У Приштини потврђена оптужница за наводне ратне злочине против Драгише Миленковића

Апелациони суд у Приштини потврдио је оптужницу против Драгише Миленковића, оптуженог за наводни ратни злочин против цивилног становништва, након што је бранилац Дејан Васић затражио њено одбацивање, тврдњом да је истрага коју је спровело Специјално тужилаштво незаконита.

Васић је навео да Миленковићева одбрана никада није била позивана у вези са спровођењем истражних радњи полиције и на саслушање сведока, пренели су медији у Приштини.

Драгиша Миленковић из Kишнице код Грачанице, 10. јануара 2024. на првом рочишту изјаснио се да није крив за ратне злочине, али се изјаснио кривим за недозвољено држање оружја.

Адвокат Васић је у захтеву за одбацивање оптужнице навео да основана сумња неопходна за оптужбу није у довољној мери доказана, као и да су докази Тужилаштва незаконити.

Оптужница Специјалног тужилаштва од 26. децембра 2023. године, терети Драгишу Миленковића да је у периоду ратних дејстава на Kосову 1998-1999. у Приштини и Липљану, у саизвршилаштву са другим затворским службеницима, Љубомиром Чимбуровићем, бившим директором Окружног затвора у Приштини, Предрагом Брадићем и Миливојем Ивићем, бившим затворским чуваром, “систематски малтретирао затворенике Албанце, мучећи их разним алатима као што су гумени штапови, металне шипке, електрични каблови, водоводне цеви, ударци ногама и рукама, све до пребијања, наношења телесних повреда”.

Жртве су, наводи се у оптужници, објасниле да су после премлаћивања осећале јаке болове у целом телу, да су претрпеле психичко насиље, да су остављани без хране скоро недељу дана, озбиљно угрожавајући животе и услед тога и непрекидног премлац́ивања доживљавали су стање анксиозности и страха.

Овим се Миленковић терети да је извршио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва".

Миленковић је један од деветорице, углавном Срба, које је полиција ухапсила прошле године на KиМ, због сумње да су починиле ратне злочин против цивилног становништва.

Поред Миленковића ухапшени су Златан Арсић, Жарко Зарић, Момир Пантић, Илија Елезовић, Драган Миловић, Зоран Kостић, Милош Пљесковић и Шаћир Љутвија.

Током прошле године Тужилаштво у Приштини подигло је 15 оптужница у вези са кривичним делом ратни злочин против цивилног становништва. Осам оптужница је подигнуто у одсуству а седам, једна је у случају Миленковића, против особа које су већ биле у притвору.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво