Читај ми!

Чланови породица траже одмрзавање расветљавања судбине несталих особа на КиМ

Представници удружења чланова породица несталих Срба и Албанаца на Косову и Метохији апеловали су на све од којих зависи решавање питања несталих особа, да се ангажују и помогну у расветљавању њихове судбине.

Гордана Ђикановић из Удружења породица несталих "Косовски страдалници" са седиштем у Београду наводи да већ три године није идентификована ниједна особа са листе несталих.

"Оно што је недопустиво јесте то да радна група Београд–Приштина, три године није заседала. То у преводу значи да за три године није идентификовано ниједно лице са листе несталих, свих несталих”, изјавила је медијима у Приштини Ђикановићева.

Са скупа уприличеног поводом 27. априла, дана жртава присилних нестанака на Косову и Метохији, Ђикановићева је позвала на озбиљност одговорних у расветљавању судбине несталих, мимо политике и њених утицаја.

"Ту смо да још једном пошаљемо апел, да молимо, да тражимо, да захтевамо да се узму у памет сви они од којих решавање питања несталих зависи. Овом динамиком како сада иде, требаће стотине година да се још 1.600 несталих ексхумира и идентификује", навела је Ђикановићева.

Ћеркини: Вршити притисак и у Београду и у Приштини

Председник Ресурсног центра за нестала лица Бајрам Ћеркини је на скупу у Приштини рекао да треба активно радити и вршити притисак, и у Београду и у Приштини, да ураде оно што су обећали, да на дневном реду у Бриселу и било где питање несталих буде прво на дневном реду.

Подсетио је да се приближава 2. мај када су представници власти обећали да ће дати неке одговоре, додајући, међутим, да од њих нема ниједног корака.

И Ћеркини и Ђикановићева су истакли да припадају групацији људи састављеној од чланова породица из свих етничких заједница, које покушавају да имају исту мисао и исту реч коју ће изговорити и упутити властима и у Београду и у Приштини и међународној заједници.

"Да се прво одледи процес проналаска несталих који је стао и који стоји већ три године, и да овај проблем несталих држимо актуелним. И оно шта је такође битно, и сада говорим о заједничким активностима српских, албанских и удружењима осталих етничких заједница, да оне не стану", поручила је Гордана Ђикановић.

Истакла је да групацију људи којој припада, политика не интересује, али да без политике проблем несталих не може да се реши.

"Зависи од њих дакле, када ће се они коначно договорити, сести и почети заједнички да решавају овај проблем", подвукла је Ђикановићева.

Још се трага за 1.643 особе које се воде као нестале из периода сукоба на Косову и Метохији – 1998. и 1999. године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво