Otvoren "Fiš fest" u Beogradu

Gastonomski festival "Fiš fest", posvećen pripremanju brojnih ribljih specijaliteta večeras je počeo na platou kod Kule Nebojša u Beogradu.

Festival je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakavši značaj te manifestacije za razvoj gastronomskog turzima u Srbiji.

"'Fiš fest' je najveća gastronomska manifestacija na oblama Dunava u Srbiji i prošle godine bilo je 100.000 posetilaca", rekao je Ljajić i najavio niz aktivnosti kako bi se od naredne godine privukao veći broj turista.

Ljajić je naveo da se na sličnim manifestacijama na oblama Dunava u Beču i drugim evropskim gradovima okuplja znatno više ljudi.

On je, kao jednu od planiranih aktivnosti za narednu godinu naveo i spajanje "Fiš festa" sa Karnevalom brodova koji se održava 2. septembra na Ušću.

Ukazao je i na neophodonst boljeg tajminga održavanja "Fiš festa" sa aspekta dolaska velikih kruzera u Beograd.

"Do juče u Beograd je stiglo 378 brodova sa više od 50.000 turista", rekao je Ljajić.

On je naveo i da su festivali i razne manifestacije posveće hrani značajne sa aspekta razvijanja gastronomskog turizma u kome, po njegovoj oceni Srbija ima veliki potencijal.

Na 11. "Fiš festu" predstaviće se najbolji kuvari iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije..., a posetioci će pored riblje čorbe, moći da probaju bosanske pite i bosanski lonac.

Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove "kuvarski šou", odnosno priprema specijaliteta na otvorenom.

Posetici mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i da slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše Jugoslavije.

Na štandovima na platou biće održana prezentacija starih zanata, proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije.

Za najmlađe sugrađane biće organizovan zabavan program "Sport klub i Fiš fest dečji kutak".

Neće zostati ni takmičenje mladih kuvara kao i tradicionalno novinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

Festival traje četiri dana, ulaz je besplatan a svakog dana od 20 časova biće održavani razni koncerti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. март 2025.
22° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса