Italija ambasador Srbije na njenom evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Đuzepom Konteom da je veoma zadovoljan zbog toga što mu je Konte rekao da će Italija biti ambasador Srbije na njenom evropskom putu. Bilo je reči i o pitanju Kosova. Konte je poručio da Priština treba da povuče takse, a Vučić je italijanskom premijeru zahvalio na razumevanju.

Aleksandar Vučić je rekao da je veoma počastvovan što ima za gosta premijera Italije jer srpski i italijanski narod kroz istoriju imaju samo najbolje odnose.

"Iza nas je 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i deset godina strateškog partnerstva", naveo je Vučić na konferenciji za novinare sa Konteom, koji danas boravi u Beogradu.

Predsednik je zahvalio Konteu jer je pružio podršku Srbiji na njenom evropskom putu.

"Konte je izgovorio jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva – da će Italija biti dobar i iskren ambasador Srbije na njenom evropskom putu. Ja vama, dragi prijatelju, veoma zahvaljujem jer u uslovima kada dobijamo različite signale iz EU takve reči prijatelja, posebno od kada ste vi predsednik Vlade, Italija vodi snažniju politiku u našem regionu", rekao je Vučić.

Istakao je da su na sastanku analizirali ekonomske i političke odnose.

Istakao je da svake godine raste trgovinska razmena, uprkos padu izvoza naših automobila. Prvi put razmena je premašila četiri milijarde i 35 miliona evra. "To govori o dobrim, iskrenim i istinski prijateljskim odnosima", rekao je Vučić navodeći da više od 400 italijanskih kompanija posluje u našoj zemlji.

Predsednik Srbije je istakao da smo protekle godine imali 52.000 turista iz Italije u Srbiji. "Verujem da ti brojevi mogu biti uvećavani u budućnosti", rekao je Vučić.

Istakao je da će Srbija podržavati politiku Italije koja će tražiti rešenja za unapređenje života u Evropi i saradnju na svim kontinentima.

"Cenimo ono što je uradio u prethodnom periodu, poštujemo i cenimo, to doprinosi jačanju uloge Italije i sa radošću gledamo na snaženje italijanske države i moći i želimo joj mnogo uspeha u budućnosi", rekao je Vučić.

Rim, poručuje, može da računa na podršku Srbije.

"Iako smo mali, najsnažniji smo i najveći na Zapadnom Balkanu, a prijatelji se ne mere po veličini teritorije, niti po broju stanovnika, već po tome koliko su srca spremni prijatelju da daju", poručio je predsednik Srbije.

Đuzepe Konte je rekao da Italija u Srbiji i Balkanu želi da podrži bezbednost, ali i ekonomski rast i socijalni razvoj.

Istakao je da je ovo prva poseta nekog italijanskog premijera nakon sedam godina i da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

"Želim da potvrdim da Srbija ima prioritet u očima Italije i da je važna za stabilnost i evropsku perspektivu čitavog regiona", rekao je Konte i potvrdio Vučićeve reči da će Italija biti ambasador Srbije na putu evropskih integracija.

Vučić upoznao Kontea sa stavovima Srbije o KiM

Predsednik Srbije je rekao i da je upoznao italijanskog premijera sa stavovima Beograda o Kosovu, ali i o taksama koje je Priština protivpravno nametnula na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

Istakao je da je Srbija spremna za razgovore koji bi možda u budućnosti vodili kompromisu. "Da li će ili neće, mnogo je problema pred nama, ali važno je tragati za mirom i kompromisima", poručio je Vučić.

Konte je rekao da podržava Vučićeve napore za postizanje kompromisa. "Smatram da Priština treba da pokaže neophodan napor da obnovi pregovore da, takođe, povuče takse koje su prošlog novembra uveli. Mi se nadamo da će kompromis biti postignut", rekao je italijanski premijer.

Vučić je podsetio da je Italija priznala nezavisno Kosovo, ali da ima razumevanje za poziciju Srbije. Naveo je i da je teška pozicija Beograda, ukazujući da Priština nije ispunila svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma – formiranje Zajednice srpskih opština.

Drugi razlog zbog kojeg je teška pozicija Srbije su takse Prištine, uvedene zbog kampanje povlačenja priznanja nezavisnog Kosova.

Vučić je rekao da Srbija i ne bi sprovodila tu kampanju da su tokom dijaloga rekli da neće ni oni raditi na pridobijanju novih država.

"Ali su radili sve vreme na pridobijanju novih država, kao što je Madagaskar. Pre godinu dana priznali su Kosovo, tada je to bilo dozvoljeno, ali deset meseci kasnije, kada su povukli priznanje – Srbija je kriva. To su dvostruki standardi. Radili smo svoj posao i štitili zemlju, ništa više od toga", rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je i da je veliki broj zapadnih partnera Srbije priznao nezavisnost Kosova. "Koliko god da smo mi u pravu, oni će podržavati takvo Kosovo jer je njihovo čedo, a sad je to već tinejdžer kojeg treba da odgajaju. Zato insistiramo na kompromisu i ne želim da se dogodi nešto što bi poremetilo mir i stabilnost", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbije neće ući u EU dok ne postigne sporazum o normalizaciji odnosa sa Albancima. "Upravo zato sam, govoreći o Kosovu, rekao Konteu – tek u tom slučaju ne razumem poziciju Albanaca, koji ne samo da ne mogu da idu napred bez sporazuma već ne mogu da budu ni konsolidovana država. Niste država ako niste u UN, u Interpolu, ako nemate zastavu u Moskvi, Madridu, Buenos Ajresu. Zato je važno da razgovaramo", zaključio je Vučić. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару