Извор: Ројтерс

Чарлс и формално проглашен за краља, сахрана краљице Елизабете Друге 19. септембра

Чарлс Трећи и формално је проглашен новим британским краљем на данашњој церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону.

Лиз Трас ће пратити краља Чарлса Трећег на турнеји по Британији

Нова британска премијерка Лиз Трас пратиће краља Чарлса Трећег на краљевској турнеји по четири британске нације како би предводила дане националне жалости за његовом мајком, краљицом Елизабетом Другом.

Портпарол премијерке је рекао да "што се тиче премијеровог ангажмана, она ће се придружити краљу док он предводи националну жалост широм Уједињеног Краљевства, присуствујући службама у Шкотској у понедељак, у уторак у Северној Ирској и Велсу у петак."

Опширније Краће

Извештај Иване Милорадовић

Принчеви Вилијам и Хари са супругама заједно у Виндзору

Војвода и војвоткиња од Кембриџа и Корнвола стигли су у Виндзор заједно са војводом и војвоткињом од Сасекса.

Два пара стигла су до Кембриџ капије где су у јавном делу парка читали поруке које су грађани остављали уз цвеће и свеће. Уручено им је и неколико букета цвећа од окупљених.

То је први пут да су оба пара виђена у јавности заједно још од обележавања Дана Комонвелта 9. марта 2020. године.

Портпарол принца Вилијама рекао је да је позвао свог брата, војводу од Сасекса и његову супругу, војвоткињу од Сасекса, да се придруже њему и принцези од Велса како би погледали поруке и цвеће остављено испред замка Виндзор.

Принц и принцеза од Велса и војвода и војвоткиња од Сасекса напустили су замак Виндзор после 40 минутног обиласка и разговора са окупљеним, одлазећи у истом возилу.

Сахрана Краљице Елизабете Друге 19. септембра

Државна сахрана краљице Елизабете Друге одржаће се у понедељак 19. септембра у 11 часова у Вестминстерској опатији у Лондону.

Ковчег са телом краљице испраћен из замка Балморал до палате Холирудхаус у Единбургу, и потом до катедрале Св. Гилеса, где ће остати до уторка 13. септембра када ће краљичин ковчег бити испраћен до аеродрома у Единбургу.

Краљичина ћерка принцеза Ана биће у пратњи ковчега на лету до базе РАФ-а у Нортхолту у Енглеској.

Ковчег са телом краљице биће затим однет у Бакингемску палату како би чланови краљевског дома имали прилику да одају пошту.

Ковчег са телом краљице 14. септембра биће испраћен у поворци лафетом од Бакингемске палате до Вестминстерске палате, а краљ Чарлс и чланови краљевске породице ходаће иза одра.

Када ковчег стигне у Вестминстерску палату кентерберијски надбискуп обавиће кратку службу.

У понедељак 19. септембра ковчег ће у процесији однети из Вестминстерске палате до Вестминстерске опатије, где ће се одржати државна сахрана.

Након државне сахране, ковчег ће путовати у процесији до Велингтон Арча, а затим до замка  Виндзора и капеле Светог Ђорђа где ће бити положено краљичино тело.

Принц Вилијам о Елизабети Другој: Уз мене и у најсрећнијим и најтежим тренуцима

У својој првој објави откако је краљица Елизабета Друга умрла принц Вилијам је поручио да је она била уз њега у његовим најсрећнијим али и најтежим тренуцима.

"Знао сам да ће овај дан доћи, али проћи ће неко време пре него што ће се стварност живота без баке заиста осетити стварном. Захваљујем јој на љубазности коју је показала мојој породици и мени. И захваљујем јој у име своје генерације што је дала пример служења и достојанства у јавном животу који је био из другог доба, али увек релевантан за све нас. Моја бака је рекла да је туга цена коју плаћамо за љубав. Сва туга коју ћемо осећати у наредним недељама биће сведочанство љубави коју смо осећали према нашој изузетној краљици. Чуваћу успомену на њу тако што ћу подржати свог оца, краља, на сваки могући начин", наводи се између осталог у поруци принца Вилијама.

Опширније Краће

Чарлс Трећи на церемонији у Отави проглашен и за канадског монарха

Британски краљ Чарлс трећи званично је проглашен за монарха Kанаде на церемонији у Отави.

Церемоније проглашења краља у Великој Британији и Kанади су кораци у увођењу новог монарха у обављање дужности.

Чарлс Трећи је сада краљ Kанаде, члана Британског комонвелта, независних држава широм света, од којих је већина некада била у саставу Британске империје.

Kанадски премијер Џастин Тридо присуствовао је церемонији на којој је прочитана прокламација о проглашењу новог британског суверена.

Kраљица Елизабета Друга посетила је Kанаду 22 пута за време своје владавине.

Чарлс и Камила разговарали са надбискупом Кентерберија

Краљ Чарлс Трећи започео је поподневне састанке, укључујући и састанак кентерберијским надбискупом Џастином Велбијем.

Нови краљ преузима позицију поглавара Енглеске цркве, а Велби је његов највиши надбискуп.

Током свог приступног говора краљ Чарлс Трећи је такође обећао да ће чувати Цркву Шкотске.

Чланови краљевске породице испред Балморала

Чланови краљевске породице присуствовали су црквеној служби у Крети Кирку у близини замка Балморал уприличеној поводом смрти краљице Елизабете Друге, након чега су се сусрели и са грађанима који су испред капија Балморала одавали почаст преминулој краљици.

Испред капија Балморала била су краљичина деца војвода од Јорка принц Ендру, принцеза Ана и војвода од Есекса принц Едвард, као краљичини унуци Питер Филипс, Зара Тиндал, Еугенија и Беатрис.

Принц Ендру је ставио наочаре пре него што се сагнуо да прочита неке од порука које су биле остављене, затим је загрлио своју уплакану ћерку принцезу Еугенију.

Након неколико тренутака читања порука који су остављене уз цвеће, десетак чланова краљевске породице застало је на капији Балморала и окренуло се да махне и захвали окупљеним грађанима.

Трасова и најстарији посланици парламента заклели се на верност краљу Чарлсу

Најстарији посланици, укључујући премијерку Лиз Трас, положили су заклетву на верност краљу Чарлсу Трећем на посебној седници парламента.

Председавајући Представничког дома сер Линдзи Хојл отворио је први је положио заклетву, а следио га је сер Питер Ботомли, посланик са најдужим стажом.

Хојл је рекао да "временско ограничење" значи да само мали број посланика може данас да положи заклетву.

И Лиз Трас је била међу онима који су положили заклетву.

Ово је последњи пут да ће парламент заседати док се не заврши период националне жалости након краљичине сахране.

(bbc.com)

Опширније Краће

Путин честитао Чарлсу на проглашењу за британског краља

Председник Русије Владимир Путин честитао је Чарлсу Трећем на проглашењу за британског краља и изразио саучешће поводом смрти краљице Елизабете Друге.

Председник Русије навео је и да су најважнији догађаји у новијој историји Велике Британије нераскидиво повезани са именом британске краљице Елизабете, преноси Раша тудеј.

Путин је пожелео краљу храброст, али и да буде јак у тренуцима туговања.

(Танјуг)

Опширније Краће

Прочитана Главна прокламација, Чарлс и јавно проглашен за новог краља

Краљ Чарлс Трећи је и јавно проглашен за новог британског монарха, уз извођење химне "Боже, чувај краља".

Краљевски званичник је са балкона палате Сент Џејмс прочитао проглас о устоличењу монарха.

Након тога краљевски оркестар је свирао химну "Боже, чувај краља".

У част ступања на престо краља Чарлса Трећег, испаљена је и почасна паљба у Хајд парку и са Лондонског торња.

(Гардијан, Би-Би-Си)

Опширније Краће

Краљичина сахрана државни празник у Великој Британији

Краљ Чарлс Трећи одобрио је да дан краљичине сахране буде државни празник у Великој Британији.

Датум сахране тек треба да буде потврђен, али се очекује да ће то бити понедељак, 19. септембар.

(Гардијан

Опширније Краће

Краљ Чарлс положио заклетву

Краљ Чарлс Трећи стигао је у палату Сент Џејмс у Лондону и своје обраћање започео тако што је прво објавио смрт своје мајке Елизабете.

Навео је да је владавина краљице Елизабете Друге била непревазиђена по свом трајању, посвећености и оданости.

"Чак и док тугујемо, захваљујемо јој на свему", рекао је краљ Чарлс Трећи.

Указао је и да је свестан великог наслеђа, дужности и тешких одговорности које су сада прешле на њега.

"Преузимајући ове одговорности, настојаћу да следим инспиративан пример у одржавању уставне владе и тражењу мира, хармоније и просперитета народа на овим острвима, као и у областима и територијама Комонвелта широм света. У том циљу знам да ће ме подржавати народ чији сам суверен", поручио је краљ Чарлс Трећи.

У свом првом обраћању након што је проглашен краљем, Чарлс се такође обратио својој супрузи Камили.

Навео је да је посебно захвалан својој супрузи Камили, која му, како каже, пружа безрезервну подршку свих ових година.

"У свему овоме дубоко сам охрабрен сталном подршком вољене супруге", рекао је краљ Чарлс Трећи и након тога положио заклетву.

(Гардијан)

Фото: Танјуг / Jonathan Brady /Pool Photo via AP
Опширније Краће

Завршен први дeо церемоније, очекује се долазак краља Чарлса Трећег

Први део церемоније је завршен, а присутни су напустили просторију у палати Сент Џејмс и прешли у дворану у којој се налази престо.

Очекује се долазак краља Чарлса Трећег.

(Гардијан

Опширније Краће

Чарлс и формално проглашен за краља

Приступни савет и формално је прогласио Чарлса за краља. Пени Мордон, лорд председница Тајног савета, званично је објавила смрт краљице Елизабете Друге, а затим је прочитана декларација – принц Чарлс Филип Артур Џорџ је сада краљ Чарлс Трећи.

Декларацију којом је Чарлс потврђен за краља потписали су, између осталих, премијерка Велике Британије Лиз Трас, чланови Тајног савета – принц престолонаследник Вилијам и краљица пратиља Камила.

Савету присуствују и позвани тајни саветници, који служе министрима у влади, а присутно је и свих шест живих бивших британских премијера. 

Законом из 1701. уређено је да нови монарх наслеђује престо аутоматски, а декларацијом Савета се потврђује име и идентитет новог краља и службено објављује које ће име носити. 

Догађај се први пут у историји приказује у телевизијском преносу.

(Гардијан

Опширније Краће

Ковчег са телом краљице Елизабете Друге данас у Единбургу

Ковчег са телом краљице Елизабете Друге данас ће бити изложен у Единбургу.

Четири дана пре сахране, ковчег са телом краљице биће донет у Лондон, у Вестминстерску палату.

Ковчег ће бити донет у Вестминстерску палату из Бакингемске палате у спорој поворци, уз војну параду и пратњу чланова краљевске породице. 

Биће прекривен заставом – краљевским хералдиком, а када се нађе у Вестминстерској палати, на њега ће бити постављени круна, кугла и жезло.

Када се ковчег постави на одређено место у сали, биће одржана кратка служба, након које ће  бити дозвољен улазак онима који желе да одају почаст.

Очекује се да ће се краљичина сахрана одржати за мање од две недеље, а тачан дан ће потврдити Бакингемска палата. 

(Би-Би-Си)

Опширније Краће

Чарлс Трећи данас формално постаје краљ

Чарлс Трећи формално ће бити проглашен новим британским краљем на данашњој церемонији пред Приступним саветом у палати Сент Џејмс у Лондону, саопштила је Бакингемска палата.

Церемонија се одвија у два дела, краљ Чарлс неће присуствовати првом делу током којег ће бити констатовано да је суверен Елизабета Друга преминула, а затим Чарлс Трећи проглашен за новог краља.

Том делу церемоније присуствују чланови Крунског савета, врло важни посланици у парламенту и лорд градоначелник Лондона.

У другом делу церемоније којем присуствује краљ Чарлс одвија се изузетно традиционално важан део – потписивање заклетве новог суверена да ће чувати Шкотску протестантску цркву. 

Церемонија ће на захтев краља Чарлса Трећег први пут бити емитована уживо.

Опширније Краће

Чарлс, син британске краљице Елизабете Друге, која је преминула у четвртак, данас је и формално проглашен за краља на састанку Савета за приступање.

Састанак Приступног савета, церемонијалног тела, почео је у 10 часова по локалном времену и имаo je два дела – проглашење новог монарха и потписивање заклетве новог суверена да ће чувати Шкотску протестантску цркву.

Пени Мордон, лорд председница Тајног савета, званично је објавила смрт краљице Елизабете Друге, а затим је прочитана декларација.

Декларацију којом је Чарлс потврђен за краља потписали су између осталих – премијерка Велике Британије Лиз Трас, чланови Тајног савета – принц престолонаследник Вилијам и краљица пратиља Камила. 

Церемонија се након тога преселила у Собу престола где су се чланови Савета састали са новим краљем који је положио заклетву.

Краљ Чарлс је током церемоније дао наредбу да дан краљичине сахране буде државни празник.

Након састанка, Главна прокламација којом је Чарлс проглашен сувереном је прочитана са балкона у Сент Џејмс палати. Краљевски оркестар је свирао химну "Боже, чувај краља", а у част ступања на престо краља Чарлса Трећег испаљена је и почасна паљба у Хајд парку и са Лондонског торња.

Током дана предвиђено је и да парламент положи заклетву краљу и изрази му саучешће због смрти мајке, досадашње краљице Елизабете Друге, а предвиђено је да нови краљ прими након тога председницу владе и главне министре.

Краљица Елизабета Друга, британски монарх чија је владавина најдуже трајала, преминула је у четвртак у Балморалу у 96. години, после 70 година на трону.

Њен син и наследник престола, краљ Чарлс Трећи, обратио се нацији у петак и опростио од краљице Елизабете Друге.

"Хвала ти за љубав и посвећеност нашој породици и породици народа којима си служила тако марљиво све ове године", рекао је он.

Она је била инспирација и пример мени и целој мојој породици, дугујемо јој највише од срца као што свака породица дугује њеној мајци, због њене љубави, наклоности, вођства, разумевања и примера", рекао је краљ.

Објавио је и да ће његов син и наследник престола, принц Вилијам, и његова супруга Кетрин, постати принц и принцеза од Велса.

"Он ће ме наследити као војвода од Корнвола и преузеће одговорност за Војводство од Корнвола, које сам ја носио више од пет деценија", рекао је нови краљ.

Краљ се претходно насамо састао са премијерком Лиз Трас у Бакингемској палати у петак после подне, што је била једна од његових првих уставних обавеза као монарха.

Премијерка Лиз Трас, коју је краљица Елизабета Друга именовала у уторак, рекла је да је владарка била темељ модерне Велике Британије, који је "обезбедио стабилност и снагу која нам је била потребна". 

Најдубљу тугу изразио је и архиепископ од Кентерберија Џастин Велби, духовни вођа Енглеске цркве, где је британски монарх у служби гувернера.

Лидери држава широм света – председник САД Џозеф Бајден, председник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин, кинески председник Си Ђинпин, канадски премијер Џастин Тридо, премијер Индије Нарендра Моди, изразили су жаљење због краљичине смрти и поручили да је краљичина смрт велики губитак за британски народ. 

Саучешће краљу Чарлсу Трећем, краљевској породици, влади и грађанима Велике Британије упутио је и председник Србије Александар Вучић.

Он се уписао у књигу жалости која је поводом смрти краљице Елизабете Друге отворена у амбасади Велике Британије у Београду.

Читај ми!