Брнабић: Резолуције дођу и прођу – није ово прва, а неће бити ни последња

Поводом усвајања Резолуције ЕП о Србији, премијерка Ана Брнабић је рекла да "ће вечно остати записано да су у Србији постојале политичке странке и људи који су сами тражили укидање суверенитета сопствене земље".

Премијерка Ана Брнабић реаговала је на друштвеној мрежи Икс поводом данашњег обраћања представника "Србије против насиља" на панелу у Европском парламенту у Стразбуру.

"Резолуције дођу и прођу, није ова прва, неће бити ни последња, али ће вечно остати записано да су у Србији постојале политичке странке и људи који су сами тражили укидање суверенитета сопствене земље", објавила је премијерка Србије Ана Брнабић поводом усвајања Резолуције Европског парламента о Србији.

Ана Брнабић је на Иксу објавила изјаву посланице Странке слободе и правде Маринике Тепић која је је позвала посланике Европског парламента "да подрже захтеве проевропске опозиције да се пошаље мисија која би истражила све те неправилности и да се издају препоруке које би и власт и опозиција морале да испуне".

"Радомир Лазовић: Не желим да кријем, нама је драго због овога што се десило, јер оваквој резолуцији смо се надали", цитирала је Ана Брнабић.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да та резулуција није обавезујућа за Европску комисију и за државе чланице Уније и подсећа да је Европски парламент и раније усвајао разне резолуције - и о признавању Косова, увођењу санкција Русији.

"Резолуција је пуна произвољних оцена, оптужби које су преписане из Београда, то је један политички памфлет", каже Дачић, и додаје да резолуција има и политичку улогу - "да помогне онима који су њихови фаворити у Србији, а то су, сматрам, странке и коалиције које имају изразито антисрпски карактер".

Министарка правде Маја Поповић упутила је саопштење поводом понашања представника опозиције у вези са резолуцијом Европског парламента.

"Срамно је и бестидно понашање представника опозиције, која ликује због донете резолуције Европског парламента. Невероватно је да се било који грађанин Србије радује доношењу резолуције која је штетна по нашу земљу", наводи се у саопштењу.

Реаговања представника власти

Чланица Председништва СНС-а Маја Гојковић рекла је да резолуција ЕП не служи на част ни ЕУ, ни ЕП и да никако не може да буде у интересу демократских вредности у целини. Она је додала да је невероватно да постоје политички актери који су спремни да позову на заустављање финансијског и привредног раста Србије.

Друга чланица Председништва СНС-а Дарија Кисић оценила је да је данашње “иступање ‘проевропске‘ опозиције у Стразбуру“, где се гласало о резолуцији Европског парламента о Србији, показало, како је рекла, њихово право антисрпско лице и да је срамотно што директно иступају против своје државе и својих грађана.

Члан Председништва СНС-а Горан Весић рекао је да резолуција Европског парламента о изборима у Србији представља наставак притисака на Србију да се одрекне свог права на слободу и суверено одлучивање.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио је да је Резолуција ЕП документ који представља директно мешање у унутрашње ствари једне суверене државе.

"Усвојена је на основу лажних информација дела опозиције у Србији, који се не може помирити са вољом грађана Србије", рекао је Марковић.

Оснивач Покрета социјалиста и доскорашњи директор БИА Александар Вулин оценио је да Европски парламент нема ни морално ни политичко право да коментарише било шта у Србији.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије