Европски парламент о укидању виза за грађане КиМ са српским пасошем

Европски парламент данас се, на пленарној седници у Стразбуру, изјашњава о укидању виза за грађане Косова и Метохије са српским пасошима. Посланици треба да усвоје извештај који је сачинио Матјаж Немец, известилац за укидање виза за грађане Косова са пасошима Кооридинационе управе Србије и који је 9. априла усвојио Одбор Европског парламента за унутрашње послове, правду и грађанске слободе.

Током седнице, која је почела јуче, а траје до 25. априла, европски посланици гласаће и о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.

У току је последња пленарна седница Европског парламента у Стразбуру у овом сазиву парламента и међу многим одлукама које се очекују на овој последњој седници је и одлука и гласање које би требало да дође у наредним моментима пре 13 часова према најавама одлука о укидању виза за грађане Србије са Косова који имају пасоше, које издаје тзв. координациона управа.

Ова одлука се очекује на основу предлога Европске комисије из новембра прошле године, о томе је постигнута сагласност између земаља чланица, иако се овом потезу који је најављен крајем 2023. успротивила Приштина наводећи да она иде против суверенитета Приштине и да може да угрози интеграцију, како су рекли, Срба у косовско друштво.

Међутим, у Европском парламенту се очекује да ће бити већина за ту одлуку и када то буде изгласано, то је практично и последњи корак у процедури одлучивања.

Након тога, према речима известиоца за ово питање, словеначког посланика Немеца, либерализација могла да ступи на снагу већ до лета, чиме и Срби са КиМ више не би били заправо једина популација на Западном Балкану и група становништва која нема могућност слободног путовања у земље ЕУ.

Осим тога, друга тема о којој ће бити речи данас и сутра у Европском парламенту је план раста за Западни Балкан, план који је такође предложен крајем прошле године, о којем се после консултација између земаља чланица и Европског парламента постигла сагласност о томе и ово је последњи корак у процедури пре него што се парламентарци разиђу уочи избора заказаних за почетак јуна.

То би потенцијално могло да значи да је тај износ од шест милијарди евра, од којег нешто мање од једне трећине би могло да буде потенцијално намењено Србији, би могло да буде оперативан такође већ од овог лета.

Наравно, од земаља у региону и Србије се очекује да предложе програме реформи које су услов за повлачење ових средстава.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво