Изгласан контроверзни закон о страним агентима у Грузији, уочи гласања туча у парламенту

Грузијски парламент изгласао је контроверзни закон "о страним агентима" који је изазвао масовне протесте у Тбилисију. Уочи гласања, на пленарној седници туча посланика.

Већина грузијских посланика подржала је закон у трећем, последњем читању упркос протестима који су довели стотине хиљада људи на улице главног града Тбилисија.

Закон "о страним агентима" сада ће се вероватно суочити са ветом председнице Грузије, који парламент може да надгласа одржавањем додатног гласања.

Председница Грузије Саломе Зурабишвили раније је рекла да неће потписати овај закон.

Хиљаде људи окупило се у близини парламента у знак протеста због изгласавања закона.

На пленарној седници грузијског парламента, пре почетка гласања о закону, чланови парламентарне већине физички су напали опозиционог посланика Левана Кабеишвилија након што је рекао да власт "продаје" Грузију Русији.

Како је пренео Интерфакс, посланици су појурили ка Левану Кабеишвилију и покушали да се физички обрачунају са њим. Један од посланика бацио је флашу на њега. Седница је после сукоба настављена.

Правни одбор грузијског парламента јуче је усвојио нацрт закона без учешћа опозиције, док је у близини зграде ухапшено 20 демонстраната који су протестовали против тог закона.

У суботу је више од 50.000 демонстраната марширало улицама грузијске престонице протестујући против закона за који тврде да је инспирисан сличним законом који је у Русији коришћен за сузбијање неслагања са владајућом политиком.

Парламент Грузије је 1. маја усвојио предлог закона "О транспарентности страног утицаја" у другом читању, којим се предвиђа да организације које добијају више од 20 одсто средстава из иностранства региструју као "агенти за стране интересе".

Од таквог закона се одустало прошле године због масовних протеста, али је у априлу ове године владајућа странка "Грузијски сан" предложила скоро идентичан закон, са изменом да се уместо термина "агент за стране интересе" користи "организација која ради за стране интересе".

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк је раније позвао Грузију да повуче из процедуре овај нацрт закона, док су званичници Европске уније упозорили да би његово усвајање представљало озбиљну препреку да Грузија постане чланица ЕУ.

Министарство спољних послова Грузије потврдило је 2. маја да је премијер Иракли Кобахидзе одбио да посети САД, након што је америчка страна поставила услов да се обустави расправа о нацрту закона.

Премијер је најавио да ће парламент усвојити закон, као и да нацрт закона има широку подршку у земљи.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије