Читај ми!

Ако досад нисте везивали појас на задњем седишту, ово су разлози да почнете

Почиње викенд па се поново очекују гужве на путевима у Србији. Од почетка лета готово 4,5 милиона возила и више од 1,3 милиона путника, прошло је кроз нашу земљу. Надлежни кажу да се само 18 одсто путника на задњем седишту везује појасом, упозоравајући да тиме у случају несреће угрожавају не само себе већ и оне на предњим седиштима.

Нови путеви значе економски напредак и брже путовање. Отварање обилазнице око Београда навело је, све више путника, који иду ка Грчкој, Албанији или Турској да путују кроз Србију. Томе доприноси и то што је обилазница означена као приоритетна за све кориснике навигације који, као крајњу дестинацију, наведу било које друго одредиште изузев Београда.

Док се на путевима бележи већи број аутомобила, смањује се број погинулих и за чак 1.200 мање повређених у саобраћајним несрећама у поређењу са истим периодом прошле године. За 20 одсто мање је и незгода.

Поред брзине и алкохола, велики проблем је невезивање сигурносног појаса. На предњим седиштима користи га око 75 одсто учесника у саобраћају, док се на задњим седиштима везује тек 18 одсто путника.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије Славиша Лакићевић истиче да се бележи недовољно везивање појаса како на предњим седиштима тако и на задњој клупи.

"Када бисмо достигли ниво европских земаља имали бисмо 100-120 погинулих мање сваке године што је веома значајно. Морам да кажем да смо санкционисали велики број возача који не користе појас као један од најбитнијих елемената пасивне заштите и то за десет одсто више него прошле године", наводи Лакићевић.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић апелује на возаче и путнике да се обавезно везују. "Посебно молим све путнике на задњем седишту да вежу појас. Уколико немате везан појас, не само да угрожавате себе већ угрожавате и оног испред себе. У случају чеоног судара уколико нисте везани, ви ћете својим телом тешко повредити или чак усмртити онога који се налази испред вас", упозорава Окановић.

Лети страда највише учесника у саобраћају

Безбедно и прописно, апелују из полиције. Лети је више возила на ауто-путевима што захтева и већу пажњу за воланом.

Кампања "Вози одморан" усмерена је на све возаче, да у летњим месецима, када у незгодама страда највише учесника у саобраћају, на пут крећу одморни и да праве паузе на свака два сата вожње.

"У току периода трајања кампање наши кампери ће се кретати наоптерећенијим транзитним правцима, Коридором 10 и 11 и свраћаће на одморишта. Подсећаћемо грађане на слоган кампање и позивати их да поново направе паузу након два сата вожње, а даваћемо и савете за безбедну вожњу", каже в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

Сада је већ евидентно да су отварањем обилазнице око Београда смањене саобраћајне гужве на делу ауто-пута који пролази кроз престоницу. То значи брже путовање и мање аерозагађење, а неминовна је уштеда и времена и горива.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије