Извор: РТС, Ројтерс, Би-Би-Си, Гардијан

Краљ Чарлс Трећи у првом обраћању нацији: Краљица је била инспирација и увек је видела најбоље у људима

Краљица Елизабета Друга, британски монарх са најдужим стажом, умрла је у Балморалу у 97. години, након што је владала 70 година. У тренутку када је краљица умрла, трон је одмах и без церемоније прешао на наследника Чарлса, бившег принца од Велса. Нови краљ се обраћа нацији.

"Боже, чувај краља" – први пут после више од 70 година

Британска химна "Боже, чувај краља" први пут је изведена после више од 70 година након помена преминулој краљици Елизабети Другој у Катедрали Светог Павла у Лондону.

Химна Велике Британије мења се у складу са полом монарха, због чега је више од 70 година, колико је владала краљица Елизабета, назив химне био "Боже, чувај краљицу".

Последњи пут је химна са речју "краљ" изведена 1952. године када је на британском престолу био Џорџ Шести, отац краљице Елизабете.

Завршен помен краљици Елизабети у Катедрали Светог Павла у Лондону

У Катедрали Светог Павла завршени су молитва и помен покојног британској краљици Елизабети Другој.

Помен је завршен британском химном "Боже, чувај краља", чије су речи промењене након више од 70 година.

Медији објавили снимке са прве аудијенције Трасове код краља Чарлса

Британски медији објавили су снимке са прве аудијенције британске премијерке Лиз Трас код новог краља Чарлса Трећег.

Краљ Чарлс примио је британску премијерку у Бакингемској палати током поподнева. 

Крунски савет сутра потврђује краља Чарлса за суверена

Британски краљ Чарлс Трећи сутра ће бити потврђен као суверен када ће га као суверена потврдити Крунски савет, јавља репортер РТС-а из Лондона. 

Церемонија потврђивања, која није одржана од 1952. године, одржаће се сутра током преподнева у Палати Светог Џејмса и биће први пут преношена уживо на телевизији.

Извештај Иване Милорадовић из Лондона

Чарлс Трећи у првом обраћању нацији: Краљица је била инспирација и увек је видела најбоље у људима

Нови британски краљ Чарлс Трећи је у првом обраћању нацији по ступању на престо рекао је да се обраћа са осећајем истинске туге. 

"Краљица, моја мајка, била је инспирација и узор мени и целој мојој породици", поручио је Чарлс Трећи.

Навео је да је краљица доста тога жртвовала током своје службе и да њена посвећеност и преданост никада неће бити превазиђене, као и да је краљица увек видела најбоље у људима.

Грађанима је нови краљ поручио да је свестан да је смрт краљице Елизабете Друге донела тугу великом броју људи.

"У име целе моје породице, могу само да понудим искрену захвалност за вашу подршку. Ваши изрази саучешћа значе ми више него што могу да изразим", навео је краљ Чарлс.

"Вилијам ће као престолонаследник бити принц од Велса" 

Краљ Чарлс је навео да рачуна на помоћ његове краљице пратиље Камиле, као и да више неће бити могуће да посвети своје време хуманитарним организацијама и питањима о којима истински брине.

Додао је да ће његов син, принц Вилијам, као престолонаследник носити титулу принца од Велса, а да ће наследити и титулу војводе од Корнвола коју је Чарлс до јуче имао.

Нови британски монарх завршио је обраћање захвалношћу "драгој мами".

"Драга мама, пошто си почела своје последње велико путовање како би се придружила мом драгом покојном тати, једноставно желим да кажем 'хвала ти'. Хвала ти за твоју љубав и преданост нашој породици и нацијама којима си марљиво служила свих ових година", поручио је Чарлс Трећи на крају свог говора.

Председник Вучић се уписао у књигу жалости у амбасади Велике Британије

Председник Србије Александар Вучић уписао се у књигу жалости која је поводом смрти краљице Елизабете Друге отворена у амбасади Велике Британије у Београду.

Вучић је на Твитеру навео да ће смрт краљице "бацити другачије светло на свет који смо до сада познавали".

"Са великим жаљењем посећујем амбасаду Велике Британије у Београду овом тужном приликом за вашу земљу и њен народ, али и светску заједницу", навео је Вучић.

Председник је истакао да је краљица Елизабета Друга, као британски монарх који је најдуже владао, била симбол мудрости и жена која је показала немилосрдну посвећеност службеним дужностима и љубави према својој земљи и народу.

"Волели су је и дубоко поштовали сви они који ће је сада чувати у лепом сећању", указао је Вучић.

Председник Србије је поново, у своје лично и у име Србије, изразио најдубље саучешће краљу Чарлсу Трећем, краљевској породици, влади и грађанима Велике Британије.

 

Краљ Чарлс обраћа се нацији у 19 часова

Британски краљ Чарлс нацији ће се обратити у 19 часова.

Говор, који је снимљен током поподнева у Бакингемској палати, биће емитован на телевизијском програму британског јавног сервиса Би-Би-Сија.

Принц Филип Карађорђевић за РТС: Краљ повезан са Православном црквом, то ће ојачати везе са Србијом

Принц наследник од Југославије и Србије Филип Карађорђевић каже за РТС да је краљица Елизабета велика личност за Уједињено краљевство и многе друге делове света.

"Она је симбол јединства и стабилности. То је нешто што сам знао од малена", рекао је принц Филип у интервјуу за РТС.

Краљицу је упознао као дечак 1995. године, за 50. рођендан његовог оца престолонаследника Александра у Лондону, којег је краљица Елизабета крстила још као принцеза. Био је то, каже, специјалан тренутак.

"То је био специјални моменат за мене. Знате да упознајете једну од најбитнијих особа на свету. Она заиста има нешто магично што носи много тајанственог и мистичог и то је поента са краљевском породицом", рекао је принц Филип.

Поред тога што су у сродству, принц Филип додаје да су његов отац и краљ Чарлс ишли у исту школу, а да је током посете Србији у марту 2016. тада принц Чарлс посетио њихов краљевски двор, као и манастир Ковиљ где је у то време игуман био патријарх Порфирије.

"Принц Чарлс је повезан са Православном црквом, тако да се надам да ће то ојачати везе са Србијом генрално. Његов отац принц Филип је грчки православац и његова сестра је била сестра краљице Александре, тако да и ту постоји конекција... Постоји доста конекција које би требало да принца Чарлса, а сада краља Чарлса, приближе Србији и ја се радујем томе", истакао је принц Филип.

Црквена служба у знак сећања на краљицу Елизабету у 19 часова

У Катедрали Светог Павла у Лондону у 19 часова (18 часова према британском времену) одржаће се црквена служба у знак сећања на преминулу британску краљицу Елизабету Другу.

Служби ће присуствовати око 2.000 људи, међу којима ће бити и премијерка Лиз Трас и други чланови владе, преноси Би-Би-Си.

Гардијан преноси да ће на служби први пут бити отпевана британска химна са измењеним речима – "Боже, чувај нашег краља". 

У исто време, нацији ће се обратити нови краљ Чарлс Трећи, што ће бити његово прво обраћање од ступања на британски престо. 

Цвеће и застава на пола копља испред амбасаде Велике Британије у Београду

Испред амбасаде Велике Британије у Београду грађани су положили цвеће у знак сећања на покојну британску краљицу Елизабету Другу, јавља репортер РТС-а.

Застава у дворишту амбасаде спуштена је на пола копља. 

Извештај Сунчице Максимовић

Лиз Трас на првој аудијенцији код краља Чарлса

Британска премијерка Лиз Трас стигла је у Бакингемску палату на прву аудијенцију код новог краља Чарлса Трећег, преноси Би-Би-Си.

Аудијенција је трајала око пола сата. 

Трасову је за премијера Велике Британије у уторак именовала покојна краљица Елизабета Друга.

Краљевска стандарта на Бакингемској палати

Краљевска стандарта, која означава присуство краља, подигнута је на јарбол Бакингемске палате.

Стандарта је подигнута први пут откако је Чарлс Трећи постао краљ.

Та застава се подиже када се суверен налази у некој од краљевских палата и никад се подиже на пола копља, чак и након смрти владара, пошто се на престолу увек налази неки краљ, пише Би-Би-Си. 

Краљ Чарлс и краљица Камила стигли у Бакингемску палату

Краљ Чарлс је са својом супругом Камилом стигао у Бакингемску палату, јавља Би-Би-Си.

Поздравља се са грађанима који су окупљени испред капија дворца у Лондону, што је ван званичног протокола. 

Грађани изражавају саучешће новом монарху и узвикују "Боже, чувај краља".

Принц Вилијам напустио Балморал

Принц Вилијам напустио је замак Балморал, у коме је преминула краљица Елизабета Друга.

Британски медији јављају да се принц Вилијам враћа у замак Виндзор.

Опширније Краће

Патријарх Кирил: Била је симбол стабилности и континуитета

Патријарх московски и целе Русије Кирил упутио је саучешће британској краљевској породици поводом смрти краљице Елизабете Друге и поручио да су се политички лидери и шефови светских сила према њој односили са великим поштовањем.

У писму насловљеном на њеног наследника краља Чарлса Трећег, патријарх Кирил је поручио да је владавина његове мајке била "симбол стабилности, континуитета и историјских традиција не само за њену домовину већ и за европски континент у целини".

"Политички лидери и шефови светских сила су се према њој односили са великим поштовањем. Са великом топлином се сећам њене посете Русији 1994. године, која је на мене оставила најлепше утиске", навео је патријарх Кирил, пренели су руски медији.

Истакао је да је краљица Елизабета Друга била "отворена, препознатљива личност која је умела да цени саговорника, пример дубоке интелектуалности и највише културе".

Опширније Краће

Почасни плотуни у част краљице Елизабете широм Уједињеног Краљевства

У част преминуле краљице Елизабете Друге, тачно у 13 часова по британском времену, широм Уједињеног Краљевства испаљени су свечани плотуни.

У Лондону су, између осталог, плотуни испаљени у Хајд парку и код Лондонске куле, али и у Единбургу, Белфасту, Гибралтару, острву Џерзи и другим местима широм краљевства. 

Лет којим се Чарлс Трећи враћао у Лондон пратило 100.000 људи

Лет авиона којим се краљ Чарлс Трећи враћао у Лондон из шкотског града Абердина, чији је аеродром најближи замку Балморал, преко сајта 'флајт радар' у једном тренутку је пратило више од 100.000 људи.

Патријарх Порфирије упутио саучешће Чарлсу Трећем

Патријарх српски Порфирије упутио је саучешће краљу Чарлсу Трећем поводом смрти његове мајке Елизабете Друге.

"У своје име и у име све пуноће Српске православне цркве изражавам Вам најискреније саучешће поводом упокојења Ваше мајке, краљице Елизабете Друге.

Блаженопочивша краљица Елизабета, планетарни симбол мудрости, храбрости и родољубља, са правом је, као поглавар Англиканске цркве, носила титулу Заштитник вере. Ваша мајка је цео свој живот посветила пре свега миру, преко потребном свету како пре седам деценија, када је достојанствено понела круну Уједињеног Краљевства, тако и данас када одлази, у то смо сигурни, тамо где праведници блаженствују.

Молимо се Господу да душу уснуле краљице упокоји у месту светлом, у месту цветном, у месту одмора и да је покаже као наследника божанских добара у дворовима праведних.

Нека Господ Вама, краљевској породици и свим народима Уједињеног Краљевства подари утеху у овом тешком тренутку", наводи се у изјави саучешћа патријарха Порфирија.

Опширније Краће

Лиза Трас одала пошту Краљици пред парламентом

Обраћајући се Доњем дому британског парламента премијерка Лиз Трас је рекла да нација сведочи најискренијим изливима туге због смрти краљице Елизабете Друге.

"Људи су се окупили, заставе су спуштене на пола копља, а почаст се одаје широм света. Након смрти њеног оца, краља Џорџа Шестог, Винстон Черчил је рекао да су те вести утишале звекет и саобраћај у 20. веку. Сада, 70 година касније, у метежу 21. века живот је поново стао. Њено величанство краљица Елизабета Друга била је један од највећих лидера које је свет икада познавао", поручила је Трас.

Чарлс Трећи стиже у Лондон

Краљ Чарлс Трећи напустио је замак Балморал, у коме је у четвртак после подне преминула његова мајака краљица Елизабета Друга.

Очекује се да ће се краљ вратити у Лондон са супругом Камилом, сада краљицом супругом, где ће се касније састати са премијерком Лиз Трас, а потом и по први пут обратити нацији.

Краљевска породица у жалости док не прође седам дана од сахране

У саопштењу које је издала Бакингемска палата наводи се да је након смрти краљице Елизабете Друге "жеља Његовог величанства краља је да се период краљевске жалости поштује од сада до седам дана након краљичине сахране".

Датум сахране биће благовремено најављен, наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Прва служба у катедрали Светог Павла

Служба молитве и сећања након краљичине смрти биће одржана у катедрали Светог Павла у 18 часова.

Око 2.000 места биће додељено по принципу ко први дође, а служба ће се емитовати и на Би-Би-Сију.

Очекује се да ће служби присуствовати премијерка Лиз Трас и градоначелник Лондона Садик Кан.

Телевизијско обраћање краља Чарлса Трећег нацији биће преношено у катедрали ако се поклопи са службом.

Опширније Краће

Принц Хари напустио Балморал

Принц Хари, млађи син краља Чарлса Трећег, напустио је замак Балморал, јављају британски медији.

Војвода од Сасекса допутовао је у четвртак касно после подне у Балморал из Лондона.

Принц Хари је у замак Балморал стигао након што је већ објављена вест о смрти краљице Елизабете Друге. Његова супруга Меган Маркл није га пратила на путу до замка Балморал.

Опширније Краће

У подне црквена звона, сат времена касније почасна паљба

У подне ће се огласити црквена звона у знак почасти краљици у Вестминстерској опатији, катедрали Светог Павла и замку Виндзор.

Сат времена касније у Хајд парку и на другим местима широм Велике Британије и у земљама Комонвелта биће испаљени почасни плотуни.

Опширније Краће

Седница Парламента у подне

Седница Британског парламента почиње у подне и вероватно ће трајати до дубоко у ноћ. Сваки од посланика и горњег и доњег дома парламента обратиће се одајући почаст краљици.

Си Ђинпинг: Смрт краљице велики губитак за британски народ

Кинески председник Си Ђинпинг изразио је искрено саучешће британској влади и народу" у изјави објављеној преко државних медија.

"Си Ђинпинг, који представља кинеску владу и кинески народ, као и у своје име, изражава дубоко саучешће. Њена смрт је велики губитак за британски народ", наводи се у саопштењу.

Опширније Краће

Чарлс Трећи се враћа из Балморала у Лондон

Краљ Чарлс и Камила, сада краљица супруга, допутоваће из Балморала у Лондон где ће се нови краљ састати са британском премијерком Лиз Трас.

Очекује се и да се Чарлс Трећи нацији обрати преко телевизије и том приликом да ода почаст краљици и заложи се за своју дужност у служби новог суверена.

Опширније Краће

Елизабета Друга, краљица Велике Британије и Северне Ирске, преминула је у четвртак током поподнева у замку Балморал у Шкотској у 97. години, саопштено је из Бакингемске палате.

Прва одлука новог краља била је да изабере име које ће понети као монарх. Могао је изабрати било које од своја четири имена – Чарлс Филип Артур Џорџ, изабрао је да буде Чарлс Трећи.

Он није једини који се суочава са променом титуле.

Иако је престолонаследник, принц Вилијам неће аутоматски постати принц од Велса, то ће морати да му додели његов отац. Наследио је очеву титулу војводе од Корнвола – Вилијам и Кејт се сада зову војвода и војвоткиња од Корнвола и Кембриџа.

Постоји и нова титула за Чарлсову жену, Камилу, која постаје краљица супруга – супруга је термин који се користи за супружника монарха.

Очекује се да ће Чарлс у суботу бити званично проглашен за краља. То ће се десити у палати Сент Џејмс у Лондону, испред церемонијалног тела познатог као Приступни савет.

Ово тело се састоји од чланова Тајног савета – групе виших посланика, бивших и садашњих, као и неких виших државних службеника, високих комесара Комонвелта и лорда градоначелника Лондона.

На састанку ће смрт краљице Елизабете објавити лорд председник Тајног савета, тренутно посланица Пени Мордаунт, а проглас ће бити прочитан наглас.

Формулација прокламације може да се промени, али то је традиционално била серија молитава и завета, којима се похваљује претходни монарх и обећава подршка новом.

Овај проглас затим потписују бројне високе личности укључујући премијера, кентерберијског надбискупа и лорда канцелара.

Прва краљева изјава

Краљ присуствује другом састанку Приступног савета, заједно са Тајним саветом. Нови краљ, у складу са традицијом која датира из раног 18. века, даје изјаву у којој се, између осталог, заклиње да ће сачувати цркву Шкотске.

Након фанфаре трубача, биће обављено јавно проглашење Чарлса Трећег за новог краља. То ће бити учињено са балкона палате Сент Џејмс уз речи – "Боже чувај краља".

Први пут од 1952. године засвираће се државна химна са речима "Боже чувај краља".

У Хајд парку, на лондонском торњу и са бродова испаљиваће се топовска паљба, а у Единбургу, Кардифу и Белфасту читаће се проглас којим је Чарлс проглашен краљем.

Чарлс је постао и шеф Комонвелта, који чине 56 независних земаља, а у 14 од ових земаља, као и у Великој Британији, краљ је шеф државе.

Ове земље, познате као царства Комонвелта, јесу: Аустралија, Антигва и Барбуда, Бахами, Белизе, Канада, Гренада, Јамајка, Папуа Нова Гвинеја, Свети Кристофер и Невис, Света Луција, Сент Винсент и Гренадини, Нови Зеланд, Соломонска Острва, Тувалу.

Крунисање

Симболични врхунац приступања биће крунисање. Због потребних припрема, крунисање Чарлса Трећег се вероватно неће догодити брзо – краљица Елизабета је наследила трон у фебруару 1952. године, али је крунисана тек у јуну 1953. године.

Последњих 900 година крунисање се одржава у Вестминстерској опатији – Вилијам Освајач је био први монарх који је тамо крунисан, а Чарлс ће бити 40.

То је англиканска верска служба, коју обавља кентерберијски надбискуп. На врхунцу церемоније, он ће ставити круну Светог Едварда на Чарлесову главу – круну од пуног злата, која датира из 1661. године.

Ово је средишњи део крунских драгуља у Лондонској кули, а носи је само монарх у тренутку самог крунисања и тешка је 2,23 килограма.

За разлику од краљевских венчања, крунисање је државна церемонија, влада опредељује новац за то и одлучује о листи гостију.

Читај ми!