Будућност медицине: Да ли ће роботи заменити хирурге

Минимална инвазивна хирургија је златни стандард хирургије, кажу лекари, а њена будућност је роботска хирургија. Више од 500 стручњака из целог света окупили су се у Нишу на другом конгресу минималне инвазивне хирургије, неки од њих испробали су роботе који нису замена за лекаре већ помоћ.

Роботска хирургија је продужена рука минимално инвазивне хирургије, кажу стручњаци. Роботи неће заменити лекаре, али ће им олакшати посао.

“Нема хирурга који ради лапароскопију да није имао тениски лакат, ја сам имао на обе руке, да нема проблема са кичмом, тако да ергономски је јако, јако лепо. Лично сам оптимиста мислим да ће за 4-5 година већина озбиљних центара имати робота, тако да ово је супер”, наводи проф. др Раденко Копривица, Словенија.

У Србији већ 15 година минимално инвазивне захвате, кад год је то могуће, бирају и лекари.

Др Бојан Јовановић, из Центра за минимално инвазивну хирургију УКЦ Ниш каже да данас постоји много боља информисаност, едукација члни своје. “Знате, ту више нема - то је “conditio sine qua non” - хоћете да будете оперисани и да брже изђете из болнице, да немате рез, хоћете да немате болове - па онда ћете се оперисати минимално инваизивном техником”.

“Изазов је, наравно, како да буквално целокупну хирургију преведемо, ако је могуће, на овај вид хирургије, и са друге стране наравно за Србију је то сисгурно доста важно, а то је увођење роботске хирургије”, истиче проф. др Александар Симић, са Прве хируршке клинике, УКЦ-а Србија.

Робот представљен у Нишу недавно је регистрован у Србији, до сада је инсталиран у неколико болница земаља у окружењу.

“Можете користити робота у гинекологији, урологији у аброменској хирургији, у торакалној хирургији, у коларекталној хирургији, тако да имате широк спектрум операција, није он јединствен за нешто јако специфично”, наглашава Саша Поздер, директор „Medical Innovation Solutions".

Лекари који присуствују другом конгресу минимално инвазивне хирургије у Нишу поручују да ови захвати уз помоћ робота већ сада нису будућност већ садашњост савремене медицине.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво