Читај ми!

Пленковић: Политика сећања на Јасеновац мора да се усади у образовни систем

Жртвама усташког логора Јасеновац државни врх Хрватске је на 79. годишњицу пробоја логора, одао почаст полагањем цвета на споменик Камени цвет. Премијер Хрватске Андреј Пленковић је истакао да је од суштинске важности да се политика сећања на најстрашније злочине угради у хрватски образовни систем.

Хрватски државни врх одао је пошту жртвама усташког логора Јасеновац, колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Камени цвет, код којег су, уместо венаца, положили по један цвет.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је рекао да је од суштинске важности да се политика сећања на најстрашније злочине угради у хрватски образовни систем – "где сви млади на време добију праву и истиниту информацију, како би могли правовремено да формирају ставове убудуће".

"Поново смо овде у Јасеновцу, на 79. годишњицу пробоја из усташког логора. Још једном смо дошли да осудимо тоталитарни систем, најгоре злочине почињене током Другог светског рата, да одамо пошту жртвама, свима онима који су невино страдали овде, али и у другим логорима током Другог светског рата", рекао је премијер Хрватске.

Пробој из логора

Комеморација се одржава у знак сећања на 22. април 1945. године, када су логораши из злогласног усташког логора Јасеновац покушали у очајничком јуришу на стражаре да се докопају слободе, али је у томе успело само 169 од њих 1.073.

Осим премијера Хрватске поштовање шртвама су одали и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, представници националних мањина, антифашисти и преживели заробљеници логора.

Усташки логор Јасеновац био је највећи концентрациони логор по броју заточеника и страдалих на подручју Независне државе Хрватске.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво