Асанж добио држављанство Еквадора

Еквадор је доделио држављанство оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, који од 2012. године борави у амбасади те земље у Лондону.

Џулијан Асанж је, на свој захтев, постао натурализовани држављанин Еквадора 12. децембра, изјавила је министарка спољних послова те државе Марија Фернанда Еспиноза и истакла да жели да се са Британијом постигне "достојанствено" и "правично" решење за његову ситуацију. 

Еспиноза је, такође, изјавила да страхује за Асанжов живот, због претњи које долазе "од трећих држава".

На конференцији за штампу, министарка је навела да Асанж неће напустити Амбасаду Еквадора у Лондону све док му не буду пружене безбедносне гаранције.

"Еквадор тренутно истражује друге могућности у дијалогу са Британијом, као што су добре услуге угледних ауторитета, других држава или међународних организација које би могле да олакшају постизање правичног, коначног и достојанственог решења за све стране", рекла је Еспиноза.

Ројтерс је у среду пренео да се име Асанжа појавило у еквадорском цивилном регистру, бази података која укључује само грађане Еквадора.

Асанж је на Твитеру поставио фотографију у дресу еквадорске фудбалске репрезентације.

Еквадор је Асанжу доделио политички азил након што се он склонио у амбасаду те земље у Лондону како би избегао екстрадицију Шведској због истраге о тврдњама да је силовао једну жену.

Асанж је одбацио те тврдње и изразио страховање да би га Шведска могла изручити Американцима, где би му се судило због објављивања стотина хиљада поверљивих војних и дипломатских докумената САД.

Шведска је, у међувремену, одустала од захтева за екстрадицију, али би он у Британији и даље могао да буде ухапшен, пошто је пуштање на слободу уз кауцију искористио да затражи азил.

Раније данас, британски Форин офис саопштио је да је одбио захтев Еквадора да додели дипломатски статус Џулијану Асанжу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару