Читај ми!

Обрт у туризму – мање путника иде у иностранство, више одмара по Србији

Захваљујући снажној промоцији домаћег туризма, ваучерима, али и све квалитетнијој и разноврснијој понуди, наши туристи радо се одмарају у Србији. Путовања у иностранство ове године је за пет одсто мање него 2019. године, док је број домаћих туриста у земљи порастао за девет одсто.

Почетак лета није ишао на рукутуризму. Екстремне временске прилике, суперћелијске непогоде за које смо овог лета први пут чули, одложиле су почетак сезоне. Ипак, чини се да је пропуштено надокнађено.

"Имамо чак 13 одсто више долазака и 10 одсто више ноћења у поређењу са прошлом годином која је била рекордна за наш туризам. Најпосећеније дестинације ове летње сезоне су биле Златибор, Врњачка бања, Копаоник, Сокобања, Тара. Тражио се кревет више и чак оно што ми имамо од информација када су бање у питању – до краја октобра су сви капацитети попуњени", рекла је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Београд је вратио све своје претковид туристе. Пун повратак кинеских туриста очекује се тек следећег лета јер они и даље могу да путују само организовано.

"Статистика до јула, укључујући и јул, говори да је раст висок, он је око 14 одсто, то су званични подаци, а он сигурно иде и више. Претходни квартал преко 20 одсто, дакле у години која у Европи није баш посебно успешна због ситуације у Европи и свету, Београд се добро држи", каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Угоститељи муче муку са кадровима 

Док број гостију расте, туризам и угоститељство већ годинама муче муку са кадровима који лети одлазе на рад у земље окружења, али и у западну Европу.

"Ми се сналазимо тако што доводимо стране држављане, наше студенте, приучене раднике, тако да посао трпи јер је са њима теже радити. Одраде дан, два, три и одлазе", напомиње угоститељ Ненад Маринковић.

У београдским хотелима страни радници чине око 12 одсто укупног броја запослених. Хотелијери предвиђају да ће их догодине бити двоструко више.

"Наша радна снага је углавном из Кеније, Египта и са Кубе. Генерално су се добро уклопили. Прво треба да научите локалне раднике да прихвате неке друге раднике јер ту су неке културолошке разлике, разлике у понашању. У сваком случају, ми смо припремили јаке тренинге који брзо уклапају и раде инклузију у радно окружење", рекао је хотелијер Александар Василијевић.

Мења се и гастрономска понуда

Страни радници у угоститељству мењају и гастрономску понуду града, па тако сада на обали Саве можете појести традиционални боршч.

"Дошао сам у мају прошле године у Београд. Сад планирам да доведем у породицу. Жеља ми је да овде заувек останем и добијем ваш пасош. Лепо сам се уклопио. Народ је пријатан", каже Алексеј Голосјук, кувар из Русије .

Туризам је привредна грана од које се глобално највише очекује јер светске пројекције говоре да ће до 2031. туризам у целом свету расти знатно брже од осталих привредних грана.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије