петак, 13.12.2024, 10:57 -> 11:01
Чаша сакеа направљеног у свемиру могла би да кошта пола милиона долара
Јапански произвођач сакеа одлучио је да оде тамо где ниједан произвођан до сада није отишао – у свемир.
„Асахи Шузо“, компанија која стоји иза популарног јапанског бренда сакеа Дасаи, планира да пошаље састојке за саке на Међународну свемирску станицу (МСС) како би ферментисали веома посебан напитак.
Ако успеју, само једна боца од 100 милилитара биће понуђена на продају по цени од 100 милиона јена, или око 653.000 долара.
„Не постоји гаранција стопостотног успеха“, напомиње Соја Јуатсуки, представник дестилерије задужена за пројекат „Асахи Шузоа“. Додаје да разлика у гравитацији може да утиче на то како ће топлота да се преноси кроз течност, што може да изазове другачији процес ферментације у свемиру, него на Земљи.
Компанија је платила Јапанској агенцији за истраживање свемира за могућност приступа експерименталном модулу „Кибо“, делу МСС-а који је развио Јапан, где се тестови могу спроводити у „посебном микрогравитационом окружењу“.
Национална свемирска агенција саопштила је да неће коментарисати приватно плаћени пројекат, преноси Си-Ен-Ен.
Саке на Месецу?
Саке се прави од јапанског пиринча, воде и коџија (пиринча који је прошао кроз сахаризацију и користи се да скроб у пиринчу претвори у шећере који се могу ферментисати). Уобичајено је потребно око два месеца да се направи низ прецизних корака који укључују парење, мешање и ферментацију.
Пиће се испија из посебних чаша у различитим пригодама – од венчања до оброка у изакаиа ресторанима налик пабовима – а недавно се нашао на Унесковој листи „нематеријалне културне баштине човечанства“.
Дасаи – што на јапанском значи „фестивал видре“ – један је од најпопуларнијих брендова сакеа на тржишту. Поред тога, компаниј „Асахи Шузо“ стоји иза још неких врхунских производа популарних међу колекционарима који су спремни да потроше више хиљада долара за боцу.
Њихов поход у свемир је више од само још једног покушаја да се направи ретки саке.
Јуетсуки наводи да се компанија нада да ће овај свемирски пројекат показати како ферментација функционише у свемиру, па ће можда једног дана моћи да праве саке на Месецу.
„У некој будућности када ће људи путовати на Месец као туристи, овај пројекат има за циљ стварање сакеа у којем се може уживати и на Месецу.“ Такође, нада се да ће ова технологија користити и будућим свемирским туристима који имају склоност ка другим врстама ферментисане хране.
„Многе јапанске намирнице, као што су нато и мисо, су ферментисане, а ова технологија би могла да се прошири и на ову производњу“, додаје Јуетсуки.
Компанија развија опрему за производњу сакеа у свемиру, а планирани датум лансирања је крајем 2025. године.