Читај ми!

Табаковић: Отпорност српске економије на глобалне потресе тестирана и потврђена

На састанку Конституенце Швајцарске, чији је Србија део, закључено је да инфлаторни притисци слабе, али да су ризици и даље присутни, саопштила је НБС. Гувернер НБС и гувернер Србије у ММФ Јоргованка Табаковић представљала је Србију. Табаковић истиче да је српска економија показала отпрност на светске потресе.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду (ММФ) Јоргованка Табаковић представљала је Србију на састанку Конституенце Швајцарске, чији је Србија део, саопштила је централна банка.

Општи закључак свих девет чланица Конституенце Швајцарске је да инфлаторни притисци слабе, али да су ризици и даље присутни, укључујући и ризик по глобални раст.

НБС истиче да је закључак да је посебно важан фокус на изналажење нових извора раста, као и на структурним реформама, у циљу повећања привредног раста у средњем року.

НБС о ситуацији у Србији

У саопштењу НБС се додаје да је Табаковић на састанку говорила о резултатима мера спроведених у Србији у и даље рањивом глобалном амбијенту.

Указала је и на отпорност српске економије на глобалне потресе која је поново тестирана и потврђена, због чега су инвеститори остали лојални нашем тржишту.

"Не само да смо у 2023. години достигли бројне рекорде већ имамо и велике резерве", истакла је Табаковић.

Наводи и да је инфлација на снажној опадајућој путањи од априла прошле године и њен улазак у циљани коридор од три, плус/минус 1,5 одсто очекује се већ у мају.

Говорила је и о рекордним девизним резервама земље, које су за 87 одсто више него у претпандемијској 2019. години, остају важан стуб отпорности економије Србије.

Извоз робе и услуга прошле године, у условима слабије екстерне тражње, показао је високу отпорност, односно раст од осам одсто, при чему је извоз прерађивачке индустрије повећан за 5,4 одсто, подцртава Табаковић.

Прилив страних директних инвестиција у 2023, како је подсетила, достигао је нови рекордни ниво и око 2,5 пута је био већи од дефицита текућег рачуна, а тиме је, девет година заредом, обезбеђена пуна покривеност дефицита текућег рачуна овим, најстабилнијим приливима.

Из централне банке наглашавају да се ове године очекује стопа раста у распону од три до четири одсто уз висок допринос инвестиција.

"За 2025. и 2026. годину пројектујемо привредни раст у распону између четири и пет одсто чему ће знатно доприносити и инвестиције у оквиру инвестиционог програма Скок у будућност - Србија Експо 2027", казала је она.

У саопштењу централне банке Србије додаје се и да је Табаковићева говорила и о ризицима на глобалном плану.

"На глобалном плану јављају се нови ризици, а неки стари се појачавају. Заоштрени геополитички односи и све већи јаз на светској политичкој сцени успоравају светску трговину и токове капитала. И промене у демографској структури представљају изазов за готово све земље", рекла је Табаковић.

Источе и да вештачка интелигенција неспорно доприноси расту продуктивности, али да може довести и до већих промена на тржишту рада, што већ сада захтева посебне политике.

"Све су то заједнички ризици за средњи и дуги рок, које само заједно можемо да решавамо и, надам се, решимо. Јер државу чине људи, њоме владају људи и она постоји ради људи. Тако је било кроз целу историју човечанства", закључила је Табаковић.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво