Читај ми!

Дан сећања на пилота Миленка Павловића – жртвовање за друге основно начело истинског људског живота

У Горњем Црниљеву код Осечине, родном месту пуковника пилота Миленка Павловића, који је погинуо бранећи небо изнад Ваљева током агресије НАТО-а 1999. године, обележен је Дан сећања.

У спомен-комплексу, који носи име пуковника Миленка Павловића, венце и цвеће положили су чланови породице, представници Војске Србије на челу са командантом РВ и ПВО, општине Осечина, Колубарског округа, борачких организација, мештани и пријатељи.

"Негове речи ушле су у историју, а његова дела су велика и несебична, и задужила су и Подгорину и Србију, и своје родно Горње Црниљево", рекао је Никола Томић, председник општине Осечина.

"Ово је још једно место, где можемо слободно да кажемо, место на коме обележавамо херојске поступке српског човека у борби за слободу државе и народа", истакао је генерал Синиша Радовић, помоћник министра одбране.

И музејском поставком, са личним стварима команданта 204. ловачког авијацијског пука, чувају у Подгорини сећање на славног пилота, који се последњим летом уписао у историју 4. маја 1999. године.

"Жртвовање себе за друге основно је начело истинског људског живота, што нам показују разни примери из наше историје, попут цара Лазара и његових витезова, хероја са Цера, Колубаре и Кајмакчалана, бесмртне хероине Милунке Савић и многих других. Из тог разлога смо се данас сабрали у родном месту нашега оца, који се пре 25 година, угледом према својим прецима, супротставио непријатељу, штитећи грађане наше земље и придружујући се својим небеским саборцима, чије је свете границе одбранио својим животом", поручио је Немања, син Миленка Павловића.

Подгорина се одужује Миленку Павловићу. Једна од главних улица у Осечини названа је по пилоту. Његово херојство симболично обилази свет и на новој поштанској марки.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије