Има ли решења за дефицит радне снаге у Свилајнцу

Више од хиљаду радника из других градова свакога јутра долази на посао у Свилајнац. Економски бум у тој вароши створио је мањак радне снаге тако да је отворен позив општине незапосленима у Крагујевцу, Јагодини, Великој Плани да потраже посао у Свилајнцу , чак и да се доселе.

У овом тренутку страним и домаћим фирмама у Свилајнцу потребно је више од 300 радника различитих специјалности, међу њима и инжењери машинства, грађевине, ИТ стручњаци, али и велики број заваривача, бравара, столара. Фабрика „Vossloh Schwabe Serbia“ због проширивања капацитета тражи 50 радника углавном високообразованих.

„Постаје све теже и теже наћи радника, много је фабрика овде дошло и одговорност је наше компаније да им понудимо добру обуку, квалитетне услове и образовање до највиших степена", истиче Дирк Бантел, директор компаније „Vossloh Schwabe Serbia“.

Времена су се променила, кажу послодавци. Фабрике се међусобно надмећу и нуде све боље услове, јер до доброг радника није лако доћи, још је теже задржати га на послу.

„Мислим да је добро у смислу да сада компаније много више брину о радницима и нама је драго због тога јер наша компанија са седиштем у Базелу на тај начин послује већ дуги низ година“, истиче Дарко Хинић, директор компаније „Regent ligtening“.

У потрази за радницима је 20 страних и домаћих фабрика у Свилајнцу.

Предраг Милановић, председник општине Свилајнац наглашава: „Наравно да је мени као председнику општине Свилајнац најдраже кад видим наше раднике у тим фабрикама, али с друге стране потпуно сам свестан да без регионалне радне снаге ове компаније не могу да се развијају, а то је поента града, државе и на крају њиховог бизниса.“

Компаније су увиделе предности дуалног модела школовања и то виде као најбољи начин да себи обезбеде раднике одређених квалификација. Овдашња средња школа већ има пет образовних профила по дуалном систему.

„Стичемо неку рутину у раду и исто је важно што ми упознајемо шта значи бити део колектива, део тима", каже Теодора Милосављевић, ученица трећег разреда.

На питање ашто то компаније раде, Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање, одговара: "Зато што су компаније потпуно свесне да се радна снага не тражи на тржишту него да се она креира у њиховом систему и потенцијалима, јер много је лакше да приме ученика након ососновног образовања да код њега развија стручне компетенције".

Током ове године у слободној зони 2 у Свилајнцу биће отворене још две стране фабрике, немачка и турска и сасвим је сигурно да ће квалификовану радну снагу морати да нађу у региону или да траже нове образовне профиле у Средњим школама.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво