Читај ми!

Брнабић: Циљ Дана Српске у Србији јачање нераскидивих веза нашег народа

Премијерка Ана Брнабић вечерас је, на свечаном отварању 11. манифестације "Дани Српске у Србији", изјавила да је циљ те манифестације да додатно ојача нераскидиве везе српског народа са обе стране Дрине. Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на манифестацији да је сасвим природно да Српска и Србија буду једна држава, али да им то није дозвољено. Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић осврнула се на говор председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића у ГС УН и поручила да се не слаже са њим и да то обраћање није усаглашено.

У Београду је свечано отварена једанаеста манифестације "Дани Српске у Србији", на којој су се обратили највиши званичници Србије и Републике Српске.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је циљ те манифестације да додатно ојача нераскидиве везе српског народа са обе стране Дрине.

"Дани Српске у Србији које обележавамо сваке године имају за циљ да нас додатно приближе, да додатно појачају нераскидиве везе нашег народа са обе стране Дрине, а ми смо у те везе уложили много", рекла је Брнабићева на отварању манифестације коју организује Представништво РС у Србији.

Истакла је да јој је посебна част што представља председника Вучића који је, према њеним речима, више од свих уложио у српски народ где год он живео како би осетио да је Србија ту као ослонац, да брине и да ће помоћи.

"Од 2014. године, када је Александар Вучић постао председник Владе Србије, а затим и 2017. године када је постао председник Србије, па све до данас, ми смо у пројекте у Републици Српској уложили више од 107 милиона евра", рекла је премијерка и подсетила на неке од пројеката у које је Србија уложила.

"Прошлог месеца смо у Бањалуци одржали састанак две владе и Савет за сарадњу Републике Србије и Републике Српске када смо потписали Меморандум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и у Београду, а овај важан задатак, изградња меморијалних центара нам је у самом врху приоритета будуће сарадње", истакла је Брнабићева.

Додала је да је сарања Србије и РС нешто природно и логично, као и да је заснована на међународном праву и подсетила да Дејтонски споразум пружа правни основ за неговање специјалних паралелних веза са Републиком Српском уз неговање и развијање сарадње са Босном и Херцеговином.

"Наша жеља је да градимо инфраструктурно боље повезан регион премрежен ауто-путевима, брзим саобраћајницама, модерним пругама и са успостављањем савремених граничних прелаза који ће омогућавати лакши и бржи транспорт робе", рекла је премијерка.

Додала је да је визија Србије, визија Отвореног Балкана у којем нема граница за људе, робу, капитал, услуге, Балкана у оквиру кога се млади повезују, привреде сарађују и постају све конкуретније, Балкана од ког инвеститори неће зазирати, већ ће овде све више долазити.

"Ми смо много радили да бисмо променили живот у Србији, подигли плате, пензије, запослили људе, привукли инвеститоре, охрабрили домаће инвеститоре, изградили научно-технолошке паркове, повезали школе на интернет, подигли здравство на достојанственије гране, а да би наставили потребан нам је миран, стабилан и повезан регион", истакла је Брнабићева.

Премијерка је на крају обраћања позвала све грађане да у периоду до 26. септембра и свечаног затварања "Дана Српске у Србији" посете неки од 15 програма које је Представништво Српске припремило за њих.

Додик: Природно је да Србија и РС буду једна држава, али нам то није дозвољено

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на манифестацији "Дани Српске" у Београду да је сасвим природно да Српска и Србија буду једна држава, али да им то није дозвољено.

"У новијој политичкој историји је било сасвим природно да Срби организују своју државу на простору данашње Србије и данашње Републике Српске и још неких простора, и да то буде део историјског дуга који велике силе треба да дају Србима. Међутим, ми смо још у процесу у коме нама то није дозвољено", рекао је Додик.

Додао је да се манифестација "Дани Српске одржава 11. пут у циљу доказивања "нечега што је доказано".

"Да смо један народ, један идентитет, једна вера, једна нација и да нас је само сплет околности који нам је наметнут кроз историју и скорашњим политичким развојем натерао да будемо територијално нешто посебно, а ми смо једно. Једно што нас окупља, једно за шта се живи и једно што никада нећемо дати", поручио је Додик.

Навео је да су грађани Србије и Републике Српске део једног јединственог српског народа, којем кроз историју велике силе нису дозволиле да се интегрише, већ су га, како је рекао, мучиле кроз различите облике.

"Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо. Сви који овде живе са нама су добродошли и никакав проблем немају. Ми смо народ који је другима дао слободу кроз историју и никада није оклевао да ту слободу да у енормним количинима", рекао је Додик.

Додао је да то није било довољно и да су се на крају прошлог века они које су Срби ослобађали "навалили да нам се освете за ту дату слободу са почетка века".

"Зато је данас важно да се окренемо себи, да будемо Срби, да будемо Србија, да будемо Република Српска, да живимо једно, да смо једно, без обзира на границе и формалности. Ми смо једно и то нам нико не може одузети", поручио је Додик.

Захвалио је председнику Александру Вучићу и Влади Србије на изградњи инфраструктуре у Републици Српској.

Цвијановић: Говор Комшића у Генералној скупштини УН није усаглашен

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да говор председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића у Генералној скупштини УН није усаглашен, додајући да то није ништа необично у БиХ, где се годинама не усаглашавају ставови.

Цвијановићева је поводом говора Комшића у којем је оптужио Србију и Хрватску да врше удар на суверенитет БиХ и да им у подели БиХ помажу и поједини чланови међународне заједнице, навела да се не слаже са тим када је реч о суседима.

Истакла је да се Србија придржава Дејтонског мировног споразума и да не постоји изјава којом је доведено у питање било шта што се односи на БиХ, и да она ту не види никакво мешање или нешто што би могло да изазове проблеме у БиХ.

"Постоји посебна веза између Републике Српске и Србије, те везе су и пријатељске и братске, као и сарадња, нагласила је она, додајући да такође треба рећи да су те везе и правно утемељене", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да је ова манифестација веома успешна и да на један симболички начин приказује колико смо блиски једни другима.

На свечаности се обратио и шеф Представништва РС у Србији Млађен Цицовић, а догађају су присуствовали и бројни други званичници.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару