Otvoren "Fiš fest" u Beogradu

Gastonomski festival "Fiš fest", posvećen pripremanju brojnih ribljih specijaliteta večeras je počeo na platou kod Kule Nebojša u Beogradu.

Festival je otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakavši značaj te manifestacije za razvoj gastronomskog turzima u Srbiji.

"'Fiš fest' je najveća gastronomska manifestacija na oblama Dunava u Srbiji i prošle godine bilo je 100.000 posetilaca", rekao je Ljajić i najavio niz aktivnosti kako bi se od naredne godine privukao veći broj turista.

Ljajić je naveo da se na sličnim manifestacijama na oblama Dunava u Beču i drugim evropskim gradovima okuplja znatno više ljudi.

On je, kao jednu od planiranih aktivnosti za narednu godinu naveo i spajanje "Fiš festa" sa Karnevalom brodova koji se održava 2. septembra na Ušću.

Ukazao je i na neophodonst boljeg tajminga održavanja "Fiš festa" sa aspekta dolaska velikih kruzera u Beograd.

"Do juče u Beograd je stiglo 378 brodova sa više od 50.000 turista", rekao je Ljajić.

On je naveo i da su festivali i razne manifestacije posveće hrani značajne sa aspekta razvijanja gastronomskog turizma u kome, po njegovoj oceni Srbija ima veliki potencijal.

Na 11. "Fiš festu" predstaviće se najbolji kuvari iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije..., a posetioci će pored riblje čorbe, moći da probaju bosanske pite i bosanski lonac.

Svoje znanje predstaviće i majstori iz Asocijacije šefova kuvara Srbije i Kulinarske federacije Srbije, kao i gostujući kuvari u delu koji se popularno zove "kuvarski šou", odnosno priprema specijaliteta na otvorenom.

Posetici mogu da učestvuju u kuvarskim radionicama, ali i da slušaju predavanja najvećih majstora i profesora sa prostora bivše Jugoslavije.

Na štandovima na platou biće održana prezentacija starih zanata, proizvođača sira, maslinovog ulja, meda kao i turističke ponude Beograda i Srbije.

Za najmlađe sugrađane biće organizovan zabavan program "Sport klub i Fiš fest dečji kutak".

Neće zostati ni takmičenje mladih kuvara kao i tradicionalno novinarsko takmičenje u pripremanju riblje čorbe.

Festival traje četiri dana, ulaz je besplatan a svakog dana od 20 časova biće održavani razni koncerti.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
nedelja, 20. april 2025.
23° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom