Извор: РТС

Немачка оправдала улогу фаворита, Шкотска доживела дебакл

Фудбалери Немачке победом против Шкотске 5:1 отворили су 17. издање континенталног првенства. На најбољи могући начин су домаћини турнира започели надметање. Шкоти су били потпуно немоћни.

Немци су демострирали фудбалску надмоћ против Шкота у првој утакмици групе А на Европском првенству.

Домаћин такмичења, што због публике, али и жеље за надигравањем, почео је офанзивно. С тим што су прва два гола дошла након једне врсте повлачења Немаца и притиска Шкота. То је чини се била и идеја Јулијана Нагелсмана који је оставио својим играчима простор за креацију.

Први гол на Европском првенству 2024. постигао је Флоријан Вирц у 10. минуту. Џамал Мусијала је у 19. минуту дуплирао предност Немачке. Шкотска је од 44. минута играла са играчем мање, после ВАР провере главни судија Клемон Турпан искључио је Рајана Портеуса због несмотреног старта над Илкајем Гундоганом и досудио једанестерац за Немачку. Каи Хаверц је био прецизан са 11 метара у 46. минуту.

Занимљиво је да репрезентација Шкотске у првом полувремену није упутила у шут према голу Немачке. За овај дуел може се рећи да је протекао у једном правцу - Немци су нападали, а Шкоти се бранили. Кључни играч у тиму Немачке, али уопште на мечу био је Тони Крос - маестралним додавањима, углавном кратким пасовима реметио је противнике. Истини за вољу, није имао ни ваљаног чувара, односно маркацију, те је био слободан да прими, али и проследи лопте из задње линије до нападача, Вирца и Хаверца у првом делу меча.

Друго полувреме обележила је индиспонирана игра Шкота који нису показали ни промил жеље за тријумфом. Немац Никлас Филкруг је 68. минуту постигао четврти гол за свој тим. Шкотска је до поготка дошла након аутогола Антонио Ридигера у 87. минуту. Коначан резултат поставио је Емре Џан у 93. минуту.

Награду за играча утакмице добио је Џамал Мусијала из селекције Немачке. Према подацима Уефе, лопта се при првом голу кретала брзином од 108 километара на час, а код четвртог два више.

Друга утакмица групе А између Швајцарске и Мађарске игра се сутра од 15 часова у Келну. У наредном колу састаће се Немачка - Мађарска и Шкотска - Швајцарска.

Прво коло:
14. јун: Немачка - Шкотска 5:1 (Минхен)
15. јун: Мађарска - Швајцарска (15.00, Келн)

Табела:
1. Немачка 3 5:1 +4
2. Мађарска 0 0:0 0
3. Швајцарска 0 0:0 0
4. Шкотска 0 1:5 -4

Крај меча, Немачка - Шкотска 5:1

Прва утакмица на Европском првенству окончана је победом домаћина такмичења. Селекција Немачке победила је Шкотску.

93' ГООООООЛ! Емре Џан се уписао у стрелце - 5:1

Деловало је као да сви с нестрпљењем чекају последњи звиждук судије Турпана, али је Емре Џан одлучио да буде стрелац на мечу. Са "капице" је постигао гол, одличним ударцем савладао је Гана.

90' Још три минута до краја прве утакмице на Европском првенству

Турпан је продужио меч за још три минута.

Нојер се спремао да заигра кошарку, али га је изненадио Ридигер

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

87' ГООООООЛ! Ридигер убацио лопту у своју мрежу - 4:1

Антонио Ридигер је био неспретан након гужве у шеснаестерцу Немачке. Лопта је после центаршута Шкотске са леве стране терена промашила три фудбалера Немачке и дошла до Меккене који је упутио ударац ка голу, а на том путу је лопта окрзнула Ридигера и затресла мрежу Мануела Нојера.

82' Кристи заршио меч - 4:0

Рајан Кристи је завршио меч, а играће Шенкланд.

80' Тони Крос иде на заслужени одмор - 4:0

Тони Крос је окончао меч, уместо њега ће играти Емре Џан који је место у тиму Немачке добио након повлачења Александра Павловића из тима.

Фото: EPA-EFE

77' Још једна промена у тиму Шкотске - 4:0

Стив Кларк прави промене, али ништа тиме не добија, осим што одмара поједине фудбалере.

Тирни је изашао, а Мекена је ушао у игру.

77' Ништа од гола, ВАР интервенисао - 4:0

Филкруг је био у офсајд позицији, ВАР је опет реаговао и поништио гол.

76' ГООООООЛ! Филкруг још једном прецизан - 5:0

Никлас Филкруг је постигао још један гол, пети на утакмици. Добар пријем нападача Немачке и лагана егзекуција.

Милер никада није дао гол на европским првенствима - 4:0

Томас Милер никада у каријери није постигао гол на европским првенствима, иако је један од најбољих стрелаца на светским шампионатима - на 19 утакмица постигао је 10 погодака.

Фото: EPA-EFE

73' Аплауз за легенду немачког фудбала - 4:0

Томас Милер улази у игру, а Џамал Мусијала је завршио меч. Велики аплауз за легенду репрезентацију Немачке, уписао је 130 наступ у дресу националног тима.

Коментар фудбалског тренера Александра Јанковића

68' ГОООООООЛ! Филкруг као Фојтман закуцава лопту - 4:0

Маестралан ударац Никласа Филкруга којим је матирао голмана Шкотске. Нападач Немачке је у стилу Јоханеса Фојтмана, кошаркашког центра закуцао лопту у мрежу противника. 110 километара на час је ишла лопта у правцу гола који брани Ангус Ган.

67' Двострука промена у тиму Шкотске - 3:0

Мекгин и Мекгрегор су изашли, а играће Били Гилмур и Кени Меклин.

66' Нојер је мога да попије и пиво - 3:0

Голман Немачке Мануел Нојер могао је вечерас са собом да понесе и криглу баварског пива, да је лагано испија док су Шкоти далеко од његове мреже.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

63' Хаверц и Вирц изашли из игре - 3:0

Каи Хаверц и Флоријан Вирц су напустили терен, уместо њих играће Томас Филкруг и Лирој Сане.

ANNA SZILAGYI
MOHAMED MESSARA

62' Још један жути картон за Немачку - 3:0

Џонатан Та је добио жути картон.

59' Крос прецизан као швајцарски сат - 3:0

Тони Крос је имао више од 60 додавања током првог полувремена и није ниједном погрешио у предаји лопте. У другом полувремену направио је нешто више од пет додавања.

56' Чују се гајде - 3:0

Толико је занимљива атмосфера на стадиону у Минхену да се чују гајде. Вероватно Шкоти уз музику лакше пролазе кроз кризни период. Нешто као Боб у серији "Врућ ветар", коме је потребно мало луксуза да кроз тежак период прође без оштећења.

53' Нагелсман даје подршку тиму - 3:0

Селектор Немачке Нагелсман даје подршку својим играчима. Одличан приступ у првом полувремену, с тим што Шкотска заиста није репрезентативан примерак било какве препознатљиве игре. Прво полувреме протекло је неубедљиво, незаинтересовано и неспретно. Тачно је да имају играче у Премијер лиги, попут Скота Мектоминија, Кристија и Робертсона, али тим не функционише.

48' Жути картон за Ралстона - 3:0

Ралстон је на средини терена оборио Вирца и због тога добио жути картон.

ANNA SZILAGYI
ЕPA-EFE

Почело је друго полувреме утакмице - 3:0

Немачка има одличан резултат, а Шкотска ће покушати да умири ситуацију и барем да не прими још који гол.

Кларк принуђен на промену

Селектор Шкотске Стив Кларк је Адамса извукао из игре, а уместо њега ће играти Грант Хенли. Ова промена нападач за дефанзивца је принудна, због тога што Шкоти играју са 10 играча.

Нагелсманове мере предострожности

Роберт Андрих је због жутог картона остао у свлачионици, односно на клупи, а играће Паскал Грос.

Крај првог полувремена, Немачка - Шкотска 3:0

Можда су навијачи Шкотске одабрали да навијају за Србију зато што су знали да њихови играчи неће приказати борбени приступ против Немачке!?

Прво полувреме првог меча на Европском првенству протекао је у доминацији Немачке против Шкотске, што уосталом и показује резултат на семафору "Минхен арене" - 3:0 у корист домаћина такмичења. Шкоти заиста делују изван ритма, Немци су их потпуно надиграли.

Кратки пасови и индивидуалне креације Тонија Кроса и Илкаја Гиндогана на средини терена донеле су Немцима голове. Први и други гол дошли су као резултат успављујуће игре Немачке, јер су Шкоти били уљуљкани у неку своју филозофију да могу да играју против једне од најтрофејнијих фудбалских нација.

Флоријан Вирц био је прецизан у 10. минуту и донео радост Немцима, а потом је Гиндоган у 18. минуту затресао мрежу Шкота, а у финишу првог дела игре Каи Хаверц био је прецизан с пенала. 

Ударац са 11 метара дошао је као плод непажње Рајана Портеуса који је обема ногама стартовао над Гиндоганом и зарадио црвени картон. Шкоти ће у наставку играти с 10 играча.

Немци нису дозволили ни једну шансу противницима. Бајковит почетак првенства. Невероватна мисија Шкотске, имајући у виду и квалификациони циклус, претворио се у немогућу мисију, барем када је реч о првом мечу.

45' Још три минута игре у првом полувремену - 3:0

46' ГОООООООЛ! Хаверц је постигао гол с пенала - 3:0

Судије могу да свирају крај, Немачка води 3:0. Хаверц је лаганим ударцем постигао гол с "беле тачке".

45' Црвени картон за Портеуса - 2:0

Шкоти остају са 10 играча на терену. Несхватљиво неопрезно је Портеус стартовао са две ноге. Могао је озбиљно да повреди Гиндогана.

44' Пенал за Немачку - 2:0

Судија Турпан је досудио пенал за Немачку после гледања снимка на којем је видео да је Портеус обема ногама стартовао на Гиндогана.

Фото: EPA-EFE

43' ВАР опет ради - 2:0

Гиндоган је добио ударац по ногама од Рајана Портеуса, а ВАР судија је позвао Турпана да погледа ситуацију на екрану.

Фото: EPA-EFE

42' Теже је промашити, него дати гол - 2:0

Каи Хаверц се прописно обрукао, након ударца главом Гиндогана и одбране Гана, лопта је дошла до Хаверца који је промашио лопту са три метра од гола...

37' Један тим игра, а други учествује у игри - 2:0

Утакмица првог кола групе А на Европском првенству између Немачке и Шкотске делује као да је тренинг, а не такмичарски меч. 

Немци константно нападају, а Шкоти се бране - као по задатку на тренингу у коме се испробавају разне формације у дефанзиви и нападу.

33' Тужна Шкотска, а још је тужнија игра - 2:0

Фудбалери Шкотске не приказују чак ни минималну жељу за игром, прате лопту у дефанзиви, док у нападу немају идеју.

Навијачи Шкотске звижде својим играчима.

Пикси прати прву утакмицу на Евру

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић, директор Стеван Стојановић и члан стручног штаба Горан Ђоровић прате отварање шампионата у Немачкој.

31' Први жути картон на мечу - 2:0

Роберт Андрих је оштро стратовао над Ското Мектоминијем и због тога је зарадио жути картон.

28' Ударац Хаверца право у Гана - 2:0

Хаверц је шутирао ка голу Шкотске, али је Ган без већих проблема зауставио лопту.

27' Окупљени су фудбалери Немачке око лопте - 2:0

26' ВАР је рекао да је прекршај начињен ван шеснаестерца - 2:0

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

26' ВАР проверава пенал ситуацију

25' Пенал за Немачку, Мусијала је оборен

Кристи је оборио Мусијалу с леђа унутар шеснаестерца. Судија Турпан је одмах доделио пенал Немцима.

22' Иста ситуација као и пре првог гола - 2:0

Немачка је и овог пута надмудрила Шкотску, заиграла је мирно. Нападе је формирала из задње линије и успављујућим пасовима, односно кратким додавањима разбила дефанзивни бедем противника. Лако је Мусијали да постигне гол када иза себе има Кроса и Гиндогана.

Коментар фудбалског тренера Александра Јанковића

19' ГОООООООЛ! Немачка је кренула и не жели да стане - 2:0

Илкај Гиндоган покренуо је акцију Немачке, а потом кроз средишњи део дефанзиве Шкотске протурио лопту до Каија Хаврца, а он је лажњаком преварио чувара и потом оставио лопту до Џамала Мусијале на петерац који је био неумољив по гол Шкотске.

18' Успављујућа атмосфера, али и игра - 1:0

Немци су мирни, постигли су гол, а са трибина стадиона чује се жамор људи, без навијања, еуфорије или некаквих повика.

Шкотска, као једна од репрезентација која не практикује атрактиван фудбал је делимично одговорна за то.

13' Прецизна игра Немаца, одлична кретња, једном речју - доминација - 1:0

Фудбалери Немачке су до гола стигли прецизном игром у којој господаре кратка додавања, по земљи углавном. Пре гола, Немци су потпуно потисли Шкоте на своју половину терена и притом их "успавали". То су вешто искористили и на крају стигли до вођства.

Немачка господати тереном, одличном кретњом покривају сваки део терена. Шкотска је без иницијативе.

Коментар фудбалског тренера Александра Јанковића

10' ГООООООЛ! Вирц је први стрелац на Европском првенству

Флоријан Вирц је постигао први гол на утакмици и уопште на првенству. Акција је кренула од Тонија Кроса, дијагоналним додавањем са леве на десну страну терена упослио је Кимиха који је потом додао до Вирца на ивици шеснаестерца, а он је одличним ударцем савалдао голмана Шкотске.

8' Шкоти дефанзивни на почетку меча - 0:0

Фудбалери Шкотске заиграли су дефанзивно, што је и очекивано, јер немају индивидуалце попут Немаца који могу да угрозе гол противника преко соло продора.

Системи игре тимова

Нагелсман је делимично одбацио идеју о тактички ригидном тиму у коме се све подређује нападачу. Задржао је нападачки систем игре, али вођен улогама како би подстакао индивидуалност код играче, прилагодивши игру офанзиви.

Дакле, један је од ретких тренера који није наметнуо систем, већ је допустио да га екипа сама изгради.

Стив Кларк је фаворизовао коришћење крилних играча у тиму Шкотске и његова формација има тенденцију да буде 5-4-1 изван поседа, што се претвара у 3-4-2-1 када његов тим има лопту.

1' Утакмица је почела бурно - 0:0

Антонио Ридигер је из задње линије Немачке пронашао Флоријана Вирца испред шеснаестерца Шкотске, а он је покушао да надмудри голмана Ангуса Гана. Судије нису досудиле офсајд, али изгледа да је Вирц био у недозвољеној позицији,

Почео је први меч Европског првенства

Ударац са центра извели су фудбалери Немачке чиме је и званично почело првенство Европе.

Фото: EPA-EFE

Поздрављање фудбалера, а онда почетак дуела

Репрезентативци Немачке и Шкотске су се управо поздравили, а ускоро ће уследити почетак меча.

Интонирање химни...

Част да први своју химну чују прилапала је играчима Шкотске. Навијачи су сви као један хорски певали националну песму.

После химне Шкотске, уследила је химна домаћина турнира - селекције Немачке.

Фото: EPA-EFE

Фудбалери Немачке и Шкотске су управо крочили на терен

Репрезентативци Немачке и Шкотске, предвођени Гиндоганом и Робертсоном управо су изашли на терен. Уследиће химне.

Супруга Франца Бекенбауера изнела трофеј Анрија Делонија

Супруга легендарног немачког фудбалера Франца Бекенбауера, који је недавно преминуо, изнела је трофеј "Анрија Делонија" на терен стадиона у Минхену.

Велики аплауз и признање које постхумно добија Бекенбауер говоре о фудбалској страсти навијача на трибинама.

Фото: EPA-EFE

Кратко и ефектно, готово је са церемонијом

Завршена је церемонија отварања шампионата Европе. Уследиће излазак фудбалера Немачке и Шкотске који се тренутно налазе у тунелу који води до терена.

Почиње церемонија отварања Европског првенства

Управо је почела церемонија отварања Европског првенста у фудбалу, 17. по реду. На стадиону у Минхену одвија се забавно-уметнички програм.

Немачка ће угостити репрезентације и фудбалске заљубљенике у десет градова. Комбинација модерних стадиона и богата културна баштина нуде пун угођај.

Фото: EPA-EFE

Немачка и Шкотска имају најстарију екипу на турниру

Селекције Шкотске и Немачке имају две најстарије екипе на турниру, са просечном старошћу играча од 28,9 и 28,6 година. Насупрот томе, Чешка има репрезентацију са најмлађим просечним узрастом, 25,7 година.

Турпан и екипа, директно са терена

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Извештај Александар Стојановић из Минхена уочи почетка отварања Европског првенства

Шминкање Нагелсмана

Селектор Немачке, Јулијан Нагелсман се враћа у познато окружење, на стадион Бајерн Минхена који је предводио од јула 2021. до марта 2023.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Фудбалери оба тима на загревању...

Изашли су фудбалери Немачке на загревање, а потом су и играчи Шкотске истрчали на терен.

Навијачи све чешће улазе на стадион, који ће бити испуњен до последњег места до почетка сусрета.

Фото: EPA-EFE

Први тим Шкотске

Прва постава Немачке

Један од највећих је међу Шкотима

Сер Алекс Фергусон је присутан у Минхену, а према информацијама немачких медија биће и на стадиону током утакмице Немачка - Шкотска.

Подсетимо, трофејни фудбалски стручњак рођен је у Глазгову.

Судије стижу, организатори их поздрављају

Арбитри на мечу, предвођени Турпаном управо су стигли на стадион у Минхену.

Шкоти свирају, а Немци се веселе

Детаљ са Мариенплаца у Минхену
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Људи су ишли у колонама, ником није смет'о ветар што је дув'о

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Овације за домаће фудбалере на стадиону

Томас Милер, Јосуа Кимих, а потом и остали фудбалери Немачке изашли су на терен стадиона у Минхену. Навијачи су их поздравили овацијама и аплаузом, а фудбалери су узвратили махањем.

Сане и Мусијала
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Карте су распродате, места су нумерисана

Организатори Европског првенства су испред стадиона поставили велики видео екран путем кога ће навијачи који нису успели да обезбеде карте пратити уткамицу. Велики број људи је присутан у Олимпијском парку у Минхену.

Нојер, а за њим и остали Немци излазе из аутобуса

Мануел Нојер је изашао из аутобуса, а следили су га саиграчи на путу до стадиона. Играчи углавном слушају музику, а чланови стручног штаба су насмејани.

Фудбалери Шкотске су стигли на стадион

Репрезентативци Шкотске управо су изашли из аутобуса и упутили су се ка просторијама унутар стадиона "Минхен арена".

Неки од фудбалера изашли су право на терен, а навијачи Шкотске су их поздравили аплаузом.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Све се догађа под будним очима органа реда и закона

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Навијачи Немачке с нестрпљењем очекују улазак на стадион

Навијачи Немачке испред стадиона у Минхену где ће се одиграти прва утакмица Европског првенства.

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Други дан славља Шкотланђана

Навијачи Шкотске испред стадиона уочи почетка утакмице против Немачке.

Подсетимо, јуче су се навијачи Шкотске окупили центру Аугзбурга испред хотела "Максимилијан", где је стационирана репрезентација Србије. Шкоти су пружили подршку играчима Србије песмом и скандирањем: "Победите Енглеску, молимо вас."

EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Турпан главни судија првог меча на првенству Европе

На утакмици Немачке и Шкотске правду ће делити Французи. 

Главни судија је Клемон Турпан, помагаће му Николс Дано и Бенжамен Паж, док је за четвртог судију одређен Франсоа Летексије. У ВАР соби седеће Жером БризарВили Делажо и Масимилијано Ирати.

EPA-EFE/Adam Warzawa

Тунел кроз који ће вечерас фудбалери Немачке и Шкотске изаћи на терен...

Састав Стива Кларка саздан је од чланова бројних тимова из Премијер лиге, Чемпионшипа, као и шкотских великана Селтика и Ренџерса.

Најпознатији су ветерани Ливерпула Ендру Робертсон и Манчестер јунајтеда Скот Мектоминеј. Ту су и Џон Мeкгин (Астон вила), Рајан Кристи (Борнмут) и Били Гилмур (Брајтон).

Изузеци ван Острва су узданице одбране Скот Мекена (Копенхаген) и Киран Тирни (Реал Сосиједад).

На несрећу селектора Стива Кларка, један од главних нападача Линдон Дајкс се повредио током припрема и неће учествовати на Евру.

Нагелсман се одлучио за комбинацију ветерана испробаних у свим биткама и нових имена. Међу голманима је можда и најзвучнији тандем на првенству Нојер - Тер-Штеген. Остаје питање Нојерове форме после тешке повреде.

Бајерн у репрезентацији Немачке представљају, уз Нојера, још четири играча: Џошуа Кимих у одбрани, Џамал Мусијала и Лерој Сане у везном реду, те Томас Милер у нападу.

Уочи почетка првенства Европе, Нагелсман је био приморан да у тим позове Емреа Џана, уместо Александра Павловића.

Интернационалнце предводе освајачи Лиге шампиона Антонио Ридигер и Тони Крос из Реала. Ту су и Каи Хаверц из Арсенала, Илкај Гундоган из Барселоне.

Шкотска вреба изненађење

Изненађујуће је да држава са тако богатом фудбалском традицијом није остварила неки значајнији успех, нити је имала континуитет учешћа на европским првенствима.

После изненађујућег пласмана на Евро 2020, захваљујући промашеном пеналу Александра Митровића, Шкотска је, као и пре три деценије, успела да обезбеди друго узастопно учешће на Евру.

У групи А, барем пре почетка турнира делују као најслабији тим, те изгледа као да ће се Шкоти борити да направе изненађење.

Фото: @ScotlandNT

Нико као Немачка - најчешће на првенству Европе и троструки шампион

Домаћин турнира, селекција Немачке, троструки шампион Европе (1972, 1980. и 1996. године), одиграће меч првог кола групе А против репрезентације Шкотске, којој је овај Евро укупно четврти у историји.

Ниједна репрезентација није наступала на европским првенствима чешће од Немачке. Од дебитантског учешћа 1972. године, па све до 2024. ниједном нису изостали са турнира најбољих селекција Европе. Ово ће им бити 14. наступ.

Поред Немачке, и Шпанија има три титуле шампиона Старог континента, што их чини најуспешнијим националним тимовима. 

Прошли европски турнир, Немци су окончали у осмини финала поразом од Енглеске. Пре тога су само три пута учешће завршавали пре завршнице такмичења - 1984, 2000. и 2004. године.

Фото: @DFB_Team_EN

Шкотска друга у квалификацијама, Немачка повлашћена као домаћин

После двадесетчетворогодишњег одсуства са Европског првенства, Шкоти су успели да се пласирају на Евро 2021. године, а потом и на друго узастопно првенство Европе. Шкоти су квалификације за Европско првенство окончали са 17 бодова - четири мање од Шпаније, али са шест бодова више од трећепласиране Норвешке.

Немачка као домаћин Европског првенства није играла квалификације.

Минхенска арена - светлеће чудо

Чувена "Алијанц арена" ће током Европског првенства носити име "Минхенска арена" пошто Уефа и Фифа не дозвољавају рекламирање компанија које нису званични спонзори шампионата. Дом великог Бајерна биће стециште шест утакмица Европског првенства, а на овом стадиону биће уприличена церемонија отварања, потом и дуел Немачке и Шкотске.

Неће бити први пут да се на "Минхенској арени" играју мечеви Европског првенства, јер је током специфичног Евра 2020, који је одложен за 2021. због пандемије коронавируса и одиграно у 11 градова широм Европе, Минхен био домаћин сва три меча репрезентације Немачке у групној фази, као и четвртфинала у којем је потоњи првак Италија била боља од Белгије са 2:1.

Спољашњи изглед Минхен арене
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Дуел у престоници Баварске

Утакмица између Немачке и Шкотске биће одиграна у Минхену, главном граду Баварске и трећем граду по броју становника у Немачкој. Минхен је туристички међу најатрактивнијим, а еконосмки међу најзначајнијим метрополама, не само у  земљи, већ и у Европи.

Најпознатији догађај у Минхену је свакако традиционални фестивал пива "Октобарфест", манифестација која је прва асоцијација на овај град и немачку културу. Најважније знаменитости Минхена су Мариенплац, Музеј Немачке, Енглеска башта и Олимпијски парк.

Фото: pixabay.com

Домаћин против Шкотске на отварању Европског првенства

Дуел домаћина Немачке и репрезентације Шкотске у првом колу групе А отвара Европско првенство. У групи А такмиче се Немачка, Шкотска, Мађарска и Швајцарска.

Прво коло:
14. јун: Немачка - Шкотска (21.00, Минхен)
15. јун: Мађарска - Швајцарска (15.00, Келн)

Standings provided by Sofascore
Читај ми!