Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Бајден: Израел без подршке ако не ублажи став о Гази; Нетанјаху: Америка и даље оправдава нашу борбу

Рат Израела и Хамаса - 144. дан. ИДФ наставља операције широм Појаса Газе. Хамас је добио нацрт предлога за примирје у палестинској енклави, пише "Ројтерс". Председник САД Џозеф Бајден каже да ће Израел изгубити међународну подршку уколико не ублажи став о рату. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху "изненађен" је Бајденовим коментарима о скоријем прекиду ватре и наводи да Израел и даље ужива значајну подршку у Америци. Сукоби Палестинаца и израелских снага поново су избили на Западној обали, док је Хезболах испалио десетине ракета на Горњу и Западну Галилеју.

Бајден: Израел без подршке ако не ублажи став о Гази; Нетанјаху: Америка и даље оправдава нашу борбу Бајден: Израел без подршке ако не ублажи став о Гази; Нетанјаху: Америка и даље оправдава нашу борбу

Најмање 12 цивила је погинуло током претходног дана, а на десетине их је рањено, у израелским ваздушним ударима на неколико области западно од града Газе.

Са друге стране, израелска војска открила је велику мрежу тунела Хамаса у централном и северном делу Појаса Газе. Већи део подземних пролаза дугачких 10 километара налази се испод болнице и универзитета у граду Гази. 

Док трају борбе на северу, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху планира нападе на Рафу. Тврди и да ће око милион палестинских избеглица, смештених на југу палестинске енклаве, моћи да оде из града пре почетка удара.  

У међувремену, поново је ескалирао сукоб Хезболаха и Војске Израела око подручја Голанске висоравни.

Хезболах је испалио више од 60 ракета на северни Израел у знак одмазде због ранијег напада израелских трупа (ИДФ) на истоку Либана. ИДФ су реаговале нападом на положаје Хезболаха у којем је ликвидиран високи званичник организације Хасан Хусеин Салами.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије