Ćetenija uz pesmu i igru
Pravljenje ćetenije, slatkiša koji potiče sa Bliskog istoka, u prijepoljskom kraju ima dugu tradiciju. Da bi se sačuvala od zaborava, prijepoljski Dom kulture, posle dvogodišnje pauze, ponovo je organizovao manifestaciju „Ćetenija - pripremanje tradicionalne bosanske poslastice uz pesmu i igru".
Recept za slatke niti što ćetenija zapravo jeste naizgled je jednostavan, ali priprema zahteva iskustvo, strpljenje, više spretnih ruku i vreme.
"Šećer, limun, voda i brašno, ali brašno mora predhodno biti ispečeno. Eto to su sastojci za ćeteniju", nabraja Dževa Mezildžić.
Od šećera, limuna i vode pravi se polako karamel koji treba da ima tačno određenu rumenu boju.
Emina Dikić objašnjava: "Pri kraju je, boja se menja. Ovo je jedno novo iskustvo za mene. Prvi put sam ovde u spremanju ćetenije. Godinama sam radila kući, ali nisam ćeteniju, druge poslastice."
Završna faza je razvlačenje ohlađenog karamela u brašnu.
"Kad se dobije velika halka, mi napravimo osmicu pa ponovo taj isti proces radimo sve dok ne dobijemo jedne tanke niti", navodi Dževa Mezildžić.
Nije u pitanju samo poslastica, već i povod za okupljanje, pa i za neke simpatije i ljubavi.
"To bi se pravilo u zimskim danima, kad je hladno i onda bi se iskupile djevojke. Tu bi bila pjesma, igra, druženje do kasno u noć. Onda bi momci čuli da se pravi ćetenija, pa bi i oni dolazili", kaže Melka Hadžagić.
Podsećanje na druženja uz ćeteniju igrom i muzikom obojili su prijepoljski folklorni ansambl i pljevaljski tamburaši.
Komentari