Читај ми!

Болести чула

Вид, слух, мирис, укус и додир су пет чула нашег организма која нам омогућавају примање информација из спољашње средине и адекватан одговор организма. У којим околностима тај одговор престаје да буде адекватан па се јављају оштећења и болести, и како им приступити, сазнајемо ове недеље у емисији Студио знања која носи назив "Болести чула".

Највећи број информација о средини која нас окружује добијамо преко чула вида. Поред ока, шта је све потребно да би ово чуло несметано функционисало и које су најчешће болести ока, открива нам специјалиста офталмологије др Тијана Стојковић из Опште болнице Сремска Митровица.

Оториноларингологија је наука која обухвата чак три наша чула – слуха, мириса и укуса. Специјалиста оториноларингологије др Небојша Мићовић из Универзитетског клиничког центра Србије нас упућује у њихова најчешћа оштећења и обољења.

Да бисмо могли да видимо, чујемо, осећамо и додир и мирис и укус, неопходно је да наш мозак процесуира сигнале које смо њима прикупили. Са специјалистом неурологије др Татјаном Голубовић из Специјалне болнице "Свети Сава", сазнајемо који су центри мозга задужени за наша чула, и како знамо када треба да се обратимо неурологу.

Из Основне школе за заштиту вида "Радован Караџић", долази нам тифлопедагог Андријана Каран, која ће нам говорити о укључивању слепих и слабовидих особа у друштво, као и о највећим изазовима са којима се суочавају у свакодневном животу.

Глуве особе су, користећи своја грађанска права и слободу изражавања, образовале посебну културу – културу глувих. Шта она подразумева, и у ком степену смо сви ми укључени у борбу за инклузивно друштво, сазнајемо од председника савеза Глувих и наглувих Србије, Михаила Гордића. Уз њега је тумач за знаковни језик, Вера Јовановић.

Целу емисију на знаковни језик је превела Десанка Жижић, тумач за знаковни језик.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво