Извор: РТС

Драма у Хамбургу завршена ремијем који не одговара ни Хрватској ни Албанији

Фудбалери Хрватске и Албаније одиграли су у Хамбургу нерешено 2:2 у утакмици другог кола групе Б Европског првенства у Немачкој.

Мало ко је очекивао да ће најатрактивнија и најузбудљивија утакмица у најјачој групи на Европском првенству бити балкаснки дуел Хрватске и Албаније. Права драма на "Фолкспаркстадиону" у Хамбургу завршена је ремијем који не одговара никоме, али ће освојени бод бурније прославити Албанци, који су изједначили у петом минуту надокнаде времена.

Након два одиграна кола и Албанија и Хрватска имају по бод, па ће и једни и други у последњој рунди групне фазе морати да јуре тријумф како би макар остали у конкуренцији за пласман у осмину финала, да ли као другопласирани у групи Б или као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације. Не зна се ко ће имати тежи задатак - Хрватска ће играти против Италије, а Албанци против Шпаније.

Изузетно узбудљиво и драматично било је у Хамбургу. Хрвати су до 74. минута били на конопцима, са коферима већ данас спремним за паковање, онда су за два минута направили тотални преокрет, да би у последњим тренуцима утакмице показали да након смене генерација у националном тиму дефинитивно немају одбрану спремну за велика дела.

Албанија је одважно и храбро ушла у меч, без икаквог страха и респекта. Шокирала је Хрвате већ у 11. минуту. Дуго су и стрпљиво фудбалери у црним дресовима градили напад, Асани је одлично центрирао са десног бока, а Ћазим Лачи у прави час утрчао иза леђа необјашњиво успаване хрватске одбране и сјајним ударцем главом затресао мрежу.

Трудили су се Хрвати да консолидују редове и пробију чврсту и дисциплиновану албанску одбрану. Константно су били у поседу лопте и нападали - али јалово. Најбоље што су од тога добили у првих 45 минута је један трљав покушај главом Петковића.

У 31. минуту мало је фалило да на семафору пише 2:0. Пресекли су Албанци неодговорно додавање Луке Модрића у опасној зони и организовали брз контранапад, што им је и било главно оружје након раног вођства. Лопта је, уз мало среће, стигла баш тамо где треба - до усамљеног Асланија. Шутирао је Албанац, али је Ливаковић скинуо чист зицер.

Очекивано, "ватрени" су у другом полувремену све снаге бацили у напад, па је селектор Далић већ на полувремену у игру увео Крамарића и Сучића. И јесу били конкретнији, стварали су шансе и приморали Албанаце да се бране готово у крилу голмана Стракоше, али сат на руци француског судије Летексијеа је одбројавао, а резултат се није мењао.

Расла је паника на црвено-белом делу трибина, а онда су Хрвати за два минута урадили више него за претходна 74 - коначно се исплатила тотална офанзива. Ковачић је послао лопту до Будимира, он је са пуно осећаја из прве проследио до Крамарића, који се сјајно ослободио чувара, оставио га на кривој нози, прецизно шутирао по земљи и савладао Стракошу за 1:1.

Ни димови које су запалили навијачи Хрватске нису стигли да изгоре, а разлог за славље је дуплиран. Будимир је у казненом простору сјајно преварио албанског дефанзивца и послао лопту на петерац, одакле је Сучић шутирао и имао много среће јер се лопта одбила од двојице фудбалера Албаније и завршила у мрежи. Аутогол је на крају приписан Ђасули.

И уместо да након експресног преокрета утакмицу мирно приведу крају, фудбалери Хрватске као да су се уплашили победе и успаничили. Шокирани Албанци су их сатерали уза зид, заређали неколико опасних напада и само је питање времена било када ће постићи гол. А времена је било, пошто је утакмица продужена за шест минута.

На истеку петог дефанзивци Хрватске су поново катастрофално реаговали и приуштили Клаусу Ђасули прилику да се искупи за аутогол, што је Албанац умео да прихвати и за кратко време прешао пут од трагичара до јунака. Леви бек Митај је убацио лопту пред Ливаковића, а Шутало ужасно интервенисао и наместио је право на ногу Ђасули, око којег није било апсолутно никога.

Прославили су Албанци и више него заслужен бод, мада тешко да ће им значити. У сваком случају - макар се нису обрукали у Немачкој, што се за нову генерацију хрватских фудбалера, потпомогнуту ветеранима који одлазе, не може рећи.

КРАЈ, Хрватска - Албанија 2:2

90+8' Жути за Ђасулу (2:2)

Стрелац два гола добија јавну опомену због старта над Модрићем.

90+5' ГОООЛ - лудница у Хамбургу - 2:2

Клаус Ђасула се искупио за аутогол. Помогла му је ужасна реакција дефанзиваца Хрватске.

90+3' Паника пред голом Хрватске (2:1)

Велика гужва и хаос пред голом Хрватске. Скакутала је лопта и одбијала се, Сефери и Даку су покушали да је ћушну у мрежу, али је на крају Даку добио жути картон јер је ближе био да скине главу са рамена Гвардиолу него да постигне гол.

90' Ливаковић још једном на нивоу (2:1)

Сефери је добро шутирао, али брани Ливаковић још једном. Добио је и ударац у нос када је један Албанац покушао да натрчи на одбитак. И да је био бржи од голмана Хрватске ништа се не би променило јер се активирао из недозвољене позиције.

84' Двоструке измене у оба тима (2:1)

Излазе Иван Перишић и Андреј Крамарић, а на терену су Борна Соса и Мартин Батурина.

Двострука измена и код Албанаца. Ушли су Арбер Хоџа и Мирлинд Даку, а меч су завршили Јилбер Рамадани и Реј Манај.

76' ГООЛ - 2:1 за Хрватску након рикошета

Велики шок за Албанце, још већа радост за Хрвате. Исплатила им се тотална офанзива, направили су преокрет за свега два минута. Будимир је у казненом простору сјајно преварио албанског дефанзивца и послао лопту на петерац. Сучић је шутирао и имао среће јер се лопта одбила од двојице фудбалера Албаније и завршила у мрежи. Аутогол је на крају приписан Ђасули.

74' ГООЛ - 1:1, Крамарић је стрелац

У игри су Хрвати! Ковачић је послао лопту до Будимира, он је са пуно осећаја из прве проследио до Крамарића који са сјајно ослободио чувара, оставио га на кривој нози, прецизно шутирао по земљи и савладао Стракошу.

71' Мења поново Силвињо (0:1)

Улази Клаус Ђасула, а терен напушта Ћазим Лачи.

69' Нова промена код Хрвата (0:1)

Излази Бруно Петковић, а последњих двадесетак минута ће одиграти Анте Будимир.

67' Буде се Албанци у другом полувремену (0:1)

Показују Албанци да им није једина амбиција у другом полувремену да се одбране. Аслани је окушао шут, али му је лопта прешла преко ноге и отишла тамо где није желео.

64' Прва измена у тиму Албаније (0:1)

Терен напушта Јасир Асани, а улази Тауљант Сефери.

63' Аслани размрдао Ливаковића (0:1)

Није голман Хрватске имао пуно посла у другом полувремену, али морао је сада да заустави шут Асланија. Није му било тешко.

58' Шутало прети након корнера (0:1)

Опасно је било по Стракошу. Шутало је након корнера шутирао главом из непосредне близине, али је лопта завршила поред стативе. Није то била лака позиција, али могао је Шутало и боље.

57' Иста мета, исто одстојање (0:1)

Хрвати јесу конкретнији у другом полувремену, али није да имају избора. Имали су неколико солидних прилика, константно је лопта на половини Албанаца, који се бране готово у крилу голмана Стракоше, али сат на руци судије Летексијеа откуцава, а Хрвати још увег губе.

EPA-EFE

53' Ковачић покушава из даљине (0:1)

Ковачић је шутирао са ивице казненог простора, било је непријатно за Албанце пошто је лопта закачила једног дефанзивца у блоку, али недовољно да би преварила спремног Стракошу.

50' Хрвати нападају, Стракоша миран (0:1)

Ево коначно праве прилике за Хрватску. Сучис се наместио и лепо шутирао унутрашњим делом стопала, али спреман је Стракоша на голу.

46' Почело је друго полувреме, Пашалић и Сучић на терену

Почело је друго полувреме. Хрвати су на терен истрчали са две промене у саставу. У наставку ће играти Пашалић и Сучић. Мајер и Брозовић су остали на туширању. Мора Далић све карте да баци у напад...

Крај првог полувремена - 1:0 за Албанију

Пред Хрватима је 45 минута да, како знају и умеју, избегну елиминацију са Европског првенства. До сада нису показали ни да знају ни да умеју. У статистици пише да су имали 63 одсто поседа лопте, али најбоље што су од тога добили је један трљав покушај главом Петковића.

Албанци се изузетно организовано бране и користе сваку прилику да запрете из контранапада. Није им тешко пошто у одбрани Хрватске дува као на Јадрану. У неколико наврата су Албанци умакли дефанзивцима у црвено-белим дресовима и већ би било 2:0 да Ливаковић није скинуо чист зицер Асланију у 31. минуту.

45+1' У одбрани Хрватске дува као на Јадрану (0:1)

Још једном Хрвати катастрофално бране центаршут са десног бока. Лопта је стигла до Манаја који је шутирао главом, али веома лоше. Имали су среће коцкасти. Да је Албанац био спретнији, тешко да би на семафору и даље писало 1:0.

43' Хрвати јалови (0:1)

Имају Хрвати лопту у ногама и иницијативу, али јалову. Круже око казненог простора Албаније, додају се, траже простор за завршни пас, али нема га. Албанци се организовано бране, а показали су да умеју да запрете из контранапада када одузму лопту.

31' Спасава Ливаковић индиспониране Хрвате (0:1)

Колико мало је фалило да Албанија поведе са 2:0... Пресекли су Албанци додавање Луке Модрића у опасној зони и организовали брз контранапад. Лопта је, уз мало среће, стигла баш тамо где треба - право до усамљеног Асланија. Шутирао је Албанац, али је Ливаковић скинуо чист зицер. Могао је Аслани и боље, није много размишљао, спустио је главу и уздао се у срећу, која га је издала.

29' Хисај снажно али непрецизно (0:1)

Хисај је покупио један одбитак и затегао са ивице шеснаестерца - снажно али веома непрецизно.

27' Петковић покушава главом (0:1)

Петковић је био највиши у скоку након центаршута са десног бока, али довољно су му засметали дефанзивци Албаније. Успео је да захвати лопту главом, али траљаво.

Фото: EPA-EFE

20' Брозовић непрецизан, Албанци прете из контранапада (0:1)

Коначно прилика за Хрватску - Брозовић је шутирао, али непрецизно. Нешто раније Албанци су имали опасан контранапад, али је Шутало успео да га заустави одличним клизећим стартом. Има још много да се игра, али како утакмица буде одмицала Хрвати ће морати све више да ризикују, што Албанцима оставља простор за контранападе.

15' Бајрами прети (0:1)

Албанци поново прете. Лепо је Бајрами пронашао простор за шут, али је изблокиран. Добили су корнер фудбалери у црним дресовима, али нису га искористили на прави начин.

11' ГООЛ - 1:0 за Албанију

Какав шок за Хрвате у Хамбургу - воде Албанци. Дуго су и стрпљиво градили напад, Асани је одлично центрирао са десног бока, а Ћазим Лачи у прави час утрчао иза леђа хрватске одбране и сјајним ударцем главом затресао мрежу.

Очајна реакција Марсела Брозовића који није успео да испрати Лачија, оставивши му превише простора у срцу шеснаестерца. Одбрана Хрватске игра веома лоше у досадашњем току турнира.

10' Албанци у плитком блоку (0:0)

Преузели су Хрвати иницијативу у последњих неколико минута, узели лопту у ноге и загосподарили тереном. Албанци се бране у плитком блоку на својој половини терена.

6' Први корнер на мечу за Хрватску (0:0)

Први корнер на мечу извели су Хрвати. Покушали су да комбинују у углу, али су се прекомбиновали.

5' Албанци нешто офанзивнији на почетку (0:0)

Албанци су доста одлучно и офанзивно ушли у утакмицу. Први су стигли до противничког казненог простора, али без последица по гол Хрватске. Није било никога да натрчи на солидан центаршут. Хрвати за сада потпуно безопасни, отерани далеко од Стракоше.

Почела је утакмица у Хамбургу...

Лопту су са центра закотрљали фудбалери Албаније...

"Кече" неизоставан реквизит навијача Албаније...

Многи навијачи, па и навијачице, Албаније на трибинама "Фолкспаркстадиона" носе "кече" - традиционалну албанску капу. Праве се од једног комада филца и памука, па им и назив потиче од албанске речи за памук.

Фото: EPA-EFE

"Лијепа наша домовино", одзвања "Фолкспаркстадионом" у Хамбургу...

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Албанци певају "Химну застави"...

"Уједињени око заставе, са једном жељом и једним циљем", стихови су које тренутно на стадиону у Хамбургу певају фудбалери и навијачи Албаније.

Фудбалери на терену, ускоро почетак меча...

Фудбалери обе репрезентације изашли су на терен предвођени главним судијом Франсоа Летексијеом из Француске. Трибине су пуне до последњег места, све је спремно за интонирање химни и почетак меча. Хрвати су фаворити, али немају право не грешку, као ни Албанци, јер би пораз за обе репрезентације неминовно значио и елиминацију са првенства Европе већ након групне фазе.

Овације за Луку Модрића...

Хрвати и данас у традиционалном коцкастом издању...

Крамарић прославио рођендан...

Нападач Хрватске Андреј Крамарић прославио је на дан утакмице 33. рођендан. Није тешко наслутити шта је пожелео док је дувао свећице...

Прва постава Хрватске

Прва постава Албаније

Летексије први судија меча у Хамбургу

Француз Франсоа Летексије је одређен за главног судију меча у Хамбургу. Помоћници на терену биће му Сирил Муњије и Меди Рамуни. Швајцарац Сандро Шерер је четврти судија, док је Француз Вили Делажо одређен за судију у ВАР собуи.

Летексије и Модрић се добро познају
Фото: EPA-EFE

Упркос позним играчким годинама и смањеној минутажи у Реал Мадриду, Лука Модрић је највећа узданица Хрватске.

Од искуснијих играча, селектор Далић још увек рачуна на Матеа КовачићаДомагоја ВидуАндреја КрамарићаМарсела Брозовића, Доминика Ливаковића и Ивана Перишића, најбољег стрелца Хрватске на првенствима Европе (4 гола).

Смена генерација, која је неминовно почела након великих успеха у Русији и Катару, највише се осети у одбрани коју сада чини велики број младих фудбалера, међу којима се истиче Јошко Гвардиол, играч моћног Манчестер ситија.

Златко Далић - вечито оспоравани победник

Иако вечито оспораван, Златко Далић је, што му нико не може избрисати из биографије, творац историјских успеха хрватског фудбала.

Са Далићем на клупи Хрватска је играла финале Светског првенства у Русији 2018, премашивши за корак генерацију која је завршила као трећа на Мундијалу у Француској 1998.

На првенству Европе 2020. године заустављени су Хрвати у осмини финала, да би поново засијали на Мундијалу 2022. у Катару, где су завршили као трећи, иако је већ тада почела смена генерација која још увек траје.

Далић је и након Мундијала остао на месту селектора и обезбедио Хрватској одлазак на ново велико такмичење.

Златко Далић
Фото: EPA-EFE

Недим Бајрами ушао у историју

Репрезентативац Албаније Недим Бајрами ушао је у историју, пошто је на мечу са Италијом у првом колу постигао најбржи погодак на шампионатима Европе. Мрежу је затресао у 22. секунди утакмице.

Албанија има искусан састав који зна да одигра на резултат. Играч од којег се највише очекује свакако је Кристјан Аслани, дефанзивни везни Интера и тренутно највећи таленат албанског фудбала.

Одбрана је најбољи део тима у којем се налазе најискуснији играчи са највећим реномеом - Берат Ђимшити и Елсеид Хисај чине основу дефанзивне линије.

Албанци имају и двојицу врхунских голмана - Томаса Стракошу и Етрита Беришу. Селектор Силвињо је против Италије дао предност Стракоши.

За голове је задужен Армандо Броја, који у Челзију није испунио потенцијал, али је у неколико наврата показао да поседује велики таленат.

Силвињо - ризик који се исплатио Албанцима

Бразилац Силвињо постао је селектор Албаније првог дана 2023. године, када је на клупи заменио Едоарда Реју. Упркос скромном тренерском искуству брзо је успео да оствари запажен резултат и одведе Албанце на Евро.

Прихватио је позив из Тиране и након само једног квалификационог циклуса показао да би упркос раним неуспесима могао да направи значајнију тренерску каријеру.

Почео је у Крузеиру као помоћни тренер, а био је и део стручних штабова Интера за време Роберта Манчинија и бразилске репрезентације док је селектор био Тите. Први посао главног тренера добио је у Лиону 2019. године, али брзо је смењен након серије лоших резултата.

Силвињо
Фото: EPA-EFE

Први дуел Хрватске и Албаније у историји

Фудбалери Хрватске и Албаније први пут ће одмерити снаге у Хамбургу, пошто никада раније нису одиграли званичан, па чак ни пријатељски меч.

Албанци други пут на Евру, Хрвати редовни

Албанија тек други пут учествује на завршном турниру Европског првенства. Дебитовала је пре осам година у Француској, када је предвођена Ђанијем ди Бјазијем завршила као трећа у групи А са Француском, Швајцарском и Румунијом.

Хрватска је 1996. дебитовала на Евру као самостална држава и од тада је пропустила само једно такмичење најбољих европских селекција - 2000. године, везавши шест узастопних учешћа.

Највећи домет Хрватске репрезентације на првенствима Европе било је четвртфинале, до којег су стигли у два наврата – на дебију 1996. и 2008. године.

Модерни "Фолкспаркстадион" у Хамбургу изграђен је на месту старог, али је окренут за 90 степени да би се искористила сунчева светлост, а атлетска стаза је уклоњена. Нови и модеран спортски објекат отворен је 2. септембра 2000, када је Немачка победила Грчку са 2:0. 

Занимљив детаљ додат је 2001. у северозападни угао трибина – велики сат који је одбројавао колико је времена прошло од оснивања Бундеслиге 24. августа 1963. Све то као подсетник да је ХСВ једини немачки клуб који је од првог дана континуирано играо у Бундеслиги. Међутим, ХСВ је 2018. испао у нижи ранг, па је часовник ажуриран да одбројава време од оснивања клуба, пре него што је 2019. скинут.

Фото: EPA-EFE

Хамбург је други по величини град у Немачкој и светски позната и важна лука на реци Лаби. Има богату историју и може се, као и Берлин, описати придевом – космополитски. Старе зграде од црвенкасте цигле Хамбургу дају карактер и љупкост. Град нуди бројне туристичке атракције, културне садржаје, али и разуздан ноћни живот.

Хамбург је дом два култна фудбалска клуба - Хамбургера и Сент Паулија. Први је некадашњи шампион Европе, а други широм света познат по активизму, аутентичним клупским вредностима и политичким ставовима које пропагирају навијачи на стадиону "Милернтор".

Фото: pixabay.com

Балкански дерби под императивом победе

Шести дан Европског првенства у Немачкој почиње балканским дербијем у групи Б. Хрватска и Албанија играју у Хамбургу под императивом победе, пошто су обе репрезентације у првом колу забележиле поразе. Хрвати су убедљиво изгубили од Шпаније (0:3), док су Албанци шокирали Италијане најбржим голом у историји првенстава Европе, али су "азури" направили преокрет и славили са 2:1.

Касније данас на програму су два дуела у групи А - домаћин Немачка игра против Мађарске, а Шкотска против Швајцарске.

Среда:
БХрватска - Албанија (15.00, Хамбург)
АНемачка - Мађарска (18.00, Штутгарт)
АШкотска - Швајцарска (21.00, Келн)

Standings provided by Sofascore
Читај ми!