Читај ми!

Лајчак: Нема напретка у успостављању ЗСО, све договорено мора бити испуњено

Ако нема напретка по питању формирања Заједнице српских општина тешко да се може очекивати напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, изјавио је специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

Мирослав Лајчак је указао да су Београд и Приштина на свом европском путу и да знају какве су им обавезе.

"За Србију, то је годишњи извештај Европске комисије који говори тачно шта треба да се уради. За Косово, то је Споразум о стабилизацији и придруживању. Осим тога, у складу са одлукама Савета ЕУ нормализација односа је претпоставка за напредак на европском путу. Унија је јасно рекла да не може да увози нерешене билатералне проблеме", објаснио је Лајчак у изјави за Косово онлајн.

На питање да ли има напретка по питању ЗСО одговорио је да "тренутно нема никаквог напретка".

"Могу само да поновим да све што је било договорено мора бити испуњено, јер је општи принцип ’’Pacta sunt servanda’ - основно начело уговорног права по којем је закључени уговор закон за уговорне стране, које су дужне испунити своје обавезе на начин одређен уговором и одговорне су за испуњење тих обавеза - и он важи за обе стране. Ако нема напретка по питању Заједнице тешко да можемо очекивати напредак у нормализацији односа“, подвукао је Лајчак.

Упитан за закључке свог досадашњег деловања, будући је именован за будућег амбасадора ЕУ у Швајцарској, Лајчак је рекао да је још прерано за закључке.

"Ја сам на овој дужности до краја августа, има још довољно времена и пуно посла. Ово питање ми поставите у августу“, додао је Лајчак.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво