Читај ми!

Дубаи после олујног колапса - климатске промене или играње облацима

Након незапамћеног невремена које је пре два дана погодило делове Уједињених Арапских Емирата, живот у Дубаију се полако нормализује. Улице се рашчишћавају, а машине за извлачење воде из поплављених домова на терену. Аеродром који је због олује био у колапсу ради отежано. У јавности покренуто питање да ли је "играње са облацима" довело до екстремне олује.

Киша која је у уторак задесила Уједињене Арапске Емирате била је најобилнија у протеклих 75 година. Само у Дубаију у једном дану пала је једногодишња количина кише, која је за собом оставила једну жртву и незапамћену штету у граду усред пустиње.

Два дана касније, надлежне службе и даље рашчишћавају саобраћајнице, на којима је вода попримила размере језера.

На улицама су и даље поплављени аутомобили и аутобуси, које су возачи били приморани да оставе услед саобраћајног колапса који је изазвала олуја.

Ни враћање на регуларан режим рада међународног аеродрома у Дубаију, који је недавно проглашен за други најпрометнији на свету, не иде глатко. Поплављене су писте, због чега летови касне или се отказују.

Представник аеродрома Мајед Ал Јокер рекао је за телевизију Ал Арабија да очекује да ће се до краја дана аеродром вратити на неких 60 до 70 одсто нормалног функционисања. Потпуно враћање на регуларни режим рада очекује се у наредна 24 сата.

Многи путници остали су заглављени на аеродрому, али и на путу до њега.

Олуја је нанела велику штету и тржним центрима, пословним објектима.

“Ово је до сада невиђено. Било је као инвазија ванземаљаца“, рекао је за Ројтерс Џонатан Ричардс, Британац који живи у Дубаију.

Проблема има и у Абу Дабију, где је у неким супермаркетима и ресторанима дошло до несташице, јер је испорука добара из Дубаија практично била немогућа.

Председник шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан наредио је да се процени штета и пружи подршка породицама погођеним олујом.

Престолонаследник Дубаија шеик Хамдан бин Рашид Ал Мактум поручио је да је безбедност грађана, становника, али и туриста највећи приоритет.

"На састанку са владиним званичницима у Дубаију поставили смо директиве за припрему свеобухватних планова као одговор на природне кризе као што су неочекивани тренутни временски услови“, рекао је шеик.

Иначе, кише су ретке у УАЕ и уопште на Арапском полуострву, које је познато по сувој пустињској клими. Летње температуре ваздуха могу порасти и изнад 50 степени Целзијуса.

У јавности се покренуло питање да ли је за олују криво засијавање облака - односно стварање вештачке кише манипулацијом облацима - процес који УАЕ, како наводе агенције, често спроводе.

На те сумње реаговала је званична државна агенција која надгледа тај процес, негирајући да је пре олује било таквих операција.

Климатски експерти кажу да екстремне времeнске прилике не треба да чуде у временима екстремног глобалног загревања.

Поред УАЕ, невреме је погодило и Оман, где је, према изворима Ројтерса, страдало 20 особа. 

Олуја је задесила и Бахреин, Катар и Саудијску Арабију.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво