Радионице против вршњачког насиља у Суботици

У сарадњи са градским координационим телом за борбу против насиља у школама, стручњаци Центра за несталу и злостављану децу, у суботичким школама спроводе обуку деце како да се сачувају од дигиналног насиља. Како се постаје веб детектив?

Шта су фишинг, сајбер булинг, онлајн завођење и друге опасности које вребају децу на Интернету, основци ће сазнати у едукативним радионицама у којима ће бити обучени да сазнања преносе својим вршњацима.

Игор Јурић, оснивач Центра за несталу и злостављану децу објашњава шта је идеја: „Да се фокус рада пребаци на децу јер сматрамо да они, уколико буду у раном узрасту препознали штетан садржај на Интернету, говор мржње и слично, да могу брже да реагују, да могу да пријаве насиље и да ми то насиље буквално сасечемо у корену.“

Ученици који су похађали едукативне радионице наводе да су добили вредне информације како да буду безбеднији на Интернету:

„На овом предавању сам научила да не треба да се пецам на Интернету, да што мање будем на телефону и да што мање играм игрице“, каже Мирјана Стојановић, ученица ОШ „Матко Вуковић“.

Давор Закић, ученик исте школе, додаје: „Ту је опасно да кликнемо не неке линкове, тамо су неки вируси за телефоне и можемо неком тако да пошаљемо неку ружну поруку.“

„Знала сам да је фишинг пецање, али нисам знала да може то да буде и на Интернету, да могу да се упецам на неке лажне сајтове“, наводи ученица Теа Милојевић.

Важно је да ђаци усвоје дигиталне компетенције, али и да стекну поверење у наставни кадар, истичу у суботичкој школи „Матко Вуковић“.

“Да школа буде, наставници, учитељи, стручни сарадници буду те особе од поверења којима ће се деца обратити“ наглашава Мирјана Стевановић, директорка ОШ „Матко Вуковић“.

Радионицама које треба да омогуће безбедније дигитално окружење ђака, до краја ове календарске године, биће обухваћене све суботичке основне и средње школе.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво