројних утакмица значајних само за локални Келн, издваја се финале Лиге Европе које је 2020. одиграно на "Мунгерсдорферу". Због пандемије коронавируса није било публике на трибинама, а Севиља је освојила свој омиљени трофеј победивши Интер из Милана резултатом 3:2.

Ни концерти светски популарних музичара нису реткост у Келну, али овог лета је време за врхунски фудбал. На "Стадиону Келн", пред 43.000 навијача, биће одиграно пет мечева Европског првенства, међу којима и један дуел осмине финала.

Келн - град занимљивих музеја и најлепше катедрале у Европи

Келн се налази у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, на обали реке Рајне. Географски положај чини га важним саобраћајним чвориштем и трговинским центром.

Као четврти најмногољуднији град у Немачкој, са популацијом од преко милион људи у ширем подручју, Келн је мултикултурални дом бројних мањинских заједница различитих националности.

Келн нуди богат културни живот и занимљиве музеје као што су Немачки спортски и олимпијски музеј, Музеј чоколаде, Музеј колоњске воде или приватна колекција Михаела Шумахера, легендарног возача Формуле 1. Келнски карневал је један од највећих карневала у Европи и врхунац збивања у граду.

Најзначајнија туристичка атракција, не само Келна већ и читаве Немачке, је Келнска Катедрала или Катедрала Светог Петра сазидана у готском стилу. Са 157 метара висине после оне у Улму друга је по висини катедрала у Европи, а трећа на свету.

Овај споменик културе који је заштићен од стране Унеска сваког дана посети 20.000 људи, што га чини најпосећенијим спомеником културе у Немачкој. 

Швајцарци за сигуран пролаз, Шкоти за прве бодове

После убедљивог пораза од Немачке 5:1 на отварању Европског првества, Шкоти имају прилику за искупљење. 

Екипа Швајцарске се после тријумфа против Аустрије 3:1 бори за бодове који јој гарантују сигуран пролаз у нокаут фазу такмичења.

Среда:
Б: Хрватска - Албанија (15.00, Хамбург)
А: Немачка - Мађарска (18.00, Штутгарт)
А: Шкотска - Швајцарска (21.00, Келн)

Пласман обезедио Sofascore
Читај ми!