Servis koji je podelio teniski svet

Godina je bila 1989. Tada 17-godišnji Majkl Čeng se kao 15. nosilac na Rolan Garosu u četvrtom kolu sastao sa prvim teniserom sveta Ivanom Lendlom. Lendl je u tom trenutku već imao tri pehara iz Pariza i bio aktuelni šampion Australijan opena.

Bio je to njihov prvi međusobni duel, iako je Ivan godinu ranije bio bolji u egzibicionom meču, posle kojeg je propisno isprozivao rivala.

"Prvenstveno, nemaš servis. A, sigurno je da nemaš drugi servis. Ne možeš da mi naudiš. Možeš da trčiš, ali bolje da razviješ neko oružje kako bi preživeo na terenu", rekao je Lendl koji je bio veliki favorit i na francuskoj šljaci.

Potvrdio je takav status u prva dva seta i brejkom u trećem je došao nadomak laganog trijumfa. Mladi Amerikanac je u tim trenucima podigao nivo igre i rezultatski se vratio dobivši sledeća dva seta. Napori koje je trpeo prouzrokovali su i posledice – u finišu četvrtog seta je osetio bolove koji su prerasli u snažne grčeve u nogama.

Kod 2:1 u odlučujućem delu igre prestao je da se kreće, bio u agoniji iz koje je pokušavao da se izvuče skraćujući poene.

Malo je nedostajalo da preda meč, ali je, prema sopstvenom priznanju, osetio "neverovatnu veru u srcu da ipak ne odustaje". Rešio je da igra do kraja.

Ritam je menjao iz poena u poen, miksovao je "balone" i ravne udarce kojima je tražio vinere, bez previše oklevanja. Izbegavao je da sedi tokom pauza između gemova, plašeći se da neće moći da ustane. U nameri da uđe u glavu protivniku, učinio je ovo:

Lendl je poludeo, počeo je da viče na sudiju i publiku, potpuno izgubivši konce igre. Igra mu se potpuno raspala, pa je na meč lopti odservirao duplu grešku jer je Majkl nekarakteristično stajao na T liniji i zbunio ga. Krajem sedmice, Čeng je osvojio jedini grend slem trofej u karijeri.

Četiri decenije kasnije Nik Kirjos je na mastersu u Majamiju protiv Dušana Lajovića u dva navrata pokušao isti servis – prvi je bio neuspešan, ali mu je drugi doneo lagan poen. Srpski igrač spremao se da riternira daleko iza osnovne linije, Australijanac je tapkao loptu i bez podizanja glave je prebacio preko mreže.

U udarac je ubacio dovoljno slajsa da ona dvaput odskoči u servis polju, ostavivši Dušana da nemoćno gleda kako gubi poen, ujedno i gem.

"Celokupna poenta tenisa jeste da poremetite igru protivnika vršeći pritisak promenom brzine, spina, pravca, dubine ili visine loptice. To uključuje i servis", prokomentarisala je Džudi Mari, majka Endija i Džejmija, koja je nazvala Kirjosa "genijem".

Momak iz Kanbere je tako u kratkom vremenskom periodu, na dva različita turnira, pokušao servis ispod ruke i zvanično ga uvrstio u svoj repertoar. Prethodno je pokušao da nadmudri Rafaela Nadala protiv kojeg je obično veoma inspirisan.

Ekscentrički 23-godišnjak pokrenuo je lavinu komentara i podelio tenisku javnost jer u je u prošlosti taj potez bio žestoko kritikovan. Ni Nadalu nije bilo svejedno, ali Kirjos nije mario i po ko zna koji put razbio tabu na teniskom terenu.

"Svidelo mi se. Svideo mi se svaki njegov deo. Mislim da se i publici dopalo", kazao je Kirjos i onda pokušao malo da se "opravda".

"To je jedini razlog zbog kojeg sam to učinio. Mislim, zar nije ideja servirati tamo gde protivnik ne može da dohvati lopticu? Pokušati da se pogodi as?".

Nije samo Lendl bio "žrtva" nesvakidašnjeg servisa – Martina Hingis je propisno iznervirala Štefi Graf na Rolan Garosu krajem prošlog veka, pa je upravo ta struja velikih zvezda koje su navikle na ustrojene standarde u "belom sportu", sportiste koji im pribegavaju obično odmah bacala na stranu okrivljenih.

A, povoda za tako nešto i nema mnogo jer je, prema pravilima teniske igre, servis iz ruke potpuno ispravan i njime ne dolazi do kršenja.

"Da, servis iz ruke je svakako taktika u koju verujem. Posebno kada momci čekaju pozadi, blizu ograde. Sa te tačke gledišta, igrači ne bi trebalo da se stide da ga probaju", otkrio je Rodžer Federer.

Osvajač 20 grend slem trofeja imao je razumevanja za mlađeg kolegu i njegovo eksperimentisanje jer je, do skoro, i on u arsenalu imao poseban udarac. Rodžer je u prošlosti umeo da napada takozvanim "SABR" riternom, posebnim po tome što je prilazio neverovatno blizu servis liniji i odatle pokušavao da iznenadi protivnike.

"Moj novi ritern je došao sam od sebe – pokušao sam dok sam trenirao i odlučio da ga primenim tokom mečeva. Morate to učiniti, a da ne navede protivnika da se oseća kao da ga ne poštujete. Možda ću probati ponovo, zavisi od protivnika i momenta meča".

Zato mu taktika koju je "oživeo" Kirjos ne deluje pogrešno.

"Nekada promašite i zbog toga ispadnete smešni, ali zašto ne probati? Problem je taj što na treninzima nikada ne pokušavate i, kada izađete na veliku scenu pred punim stadionom, teško je izvesti takav udarac".

Druga strana priče jeste "etička", s obzirom na to da je postao sredstvo za prevaru protivnika, ali je uvreženo mišljenje i da se isti ismeje. Ovakvom načinu ubacivanja lopte u igru obično sledi pomalo potcenjivački stav ka onome ko se nalazi na drugoj strani terena.

Protiv brojnih igrača koje vole da čekaju servis daleko od osnovne linije ovakav servis predstavlja ozbiljno oružje i ne čudi što je ponovo "aktuelan".

U međuvremenu su Australijanca neki podržali, neki kritikovali, a britanski mediji pokušali da ga uporede sa legendarnom Suzan Lenglen. Francuskinja, po kojoj nosi naziv drugi po veličini stadion na Rolan Garosu, bila je, poput Kirjosa, prava buntovnica u svoje vreme.

Primera radi, odbijala je da nosi korset koji je u to vreme bio "obavezan" deo opreme, a i kada je servis u pitanju, među prvima je prešla sa standardnog (nešto slično ovom ispod ruke), na onaj prilikom kojeg se loptica baca u vazduh.

Važno je napomenuti da servis ispod ruke nije prirodan izbor, ne izvodi se toliko lako, odnosno bez prakse nije toliko delotvoran. Ako ga igrači već planiraju, potrebno da ga stvarno uvežbaju.

Ima i onih koji ne vide ništa sportsko u tome.

"Zanimljivo je jer postoji nepisano pravilo 'kodeksa' da servis ispod ruke nije sportski. Igrao sam protiv nekoliko momaka koji riterniraju daleko iza osnovne linije i razmišljao sam da bi bilo savršeno da mogu da izvedem nešto tako. Međutim, ništa od toga nije prihvaćeno u svetu tenisa", istakao je Kevin Anderson.

Dokle god se loptica bude prebacivala preko mreže postojaće i nesuglasice oko "legitimnosti" servisa iz ruke. Neki će ga koristiti kao oružje, drugi kritikovati, treći pokušati da se naviknu...

Sigurno je da će i ubuduće izazivati mnogo oprečnih reakcija.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару