РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://rts.rs/vesti/rss.html Дете повређено током игре у вртићу у Смедереву, упућено на лечење у Београд https://rts.rs/vesti/drustvo/5427265/dete-povredjeno-tokom-igre-u-vrticu-u-smederevu-upuceno-na-lecenje-u-beograd.html У једном од објеката ПУ "Наша радост" у Смедереву, једно дете је повређено током игре са другим дететом, незванично је потврђено РТС-у. Дете је упућено на даље лечење у Београд, а о повреди су обавештене све надлежне институције. Kако је РТС-у незванично потврђено, јуче је у преподневним часовима, у једном од објеката ПУ "Наша радост" у Смедереву, услед игре између двоје деце дошло до повреде.

Једно дете је, како је речено РТС-у у установи, пластичним чекићем, ударило друго дете у главу, приликом чега је детету повређено око.

Дете је са мајком, упућено на даље лечење у Београд, и како сазнајемо, није теже повређено.

Управа ПУ "Наша радост" је предузела све неопходне кораке и обавестила све надлежне институције.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:14:40 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5427265/dete-povredjeno-tokom-igre-u-vrticu-u-smederevu-upuceno-na-lecenje-u-beograd.html
Доста је било наступа самостално на београдским и изборима у Новом Саду https://rts.rs/vesti/politika/5427247/dosta-je-bilo-nastupa-samostalno-na-beogradskim-i-izborima-u-novom-sadu.html Градски одбори странке Доста је било донели су одлуку да ће на београдским и новосадским изборима наступати самостално на листи под називом Саша Радуловић - Доста је било - Решење за промену. "У свим другим општинама и градовима Србије, наши одбори имају слободу да на изборима наступају у коалицијама које сматрају најбољим за своје локалне средине", наводи се у саопштењу Доста је било.

Решење за промену, како се наводи у саопштењу, странка је представила још 2016. године као програм у 20 тачака, а када је реч о градовима и општинама, програм у најкраћем подразумева пет тачака, међу којима су бесплатни уџбеници, побољшање у области саобраћаја, водовода, канализације и друго.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:25:35 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5427247/dosta-je-bilo-nastupa-samostalno-na-beogradskim-i-izborima-u-novom-sadu.html
Папа Фрања први пут присуствује састанцима Г7 https://rts.rs/vesti/svet/5427227/papa-franja-prvi-put-prisustvuje-sastancima-g7.html Од 1. јануара ове године Самит Г7 одржава се у Италији. Од 13. до 15. јуна састаће се премијери Г7, а први пут ће учествовати и папа Фрања. Група 7 окупља седам земаља: Италију, Kанаду, Француску, Немачку, Јапан, Велику Британију и Сједињене Америчке Државе.

Европску унију представљају председници Европског савета и Европске комисије. Ове године, током састанка посвећеног вештачкој интелигенцији, учествоваће први пут и папа Фрања.

То је најавила премијерка Италије Ђорђа Мелони у видео-клипу објављеном на званичном каналу Владе као и на својим профилима на друштвеним мрежама. Из канцеларије за сарадњу са медијима Свете столице најавили су да ће папа Бергољо узети учешће, а пре њега том темом се бавила Папска академија за живот заједно са монсињором Винченцом Паљом.

Премијерка Ђорђа Мелони је у својој поруци изјавила да је почаствована што ће Папа Фрања учествовати на Самиту Г7 и то баш на сесији посвећеној вештачкој интелигенцији. Премијерка му се од срца захваљује што је прихватио позив и додаје да његово присуство доприноси престижу Италије у оквиру Г7.

"Ово је први пут до сада да један папа присуствује састанцима Г7", рекла је Мелонијева и додала да ће то учинити на сесији "Outreach" која је отворена и за друге, не само за чланове Г7.

"Убеђена сам да ће Његова светост дати помоћи у доношењу регулаторног, етичког и културног оквира за вештачку интелигенцију", нагласила је премијерка Италије.

Састанци Г7 одржавају се у региону Апулија у месту Борго Ењација, где ће људи од ауторитета изнети мишљење о највећем антрополошком изазову овог времена, како је то нагласила Ђорђа Мелони додавши да вештачка интелигенција продоре у свакодневни живот људи и пословног света.

Премијерка већ месецима тражи подршку других земаља за "заједнички рад усредсређен на човека и и његову добробит, што и јесте циљ".

Света столица је још 2020. године започела пројекат "Roma Call For Ethics" где да ће учешће папе Фрање имати велики значај.

Остале теме Самита Г7 су рат у Украјини и како јој помоћи, рат на Блиском истоку и како му стати на пут, повезаност климе и енергије, глад у свету, сарадња са Африком, борба против трговине људима. Ово је седми пут да је Италија земља која председава састанцима Г7.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 12:06:46 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5427227/papa-franja-prvi-put-prisustvuje-sastancima-g7.html
Апатин, локализован пожар у фабрици компаније "Флеш" https://rts.rs/vesti/hronika/5427234/apatin-pozar-fabrika-fles.html Пожар који је избио јутрос око девет часова у погону компаније "Флеш" у Апатину је локализован, јавља дописник РТС-а. Пожар је избио у делу фабрике који на високим температурама у процесу бојења и дораде текстила обавља сушење материјала, а потом се проширио и на кровне панеле.

Више екипа ватрогасаца из апатинске општине и Сомбора гасило је ватру, да би након сат времена успели да локализују пожар.

Узрок пожара за сада није познат, а на терен су изашле екипе Центра за ванредне ситуације, полиције и Инспекције за заштиту животне средине. Повређених није било, а наводно су и радници враћени у погон. Увиђај је у току.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 12:21:15 +0200 Хроника https://rts.rs/vesti/hronika/5427234/apatin-pozar-fabrika-fles.html
Директор Торлака: У Институт улази мРНК технологија, очекује се да ће променити ток развоја медицине https://rts.rs/vesti/drustvo/5427189/direktor-torlaka-u-institut-ulazi-mrnk-tehnologija-ocekuje-se-da-ce-promeniti-tok-razvoja-medicine.html Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" заједно са десетак светских компанија учествује у пројекту производње вакцина на основу најсавременије, мРНК технологије. Директор Института Лука Драгачевић каже за РТС да ће сва неопходна опрема стићи наредних месеци. Напомиње да се од мРНК технологије очекује да промени ток будућности медицине. Директор "Торлака" Лука Драгачевић каже да је Институт започео постепени процес реконструкције и модернизације.

Драгачевић наводи да је "Торлак" део пројекта вакцина на основу мРНК технологије и да је управо у петак потписан уговор са Светском здравственом организацијом вредан милион и по евра.

"Прошле године 'Торлак' је започео прве обуке у склопу тог пројекта. Наше особље је отишло на обуке у Кејптаун, САД, у Јужну Кореју, где се налази један од најбољих института тренутно на свету, који је хаб за обуку свих људи који се баве производњом вакцина", наглашава Драгачевић.

Како наводи, учешћем у том пројекту "Торлак" треба да добије сву неопходну опрему за најмодернија истраживања, као што се раде у "Фајзеру" и "Модерни".

Драгачевић указује на то да је од 15 чесника у пројекту развоја мРНК технологије, "Торлак" једини државни институт у Европи, док су остали приватне компаније.

Како је навео, део опреме је стигао у Институт, а наредних месеци би требало да стигне остатак.

Драгачевић истиче да се од мРНК технологије очекује да промени ток будућности медицине.

Како каже, пројектом је обухваћено више од 60 одсто светске популације.

Шта је мРНК технологија

"У питању је технологија која вам омогућава да уместо да убацујете патогене преко традиционалних вакцина, па онда активирате имунолошки одговор, ви заправо уносите тај информациони кôд преко РНК и онда ваше ћелије стварају протеин на који се ствара имунолошки одговор", објашњава директор "Торлака".

"Технологија је потпуно безбедна што се показало многобројним студијама, а проста промена те технологије није само за борбу против патогена, бећ и за борбу против инфекција и рака", додаје Драгачевић.

У петак је објављено најновије истраживање у Енглеској у вези са персонализованом мРНА вакцином против рака коже, за коју постоји потенцијал да се користи и против карцинома плућа, бубрега.

"Очекује се да ће та технологија преузети примат у медицини. 'Фајзер' и 'Модерна', који су започели ту причу, најавили су да негде 2030. очекују да имају регистроване производе за те врсте карцинома", додаје Драгачевић.

Према његовим речима, мРНК технологија би могла да промени не само лечење, него и дистрибуцију и снабдевеност лековима, пошто је производња много бржа.

Каже да су у току су истраживања за терапије и вакцине за још многе болести као што су дијабетес и нека неуролошка обољења.

О изградњи дијагностичког центра и лабораторије

Говорећи о изградњи најсавременијег дијагностичког центра и лабораторије у склопу "Торлака", Драгачевић указује да ће то омогућити да се на лицу места узме и обради узорак и да се уз помоћ нове технологије крене у производњу вакцине.

Очекује да ће објекат до Видовдана добити своју структуру, а да до краја фебруара следеће године у потпуности буде оперативан.

Драгачевић каже да "Торлак" паралелно ради и на модернизацији тренутних погона и развоју пројеката за нове вакцине против тетануса, дифтерије и пертусиса (велики кашаљ).

"Започели смо и сервисирање опреме за производњу бесеже вакцине како би поново одговарала свим светским стандардима", додаје Драгачевић.

Истраживање о имунолошком статусу становништва

"Торлак" од 13 до 24. маја спроводи прво велико истраживање о вакциналном, односно имунолошком статусу грађана на одређене болести на које ће моћи да се пријаве на мејл dijagnostika@torlak.rs.

"Истраживање радимо у сарадњи са Институтом 'Пастер'. Имаћемо десетак пунктова где ће се грађанима узимати крв и тестирати на неке вакцинално-превентивне болести, као што су мале богиње, рубеоле, заушке, ковид и хепатитис А, Б, Ц, Д, Е, за које никада није рађено испитивање", каже Драгачевић.

Потпуно бесплатно проверавају се антитела у крви и након тога ти субјекти ће добити резултате и моћи ће онда да знају како треба да поступе у сарадњи са својим изабраним лекаром.

Испитивање обухвата све старосне групе укључујући и децу, а очекује се учешће око 4.000 грађана.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 11:06:04 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5427189/direktor-torlaka-u-institut-ulazi-mrnk-tehnologija-ocekuje-se-da-ce-promeniti-tok-razvoja-medicine.html
Које линије градског превоза ће бити измењене данас и сутра због Београдског маратона https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5427213/koje-linije-gradskog-prevoza-ce-biti-izmenjene-danas-i-sutra-zbog-beogradskog-maratona.html За време одржавања 37. Београдског маратона, данас и сутра доћи ће до измена на више линија градског саобраћаја.

Трамвајске линије

На трамвајским линијама предвиђене су измене: линија 2 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 14 часова, возила из правца Пристаништа се упућују на Господарску механу (спољни круг) и на Омладински стадион (унутрашњи круг). Линија ће у том периоду радити на потезу Омладински стадион – Дорћол – Пристаниште – Господарска механа.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму. 

Линија 6 – до суботе, 27. априла, до 20 часова, линија ради у редовном режиму. Од суботе, 27.априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 14 часова, линија не саобраћа (возила се укључују из депоа на Дорћолу). Од 14 часова линија ради у редовном режиму. 

Линија 7 – до суботе, 27. априла, до 20 часова, линија ради у редовном режиму. Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ради на потезу Устаничка – Трг Славија – Блок 45. Од 7 до 14 часова, возила у оба смера саобраћају преко Дорћола.

Од 14 часова до краја рада (након успостављања саобраћаја кроз Ресавску улицу), линија ради на редовној траси, уз могуће повремене застоје до 12.30 часова на траси коју пресеца маратон (на Новом Београду).

Линија 9 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 и од 14 часова до краја рада, линија ради у редовном режиму: Блок 45 – Трг Славија – Бањица.

Од 7 до 14 часова, возила из правца Бањице ће саобраћати на релацији Бањица – Аутокоманда, а из правца Новог Београда на релацији Блок 45 – Господарска Механа, уз повремене застоје на траси коју пресеца маратон (на Новом Београду).

Линија 10 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 до 14 часова, возила из правца Дорћола се упућују на Омладински стадион, а возила из правца Бањице раде на релацији Бањица–Аутокоманда.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 11 и 13 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 12.30 часова, линије раде на редовној траси, уз повремене застоје на траси коју пресеца маратон. Од 12.30 часова линије раде у редовном режиму.

Линија 12  – до суботе, 27. априла, до 20 часова, линија ради у редовном режиму. Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ради на потезу: Омладински стадион – Трг Славија – Баново брдо. Од 7 до 14 часова, линија ради на потезу Омладински стадион – Дорћол – Пристаниште –Баново брдо. 

Од 14 часова (након успостављања саобраћаја кроз Ресавску улицу), линија ради у редовном режиму.

Линија 14 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 14 часова, возила из правца Устаничке улице саобраћају до Омладинског стадиона, а из правца Бањице раде на релацији Бањица–Аутокоманда.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Тролејбуске линије

Од суботе, 27. априла, после 8 часова до недеље, 28. априла, до 18 часова, тролејбуси са свих линија ће везу са гаражом остваривати преко техничке везе, од Трга Славија улицама Немањином, Кнеза Милоша, Таковском, Цвијићевом, Поенкареовом, Венизелосовом, Жоржа Клеменсоа и Улицом Гундулићев венац.

Линије 19 и 22 – у недељу, 28. априла, до 14 часова, линијe не саобраћају. Од 14 часова линијe радe у редовном режиму.

Линије 28 и 41 –  у суботу и недељу, 27. и 28. априла, линије неће саобраћати. 

Линија 29 – од суботе, 27. априла, од 8 до 24 часова, линија ради на релацији Трг Славија – Медаковић 3.

Од недеље, од првих јутарњих полазака до 14 часова, уместо тролејбуса радиће аутобуси на линији 29А, и то од првих јутарњих полазака до 7 часова на релацији Трг Славија – Медаковић 3.

У периоду од 7 до 14 часова, возила саобраћаће на релацији Вуков споменик – Медаковић 3, и то трасом: Вуков споменик – Рузвелтова – Булевар краља Александра, (Голсвордијева у смеру ка Медаковићу 3, односно Каленићева, Синђелићева у смеру ка Вуковом споменику) – Максима Горког – Цара Николаја II и даље редовном трасом тролејбуске линије 29.

Од 14 часова, возила са линије 29А се враћају у гаражу.

У периоду од 14 до 18 часова поново се успоставља тролејбуска линија на релацији Трг Славија – Медаковић 3. Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 40 – у суботу, 27. априла, линија ће бити појачана.

У недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 14 часова, уместо тролејбуса са линија 40 и 41 радиће аутобуси са ознаком 41А на релацији Бањица 2 – Адмирала Гепрата. Траса линије 41А се од Бањице 2 до Мостара поклапа са трасом тролејбуске линије 41, одакле ће возила до Улице адмирала Гепрата саобраћати трасом: Мостарска петља – Савска – Дринска – Сарајевска – Хајдук Вељков венац и Балканском улицом до Адмирала Гепрата, а у супротном смеру, ка Бањици 2, трасом линије 41.

Од 7 до 12 часова, возила саобраћају трасом: Сарајевска – Хајдук Вељков венац – Немањина – Савска – Мостарска петља – Булевар војводе Путника и даље редовном трасом ка Бањици 2.  Од 14 часова, возила са линије 41А се враћају у гаражу.

Од 14 часова се поново успоставља тролејбуска линија 40 на релацији Звездара – Бањица 2.

Аутобуске линије

На аутобуским линијама, измене су следеће: 

Линија ЕКО 1 – од суботе, 27. априла, од 20 до 24 часа линија ће у оба смера саобраћати трасом: Теразијски тунел – Нушићева (Дечанска, у смеру ка Новом Београду) – Македонска – Светогорска – Мајора Илића – 27. марта – Краљице Марије (Булевар краља Александра, Рузвелтова у смеру ка Новом Београду) – Вуков споменик.

У недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 14 часова, линија неће радити. Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија ЕКО 2 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати улицама Тадеуша Кошћушка, Цара Душана, Француском, затим кроз терминус "Трг републике", (Француска у смеру ка Дорћолу), Браће Југовића, Дечанском, Трг Николе Пашића, Булеваром краља Александра, Београдском, Трг Славија и даље редовном трасом.

Од 20 до 24 часа, линија ће саобраћати на релацији: Београд на води – Трг Славија.  У недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 14 часова, линија неће радити. Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати на релацији: Београд на води – Трг Славија.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 15 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 часова, возила са терминуса "Земун /Нови град/" и "Зелени венац" се упућују у гаражу.

Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 16 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, линија ће саобраћати на релацији: Трг републике – Карабурма 2. Напомена: у случају да од 7 до 13.30 часова полиција забрани пролаз аутобуса ка Тргу републике, возила са линије 16 ће бити преусмерена из Булевара деспота Стефана десно у Улицу Џорџа Вашингтона и даље ка Дорћолу (као линија 26), где ће извршити промену смера кретања.

Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 17 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 07.30 до 11.30 часова, линија на релацији Коњарник – Земун /Горњи град/ саобраћа следећом трасом: Устаничка – ауто-пут Београд–Шид – ауто пут за Нови Сад – Солунска – Купрешка – Крајишка – Гетеова – Првомајска (у повратку Пазовачки пут, Првомајска) – Горњоградска – Угриновачка – Новоградска (Добровољачка) – Цара Душана – Земун /Горњи град/.

Од 11.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 18 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 до 11.30 часова, линија ради на потезу Земун (Бачка) – Медаковић 3 следећом трасом: Земун Бачка – (Првомајска – Пазовачки пут у смеру ка Медаковићу, односно Првомајска у смеру ка Бачкој) – Гетеова – Крајишка – Купрешка - Солунска – ауто пут за Нови Сад – ауто-пут Београд–Шид и даље редовном трасом ка Медаковићу 3.

Од 11.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 21А – у недељу, 28. априла, од првих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

У периоду од 7 до 14 часова, возила саобраћају на релацији Вуков споменик – Учитељско насеље, и то трасом: Вуков споменик – Рузвелтова – Булевар краља Александра (Голсвордијева у смеру ка Учитељском насељу, односно Каленићева, Синђелићева у смеру ка Вуковом споменику) – Максима Горког – Цара Николаја II и даље редовном трасом аутобуске линије 21А.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 23 – у недељу, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 до 14 часова, линија се дели на два дела: 

– 23А: Карабурма 2 – 27.марта, траса линије: возила иду редовном трасом до Таковске, затим лево у Улицу 27. марта, Старине Новака, Цвијићеву, Булевар деспота Стефана и даље редовно ка Карабурми 2. 

– 23Б: Адмирала Гепрата – Видиковац, траса линије од 7 до 12 часова, возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Немањином, Савском, Мостарском петљом и даље редовном трасом ка Видиковцу.

Tраса линије у периоду од 12 до 14 часова: возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Балканском, Адмирала Гепрата и даље редовном трасом ка Видиковцу.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 24 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанскома, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Старине Новака, Београдском, Његошевом и даље редовном трасом.

Од недељe, 28. априла, од 7 до 14 часова, линија ће радити на потезу Трг републике – Дорћол (СРЦ "Милан Мушкатировић").

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом.

Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 26 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће саобраћати улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Старине Новака, Београдском, (Рузвелтова, Краљице Марије у смеру ка Дорћолу), Булеваром краља Александра и даље редовно.

Од 7 до 14 часова, линија ће саобраћати улицама Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Краљице Марије, Рузвелтовом, Булеваром краља Александра и даље редовно.

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Цара Душана, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95. Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 27 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у смеру ка Тргу републике Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића и Француском.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 14 часова, линија ће саобраћати од терминуса „Трг републике” улицама Браће Југовића, Француском (у смеру ка Тргу републике), Булеваром деспота Стефана, Џорџа Вашингтона, 27. марта, Краљице Марије, Рузвелтовом и даље редовно.

Од 14 до 18 часова, линија од Миријева до Трга Николе Пашића ради у редовном режиму, а затим Дечанском и Македонском у оба смера. Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 27Е и 35 – од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије раде у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, линија ће, уместо до терминуса „Нови Београд /Блок 20/”, саобраћати до терминуса "Трг републике".

Напомена: у случају да од 7 до 13.30 часова полиција забрани пролаз аутобуса ка Тргу републике, возила са линија 27Е и 35 ће бити преусмерена из Булевара деспота Стефана десно у Улицу Џорџа Вашингтона и даље ка Дорћолу (као линија 26), где ће извршити промену смера кретања.

Од 13.30 часова линије раде у редовном режиму.

Линија 31 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати на траси: Трг републике – Булевар деспота Стефана, (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу "Трг републике") – Браће Југовића – Дечанска – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Немањина – Трг Славија и даље редовном трасом.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија саобраћа на потезу Трг Славија – Коњарник. Од 7 до 14 часова, линија саобраћа до терминуса „Бирчанинова” трасом: Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова.

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати на траси: Трг републике – Булевар деспота Стефана (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу "Трг републике") – Браће Југовића – Дечанска – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Немањина – Трг Славија и даље редовном трасом.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 36 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 14 часова, линија саобраћа на релацији Београд на води – Железничка станица "Београд центар" – Бирчанинова. Возила са поменуте линије смер кретања мењају системом следећих улица: Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 37 од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Жоржа Клемансоа, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом.

Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати улицама Жоржа Клемансоа, Џорџа Вашингтона, Таковском, Кнеза Милоша и даље редовно.

Од 7 до 14 часова, линија се дели на два дела: 

– 37А: Адмирала Гепрата – Кнежевац, траса линије у периоду од 7 до 12 часова: возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Дринском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Немањином, Савском, Мостарском петљом и даље редовном трасом ка Кнежевцу.

Tраса линије у периоду од 12 до 14 часова: возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Балканском, Адмирала Гепрата и даље редовном трасом ка Кнежевцу. 

– 37Б Трг републике – Панчевачки мост, траса линије: редовном трасом до Француске, затим Тргом републике, Булеваром деспота Стефана, Улицом браће Југовића и даље редовно до Панчевачког моста.

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Жоржа Клемансоа, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 30, 33, 39, 42, 47, 48, 59, 401 и 402 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије раде у редовном режиму. Од 7 до 14 часова, линије мењају трасу до Бирчанинове улице на следећи начин: Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова;

Возила са линијa 33 и 48, која се после 7 часова нађу на деоници између Трга Славија и Кумодража (Миљаковца 3), саобраћаће до 14 часова на релацији Бирчанинова – Кумодраж (Миљаковац 3), док ће возила која се после 7 часова нађу на релацији Трг Славија – Железничка станица „Панчевачки мост” бити искључена из саобраћаја на терминусу "Панчевачки мост", одакле се укључују после 14 часова.

Од 14 часова линије раде у редовном режиму.

Линија 43 од суботе, 27. априла, од 8 часова до недеље, 28. априла, до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка Тргу републике Булеваром деспота Стефана, Улицом браће Југовића, Француском и Тргом републике.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 44 – од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Жоржа Клемансоа, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском улицом, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом.

Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати улицама Жоржа Клемансоа, Џорџа Вашингтона, Таковском, Кнеза Милоша и даље редовно. Од 7 до 14 часова, линија се дели на два дела: 

– 44А: Адмирала Гепрата – Сењак, траса линије у периоду од 7 до 12 часова:возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Дринском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Немањином, Савском, Мостарском петљом и даље редовном трасом ка Сењаку.

Tраса линије у периоду од 12 до 14 часова: возила иду редовном трасом до Мостарске петље, затим Савском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Балканском, Адмирала Гепрата и даље редовном трасом ка Сењаку. 

– 44Б: Трг републике – Панчевачки мост, траса линије: возила иду редовном трасом до Француске, Трга републике, Булевара деспота Стефана, Браће Југовића и даље редовно до Панчевачког моста.

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати у смеру ка периферији улицама Жоржа Клемансоа, Француском, кроз терминус "Трг републике", Браће Југовића, Дечанском, Тргом Николе Пашића и даље редовном трасом. Користиће стајалиште "Трг републике", које у редовном режиму користи линија 43.

У смеру ка Дорћолу саобраћаће Булеваром краља Александра, Дечанском, Браће Југовића, Француском и даље редовнoм трасом. Користиће стајалиште "Дом омладине", које у редовном режиму користе линије 16, 27Е, 35, 58 и 95.

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 45 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова и од 12.30 часова до краја рада, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 часова, возила са терминуса "Земун /Нови град/" и "Блока 44" се упућују у гаражу до 12.30 часова.

Линије 52, 53 и 56 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије саобраћају редовном трасом до Мостарске петље, затим Дринском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Балканском, Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша и даље редовном трасом ка периферији.

Од 7 до 12 часова, линије саобраћају редовном трасом до Мостарске петље, затим Дринском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Немањином, Савском, Мостарском петљом и даље редовном трасом до периферних терминуса.

Од 12 до 14 часова, линије саобраћају редовном трасом до Мостарске петље, затим Дринском, Сарајевском, Хајдук Вељковим венцем, Балканском, Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша и даље редовном трасом ка периферији. Од 14 часова линије ради у редовном режиму.

Линија 58 – од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати Булеваром деспота Стефана, Џорџа Вашингтона, Таковском, Кнеза Милоша и даље редовно.

Од 7 до 14 часова, возила на релацији Београд на води – Нови Железник иду трасом: Београд на води – Николаја Кравцова – Савска – Мостарска петља и даље редовном трасом.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 60 и 60Л од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 13.30 часова, линија неће радити. Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 65 – од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 14 часова, линија се дели на два дела: 65А (Ново бежанијско гробље – Сава центар) и 65Б (Звездара 2 – Дорћол /Дунавска/).

Траса линије 65А: Ново бежанијско гробље – Марка Челебоновића – Партизанске авијације – излаз на ауто-пут Београд–Шид, затим ауто-путем до Сава центра, где се окреће испод петље полукружно кроз разделно острво.

Траса линије 65Б: возила иду редовном трасом линије 65 до Улице краљице Марије, затим улицама 27. марта, Џорџа Вашингтона, Цара Душана, (Тадеуша Кошћушка у смеру ка терминусу "Дорћол /Дунавска/"), (Дубровачка у смеру ка Звездари) – Дунавска – Дорћол /Дунавска/.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 67 и 68 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије раде у редовном режиму. Од 7 часова, возила се упућују у гаражу, где чекају до 13.30 часова. Од 13.30 часова линије раде у редовном режиму.

Линија 70 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 до 12 часова, линија саобраћа редовно до Улице Марка Челебоновића, затим Улицом Партизанске авијације, петљом 11. април, ауто-путем Београд–Ниш и даље редовном трасом.

Од 12 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 71, 76 и 82 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије раде у редовном режиму. Од 7 часова, возила се упућују у гаражу, где чекају до 13.30 часова. Од 13.30 часова линијe раде у редовном режиму.

Линија 72 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, линија саобраћа на релацији Блок 45 – Аеродром "Никола Тесла". До терминуса "Блок 45" долази улицама Сурчинском и Др Ивана Рибара.

Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 73 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7.30 часова и од 12.30 часова до краја рада, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 до 12.30 часова, линија ради на потезу Батајница – Блок 45, с тим што ће саобраћати измењеном трасом на делу од Пупиновог моста до Блока 45 улицама: Ауто-пут за Нови Сад – Марка Челебоновића – Др Хуга Клајна – Недељка Гвозденовића – Сурчинска – Др Ивана Рибара – Блок 45.

Линија 74 од суботе, 27. априла, од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати улицама Кнеза Милоша, Немањином, Тргом Славија, Београдском улицом, Булеваром краља Александра и даље редовно.

Од 7 до 14 часова, линија се дели на 74А (Бежанијска коса – ауто-путем до Сава центра) и 74Б Миријево 3 – Вуков споменик.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 75 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, возила на релацији Бежанијска коса – Сава центар иду следећом трасом: Бежанијска коса – редовном трасом до ауто-пута – ауто-пут за Ниш – Сава центар, где се окрећу испод петље полукружно кроз разделно острво. Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 77 од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 до 14 часова, линија се дели на 77А (Бежанијска коса /Болница/ – Сава центар) и 77Б (Звездара – Дорћол /Дунавска/).

Траса линије 77А: Бежанијска коса (Болница) – Стари пут Београд–Загреб – петља „11. април”, затим ауто-путем до Сава центра, где се окреће испод петље полукружно кроз разделно острво.

Траса линије 77Б: Звездара – Чингријина – Димитрија Туцовића – Цвијићева – Старине Новака – 27. марта – Џорџа Вашингтона – Цара Душана, (Тадеуша Кошћушка у смеру ка терминусу „Дорћол /Дунавска/”), (Дубровачка у смеру ка Звездари) – Дунавска – Дорћол /Дунавска/. Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 78 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7 до 14 часова, возила саобраћају следећом трасом: Земун /Нови град/ – Купрешка – Солунска – ауто-пут за Нови Сад – ауто-пут Београд–Шид до Аутокоманде и даље редовном трасом ка Бањици. Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 81 и 81Л од првих јутарњих полазака до 7 часова, линије раде у редовном режому. Од 7 часова до 11.45, линије саобраћају на релацији Алтина 1 – Земун (Бачка) следећом трасом: Угриновачки пут (Добановачки пут) – излаз на ауто-пут за Нови Сад – Угриновачка – Земун (Бачка). Од 11.45 часова линије раде у редовном режиму.

Линија 83 од првих јутарњих полазака до 7 часова и од 14 часова до краја рада, линија ради у редовном режиму. Од 7 часова, возила са терминуса "Земун (Бачка)" и "Црвени крст" се упућују у гаражу до 14 часова.

Линија 84 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, возила на потезу Нова Галеника – Сава центар иду следећом трасом: Цара Душана – Добровољачка (Новоградска) – Угриновачка – Горњоградска (Првомајска, Пазовачки пут у смеру ка Сава центру), (Првомајска у смеру ка Новој Галеници) – Гетеова – Крајишка – Купрешка – Солунска – ауто-пут за Нови Сад – ауто-пут Београд–Шид до Сава центра, где се окрећу полукружно испод петље у Улици Владимира Поповића кроз разделно острво.

Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 85 од првих јутарњих полазака до 7 часова, ради у редовном режиму.

Од 7 до 12.30 часова, на делу од Радничке улице до Пупиновог моста, у оба смера, линија ради на следећи начин: Булевар војводе Мишића – Газела – Булевар Арсенија Чарнојевића – ауто-пут Београд–Шид – ауто пут за Нови Сад – Угриновачка – Банатска и даље редовном трасом.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 88 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 11.30 часова, возила на потезу Железник – Сава центар иду следећом трасом: Железник – редовном трасом аутоп-утем до Сава центра – Владимира Поповића, где се окрећу испод петље полукружно кроз разделно острво.

Од 11.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 89 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7.30 до 12.30 часова, у оба смера, линија ради на следећи начин: Видиковац – редовна траса до Моста на Ади – Булевар војводе Мишића – Газела – ауто-пут Београд–Шид – искључење за Бежанијску косу – Партизанске авијације – Марка Челебоновића – Др Хуга Клајна – Недељка Гвозденовића – Сурчинска – Др Ивана Рибара и даље редовном трасом до Блока 72.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 94 – од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 07.30 до 12.30 часова, у оба смера, линија ради на следећи начин: Ресник – редовна траса до Моста на Ади – Булевар војводе Мишића – Газела – ауто-пут Београд–Шид – искључење за Бежанијску косу – Партизанске авијације – Марка Челебоновића – Др Хуга Клајна – Недељка Гвозденовића – Сурчинска – Др Ивана Рибара – Блок 45.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 95 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 13.30 часова, линија ради на потезу Трг републике – Борча 3.

Напомена: у случају да од 7 до 13.30 часова полиција забрани пролаз аутобуса ка Тргу републике, возила са линије 95 ће бити преусмерена из Булевара деспота Стефана десно у Улицу Џорџа Вашингтона и даље ка Дорћолу (као линија 26), где ће извршити промену смера кретања.

Од 13.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 600 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму. Од 7.30 до 12.30 часова, у оба смера, линија ради на следећи начин: Железничка станица „Београд (центар)” – редовна траса до Газеле – Газела – ауто-пут Београд–Шид и даље редовном трасом до аеродрома.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 601 од првих јутарњих полазака до 8 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 8 до 12.30 часова, линија саобраћа измењеном трасом: Сурчинска – Недељка Гвозденовића – Др Хуга Клајна – Марка Челебоновића – Партизанске авијације – излаз на ауто-пут Београд–Шид – Мостарска петља – Савска – Савски трг – Карађорђева –Земунски пут – Булевар Вудроа Вилсона – Београд на води.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 602 од првих јутарњих полазака до 8 часова и од 12.30 часова до краја рада, линија ради у редовном режиму. Од 8 до 12.30 часова, возила саобраћају следећом трасом: СРЦ "Сурчин" – редовна траса до кружног тока у Војвођанској – Др Ивана Рибара – Блок 45.

Линија 607 од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 до 12.30 часова, у оба смера, линија ради на следећи начин: Баново брдо – редовна траса до Моста на Ади – Булевар војводе Мишића – Газела – ауто-пут Београд–Шид и даље редовном трасом до аеродрома. Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 610 – од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 часова до 12.30 часова, возила на релацији Јаково – Бежанијска коса (окретница линија 74 и 75) иду следећом трасом: Сурчинска – Недељка Гвозденовића – терминус „Бежанијска коса”.  Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија 611 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 до 12.30 часова, возила на потезу Добановци – Сава центар иду следећом трасом: ауто-путем до Сава центра – Владимира Поповића, где се окрећу испод петље полукружно кроз разделно острво. Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линије 612, 613 и 711– од првих јутарњих полазака до 7.30 часова, линије раде у редовном режиму.

Од 7.30 до 12.30 часова, линије ће, уместо до терминуса „Нови Београд /Павиљони/”, саобраћати до терминуса "Ново бежанијско гробље" на скраћеној траси: ауто-пут Београд–Шид – ауто-пут за Нови Сад – Марка Челебоновића – Ново бежанијско гробље. Од 12.30 часова линије раде у редовном режиму.

Линије 703, 705 и 706Е од првих јутарњих полазака до 8.30 часова и од 12.30 часова до краја рада, линије раде у редовном режиму.

Од 8.30 до 12.30 часова, на потезу Земун /Бачка/ – периферни терминуси возила ће ићи следећом трасом: Земун /Бачка/ – Угриновачка – ауто-пут за Нови Сад – Улица цара Душана и даље редовним трасама.

Линије 704 и 706 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова и од 13.30 до краја рада, линије раде у редовном режиму.

Од 7.30 до 13.30 часова, на релацији Блок 20 – периферни терминуси, и то на делу од Блока 20 до Пупиновог моста, возила ће ићи следећом трасом: Блок 20 – Владимира Поповића – ауто-пут Београд–Шид – ауто-пут за Нови Сад – Улица цара Душана и даље редовним трасама.

Линија 707 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова и од 13.30 до краја рада, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 до 13.30 часова, на релацији Блок 20 – Земун поље, возила ће ићи следећом трасом: Блок 20 – Владимира Поповића – ауто-пут Београд–Шид – ауто-пут за Нови Сад – Добановачки пут – Угриновачки пут и даље редовном трасом.

Линија 708 од првих јутарњих полазака до 7.30 часова и од 12.30 до краја рада, линија ради у редовном режиму.

Од 7.30 до 12.30 часова, на релацији Земун поље – Ново бежанијско гробље, возила ће ићи следећом трасом: ауто-пут за Нови Сад – Марка Челебоновића – Ново бежанијско гробље.

Линија 860МВ од првих јутарњих полазака до 8 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 8 до 12.30 часова, линија саобраћа измењеном трасом, и то: Ауто-пут "Милош Велики" – кружни ток Војвођанска – Др Ивана Рибара и Сурчинска – Сурчинска – Недељка Гвозденовића – Др Хуга Клајна – Марка Челебоновића – Партизанске авијације – излаз на ауто-пут Београд–Шид – Мостарска петља – Савска и даље редовно.

Од 12.30 часова линија ради у редовном режиму.

Линија A1 – од недеље, 28. априла, од првих јутарњих полазака до 7 часова, линија ради у редовном режиму.

Од 7 дo 14 часова, линија ради на релацији Аеродром "Никола Тесла" – ауто-пут Београд–Шид – Газела – Аутокоманда – Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова. Од 14 часова линија ради у редовном режиму.

Линија Е9 од суботе, 27. априла, од 8 до 20 часова, линија ће саобраћати у оба смера, уместо преко Теразија, од Трга Славија улицама Београдском, Булеваром краља Александра, Тргом Николе Пашића, Дечанском, Браће Југовића, Француском до Трга републике.

Од 20 часова до недеље, 28. априла, до 7 часова, линија ће у оба смера саобраћати од терминуса "Трг републике" Булеваром деспота Стефана (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу "Трг републике"), Џорџа Вашингтона, 27. марта, Старине Новака, Београдском, Тргом Славија и даље редовном трасом. 

Од 7 до 14 часова, возила на релацији Бирчанинова–Кумодраж кретаће се на следећи начин: Булевар ослобођења – Тиршова – Катићева – Бирчанинова.

Од 14 до 18 часова, линија ће саобраћати на траси: Трг републике – Булевар деспота Стефана (Браће Југовића, Француска у смеру ка терминусу "Трг републике") – Браће Југовића – Дечанска – Трг Николе Пашића – Булевар краља Александра – Кнеза Милоша – Немањина – Трг Славија и даље редовном трасом. 

Од 18 часова линија ради у редовном режиму.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 12:51:13 +0200 Сервисне вести https://rts.rs/vesti/servisne-informacije/5427213/koje-linije-gradskog-prevoza-ce-biti-izmenjene-danas-i-sutra-zbog-beogradskog-maratona.html
Фудбал, баскет и одбојка на Ади Циганлији за помоћ Ђорђу Милојевићу у борби против тумора https://rts.rs/vesti/drustvo/5427204/djordje-milojevic-lecenje-pomoc-ada-ciganlija-turnir.html Хуманитарни турнир за помоћ двадесетогодишњем Ђорђу Милојевићу, оболелом од малигног тумора карличне кости, одржава се данас на Ади Циганлији. Студенти Економског факултета организују од 11 часова хуманитарни турнир "Поведи и победи" у фудбалу, баскету и одбојци.

Сав приход планиран је за лечење двадесетогодишњег Ђорђа Милојевића, који болује од тумора карличне кости.

Данас ће на теренима Аде Циганлије играти 28 екипа.

Огњен Лазић, студент Економског факултета, каже да већ трећу годину заредом организују хуманитарни турнир.

"Ђорђе је наш вршњак који болује од малигног саркома илијачне кости. Потребно је око 20 милиона динара за лечење, тако да смо негде на 75 одсто прикупљених средстава. Сетили смо се и ове године да организујемо хуманитарни турнир, само у мало другачијем термину, како бисмо скупили што више средстава", истиче Лазић.

Они који данас не могу да дођу на терен, Ђорђу могу да помогну слањем СМС поруке 1641 на број 3030. Цена поруке је 200 динара.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 09:47:28 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5427204/djordje-milojevic-lecenje-pomoc-ada-ciganlija-turnir.html
Годишњи помен и парастоси за жртве масовног убиства у Малом Орашју и Дубони https://rts.rs/vesti/drustvo/5427187/pomen-malo-orasje-dubona-mladenovac.html У селима Мало Орашје и Дубона данас су одржани годишњи помен и парастоси за жртве масовног убиства које се догодило 4. маја прошле године. Помен за све настрадале у Малом Орашју одржан је у десет часова на Равном Гају, где су се окупиле породице, пријатељи и мештани шесторице убијених младића.

Сат касније, служен је парастос у цркви Светог Апостола Вартоломеја.

Парастос за жртве из Дубоне служен је у цркви Светог Симеона Столпника, потом и на сеоским гробљима.

Због Васкрса који је ове године 5. маја, годишњи парастос се даје недељу дана раније, јер тако прописује црквени типик.

У селима Мало Орашје и Дубона 4. маја прошле године убијено је осам, а рањено 12 особа. Девета жртва преминула је касније од последица рањавања.

За масовно убиство окривљен је Урош Блажић.

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу којом се терети да је 4. маја из аутоматске пушке и пиштоља убио девет људи, од којих је двоје било малолетно.

Покушао је да убије још 20 људи, а ранио их је 12.

Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и брат од ујака из Крагујевца.

Тужилаштво је Уроша Блажића предложило максималну казну од 20 година затвора.

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу, а припремно рочиште пред почетак суђења, заказано је за 23. мај у Вишем суду у Смедереву.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:40:48 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5427187/pomen-malo-orasje-dubona-mladenovac.html
Кијев: Четири термоелектране оштећене у ракетним нападима; руска ПВО оборила 68 дронова изнад Краснодара и Крима https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5427145/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html Рат у Украјини – 793. дан. Руске трупе нападају украјинске железничке линије како би пореметиле испоруку америчког оружја фронту, позива се "Ројтерс" на извор из Кијева. Пентагон најављује нову куповину противваздухопловног оружја за Украјину у вредности од шест милијарди долара. Операција у Украјини ће се, пре или касније, завршити успехом Русије, а Европа и Русија ће морати да се договарају како даље, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков. САД ће Украјини обезбедити ракете "патриот", у оквиру пакета додатне војне помоћи у вредности од шест милијарди долара, саопштио је Пентагон.

Русија циља украјинске железничке линије ваздушним ударима како би пореметила испоруку америчког оружја фронту и закомпликовала војну логистику, рекао је извор из кијевске обавештајне службе Ројтерсу.

Унијан јавља да Украјина повлачи тенкове "абрамс" са ратишта јер не могу да их заштите од напада дронова.

Кијев је евакуисао две цивилне болнице због навода шефа безбедносне службе белоруског КГБ-а да су у њима смештени војници, што је изазвало страх од ваздушног напада.

У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Украјина и даље може да добије рат против Русије, али да би савезници морали више да се ангажују како би Кијев добио подршку коју му је Алијанса обећала.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је за грчку телевизију Скаи да Грчка неће послати Украјини ни "патриот" ни С-300, упркос европским захтевима. Истиче да им је војна опрема неопходна ради сопствене одбране ваздушног простора.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 10:04:43 +0200 Рат у Украјини https://rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5427145/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html
Амфибије у лову на комарце - има ли шансе да се овог лета мање чешемо https://rts.rs/vesti/drustvo/5426841/vladimir-catic-komarci-zaprasivanje.html Поједини суграђани се куну да су их целу зиму гризли комарци, који обично свој пир имају током лета. Одавно се не запрашују из авиона, али од скора их градске службе запрашују и са воде и са копна. Остружнички канал је идеално место за комарце, а најтежи могући терен за раднике Градске чистоће. Неприступачан и стрм. Раније до оваквих канала нису ни могли. Сада успевају да им приђу и са земље и са воде уз помоћ две амфибије.

"Могу да кажем да откад имамо ова возила значе нам пуно јер можемо да приђемо неприступачним пределима, рекама, барама, каналима. То је возило за специјалне намене, амфибијско, креће се по копну и по води", рекао је један од радника.

Пре се оваква места нису ни запрашивала. Сада то раде два радника. Један вози, други ручно разбацује хемикалије како би уништио ларве комараца. Радници су од марта свакодневно на терену. Уз помоћ амфибије, сада је сузбијање брже и ефикасније.

"Када одрадимо третман ларви, не долази до тога да излети већи број комараца, јер одређене врсте комараца могу да прелете и десетине километара и заузму веће површине, а тада када бисмо радили третман био би и скупљи и компликованији. Овако кад сузбијемо на воденим површинама, онда се број комараца смањује на неки толерантан ниво", каже Миланка Перић из Сектора екологије ЈКП "Градска чистоћа".

Прво се узимају узорци воде на местима где се обично лежу комараци. Ако се у води нађу ларве, екипе излазе на терен и запрашују растиње око места где су ларве пронађене.

Ларве се размножавају у води, а одрасли комарци живе и једу на копну. Ако су кишни дани и дува ветар, ефекат запрашивања није потпун. Запрашују се и једни и други и то такозваним биолошким препаратом.

"То је препарат који се раствара у води и уз помоћ ове прскалице колеге могу брже да спроведу тај третман. Овај препарат користимо обично тамо на воденим површинама које су чисте и немају органску материју у себи, а други хемијски препарат користимо само за прљавије воде где су органске материје. Оба препарата су регистрована код Министарства заштите животне средине и безбедни су за људе", наводи Миланка Перић.

Кроз Београд пролазе две велике реке, а многи насељени делови града испресецани су каналима и мочварама.

Тешко екипе Градске чистоће могу свуда да стигну и реагују. Зато и грађани могу да помогну тако што ће позвати Градску чистоћу ако негде примете већи број комараца или знају водену површину где их увек има.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 09:06:12 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5426841/vladimir-catic-komarci-zaprasivanje.html
Израел одговорио на предлог Хамаса о примирју; Иран најавио да ће ослободити посаду брода "MSC Aries" https://rts.rs/vesti/svet/5427120/izrael-hamas-27-april-rts.html Сукоб Израела и Хамаса – 204. дан. Хамас је саопштио да је добио званични одговор Израела на свој најновији предлог о прекиду ватре и да ће га проучити пре него што поднесе свој одговор. Иран је саопштио да ће ослободити посаду заплењеног брода "MSC Aries" не наводећи тачан датум када ће се то догодити. Америчка војска саопштила је да су јеменски Хути лансирали три противбродска балистичка пројектила на два брода у Црвеном мору, при чему је лакше оштећен један британски нафтни танкер. Спасилачки тимови који су учествовали у извлачењу тела из масовних гробница у медицинском комплексу у Кан Јунису сумњају да су припадници израелске војске умешани у крађу органа, пренели су палестински медији.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је у израелским нападима од 7. октобра убијено најмање 34.356 Палестинаца, док је њих 77.368 повређено.

Хамас је, у међувремену, критиковао позив 17 земаља да се израелски таоци хитно пусте из Газе, истакавши да потписнице нису изнеле нити једно решење за претходно изнете палестинске захтеве.

Нова рунда преговора између израелских и египатских званичника за прекид сукоба између Хамаса и Израела вођена је у Каиру. Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да види нови замах у тим разговорима.

Израелски неименовани званичници навели су, међутим, да је Израел јасно поручио египатској делегације да Хамас мора хитно да пусти 33 израелска таоца или ће, у супротном, ИДФ почети копнену операцију у Рафи.

За то време, САД су саопштиле да је америчка војска почела са градњом плутајућег пристаништа на обали Газе, које ће помоћи са испоруком хуманитарне помоћи цивилном становништву.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 13:28:25 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5427120/izrael-hamas-27-april-rts.html
Дан дечје радости – субота када је Христ васкрсао Лазара из мртвих https://rts.rs/vesti/drustvo/5427067/vrbica-lazareva-subota-vencici-zvoncici-spc-crkva-praznik.html Лазарева субота, или Субота праведног Лазара, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније. Свог пријатеља Исус Христос је васкрсао четири дана након смрти. Зато се данас прославља чудо Христово. Данашњи празник познат је и као Врбица - омиљен међу децом, која се радују цветним венчићима и звончићима око врата. Српска православна црква и верници славе Лазареву суботу, празник којим се прославља Христово васкрсење Лазара после четвородневне смрти.

Лазарево васкрсење је видело много људи, па се вест о чуду Христовом, који је подигао свог пријатеља Лазара из мртвих, проширила.

Откуд назив Врбица

На Лазареву суботу беру се младе врбове гране које се освештавају у цркви и деле народу, због чега се празник и зове Врбица.

"Удесио се, као за Врбицу" је изрека настала јер је обичај да се поводом празника деца лепо обуку, украсе звончићима и венчићима.

Малишани се крећу у поворкама око цркве. Некада су од куће до куће ишле лазарице и додоле, које су уз песму желеле дому и укућанима напредак и срећу.

На Врбицу се бере и цвеће које се не уноси у кућу, већ потапа у воду да преноћи. Ујутру, на Цвети, укућани се том водом умивају.

Данашњи празник је дан дечје радости, јер је, према јеванђељу, Христос полазећи у Јерусалим рекао – "Пустите децу к мени, јер таквих је царство небеско".

"Лазаре, изиђи напоље!"

Због смрти свог пријатеља Лазара, Христос је плакао. Сагледао је тријумф смрти у свету, пише протојереј Александар Шмеман у књизи "Тајне празника". Исус Христос зато заповеда – "Лазаре, изиђи напоље!".

"То је изазов који Христос упућује смрти. То је заповест којом Христос објављује рат смрти. То су речи којима Христос објављује да сама смрт мора бити умртвљена и уништена. То је чудо љубави која тријумфује над смрћу", наводи протојереј Шмеман.

Тако је сам Христос сишао до Лазаревог гроба, да би се тамо лицем у лице срео са смрћу, да би је разрушио, да би верницима даровао вечни живот који је за њих саздао Бог.

После васкрсења Лазар је живео још тридесет година као епископ на Кипру, где је и сахрањен. На надгробној плочи писало је Христов пријатељ.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 06:18:16 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5427067/vrbica-lazareva-subota-vencici-zvoncici-spc-crkva-praznik.html
Највећа фабрика поврћа налази се у Самариновцу - поља паприка, парадајза, лубеница запрашују бумбари https://rts.rs/vesti/ekonomija/5427043/najveca-fabrika-povrca-nalazi-se-u-samarinovcu---polja-paprika-paradajza-lubenica-zaprasuju-bumbari.html Село Самариновац у општини Житорађа, са око хиљаду становника, једно је од највећих произвођача поврћа на југу Србије. Годишња производња из године у годину расте, а посебан замах добија након електрификације око 500 хектара ораница 2021. године, коју је финансирала држава. Jедна од највећих “фабрика хране на отвореном" налази се на југу Србије. У стотинама пластеника и на плодним ораницама гаје се паприка, парадајз, краставац, а последњих година и бостан. Ново време стигло је пре три године, када је струја у потпуности заменила скупи дизел.

“Електрификација нам је много помогла, ми смо се препородили како је дошла струја, млади остају, не одлазе, ту су. Лубеница је главна култура, имамо хектар и по под тунелима, то је за ранију производњу, и три хектара за касније“, каже повртар из Самариновца Марко Пешић.

Бостан преовладава и на парцелама Драгана Пешића, кога је екипа РТС-а затекла како са супругом припрема младе биљке за климатске услове без најлона.

“Бавим се производњом бостана, на површини од шест хектара. Само упоран рад, од мрака до мрака. Према садашњој ситуацији, до сада, ја се надам, од 1. до 5. јуна, месец дана раније, да изађемо на тржиште, у односу на прошле године“, рекао је Драган Пешић.

И породица Зорана Милошевића једна је од већих произвођача. Поврће гаје на више од 13 хектара, а познати су и по бројним иновацијама у производњи, почев од савременог клијалишта до коришћења бумбара за опрашивање биљака.

“Пластеници су се баш проширили ове године, највише је заступљена паприка у нашем крају. Ту смо рођени, ту остајемо, ми имамо неку љубав према свом крају, шта су нам дедови оставили овде и то поштујемо и ценимо“, навео је Зоран Милошевић.

Село Самариновац је јединствено и по томе што је село са највише младих у Топлици. Да би тако било и даље, мештани очекују помоћ државе, пре свега за завршетак Дома културе, који чекају деценијама.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 07:16:01 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5427043/najveca-fabrika-povrca-nalazi-se-u-samarinovcu---polja-paprika-paradajza-lubenica-zaprasuju-bumbari.html
Стиже топлији ваздух са Медитерана – температура до 23 степена https://rts.rs/vesti/vreme/5426992/vreme-prognoza-27-april-rts.html За викенд сунчано време - идеално за шетњу и боравак у природи. Са Медитерана стиже све топлији ваздух. Највиша дневна температура биће до 23 степена. У већем делу земље ће током дана бити претежно сунчано и топлије.

Краткотрајна магла или ниска облачност очекују се ујутру по котлинама и дуж речних токова. Ретка појава краткотрајне кише или пљуска очекује се само у брдско-планинским пределима.

Најнижа температура биће од четири до десет степени, а највиша дневна од 20 до 23 степена.

Сунчано време очекује се и у Београду, уз температуру до 23 степена.

Још топлије биће у недељу, када ће температура ићи до 27 степени.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 06:10:37 +0200 Време https://rts.rs/vesti/vreme/5426992/vreme-prognoza-27-april-rts.html
Самарас: Извештај Доре Бакојани не представља Грчку https://rts.rs/vesti/politika/5427154/samaras-izvestaj-dore-bakojani-ne-predstavlja-grcku.html Бивши грчки премијер Антонис Самарас оштро је критиковао известитељку за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани, истичући да њен извештај о тзв. Косову не представља Грчку, као ни културу и традицију те земље. ''Нечувене ствари које су се недавно десиле везано за Косово не представљају Грчку и хеленизам'', рекао је Антонис Самарас.

Додао је да би Грчка пре требало да се бави обележавањем 50. годишњице турске инвазије на Кипар, уместо, како је рекао, ''увлачењем хеленизма у опасне путеве, као са резолуцијом о Косову''.

Према његовим речима, Грчка би требало да се бави интернализацијом питања ''кипарске трагедије''.

Товима преноси да се Бакојани након представљања свог извештаја о тзв. Косову суочила са низом критика, чак и напада грчких политичара, и додаје да су се кабинети премијера Киријакоса Мицотакиса и министра спољних послова Јоргоса Герапетрита јасно оградили од њеног извештаја.

Бакојани је за грчке медије изјавила да за Кипар није створен преседан усвајањем њене препоруке у Парламентарној скупштини Савета Европе о тзв. Косову, уз оцену да су Кипар и тзв. Косово два различита питања и да се ни на који начин не могу повезивати.

Герапетрит је раније ове седмице поручио да ће се Грчка уздржати од гласања у Комитету министара Парламентарне скупштине Савета Европе следећег месеца и да неће подржати захтев за приступање тзв. Косова тој организацији.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 22:51:45 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5427154/samaras-izvestaj-dore-bakojani-ne-predstavlja-grcku.html
ГИК: Проглашена листа "ГГ за зелени Београд: Кад, ако не сад - др Дејан Жујовић" https://rts.rs/vesti/politika/5427136/gik-proglasena-lista-gg-za-zeleni-beograd-kad-ako-ne-sad---dr-dejan-zujovic.html Градска изборна комисија (ГИК) прогласила је четврту изборну листу "Група грађана за зелени Београд: Кад, ако не сад - др Дејан Жујовић" за изборе за одборнике Скупштине града Беграда 2. јуна. Изборна листа испуњава све законом порписане услове за проглашење листе, наводи се решењу ГИК-а, објављеном на сајту Републичке изборне комисије (РИК).

ГИК је саопштио и да су у његов проширени састав на предлог подносиоца изборне листе "Група грађана за зелени Београд: Кад, ако не сад - др Дејан Жујовић" именовани Горан Илић из Београда за члана Комисије и Милован Рољић из Београда за његовог заменика.

Пре листе "Група грађана за зелени Београд: Кад, ако не сад - др Дејан Жујовић", проглашене су листе "Александар Вучић - Београд сутра", "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!" и "Ћале ово је за тебе - Петар Ђурић".

]]>
Fri, 26 Apr 2024 21:34:34 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5427136/gik-proglasena-lista-gg-za-zeleni-beograd-kad-ako-ne-sad---dr-dejan-zujovic.html
Либија, заборављена земља бескрајне кризе https://rts.rs/vesti/svet/5427126/libija-un-kriza-turska-sad-rusija.html Специјални изасланик Уједињених нација за Либију Абдулаје Батили поднео је оставку, тврдећи да су либијски лидери претпоставили личне интересе будућности земље, која не успева да се стабилизује још од свргавања Моамера ел Гадафија 2011. године. Батили је четврти специјални представник УН који је, разочаран развојем ситуације, напустио Либију од 2020. године. Шверц, миграције, корупција и поделе потресају државу. Свега дан пошто је престао пустињски ветар, који је Либију обојио у наранџасто, ова земља је остала без још једног међународног администратора, пошто је и Абдуаје Батили напустио место шефа мисије УН, разочаран недостатком жеље локалних лидера да, некако, пронађу пут ка изборима.

Овом оставком, Батили је постао четврти специјални изасланик УН који је главом без обзира побегао из Либије, добоко подељене ривалским владама у Триполију и Бенгазију, које су, у међувремену, успеле да пронађу више или мање моћне стране спонзоре.

Пре њега, из Либије су утекли Јан Кубиш, Стефани Вилијемс и Хасан Саламе, који су, попут Батилија, у Триполи долазили очекујући да ће 13 година после грађанског рата успети да уједине земљу и поставе основе било какве демократије.

"Тврдоглави отпор, неразумна очекивања и равнодушност локалних лидера за интересе локалног становништва", списак су разлога због којих је Батили одлучио да напусти Триполи, тачно 18 месеци пошто је Савет безбедности УН, после силних натезања и претњи ветом са више страна, успео да изабере шефа мисије у Либији.

Бежанија из Либије

Батли је у Либију стигао пошто његов претходник Јан Кубиш није успео да организује председничке изборе, које је међународна заједница замислила као кључни корак ка успостављању демократије и укидању две ривалске владе у Триполију и Бенгазију.

За разлику од УН, Либијци су од самог почетка овог утопијског пројекта били прилично скептични могу ли слободни и поштени избори уопште бити одржани у држави којом доминирају локалне, махом наоружане, фракције, корупција и отворена непријатељства.

Готово истовремено са оставком шефа мисије УН, службеник УНСМИЛ-а приведен је пред суд у Канади под оптужбом да је покушавао да једној од ривалских фракција у Либији прода кинеске беспилотне летелице и организује шверц "милиона барела нафте" ка Далеком истоку.

Канађанин Фати Бен Ахмед Хајек оптужен је да је покушао да прода беспилотне летелице које могу да носе пројектиле, као и да је посредовао у покушају да се Кинезима продају милиони барела либијске нафте.

Шверц дронова, нафте...

Суд у Монтреалу, међутим, није објавио којој је од либијских милиција Хајек покушавао да прода дронове, али је држава суштински подељена на снеге у Триполију које контролише међународно призната, али привремена влада Абдулхамида Дбеибе и војску самозваног "фелдмаршала" Калифе Хафтара.

Дбеиба у сукобима са ривалима има огромну помоћ Турске, док Хафтар већ годинама добија оружје и опрему од Русије. У сложену математику односа различитих фракција у Либији, редовно, мешају се Француска, Египат, Катар, Италија, САД и однедавно и Кина.

Либијом, скоро свакодневно, дефилују конвоји војних возила, који машући различитим заставама покушавају да утерају у народ поштовање према власти Дбеибе, Хафтара, али и других претендената на лидерске положаје, попут Гадафијевог сина Сејфа ел Ислама, бившег министра унутрашњих послова Фатхија Башаге, или команданата локалних милиција.

Дбаиба је, уз "фелдмаршала" Хафтара и Сејфа ел Ислама, био на листи председничких кандидата на изборима који је требало да буду одржани крајем 2021. године, али је њихове жеље Вашингтон оценио "суштински неприхватљивим", што због потерница које су расписали различити судови, што због других грехова, попут корупције.

Једнако је неуспешан био и покушај да се, уз силни међународни притисак, организује дефинисање новог устава, посебно због оргомног притиска којем су изложени чланови тела које се ухватило овог посла.

Устав или отмица

Један од чланова уставотворне скупштине, Абдуаје Бахтили отет је у петак из своје куће, из које су га униформисани и маскирани припадници неке од милиција одвели у непознатом правцу.

Осим милиција, Либијом крстаре и колоне америчких и руских војних возила.

Изостанак воље за политичким решењем кризе Либију је претворио у полигон за испоробавање новог оружја и натезање великих сила. Отказивањем избора, практично, окончан је и мандат Абдулхамида Дбеибе, али је он одбио да преда власт кабинету који је, у међувремену, на истоку формирао његов главни политички ривал - Фатхи Башага.

Лидери обе стране сматрају да је одржавање статуса кво боље решење од успостављања новог система власти, који личности попут Дбебибе, Хафтара или Башаге не би могли да контролишу.

За сада, политички, али повремено и оружани сукоби ривалских група довели су добар део становништва Либије до ивице сиромаштва пошто цене намирница непрестано расту.

Неспособност самозваних лидера да обављају функције које су запосле показала се током недавних поплава које је изазвало пуцање брана у Дерни, када се показало да о функцијама које је некада обављала држава, сада не брине ама баш нико.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 21:19:09 +0200 Свет https://rts.rs/vesti/svet/5427126/libija-un-kriza-turska-sad-rusija.html
Шта доноси одлагање гласања о резолуцији о Сребреници у УН https://rts.rs/vesti/politika/5427009/srebrenica-rezolucija-un-glasanje-srbija-genocid.html Одложена је седница Генералне скупштине Уједињених нација на којој је 2. маја требало да се гласа о Предлогу резолуције о Сребреници. За Србију је то, након дипломатске мисије у Њујорку, значајан успех. Исход гласања о резолуцији о геноциду у Сребреници, према свим прогнозама, био је готово известан. Још извеснији био је датум седнице – 2. мај. Вест да је усвајање тог документа на чекању синоћ је саопштио амбасадор Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама.

"Шаљемо текст резолуције на ревизију, уколико земље чланице Уједињених нација имају још неке предлоге. Генерална скупштина ће бити сигурно након 6. маја. У овој одлуци је учествовала и мисија Босне и Херцеговине. Желимо да дамо више времена да се сви упознају са стварним чињеницама, као и да сви, укључујући и оне који су сада можда против, дају своје сугестије", рекао је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија.

Више гласова "против" и "уздржаних" од оних који би гласали "за", био је циљ дипломатских активности делегације Србије у Њујорку, иако се уздржани не броје. Да у игри нису само бројеви - верује новинарка Љиљана Смајловић. Као један од разлога одлагања наводи да предлагачи нису задовољни структуром држава које би подржале резолуцију.

"Они ће можда да добију још предлагача или више сигурних гласова, али за наше напоре да алармирамо што више држава, свако одлагање је одлично. Чак и да су предлагачи БиХ, односно Сарајево, односно Лагумџија, чак и да је то урадио да би ситуацију поправио, он аутоматски поправља и нашу позицију јер нам даје више времена и одлагање указује да нешто није у реду са резолуцијом", рекла је Љиљана Смајловић.

Разговоре у Уједињеним нацијама као оштру политичку борбу оцењује Милован Дрецун. Верује да су аргументи Србије биле чињенице из 1995. године.

"А с друге стране су представљене чињенице које се односе на будућност, на садашњост и на будућност, а то је да би усвајањем такве резолуције тензије у БиХ биле подигнуте до максимума између Бошњака и Срба, да би тај пут довео до растакања БиХ и да не води ка помирењу него ка стварању нових непријатељстава", каже Дрецун.

Тензије које прате Резолуцију почеле су након што је амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама покретањем иницијативе за њено доношење прекорачио овлашћења.

Није консултовао трочлано Председништво, у коме иначе нема сагласности по том питању, па српски члан Председништва Жељка Цвијановић тражи да се на првој наредној седници тог органа на дневни ред стави разрешење Златка Лагумџије.

]]>
Sat, 27 Apr 2024 12:40:46 +0200 Политика https://rts.rs/vesti/politika/5427009/srebrenica-rezolucija-un-glasanje-srbija-genocid.html
Чистије реке у Сокобањи уз подршку ЕУ https://rts.rs/vesti/drustvo/5426987/sokobanja-otpadne-vode-eu.html Сокобања ће добити систем за сакупљање и пречишћавање отпадних вода и нову канализациону мрежу. То је једно од 300 постројења за отпадне воде чија је изградња планирана, а Србија за то може да рачуна на помоћ Европске уније. Пројекат ће обезбедити пречишћавање отпадних вода за шире подручје општине Сокобања и допринеће смањењу загађења реке Градашнице и Моравице и Бованског језера које се налази низводно и користи се као извор воде за општину Алексинац. 

"У програму 'Скок у будућност 2027' представљено је 35 јединица локалне самоуправе, где ће бити изграђено 32 пречистача за прераду отпадних вода, један од њих јесте и пројекат у Сокобањи и преко 1.000 километара недостајуће канализационе мреже", каже Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије.

Уговорени износ радова је 12,4 милиона евра, од чега половину средстава обезбеђује Европска унија, а половину Влада. Само петина становника Србије има системе за пречишћавање комуналних отпадних вода, а за изградњу постројења планирано је више милијарди евра.

"У Сокобанији, као и било где другде, да би туризам напредовао, нису довољни само сликовити пејзажи и историјска места, већ је неопходна посвећеност екологији и инфраструктура која обезбеђује добробит и посетилаца и локалног становништва", каже Емануеле Жиофре, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Према речима Жиофреа, Европска унија је у последњих 15 година уложила 582 милиона евра у зашиту животне средине у Србији.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 19:58:54 +0200 Друштво https://rts.rs/vesti/drustvo/5426987/sokobanja-otpadne-vode-eu.html
"Ер Србија" превезла милионитог путника у 2024. години – најављено проширење флоте и погодности за путнике https://rts.rs/vesti/ekonomija/5426976/aerodrom-nikola-tesla-er-srbija.html Српска национална авио-компанија "Ер Србија" је саопштила да је превезла милионитог путника у 2024. години и да је тај резултат забележен две седмице раније у односу на прошлу годину. Из компаније најављују проширење флоте, нове линије и сарадњу са "Мензис авијацијом", која је 5. марта преузела опслуживање на аеродрому. Задовољство путника потврђују промене које је, за нешто мање од два месеца, увела "Мензис авијација", преузевши земаљско опслуживање "Ер Србије" на аеродрому "Никола Тесла".

Путници на аеродрому су у РТС-овој анкети истакли да виде напредак и бољу организацију, као и чињеницу, како кажу, да се брже чекира, те да има више отворених гејтова.

"Сваких месец дана види се значајна разлика у изгледу аеродрома, у услугама које се пружају на аеродрому", наводи један од саговорника у анкети.

Београдски аеродром на електрични погон

Мензис авијација је, истиче се, водећи глобални партнер у услугама на више од 250 аеродрома у 60 земаља, а аеродром "Никола Тесла" први је у региону на ком се авиони "Ер Србије" отпремају на летове коришћењем возила на електрични погон.

Употреба специјализованих возила, а не старих трактора – за померање авиона и превоз пртљага – утиче на смањење карбона у домаћем авио-саобраћају.

Директор саобраћаја "Мензис авијације" Гаврило Кандикјан каже за РТС да њихова опрема не користи чврста горива, ради на електрично напајање – од трактора последње генерације за изгуравање ваздухоплова, до елеватора за утовар и истовар пртљага и трактора за вучу пртљага.

"То је, да кажемо, иновативно у овом подручју и Мензисова политика којој тежимо до 2033. године је да тотално будемо независни од чврстих горива и да имамо карбон нула потрошњу", истиче Кандикјан.

Ер Србија: Нема гужви, кашњења и изгубљеног пртљага

Да све тече према очекивањима, потврђују и из националне авио-компаније – нема гужви, изгубљеног пртљага, нити кашњења летова.

Сарадња са "Мензис авијацијом" требало би да допринесе побољшању нивоа услуге за "Ер Србију", као и пружања бољег искуства путницима.

Томе ће допринети и још један "АТР" авион – осми у флоти националног превозника који ће летети у регионалном саобраћају, док се од јесени најављују нове линије.

Генерални директор "Ер Србије" Јиржи Марек наводи да чекају долазак широкотрупних авиона.

"Све зависи од процеса одржавања, јер када то буде завршено, авиони би требало да стигну. Очекујем да ће то бити крајем јула или почетком августа, тек после тога ћемо моћи да објавимо када ће стартовати летови ка Шангају, Мајамију – верујем да ће то бити новембар или децембар", наглашава Марек.

Летња сезона – испит и изазов

Испит за нове партнере биће предстојећи празници, као и летња сезона.

"Кључни индикатори пословања су доста бољи него што су били раније, а ту мислим на редовност и број заосталог пртљага који је дефинитивно био бољка прошло лето, али и путничко искуство које је, да кажемо, број један. То је наш приоритет за наступајућу летњу сезону и због тога смо дошли овде", каже директор саобраћаја "Мензис авијације" Гаврило Кандикјан.

Током лета на десетак пролаза требало би да проради биометријско аутоматско очитавање пасоша – као још једна новина, чиме ће се убрзати пасошка контрола.

У прва три месеца, аеродром "Никола Тесла" опслужио је 1,6 милиона путника, што је за 22,5 одсто више у односу на први квартал 2023.

Ако се овај тренд настави, до краја године очекује се да ће бити надмашен број путника из претходне године, а то је нешто мање од осам милиона.

]]>
Fri, 26 Apr 2024 20:00:15 +0200 Економија https://rts.rs/vesti/ekonomija/5426976/aerodrom-nikola-tesla-er-srbija.html