Čitaj mi!

Šta je Ciknopempti – praznik roštilja koji se danas obeležava u Grčkoj

Danas se u Grčkoj proslavlja Ciknopempti, mrsni četvrtak, praznik druženja, porodičnih okupljanja, jela i pića.

Ciknopempti, kako Grci zovu ovaj praznik, bi u bukvalnom prevodu značilo „roštiljski, ili dimni četvrtak“, jer je „cikna“ miris mesa koje se peče na roštilju, a „pempti“ četvrtak.

49984841 Цикнопемпти Цикнопемпти

Ovaj praznik pada u drugi četvrtak period Triodiona, u karnevalsko vreme, a odlikuje ga vesela atmosfera, druženje, porodični izlasci i, što je primarno, mnogo jela i pića, mesa pečenog na roštilju, tradicionalnog suvlakija, girosa i drugih đakonija.

Širom Grčke na sve strane se vijori dim, a u nozdrve uvlači primamljivi miris pečenog mesa. Za vegetarijance i vegane danas je bolje da ostanu kod kuće.

Svaka kafanica i restorančić na ulice iznose roštilj na ćumur, na kojima se cvrčeći obrću štapići ražnjića.

Gotovo da nema porodice koja danas ne ruča ili ne večera napolju, u nekoj od taverni, ili bar ne pojede neki suvlaki onako usput, s nogu. Ni onima koji ostanu kod kuće meni se ne razlikuje mnogo. U seoskim sredinama kolju se svinje i topi mast.

Ciknopempti ima dugu tradiciju i korene koji verovatno potiču iz paganskih obreda i gozbi u čast Dionisa, boga vina i veselja, koji su sa varijacijama opstali i u hrišćansko vreme. Danas se više slavi kao praznik porodice i prijatelja.

On ujedno predstavlja pripremu za Veliki post, koji počinje završetkom sezone karnevala, na Čisti ponedeljak. Smešten je između tradicionalno posnih dana, srede i petka, kao dan oduška, ali predstavlja kulminaciju druge, mesne nedelje karnevalskog perioda - Kreatini.

U poslednjoj, tzv. sirnoj nedelji, Tirini, pre Velikog uskršnjeg posta, konzumira se pretežno sir, mlečni proizvodi i jaja.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
petak, 14. mart 2025.
20° C

Komentari

Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom
Predmeti od onixa
Unikatni ukrasi od oniksa