Мали за РТС: Расту све привредне гране, морамо да наставимо са реформом јавних предузећа

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да у Србији расту све привредне гране, што је основа за даљи раст у будућем периоду. Удео јавног дуга у БДП-у је 47,6 одсто, а светски порсек је 93 одсто. Морамо да наставимо са реформом јавних предузећа, пореске управе, плата у јавном сектору, поручио је Мали.

У Вашингтону је завршен велики светски економски догађај – пролећно заседање Међународног монетарног фонда и групације Светске банке. Заседању је присуствовао министар финансија Синиша Мали који је саопштио да ће Србија продужити аранжман са ММФ-ом за још најмање две године.

Министар Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се ради о највећем догађају током године – пролећно заседање две најважније међународне финансијске институције, Међународног монетарног фонда и Светске банке.

"Сви се некако окупе у то време у Вашингтону и нама је то била велика прилика да представимо све оно што је Србија урадила у претходном периоду, као и планове за наредни период. Три су најважнија закључка целе те конференције када је светска глобална економија у питању", рекао је Мали.

Први је, како каже, да је светска економија избегла рецесију, али да су стопе раста много ниже него што је било у претходном периоду.

"Они су то назвали тзв. софт лендинг или меко приземљење. Друга ствар је да су различите земље другачије реаговале на кризу и различито пролазе кроз ову кризу. И трећи је да у средњем року и даље постоје велики ризици због ових конфликата, због свих изазова са којима се свет суочава, да може да дође до додатног успоравања“, истакао је Мали.

Како српска економија одолева

"Раст нашег БДП-а износио је 2,5 одсто прошле године, при чему у последњем кварталу долази до убрзања на 3,8 одсто. У фебруару ове године стопа раста БДП-а била је 5,9 одсто“, изнео је Мали податке.

Према његовим речима, расту нам све гране привреде – индустрија, производња, грађевинарство, туризам, пољопривреда и услуге.

"Дакле, то је за наше грађане најважнија порука. Расту нам све привредне гране, то је основа за даљи раст, за најстабилнији, најодрживији раст у будућем периоду. Друга ствар је што је наш раст базиран на извозу и на инвестицијама“, каже министар финансија.

Додаје да смо пре 11-12 година имали укупан извоз око 11 милијарди евра, а да је извоз наше привреде прошле године био више од 40 милијарди евра – четири пута више само за тих десетак година, поручује Мали.

Изборили смо се на прави начин 

Што се тиче инвестиција, каже да у овом тренутку градимо девет нових ауто-путева, брзе саобраћајнице, брзе пруге, школе.

"То је та друга тачка, односно други закључак како су различите земље другачије реаговале на кризу. Дакле, ми смо се и са короном на прави начин изборили – девет милијарди евра помоћи нашој привреди, нашим грађанима. Изборили смо се на прави начин и са енергетском кризом“, рекао је Мали.

Удео јавног дуга у БДП-у 47,6 одсто

"И оно што је за нас најважније, упркос свим тим изазовима, растемо. Друго, оно о чему и Кристалина Георгијева, челница ММФ-а говорила, погледајте само на који начин је Србија сачувала своју стабилност. Удео јавног дуга у БДП-у данас 47,6 одсто. Светски просек је 93 одсто. Просек еврозене износи 89 одсто“, подвукао је Мали.

То довољно говори како прецизно и пажљиво водимо рачуне о сваком динару и ни на који начин се не играмо са нашом макроекономском стабилношћу, напомиње министар.

"Још три важна показатеља. Стопа незапослености рекордно ниска 9,1 одсто. Поређења ради пре 11-12 година била је 25,9 одсто. Стопа запослености 50,7 одсто. Никада већи број радника у Србији није радио, плаћао порезе, плаћао доприносе. И трећи податак, када је дефицит у питању – прошле године планирали смо 3,3 одсто, на крају смо завршили са 2,2 одсто. И то је оно што виде и челници Светске банке и челници Међународног монетарног фонда“, рекао је Мали.

Продужетак аранжмана са ММФ-ом

Говорећи о продужетку аранжмана са ММФ-ом, Мали напомиње да морамо да наставимо са реформом јавних предузећа, са реформом пореске управе, као и са реформом плата у јавном сектору.

"Морамо да чинимо све, поготово када је конкурентност, односно атрактивност, наше привреде у питању. Ми смо апсолутни рекордери у страним директним инвестицијама. Прошле године 4,5 милијарди евра, преко 60 одсто свих страних инвестиција у региону Западног Балкана долазе у Србију", закључио је Синиша Мали.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво